Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

28. 5. 2016, Strakonice - Křemelka

Johan:

Jak začít report z akce, na jejímž pořádání se podílím? Jednou už jsem cosi jako pořadatelské martyrium sepisoval, tentokrát naštěstí nedošlo k žádným změnám v line upu, ani žádným jiným pohromám, jedinou malou potíží bylo zpoždění dodavatele bicí sestavy, který do večera makal ve studiu a na Křemelku tak dorazil až v době, kdy se mělo oficiálně hrát. Výsledkem byl neustále se navyšující skluz, takže akce se protáhla daleko za půlnoc... Lidi naštěstí vydrželi, takže až takový problém to nebyl...

Jako první se všude objevili KAAR – před klubem byli dřív, než dorazila naše pořadatelská ekipa i provozovatel klubu, takže pochvala za včasný příjezd byla udělena otevřením první láhve... Dobře naladění thrasheři pak nelehký úděl první kapely proměnili v přednost, lidi byli pěkně natěšení a připravili pražské partě pěknou kulisu, pod pódiem bylo plno a parta mládežníků dávala kapele najevo, jak moc je jí jejich thrash po chuti nejen potleskem, ale i pěknou rotykou. Za sebe jsem byl rád, že to takhle pěkně začalo, navíc mě KAAR opravdu bavili – když to srovnám s tři roky starým vystoupením, kdy jsem kluky viděl poprvé, je posun opravdu markantní. Našlapaná muzika už ztratila onu retro patinu a kapela, aniž by na staré dobré časy neřestala přísahat, předvedla mnohem pestřejší a intenzivnější jízdu, za kterou si zasloužili další přísun ohnivé vody. (úsměv)

Už dopředu jsem tušil, že DARK ANGELS to budou mít s přijetím těžší, protože na Peklo většinou míří oldschoolově zaměření metaláci. Kapela se ale ani na vteřinu nenechala otrávit a odehrála parádní set s plným nasazením. Když jsem psal pekelnou pozvánku, se stylovým zařazením DARK ANGELS jsem měl problém, který jsem vyřešil ne zrovna originální směsicí doom/heavy/gothic metal, ale ono to je těžké - chvíli je to pomalé, chvíli svižnější, víceméně pořád melodické, nechybí klávesy... Hlavní pozornost na sebe během celého vystoupení strhával Radek Popel, charismatický frontman disponující výborným hlasem.

Tou dobou už větší část našeho kolektivu začínala mít radost ze života větší než běžnou. (úsměv) Za všechno mohl démon alkohol, který tak nějak tekl proudem. Můj pitný lístek na konci večera připomíná slavnou větu ze Švejka, kromě piva dvou značek jsem stihl čtyři  druhy destilátů a likérů, takže není divu, že o zábavu nebyla nouze. Terč se tak nějak z ničeho nic objevil sám, to když kdosi plácl, že Peťan vypadá jak Bigbossův vnuk. BéBéVéčko pak do konce večera trpělo a staralo se o zábavu, nejen oním BB vnukem, ale i horší koordinací pohybů. (smích)

MÖRKHIMMEL jsou ve Strakonicích častými hosty, na Pekle už se objevili potřetí, poprvé s novým kytaristou Márou. A nebylo to jen poprvé ve Strakonicích, šlo o premiéru celosvětovou. (úsměv) Druhá kytara sound těchto špinavců ještě zahustila a skladby zněly snad ještě špinavěji než dříve. Podobně jako BB vnuk jsem si set užil v lehce mlžném oparu, trochu zaklepal kebulí a šel si dát dalšího panáka. (úsměv)

AVENGER začali snad v jednu, a představili taky jednu novinku, alespoň co se Strakonic týká - sólového zpěváka, kterým se stal Radek Popel. Trochu nezvyklý pohled na kapelu, u níž má každý zafixovaného jako zpěváka Honzu Kapáka, ať už za bicími, nebo s kytarou... Ale změna dopadla skvěle, radek prokázal, že mu nečiní problém zpívat čistě v DARK ANGELS, nebo řvát v AVENGER. Jeho projev byl hodně podobný Honzovu, skvělá artikulace pak naživo znamenala, že slovům bylo většonou dobře rozumět, takže tahle změna se podle mého povedla. AVENGER odehráli perfektní set poskládaný jak ze starších songů, tak dvou novinek, DéPéHáčko si pěkně zamlátilo palicemi, takže nedělní ráno bylo krušné. (úsměv)

Za krkem mě bolí ještě teď, 24 hodin po Pekle, na druhou stranu se večer prostě povedl, kapely se dočkaly příjemné odezvy, návštěvníci se dobře bavili, muzikanti doufám taky, něco se vypilo... Škoda slabší návštěvy, ale nad tím nemá cenu hořekovat, o nezájmu o metal už se napsalo dost.


BB vnuk:

Peklo nad Otavou. Tentokrát už dvanácté pokračování, které mají na svědomí věrozvěstové z DéPéHá Prodakšn. Nad tím číslem bych se pozastavil, protože pánové už představili téměř padesát kapel. Pravda, některé zahrály na Pekle dvakrát, ale to nic nemění na významu aktivit pořadatelů, kteří jsou v současné době jediní (!!!), kdo pořádá metalové akce ve Strakonicích. Díky za to!

Tentokrát se jednalo trochu o akci "last minute", ale to nic neměnilo na tom, že šlo hlavně a především o dobrou sešlost. V sobotním odpoledni jsem se trochu připravil při cyklovýletu (ten skončil po 2,5 km kvůli dešti v jedné hospůdce) a co čert nechtěl, nějak jsem v tom pokračoval celý večer (smích). Z důvodu pozdě dorazivších bicích se začátek akce posunul až na devátou hodinu, a i to byl jeden z důvodů rychlejšího přísunu alkoholu různých druhů.

Jako první šli na věc pražští KAAR, pro které to byl první gig ve Strakonicích. A dostal jsem od čtveřice přesně to, co jsem očekával. Kvalitní thrashová jízda, kterou KAAR v posledních dvou-třech letech vypilovali. Skvěle to bylo slyšet v porovnání nových válů (objeví se na společném LP splitu s CATASTROFY a EXORCIZPHOBIÍ) a těch starších. Po instrumentální stránce musí ten posun slyšet snad i pacient ušního oddělení. Skladba "Antikrist" je jasný koncertní hit a ačkoliv jí kapela zatím pouze uvolnila na YouTube a svůj Bandzone, měla asi nejvyšší odezvu. Podobně jako vypalovačka "Úder z nitra města". Došlo i na přídavek a s KAAR tak panovala spokojenost. Já se bavil!

Poté přišel na řadu kalíšek nějaké domácí pochutiny s vysokou voltáží a dalšího reportu se ode mě již nedočkáte. Nastoupili totiž budějovičtí DARK ANGELS, u kterých mi stačila zvuková zkouška a odebral jsem se ven. Nic proti kapele nemám, nevím, zda jejich styl někoho zajímá a pokud ano - přeji jim to, ale tohle vážně není pro mě. Nicméně co mě štvalo nejvíc, byl jejich nekonečný set a snad i několik přídavků. Zbytečně tím celý večer natáhli...

Naštěstí byli v line-upu pražští MÖRKHIMMEL, kteří naopak sypali jeden vál za druhým a zpoždění alespoň trochu stáhli (můj dojem, přehled o čase jsem opravdu moc neměl). Tyto neznabohy jsem viděl nesčetněkrát, setlist byl klasickým mixem skladeb z "Ostří černé kosy zní" a staršího materiálu. Největší změnou byla druhá kytara, kterou premiérově drhnul Mára. Standardní MÖRKHIMMEL a u mě ještě vyšší hladinka (smích).

AVENGER prominou, ale tohle už jsem moc nezvládl. Pamatuji si retro mikrák v rukou nového frontmana Radka Popela a pak moje skotačení s Johanem při "Bohemian Dark Metal". Ve Volyni to napravím. (smích)

Akci hodnotím kladně, protože jsem si užil dost zábavy. (smích) I když neplánovaně. Slova prokletí a nadávek sobě samotnému jsem měl v nedělním ránu víc než dost! (smích) Doufám, že se na třináctém Pekle sejdeme ve vyšším počtu a s méně promile v krvi.

PS: Tímto "reportem" jen plním redaktorskou povinnost, vypovídající hodnota mých slov je nulová. (smích)


Fotky: Coornelus

Skalíkova galerie

Videa F.C.


Zveřejněno: 30. 05. 2016
Přečteno:
3843 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

03. 06. 2016 14:43 napsal/a Peťan
-> Karstan
Já v tomto reportu Dark Angels nijak nehodnotím. Kapelu jsem před tím již viděl a nebavila mě. O doom metalu mám jiné představy, nicméně pokud najdou si své fanoušky (a ty jsi zřejmě jedním z nich), kteří jejich produkci ocení, je to samozřejmě v pořádku. Já mezi nimi nebudu. Každého oslovuje něco jiného. A co se týká tohoto reportu, moje poslední věta tentokrát platí....vypovídající hodnota nulová hahaha :-)))
03. 06. 2016 13:16 napsal/a Karstan
Dark Angels
Jak až zas tak moc heavy v poslední době neposlouchám a jsem jen spokojený posluchač, nemůžu souhlasit s Peťanem, vnukem samotné pravé ruky Pána pekel u nás, DA mě neskutečně bavili. Možná udělal chybu, protože jejich zvukovka opravdu zněla strašně, ale pak se rozjeli do parádních otáček, které jim vydrželi až do konce, včetně zpěvákových hrátek s hlasem. Myslím, že celou sérii Pekel to oživilo a obměnilo. Jinak Avenger si samostatného zpěváka zasloužili, moc jim to slušelo. Kaar i Mörkhimmel opět parádní, celý večer byla pro mě jedna parádní jízda (a to na rozdíl od některých i pouze jen s Birellem :-). Hlava mě ráno bolela také, leč na rozdíl od některých si vše vybavuji docela jasně. Díky chlapcům z dýpíejč za skvělý večer.