Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

LP/CD 2016, High Roller Recs., Metal Blade Recs. / black, thrash metal / Německo

Otevření deváté brány už dlouho viselo ve vzduchu. V dubnu letošního roku mohutná vrata pekelných bran konečně povolila a na zemský povrch se dostalo dlouho očekávané album německých veteránů DESASTER. Tihle věrní služební v Luciferovo království dělají své řemeslo dlouhých osmadvacet let. A dělají ho zatraceně dobře. Za ty dlouhé roky potkali DESASTER na své cestě mnoho překážek v podobě personálních změn nebo i krátké doby nečinnosti. Nikdy však neuhnuli ani o centimetr ze svého poslání a to ani v dobách největšího temna, v devadesátých letech.

Dost bylo historie. Nyní tu před námi stojí staří DESASTER s novou deskou "The Oath of an Iron Ritual". Ta je už celkově osmým zářezem v diskografii kapely. Podobně jako svému black/thrash metalu jsou DESASTER věrni i vydavatelství Metal Blade Records, pod kterými vyšla poslední čtyři alba včetně novinky. To je však případ CD verze, protože o vydání vinylu se postaral High Roller Records.

DESASTER, jak už je jejich dobrým zvykem, zařadili na úvod desky minutové intro, které perfektně naladí atmosféru. Druhou stopou "Proclamation in Shadows" se už jede naplno. Dřevní, plechovej mix black/thrash metalu, sílící s každým momentem a gradující s rouhavým řevem Sataniaca (Guido Wissmann). Jeho vokál je na celém albu plný hněvu a zla, ale zároveň je jeho angličtině velice dobře romumět. Takže všechno to martyrium perfektně vlézá do uší. Co se mi na nové desce "The Oath of an Iron Ritual" líbí nejvíce, je její pestrost. DESASTER, více než kdy jindy, vsadili na melodie a pomalejší pasáže, kterých najdeme na albu opravdu dost. Místy bych se nebál ani použít termín "atmosferický". Ve všech skladbách samozřejmě dominuje Infernalova kytara. Od klasických riffů, přes melodické linky až po sóla je opravdu radost poslouchat. Mezi klasické skladby z dílny DESASTER lze zařadit například "End of Tyranny", "The Cleric's Arcanum", titulku "The Oath of an Iron Ritual" nebo "Damnatio ad Bestias". Tady všude si budete chrochtat blahem nad black/thrashovým kolotočem, jasné koncertní tutovky, které rozpoutají totální inferno. Pak ale DESASTER nabízejí skladby, které mají trochu jiné aranže, náladu i poslání. Taková "Haunting Siren" se doslova unáší v melodiích aby jedním tichým zklidňujícím momentem došlo ke zlomu a DESASTER zase změnili celou kompozici. Jedna z nejlepších skladeb na desce! "The Denial" zase nabízí těžkotonážní riff s perfektními vyhrávkami a následnou ultra rychlou masírkou a téměř doomovým závěrem. Na samotném konci na nás čeká doslova óda na DESASTER - skladba "At the Eclipse of Blades". Sedm a půl minuty dlouhá kompozice, kde najdete prakticky vše. Jednu chvíli můžete třepat hlavou, za okamžik se nechávat unášet kytarovým sólem a posléze zažít mrazení v zádech při plíživé tísnivé pasáži. A pak zase nanovo. Nevšední hudební zážitek tahle deska!

Troufám si tvrdit, že DESASTER nahráli jedno ze svých nejlepších alb. Svoji podobu black/thrash metalu vybrousili jako diamant a na své si přijdou fanoušci thrashe, blacku, rychlejších i pomalejších podob těchto dvou odnoží. Album "The Oath of an Iron Ritual" má svojí atmosféru, svoji tvář. Stylově zůstává ve škatulce "old school", ale díky čitelnému soundu ho v pohodě akceptují i odpůrci zašpiněných nahrávek. V daném stylu bude letos DESASTER těžko někdo překonávat. Klasika z Německa potvrdila svoje postavení bez jediného problému. A dalo by se říct, že pomyslnou laťku posunuli ještě o kousek výš. 666!

Seznam skladeb:

  1. Intro (The Oath)
  2. Proclamation in Shadows
  3. End of Tyranny
  4. The Cleric's Arcanum
  5. Haunting Siren
  6. Damnatio ad Bestias
  7. Conquer & Contaminate
  8. The Denial
  9. The Oath of an Iron Ritual
  10. At the Eclipse of Blades

Čas: 47:17

Sestava:

  • Infernal - kytara
  • Odin - baskytara
  • Tormentor - bicí
  • Sataniac - vokály

Facebook a Bandcamp a Homepage


Zveřejněno: 06. 06. 2016
Přečteno:
3736 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Peťan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář