Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
TELEPATIE VI

EP 2016, Relapse Records / old school death metal / USA

Po loňském velkolepém debutu "Savage Land", který jsem nemohl hodnotit jinak než vysoko, přicházejí Američané GRUESOME s další porcí nového materiálu. Tentokrát nám parta kolem Matta Harveye (EXHUMED, DAKAPITATOR, ...) připravila druhý počin - EP "Dimensions of Horror". Vzhledem k tomu, že se stále jedná o nové jméno v metalovém světě (i když zasvěcené určitě neminulo), je třeba zmínit, že GRUESOME je trojice ostřílených muzikantů a jedné baskytaristky (Robin Mazen), kterým se společně zachtělo hrát nejoldschoolovější death metal po vzoru průkopníků všeho - DEATH. Takže pokud patříte mezi fanoušky Chucka a jeho nesmrtelné bandy, zbystřete, protože GRUESOME jsou tady právě pro Vás.

Nové EP "Dimensions of Horror" vyšlo podobně jako velká deska "Savage Land" u renomovaného labelu Relapse Records. A to hned ve třech formátech - CD, MC a několik barevných variant vinylu. A stejný je i autor malby obalu. Tím není nikdo jiný, než sám velký Ed Repka, který se podílel na kresbách mnoha legendárních desek. Ani po letech tento borec neztrácí nic ze svého umu a jeho dar vystihnout dané album na papíře je prostě jedinečný. Nezklamal ani v případě EP "Dimensions of Horror", jehož obal je typická "Řepkovina".

GRUESOME na své nové EP "Dimensions of Horror" naládovali celkem šestici skladeb. Kapela vsadila na údernost celé nahrávky, přesně tak, abyste dostali ránu na rypák, nestihli se vzpamatovat a byl konec. A tak se také stalo. Jednotlivé skladby jsou krátké s průměrnou stopáží něco málo přes tři minuty. Dohromady necelých dvacet minut death metalového běsnění. V té nejhrubší a nejautentičtější podobě. Pokud milujete "Scream Bloody Gore" a "Leprosy", pak si oblíbíte i GRUESOME. Na desce najdete skladby s typickou deathovou koncepcí. Masakrující nářez s několika divokými sóly, vyhrávkami i středně-tempými pasážemi. K tomu připočtěte zničující kytarové riffy, které vám opracují sluchovody jako byste je vydali na pospas soustruhu, haha. Matt Harvey se svým chorobným vokálem taktéž připomíná Chucka, ovšem rozdíl je samozřejmě patrný. Každý používá trochu jiné frázování s každý má i jiný projev. Tenhle Mattův chrapot mi však do hudby GRUESOME sedí jako prdel na hrnec. A to včetně nelidského vřískotu, jako například ve skladbě "Hellbound". To je podle mého názoru nejlepší skladba na EP, už jen pro ty změny tempa i způsob zpěvu. A to nemluvím o prvotním riffu. GRUESOME složili každou skladbu trochu jinak. Technicky velice dobře uchopené a pro náročného posluchače je ideální fakt, že jednotlivé skladby jdou od sebe skvěle rozlišit a po pár posleších se výborně zapamatují. A tak mě, kromě zmiňované "Hellbound", hodně zaujala prasácká "Seven Doors" či titulní a velice pestrá "Dimensions of Horror". Dalším důležitým faktorem je zvuk, který je opět jako vyloupnutý z konce osmdesátých let, ale zároveň nepostrádá soudobou intenzitu. GRUESOME působí jako hodně hladová šelma, která nedostala dlouho nažrat. A já se jako kořist nechal chytit hodně rychle.

GRUESOME po loňském zjevení se vůbec na nic nečekají a z jejich hudby je cítit obrovská chuť a nadšení. Sám Matt Harvey kapelu komentuje jako návrat do svých začátků. A právě s tím elánem je nahrané i EP "Dimensions of Horror", které nepostrádá nic, co by měla pravá death metalová nahrávka mít. Ispirace je jasná, ale GRUESOME to berou za správný konec a já si tuhle formu "retro death metalu" opravdu užívám. Těch dvacet minut je regulérní vražda, poctivě provedná. Stopy po pachateli jsou však viditelné (slyšitelné) všude!

Seznam skladeb:

  1. Forces of Death
  2. Raped by Darkness
  3. Amputation
  4. Hellbound
  5. Seven Doors
  6. Dimensions of Horror

Čas: 19:36

Sestava:

  • Matt Harvey - kytara,vokály
  • Robin Mazen - baskytara
  • Gus Rios - bicí
  • Daniel Gonzalez - kytara

Bandcamp a Facebook


Zveřejněno: 18. 06. 2016
Přečteno:
3535 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Peťan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář