Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

CD 2015, Czar Of Crickets Productions / folk rock / Švýcarsko

Frederyka Rottera není potřeba nijak zvlášť představovat, neboť český fanoušek jej zná převážně z působení ve švýcarských ZATOKREV, kteří nejednou okupovali i koncertní pódia u nás. Tentokrát však vynecháme jeho domovskou kapelu obtěžkanou sludgem a ponoříme se do akustických balad. Už v minulosti u vlastního labelu Czar Of Crickets, pod jménem Fredy Rotten vydal akustické album „Even If We Sleep" (2010). Pro další akustické album vznikl v roce 2013 již projekt THE LEAVING, který víceméně tvoří spoluhráči, kterří měli či mají co do činění s kapelou ZATOKREV. Zkomponovali album, které jak sám Frederyk praví, „je inspirováno každodenním životem a setkáními s různými osobnostmi". Písně na albu „Faces" by oproti jeho kapele měly připomínat „neotřelou tichou řeku".

CD „Faces", které obsahuje deset skladeb v celkové délce něco přes 45 minut, je vloženo do solidního sleeve obalu. Na černém podkladě je vyobrazená ženská tvář, respektive tři obličeje. Ve vložené knížečce na jedné stránce název písně a na druhé taktéž ženské tváře nebo indiánské či domorodé obličeje (masky), které vyjadřují pocity dané písně. Avšak postrádám zde texty, které by určitě přišly vhod, byť znalí jazyka anglického určitě zpěvu porozumí. Album obsahuje deset, dle názvu, jednoduchých skladeb - tváře, ruce, oheň, stíny, hora, tep...

Hudba vychází ze stejného základu a tím je folková akustická kytara, která je doplněna podmanivou hrou na violoncello. V některých kouscích zůstávají nástroje osamoceny pouze s lyrickým tenorem Frederyka. Na violencello, které je mi velice sympatické, jej doprovází Alexandra, která si vystřihla také duet ve skladbě „Fire", kterou považuji za jednu z nejpovedenějších písní na albu. Píseň takto získala navíc něžnou, sametovější tvář. Takovým opakem může být ovšem v těsném závěsu skladba „Trails", ve které hlas dostane chropotivý přednášející výraz a hudba, respektive jen vybrnkávání na akustickou kytaru, se mění až v nevlídnou tvář a ke konci, když se připojí druhý strunný nástroj, dostane skladba psychedelický výraz. A musím uznat, že jsem rád, že následující píseň „Hands" se dostane do kolejí té předchozí, i když zde nadále zůstane z větší části poetický projev Frederyka. Prostor dostane více nástrojů, objeví se zajímavá basová linka s perkusemi a píseň dostane rockovější vizáž. Takovou další a zároveň poslední skladbou s rockovými prvky je závěrečná „Pulse", která ke konci graduje a také dostane onen psychedelický výraz. Skladba svojí stavbou a částečně i táhlým zpěvem Frederyka připomíná švédské OPETH a Mikaela Åkerfeldta.

To nejlepší jsem si nechal na konec recenze. Album mně přišlo vlastně sympatické již od samého počátku. Už titulní píseň „Faces" mě naladila na klidnější přemýšlivou notu. A budu se vlastně opakovat. Vše v procítěném provedení – kytara, k ní se postupně se přidá violoncello, posléze basa a bicí. A to se vše opakuje ještě jednou dokola. „Haze" je opět jen kytarovka. Nevím proč, ale zřejmě kvůli zpěvu-nezpěvu Frederyka mě napadl tentokrát Keith Richards s jeho posledním albem „Crosseyed Heart“ a možná také díky podobně naladěnému i když stylově odlišnému albu. Již jsem zmínil nejpovedenější skladbu alba, kterou je „Fire", ale nejvíce hitovou, „nejkouzelnější" písní nebo jak to nejlépe pojmenovat je velmi výrazná „Hurtmachine", která se díky svižné melodii a textu napevno vryje do paměti. „Drug" je naopak taková uspávačka a možná i podle názvu (úsměv). Napadlo mě, že zrovna táto melodie by se hodila i do vánoční atmosféry.

Vesměs všechny písničky mají pocitovou náladu a nabádají sednout si večer k nějakému krbu se sklenicí vína a jen tak v klidu poslouchat a o něčem meditovat. Určitě album není na každodenní běžný poslech, některé písně sice vyšumí takříkajíc do prázdna, ale občas stojí za to si toto album pustit. Závěrem bych chtěl jen zmínit, že album „Faces", které je celé k poslechu také na webových stránkách THE LEAVING, by určitě mohli přívětivě přijmout fanoušci Neila Younga.

Seznam skladeb:

  1. Faces
  2. Haze
  3. Hurtmachine
  4. Drug
  5. Fire
  6. Trails
  7. Hands
  8. Shades
  9. Mountain
  10. Pulse

Čas: 48:36

Sestava:

  • Frederyk Rotter - zpěv, kytara, basa
  • Alexandra Werner - violoncello, zpěv (5)
  • Tobi Glanzmann - kytara, havajská kytara
  • Silvio Spadino - bicí

host: Noah Landis - samply (9)

The Leaving
Facebook


Zveřejněno: 27. 05. 2016
Přečteno:
3413 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: 4horsemen | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář