Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
LLYR

EP 2016, Support Underground / thrash metal / Česko

Recenzi na prvotinu "Je čas zemřít!" od berounské party MURDER INC. jsem před rokem a půl končil větou "Třeba mě s příští nahrávkou překvapí a já za to budu opravdu rád." Důvod byl prostý - kluci si tehdy vybrali nováčkovskou daň a celé EP mělo podle mého názoru řadu chyb. Na druhou stranu je třeba podotknout, že se jednalo o vůbec první zkušenost kapely s nahráváním, skládáním hudby a vydáním nosiče. Kdybych tehdy z MURDER INC. necítil nějaký potenciál, určitě bych neměl ve výsledku pozitivní pohled na věc. V květnu letošního roku pak MURDER INC. vydali svoje druhé EP "Povolení zabíjet" a já mohu s čistým svědomím říct, že jsem se s tím potencionálem rozhodně nepletl (úsměv).

CD ve formě digipacku vyšlo u labelu Support Underground, který tak pod svá křídla stáhl další tuzemskou thrashovou kapelu. A také úroveň nosiče tomu odpovídá. Digipack obsahuje naprosto všechno, co by měl posluchač dostat. Najdete zde veškeré informace o nahrávání, koláž z fotek kapely a především texty, které jsou vloženy na mini-bookletu. Celková grafika je také na dobré úrovni, jednotlivé fotografie jsou ostré, text perfektně čitelný. Co se obalu týká (autorem je Máma z kapely BAJONET), tak i zde jsem spokojen, i když je malba na můj vkus příliš chaotická a na první pohled vůbec nevyniknou detaily. Ale možná jsem jen zmlsanej vinylovým formátem (úsměv).

Samotné EP "Povolení zabíjet" pak nabízí celkem pětici skladeb, kterou navíc odstartuje hrané intro "Ve stínu lži". Něco málo přes minutu trvající instrumentálka je dobrou volbou. Minialba by se neměla zbytečně protahovat zdlouhavými intry a tak to MURDER INC. vzali za správný konec. Nehledně na to, že intro dá velmi dobře vytušit, jakým směrem se bude celá nahrávka ubírat. Pálit ostrými tak začíná berounská trojice až s druhým válem "Pátá oběť". Ta paradoxně začíná krátkými vyhrávkami, ale pak už MURDER INC. řadí o kvalt výše. Okamžitě je mi jasné, že kapela výrazně zapracovala na aranžích skladeb. Ať poslouchám jakoukoliv skladbu z "Povolení zabíjet", dokážou MURDER INC. udržet plně mojí pozornost. Jednotlivé skladby mají sice podobnou strukturu a ten, kdo má thrash metal v krvi, tak nějak vytuší, co bude následovat. Ale to není výtka, jen holý fakt, který lze tvrdit o dlouhé řadě kapel. MURDER INC. jdou cestou, kterou vyšlapaly staré kapely a je to jen dobře. Jako jedna z mála kapel totiž vsadili na špinavý, lehce zahuhlaný sound, který je ovšem naprosto autentický. Skvělá práce studia Davos. Soudím především podle toho, že znám kapelu i z koncertů a ta syrovost a poctivost se klukům podařila dostat i na CD. Dalším obrovským posunem je větší pestrost skladeb. U debutu jsem měl problém s monotóností a jednotvárností, to zde odpadá. Kluci se nebojí zvolnit, např. v titulní skladbě "Povolení zabíjet" najdeme střední tempa dobře kontrastující s tím nejrychlejším thrashingem. Také s kytarami jsem spokojen. Kromě kvalitních riffů (z nichž některé dobře uvíznou v paměti už po pár posleších) zde najdeme několik Lukášových sól, které velmi dobře a citlivě pasují do hudby MURDER INC. Bicí, které obsluhuje stále šestnáctiletý (!!) Fanda, zaznamenaly výrazný posun. Jednotlivé přechody i ty nejrychlejší pasáže jsou všechny správně úderné. Být neustále pod palbou (úsměv). Aby to bylo komplet, je trochu škoda utopené baskytary. Sice v té thrashové špíně to tolik nevadí, přesto bych ji uvítal více výraznou. Nejvýraznější je ale Petrův vokál. Petr odvedl také velký kus práce. Nakřáplý řev, který je podle mého lehce blackový, naprosto perfektně pasuje k thrash metalu, jaký MURDER INC. hrají. Navíc oproti debutu je Petrovi velice dobře rozuměť a to i přes větší kadenci slov. Tím se dostávám i k textům, které jsem na jedničce tolik kritizoval. I tady kluci výrazně zapracovali. Texty už nejsou kostrbaté a celkové myšlenky, které vycházejí z dění kolem nás, tak dostávají reálnější podobu ve formě sdělení. Jak za tématiku, tak za pracování s češtinou patří MURDER INC. palec nahoru. Těžko hledat mezi skladbami nějaké favority, protože EP "Povolení zabíjet" působí kompaktně a veškerý tlak na posluchače vyvíjí jako celek během necelých devatenácti minut. Osobně jsem si ale nejvíce oblíbil skladbu "V obležení", protože mi v rámci tohoto EP přijde nejrozmanitější.

MURDER INC. tak mají venku svoji druhou nahrávku a já neskrývám radost z jejich posunu. Ve všem, co jsem kapele v první recenzi vytýkal, udělali kluci krok nebo dva vpřed. Poté, co jsem loni měl možnost vidět několik jejich koncertů, to pro mě ale zase takové překvapení není. Ten posun je třeba hledat v pravidelném koncertování, zkoušení a nabírání dalších zkušeností. MURDER INC. jsou na scéně třetím rokem a EP "Povolení zabíjet" je právoplatně zařazuje po bok již zaběhlých thrashových kapel. Když to MURDER INC. vydrží, nemám pochyb, že další nahrávka bude zase o kus dál. A o tom, že to pánové myslí vážně svědčí i fakt, že od května hrají se dvěma kytarami. Už jen to dokládá snahu o to posunout svůj thrash metal po instrumentální stránce o level výš. A já se na to těším!

Seznam skladeb:

  1. Ve stínu lži
  2. Pátá oběť
  3. Povolení zabíjet
  4. Člověk člověku
  5. Rituál
  6. V obležení

Čas: 18.37

Sestava:

  • Petr - baskytara, vokály
  • Lukáš - kytara
  • Fanda - bicí

Bandzone a Facebook

Label: www.supug.cz


Zveřejněno: 26. 05. 2016
Přečteno:
4096 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Peťan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

03. 06. 2016 12:57 napsal/a Lukáš
Díkes
Děkujeme moc za pozitivní feedback!!!
02. 06. 2016 19:50 napsal/a Johan
MURDER INC.
Tak jsem si to dneska v klidu poslechl a s recenzí naprostý souhlas. Pamatuji si i minulou nahrávku, která mi přišla nedobrá, tohle je jiný půllitr piva :-) Zvuk je taky zajímavě špinavý, bicí zní přesně tak, jak to mám rád. Určitě vítané rozčeření tuzemských thrashových vod. 6,5/10