Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

CD 2016, ViciSolum Productions / grunge - alternativní rock - metal / Řecko

POEM je řecká kapela pocházející z Athén, která vznikla před deseti lety. Protože jsem POEM doposud neznal, tak jsem v „rychlosti" sjel na YouTube jejich debutovou nahrávku „The Great Secret Show", kterou vydali v roce 2008. Ihned mě napadá seattleská scéna a na první dobrou si vybavuji průkopníky grunge stylu SOUNGARDEN a ALICE IN CHAINS. Dále v nahrávce se dají rozpoznat jednotlivě různé prvky reggae, španělské prvky famenca a třeba atmosférično PINK FLOYD.

Nikde jsem moc nedohledával, co kapela od roku 2008 dělala (webové stránky jsou zřejmě novějšího data, od počátku roku loňského), ale v každém případě si POEM dali načas a až letos se objevila druhá nahrávka „Skein Syndrome". CD je vloženo do třipanelového digipacku a obálka koresponduje s názvem alba. Klubíčko nějakých příznaků, potíží či problémů... Nakonec tajemná krajina a ruce držící se motouzu (lana) evokuje ostnatý drát různých nevlídných zařízení. Knížečka s texty a všechny potřebné informace ohledně nahrávání alba vně. A za zvuku nahrávky jen pokyvuju, že takto se má dělat album.

Silná načichlost grungeovou scénou z prvního alba je ta tam, i když kořeny nadále zůstávají a kapela se posunula o krok dál, jakoby postupovala časem a přimkla se k takovému velkému žánru alternativy, ale v novém modernějším (progresivnějším) provedení, z kterého právě vycházejí různé post odnože grunge, punku či pop (indie) rocku. Ale abych tady nemotal hlavu, tak budu konkrétnější. Současní POEM silně připomínají populární ALTER BRIDGE anebo (bych se nebál tvrdit) poslední dvě alba OPETH.

Již s prvním albem bylo zřejmé, že muzikanti rádi experimentují a nebojí se toho. Album je od začátku do konce nabito energii, nechybí mu nápaditost, rocková rozvážnost nebo metalová dravost. Hodně tomu napomáhá velmi tvárný vokál. Zpěvák Giorgos Prokopiou zpívá melodickým hlasem, ale dokáže se naštvaně - metalcorově vyřádit („Fragments" nebo „Remission of Breath") nebo se poeticky zasnít („Bound Insanity" nebo „Desire"). Anebo je to kombinací všeho, což je například otvírak alba „Passive Observer", který v sobě skrývá metalovou nabroušenost. Je postaven na tvrdém riffu a jeho vážnost je doplněna hutnými spodky se šlapavými bicími. Jak jsem zmínil, „Fragments" má tak trochu metalcorové vzezření. Skladba vás udrží v napětí pěkně až do konce, protože se zajímavě prolínají melodie, které jsou obohacené o kytarová sóla. Na „The End Justifies the Means" každého upoutá podmanivá basa a výrazný melodický hlas zpěváka. Vyšší polohy zpěvu můžeme slyšet v následující „Bound Insanity". Delší uspěchaná skladba ženoucí se překotně dopředu. Jen mám pocit, že mě až tak moc nebaví a to přesto, že skladba není jednotvárná a jsou do ní zakomponovány jakési blízkovýchodní hudební prvky. O třetinu kratší s metalovou vizáží, která mě baví víc, je naštvanější „Weakness". Skladba je doplněna o astro prvky a to například s upraveným hlasem či zkreslenou kytarou na konci. Úvod písně „Desire" evokuje THE DOORS a neméně podobnou linku skladby „Riders on the Storm" či „The End". Jinak je to opět nabroušena skladba s hutnými sabbathovskými spodky a s barevným hlasem zpěváka. Mimochodem, je to také dlouhá, osmiminutová skladba, ale má o mnoho lépší stavbu než „Bound Insanity". Závěrečná „Remission of Breath" je v úvodu doplněna o gregoriánský chorus. Vokál má více tváří. Ve středním tempu se nese ve volnějším zpěvu, a když skladba nabere na obrátkách, tak se projeví i naštvaná tvář. Skladba má pády, pomalá i rychlá tempa, ale opět mi to připadá už moc.

Závěrem bych chtěl poznamenat, že zvuková stopa na albu je velmi přehledná a POEM si se skladbami určitě precizně vyhráli. Ale přesto, že album je velmi barevné, něco na albu postrádám. V celé nahrávce mně chybí jakási chemie, která by mě přitáhla v budoucnu k dalším poslechům a některé delší songy trochu zavánějí nudou.

Seznam skladeb:

  1. Passive Observer
  2. Fragments
  3. The End Justifies the Means
  4. Bound Insanity
  5. Weakness
  6. Desire
  7. Remission of Breath

Čas: 47.34

Sestava:

  • Giorgos Prokopiou - zpěv, kytara
  • Laurence Bergström - kytara
  • Stratos Chaidos - basa
  • Stavros Rigos - bicí

http://poemband.com/
Facebook


Zveřejněno: 23. 06. 2016
Přečteno:
3522 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: 4horsemen | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář