Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
TELEPATIE VI

Split LP 2016, Papagájův Hlasatel Records / hardcore - punk / Česko

Další zajímavý titul vyšel u Papagájova Hlasatele pro všechny fanoušky tuzemského hardcore-punku. Tentokrát své síly na společném nosiči změřily dvě spřízněné moravské HC kapely, konkrétně BACKFLIPING DOG a THE BREED. Papagáj má splitka rád a v jeho produkci se jich několik objevuje. Také toto splňuje již klasický standard, který naprosto odpovídá nízké ceně nosiče. Každé kapele je věnována jedna strana přílohy a každá strana obalu má vlastní kresbu. Takže splitko jak má být, včetně všech důležitých informací, které posluchač potřebuje. Obě kapely navíc nahrávaly ve stejném studiu (vyškovský Davos) a tak mají stejnou startovní čáru. A jak tento "souboj" dopadl?

BACKFLIPING DOG:

O kapele BACKFLIPING DOG slyším s tímto split albem vůbec poprvé. Přitom historie této bandy z Horní Bečvy sahá až do roku 2003 a tak se nejedná o žádná ořezávátka. Kluci mají na kontě dvě velké desky a splitko s HUMAN FAULT a tak se v případě tohoto materiálu jedná o čtvrtý studiový zářez. Na splitko s THE BREED nahráli BACKFLIPING DOG celkem šest rychlých válů, které nijak nevybočují z hardcore-punkových kolejí. Jedná se o materiál vsázející na energii, přímočarost a sdělení. Nečekejte nějaké technické vychytávky. BACKFLIPING DOG však dokážou i zpomalit a dát tak své hudbě trochu rozmanitosti. Příkladem jsou skladby "Historie" nebo "Liberte". BACKFLIPING DOG se poslouchají dobře, ale pořád mám pocit, že se jejich hudba tak nějak potácí na půl plynu. Něco mezi klasickým českým zábavovým punkem a špetkou hardcoru. Pozitivem jsou samozřejmě české texty, které se opírají o problémy společnosti. Jsou zde rozebrány klasická hardcore témata a to velmi dobře. Texty mají hlavu a patu a v refrénech se objevuje nejdůležitější sdělení daného textu. Nicméně u mě těchto šest skladeb zůstalo na půl cesty a ačkoliv si v hudbě BACKFLIPING DOG najdu dobré momenty, celkově mě nepřesvědčili. (5/10)

THE BREED:

Naopak s vyškovskou partou THE BREED jsem se již setkal díky jejich albu "Crossroads". Také tato pětice se na české scéně pohybuje již více než desetiletí a i pro THE BREED se jedná o čtvrtý studiový materiál (2x velké album, 2x split). THE BREED mají na své straně vinylu pět válů a tady jde o trochu jiné kafe. Hardcore přesně ve stylu staré NY scény. Prostoru pro oddech zde najdete minimum a i v tom zběsilém tempu dostanete krátká kytarová sóla či chytlavé vyhrávky. Agresivní Trawexův vokál je dobře srozumitelný a také podporovaný zbytkem kapely. Skladby jsou krátké, úderné, rychlé... Po textové stránce rozebírají THE BREED podobná témata jako jejich souputníci na splitku BACKFLIPING DOG. Zajímavostí je, že zde najdeme tři skladby v češtině a dvě v angličtině. Nejsem moc příznivec této "dvojjazyčnosti" na jedné desce, ale zde mi to kupodivu nevadí. A i když tleskám za český jazyk každé naší kapele, zde mi angličtina pasuje více. Už jen kvůli formě hardcoru, jaký THE BREED hrají. Pět velmi povedených válů, které jsou podpořeny kvalitním zvukem, což je ostatně případ obou kapel na split-albu. Dobrá práce! (7/10)

Seznam skladeb:

  • BACKFLIPING DOG strana:
  1. Žij
  2. Prodej se
  3. Historie
  4. Psychopat
  5. Poslední století
  6. Liberte

Čas: cca 15 min.

  • THE BREED strana:
  1. Lepší lidé
  2. Vanity
  3. Miliony paží
  4. Evolution Wrong
  5. Zlo

Čas: 12:30 min.

THE BREED: bandzone.cz

BACKFLIPING DOG: Facebook


Zveřejněno: 28. 06. 2016
Přečteno:
3575 x
Autor: Peťan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář