Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
HEIDEN – Andzjel

6. 6. 2016, Praha – 007 Strahov

Peťan:

A další koncert v pondělí! Tentokrát na Sedmičce, což je můj další top klub v Praze. V rámci svého evropského turné se tu zastavili američtí POWER TRIP, které doplnila česká thrashová jednička LAHAR. V kalendáři datum se třemi šestkami, takže jít na koncert byla naprostá povinnost (úsměv). Na Strahov si našlo cestu dost lidí, odhadem možná stovka, což bylo na pondělí a poměrně vysoký vstup (na underground akci 300 Kč) skvělé číslo.

„Dobrý večer, my jsme LAHAR, Jižní Čechy“… a pak se rozpoutalo peklo. Opakování je matka moudrosti, takže jen ve stručnosti – byl to thrashovej masakr na konci propocenej od hlavy až k patě. Přímo u pódia jsem toho moc neslyšel, ale pár kroků zpět byl zvuk kvalitní. Od druhé skladby jsme překonali ostych a šli hrozit Inymu „face to face“ (úsměv). Klasiky jako „Řecko“, „Jít cestou slepou“ nebo „Déšť“ fungují naprosto spolehlivě, stejně jako celá kapela. LAHAR asi ještě pořád slaví, protože se v setlistu objevily také covery z dubnového narozeninového setu, čímž mě kluci udělali nečekanou radost. Zazněly 2x MINOR THREAT a hlavně „Kladívko“, které je pro mě kult! (úsměv). Závěr obstaral vál „Dva hroby“ a bylo po všem. LAHAR nemají konkurenci, díky za další parádní koncert! Kdyby někomu byly tyto řádky málo, dejte si „LAHAR“ do vyhledávače zde na Fobii (smích).

Po pauze strávené venku jsme se vrátili do zaplněného klubu ve chvíli, kdy už POWER TRIP mydlili první skladbu. Frontman v triku „Agent Orange“ předváděl parádní thrashový diktát, který byl dost špinavý a kapele nechyběl ani odér starého crossoveru. Prostě Amerika. Předvídatelné, ale naprosto chytlavé riffy, zvuk kytary zařezávající se hluboko do mozku. Vliv klasik daného žánru je u POWER TRIP zřejmý. Zazněly starší skladby i ty nové. Pokud se nepletu, tak z jediného alba „Manifest Decimation“ pánové odehráli jen dva vály. Nicméně POWER TRIP bez zbytečných keců vyplenili Sedmičku za nějakou půlhodinku. Bylo na nich vidět, že je odezva v pondělí těší, ale přidávat další songy by asi bylo zbytečné. Jediné, co jsem moc nepochopil, bylo pár „hardcore kids“ před pódiem, kteří si asi spletli koncert (úsměv). A i POWER TRIP z toho byli, podle svých slov, mírně překvapeni, haha. Parádní set plný energie a odkazu na staré dobré osmdesátky. Díky kapelám i pořadatelům za tento 666 večer.

 

Fredy:

Koncert na pondělí je dobrý způsob, jak začít nový týden a jak učinit tento den méně depresivní. Zvláště, když je to koncert thrashový a slibující, že Vás všechny řádně rozhýbe, protřepe a vůbec nakopne. Přesně tak slibně zněla kombinace Texasanů POPWER TRIP a klubu 007 doplněná o LAHAR.

Na Strahov dorážím krátce před plánovaným začátkem a stíhám ještě pivko a krátký pokec, než na stage vtrhnou LAHAR. Venku je krásně a tak až první tony jejich zvukovky donutí zalézt lidi pod zem, do jinak, zatím prázdnotou, zejícího klubu. Co se LAHAR týče, je to jedna z mnoha těch mladých thrashovek, co zrovna vylezli z tátovo garáže a co se snaží svézt na retro vlně, ale místo tvrdé práce ve zkušebně na materiálu pilují hlavně svůj vzhled. Je to ale od pořadatelů hezké, že dají prostor takové „veřejné zkušebny“ i neznámým kapelám z venkova, které by se asi jinak neměly jak představit širšímu publiku. Jejich nesehranost však byla dost citelná. Kytarista akorát víc házel svou hipsterskou patkou, než aby se věnoval hraní a zpěvák byl chudák tak nervozní, že se samou trémou potil tak, jako by snědl celou sklenici nakládaných Bhut Jolokia. Kromě hry by pak mohli zapracovat i na textech, neboť hrát thrashové songy o letním válení se na pláži kdesi v Řecku, zpívání v dešti nebo slepých cestách lásky, se mi zdá poněkud pomýlené. Nedostatek svého vlastního kvalitního materiálu pak zachraňovali několika coververzemi, které jim šly podstatně lépe. Publikum bylo nakonec shovívavé a tak hochy po jejich půl hodince propustilo za potlesku z pódia. Pokud by jste se chtěli o této kapele dozvědět něco víc, myslím, že o ní někdo někde na Fobii zmínil pár řádek, tak to zkuste prohnat vyhledávačem.

To pětice z amerického Dallasu nám ukázala zač je toho řádný crossover thrash.  Na to, že bylo pondělí, tak lidé měli neskutečně energie a rozjeli před podiem slušný kotel. Nepřišlo jich rozhodně málo, návštěvu bych tipoval tak na cca sto lidí. Diskografie POWER TRIP zatím není nikterak obsáhlá takže se hrálo hlavně z jejich jediné dlouho hrající desky, ale došlo i na épéčka. Kapela se do toho řádně opřela a thrashové pasáže ladně střídaly ty hardcorové. Prostě přesně něco pro fanoušky WEHRMACHT nebo CRYPTIC SLAUGHTER. Maličký zpěvák Riley hýřil mezi skladbami vtipem, ale publikum na to příliš nereagovalo. Zato se od něj ochotně nechalo vyhecovat k dalšímu řádění. Set list byl dle mého názoru krásně vygradovaný, kdy každá skladba jako by byla ještě zběsilejší než ta předchozí. Proto zamrzí přespříliš brzký příchod konce. Pravda, nesledoval jsem čas, ale přišlo mi, že POWER TRIP hráli tak cca půl hodiny a snad jen tak 7-8 songů. Dát na pondělní koncert pouze dvě kapely byl dobrý nápad, aby se akce zbytečně neprodlužovala, ale prostě jsem toho chtěl ještě víc.

 

Lukáš:

Tri šestky v dátume spôsobili mnohým numerologičkám nejeden orgazmus, no aj vyznávači poctivého thrash metalu určite pociťovali príjemne pocity v podbrušku. Na strahovskú Sedmičku totiž mala doraziť texaská mlátička POWER TRIP, ktorej nemohol sekundovať nikto iný ako mocný jihočeský LAHAR. Termín 6.6.2016 mám preto v kalendári poznačený už dlho dopredu a nič nebráni tomu, aby som na kopec vyrazil. Na miesto činu dorážame okolo siedmej hodiny, kde je ešte relatívne prázdno, no netrvá dlho a postupne sa to začne zhromažďovať, až je v okolí klubu nejak temnejšie. (úsmev)

Krátko po 8. hodine na to LAHAR vlietli a moje kroky tradične smerujú dopredu. Na pódiu to od prvej chvíle vrie a teplota v klube rapídne stúpa. K tancu nám kapela servíruje hity ako "Neviditelná fronta", "Déšť", či "Řecko", počas ktorého nám Iny požičia mikrofón, aby sme potrápili svoje hlasivky a ušné bubienky všetkých prítomných. Na moje prekvapenie Jihočeši okorenili svoj setlist tromi covermi, ktoré okrem ďalších, prednedávnom hrali aj na narodeninovej oslave dvoch členov LAHAR v Písku. Najviac ma potešilo "Kladivo na čarodějnice" od TÖRR a súdiac podľa pohľadu okolo mňa, som nebol zďaleka jediný. Zdalo sa, že po coveroch príde koniec, no prvý rad si všimol ešte jednú skladbu napísanú v setliste a tak sa jihočeský kvintet musel na pódiu ešte chvíľu zdržať. (úsmev)

Po krátkej pauze na osvieženie a vydýchanie sa do toho bez okolkov pustili maniaci POWER TRIP. Kapelu registrujem od roku 2013, kedy vydali vynikajúci debut "Manifest Decimation", ktorý som v tej dobe do svojich uší ladoval pomerne intenzívne a tak som bol veľmi zvedavý, ako to bude znieť naživo. Na sedmičke je takmer vždy výborný zvuk a ani v pondelok to nebolo inak a ja som si vystúpenie mohol naplno užívať. POWER TRIP set postavili jak z vecí z veľkej dosky, tak z pripravovaného materiálu na nový album a došlo aj na zopár vykopáviek. Explózia energie z kapely prešla aj do publika a do HC orientovaní fans predviedli vpredu celkom slušný bordel. Samozrejme sa to nezaobišlo bez rozliatého piva na mojom tričku. Nuž, stáva sa, len nechápem prečo stále mne... Niekoľko minút pred desiatou je koniec, určite by sme ešte zvládli nejaký song, dva naviac, ale kapela radšej zmizla v bacstagi. Každopádne to bolo vystúpenie velice výživné a určite sa budem na týchto maniakov tešiť aj niekedy nabudúce.

Fotky: Karel Vyskočil, Skalík

Karlova galerie

Skalíkova galerie

 

Pozn.: Někteří jedinci žel nepochopili nadsázku, se kterou je psána Fredyho stať o LAHAR. Pro jistotu tedy upřesnění: Neberte to vážně, našeptával mu Dr. Kydy. (smích)


Zveřejněno: 08. 06. 2016
Přečteno:
3711 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

09. 06. 2016 01:54 napsal/a micl
....
\"hardcore kids\" byli rozhodně na místě, podle mě byl už titulek na akci kdy byli POWER TRIP otitulkováni nápisem thrash metal dost mimo, POWER TRIP rozhodně hrajou víc hardcore než thrash metal a návštěva \"hardcore kids\" tudíž byla víc než na místě, a řekl bych, že to dali dost najevo, tak to má být
08. 06. 2016 14:54 napsal/a immortal
Mašinka :-))
To vypadá na návrat osleplých Bulharů do vlasti :-)) ,nebo jako důlní vláček.
08. 06. 2016 14:05 napsal/a Coornelus
Mašinka
Jste tam dělali vidláckej tanec \"jede, jede mašinka\", nebo co to je ta fotka...