Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

Tato mladá thrash metalová kapela z Berouna vydala nové EP \"Povolení zabíjet\", má na kontě 100 koncertů a nedávno přibrala do svých řad nového člena.

Zdravím MURDER INC.! Ani tento rozhovor nemohu začít jinak, než klasickou představovačkou. Takže, kdo jsou MURDER INC.?

Lukáš: Ahoj Petře. Na začátek díkes za možnost se zviditelnit na vašem webu a představit se lidem, co nás neznají nebo naopak na sebe prásknout pár neznámých věcí našim dlouhodobým fans. Jsme poměrně mladá thrashová partička z Berouna. Mladá jak věkově (tedy až na mě, mně táhne na 28), ale i koncertním fungováním. První gig proběhl 3. 5. 2013 na křtu spřátelené berounské kapely Black Hill. Já už makám, ale kluci stále studují. Zformování sice proběhlo ve Lhotce u Lochovice, ale situujeme se do Berouna, ten znají minimálně diváci, co znají perfektní český film Vesničko má středisková (úsměv).

Vaše historie se datuje nějakých pět let zpátky. Zajímalo by mě, jak jste se dali dohromady a zda někdo z vás měl již nějaké zkušenosti z předchozích kapel. Ptám se hlavně proto, že mezi Lukášem a Petrem s Fandou je přeci jen pár let věkového rozdílu (úsměv).

Fanda: Naše seznámení, dovoluji si říci, je velmi zajímavé (úsměv). Jednou jsem šel s tátou na procházku na fotbalové hřiště ve Lhotce, bylo mi 11 let. Najednou vidím, ale hlavně slyším dva kytaristy, trápící se u svých nástrojů – Lukáše a Aleše Zahrádku. Můj stud byl natolik veliký, abych se borců zeptal, zda si s nimi mohu také zahrát, takže to za mě provedl můj táta. Další týden byla první zkouška a od té doby jsem členem MURDER INC.

Lukáš: Naše zkušenosti se daly popsat jednoduše - nulové. Tedy až na Petra, který sice přišel o dva roky déle, ale rovnou ze začínající kapely DethopY. Věkový rozdíl to je pouze kalendářní, ten mentální moc nevnímáme (úsměv).

Jak na tom byla sestava MURDER INC.? Jste od začátku v současné sestavě nebo vás postihly personální změny? Lukáši, předpokládám, že alespoň v začátcích jsi měl hlavní slovo, takže na tebe míří otázka, proč thrash metal?

Lukáš: Od úplného začátku jsem pouze s Františkem, to už je nějakých 5 let. Začátky nebyly vůbec jednoduché. Neměli jsme stacionární zkušebnu, takže jsme jednou za týden nebo za 14 dní zkoušeli na různých provizorních místech. V létě moc velké horko, v zimě se lepily prsty ke strunám. Co se týče sestavy, měnila se dost. Vlastně cca půl roku před koncertem jsme se jakž takž zformovali a začali nacvičovat set. Prostě Odyssea. Hlavní problém je najít zde na vesnici nějaké kluky, co je pro ně hudba vším a jsou ochotní pro kapelu a její fungování udělat vše. Vím, že všichni současní členové jsou přesně ti, o nichž jsem mluvil v předchozí větě. Nicméně i bývalí členové odvedli pořádný kus práce a bez nich by jsme nebyli tam, kde jsme teď! Co se týče stylu, ten od začátku daný nebyl. Jistou měrou se ale na našem hudebním směřování podepsal Aleš, který mě naučil poslouchat thrash.

Teď bych se rád vrátil k vaší první nahrávce - EP "Je čas zemřít", kterou jsem recenzoval. Když ji zpětně poslouchám, stále silně cítím tu nováčkovskou daň, kterou jste si zde podle mého názoru vybrali až do dna. Jak se na váš debut s odstupem času díváte?

Fanda: Tím nejhorším možným úhlem pohledu. Nelíbí se mi to. Vůbec. Samozřejmě jsem si po vydání myslel, že je to pecka, ale s věkem a zkušenostmi člověk změní názor, hlavně tedy na vlastní tvorbu.

Lukáš: Já bych asi tak kritický nebyl, přeci jenom je to prvotina, kterou s kterou jsme se nebáli jít do světa. S odstupem času ale také vidím, že to zas taková sláva nebyla. (úsměv)

Petr: Písně z jmenovaného alba jsou dle mého názoru dobré, ale nepodařilo se nám je nahrát takovým stylem, jako je dnes interpretujeme živě. Dále nebyl úplně jasný styl a směr, kterým se na nahrávce budeme ubírat.

Když se mi dostalo do rukou vaše nové EP "Povolení zabíjet", bylo mi jasné, že jste zamakali snad úplně na všem. MURDER INC. se posunuli o level, možná o dva výš. Co jste chtěli na novince hlavně zlepšit? Na co jste kladli hlavní důraz?

Fanda: Dá se říci, že jsme zamakali úplně na všem, na čem se dalo. Na osobním přístupu (trénink), frekvence zkoušek, texty, kompozice… Možná je to ale také tím, že spolu kapela tráví více času, vyjasňují se hudební názory, koriguje se směr.

Lukáš: Děkujeme za Tvůj úhel pohledu a kompliment. Myslím osobně, že posun zde je, ale stále je na čem makat, zlepšovat se.

Zatímco prvotina spíše inklinovala k tuzemským thrash kapelám z přelomu 80. a 90. let, novinka podle mého názoru tíhne spíše k thrash metalu, který je lehce líznutý old school blackem. Tím mám na mysli především Petrův vokál, který je parádně zastřený, přesto srozumitelný. Změnili jste nějak přístup ke skládání nových skladeb nebo to jednoduše vyplynulo přirozenou cestou?

Fanda: Mě se líbí black metal, jim musí také (úsměv).

Petr: Nebyl úmysl, abych na nahrávce či naživo zněl jako blackmetalista, nevadí mi to. Co se týče stylu skládání nových písní, vyplynulo to samo, nekoumali jsme nad tím.

Další posun vpřed jsem zaznamenal v textech, které mi na první nahrávce vůbec do uší nelezly. Tentokrát cítím, že jste si s texty více vyhráli a již nejsou kostrbaté. "Povolení zabíjet" se textově drží klasických témat týkajících se nás všech v tohle prokletým světě (úsměv). Kdo je autorem textů? Co je inspirací a berete texty jako sdělení svých názorů nebo pouze jako součást vaší hudby?

Petr: Texty píši dohromady s Lukášem a co se týče nového EP, máme to tak půl na půl. Ohledně témat, nesnažíme se reflektovat dnešní politickou situaci, jak je dnes v kurzu, ale snažíme se zpracovávat témata, jež trvají více méně napříč desetiletím.

Lukáš: Texty (úsměv). Ano tvoji recenzi na „Je čas zemřít“ jsem bral v tomto ohledu osobně, neboť dvě třetiny jsem zpracoval já. Dříve mi stačilo reflektovat večerní zprávy nebo vlastní zkušenosti. Teď jsem to chtěl jinak. Co se týče textu „Povolení zabíjet“. Ten text je na více poslechů, protože opravdu nereflektujeme dnes nejfrekventovaněji probírané téma. Víš, co máme na mysli a tím také ukončím myšlenku.

Opět jste nahrávali ve studiu Davos. Lehce zašpiněný zvuk k vašemu pojetí thrash metalu prostě sedí. Nechali jste finální zvuk na Otynovi, nebo jste do toho "měli co kecat"? Je výsledek podle vašich představ, nebo si chcete na příští nahrávce vyprofilovat ještě jiný sound?

Petr: Ve skutečnosti jsme u Otyna nahrávali poprvé. Debut jsme si odbyli u Karla Švejnohy v KSV Studios, s kterým mimochodem také byla skvělá spolupráce. Zvuk je dle mého názoru perfektní a myslím, že je to Otynova představa, která naší hudbě sedí.  

Fanda: Zvuk se mi zdá super, na Otyna jsem neměl žádné nadstandardní nebo speciální požadavky. Můj cíl byl především přirozené a syrové bicí.

Lukáš: Nezbývá mi než souhlasit. S Otynem byla perfektní spolupráce, úžasná zkušenost a mě osobně tato zkušenost hudebně obohatila. Líbí se mi jak kamarádský, tak pedantsky profesionální Otynův přístup (úsměv). PS: Díky Ozzymu z KAAR za doporučení.

Musím říct, že jste k vydání EP "Povolení zabíjet" přistoupili zodpovědně i po stránce nosiče. CD vyšlo u Support Underground a obsahuje úplně vše, co má správný nosič mít - texty, informace, pěkná grafika... Jak moc jste se angažovali na finální podobě digipacku nebo bylo vše komplet v režii vydavatele?

Lukáš: Měli jsme jasnou představu o motivu, který chceme na přední stranu. Požádali jsme proto Mámu ze spřízněné bandy BAJONET, který dle mého názoru moc pěkně maluje. Trošku nás potrápil s tím, že až do finální podoby nám neukázal, jak to vypadá a hlavně zahodil náš původní návrh do koše a udělal si vše podle sebe. No a dnes víme, že udělal to nejlepší, co šlo. Společně s Nitrem poladili i výsledný design digipacku zhruba podle našich představ. Jsme opravdu spokojeni a tímto jim ještě jednou děkujeme.

Jak vůbec došlo na spolupráci s Koníkovým vydavatelstvím Support Underground? Co říkáte na jeho aktivity na scéně, kdy se mu povedlo pod svá křídla dostat většinu kvalitních CZ/SK thrashových kapel?

Lukáš: „Líná huba, holé neštěstí“. Tímto se řídíme od začátku. Po článku s Koníkem zde na Fobii, kde jasně a velice pěkně popsal, jak jeho vydavatelství funguje, jsme mu napsali a on nás s nadšením do jeho stáje přizval. Petr je nadšenec jak se patří a líbí se nám jeho osobní i profesionální přístup k naší kapele. Navíc je pro nás opravdu čest být pod stejným labelem s kapelami jako jsou Catastrofy nebo Majster Kat. Navíc převážná většina hudebníků zde jsou naši kamarádi, což je taky cool. 

Novinku jste nahráli ve třech lidech. Zaslechl jsem ale cosi o plánovaných změnách v sestavě a o druhé kytaře. Můžete prozradit víc?

Lukáš: Ano, je to tady. Dlouho jsme si hráli s myšlenkou rozšířit sestavu, neboť mistr Petr je krom výborného basáka i skvělý kytarista. Mně bylo škoda tento talent nevyužít (všichni basáci prominou) a navíc si myslím, že je to Petra sen, hrát v koncertující kapele na kejtru. Je to tu. V květnu jsme ohlásili oficiálně rozšíření sestavy a proto si myslím, že by bylo fér, aby se do rozhovoru vložil i příchozí člen.

Ben: Od začátku jsem skalním fanouškem této kapely a už dlouho jsem přemýšlel o tom, že bych nabídl své umění na kytaru nebo basu, přičemž jsem se doslechl, že budu hrát na basu. A nebyl jsem proti. (velký úsměv)

Petr: Moc se těším, až budu opět stát na podiu s kytarou a osobně si myslím, že nás to posune o velký krok kupředu.

Poslední tři roky neúnavně koncertujete. Berete všechny nabídka na hraní nebo máte určitá kritéria a hranice pro výběr akcí?

Fanda: Rádi si přijedeme zahrát kamkoliv, ale po tolika koncertech, kde jsme měli možnost nabrat zkušenosti víme, že před 10 lidmi se hraje na hovno.

Lukáš: Ze začátku jsme brali vše, co šlo s jasným cílem – sehrát se na podiu a naučit se svoje „umění“ prodávat. V obojím máme stále nějaké ty rezervy, takže dále bereme vše (úsměv). Teď vážně. Rádi zahrajeme kdekoliv, ale určitým kritériem je dostat alespoň něco na benál. Kluci občas něco vydělají po brigádách a já po nich nemohu chtít, aby krom toho, že cpou prachy do aparatury, ještě financovali cestu na koncert. A já to financovat nebudu, protože by si toho stejně nevážili (úsměv).

Co pro vás osobně koncerty znamenají a jak je prožíváte? Soudě podle počtu koncertů (stovka) vás asi živé hraní neskutečně baví. Odehráli jste koncert např. po boku legendy S.D.I. Jsou tohle momenty, které jsou do určité míry splněným snem a další motivací? S kým, popř. kde by jste si chtěli v budoucnu zahrát?

Fanda: Koncert je po mě úplně to nejvíc. Po té dřině na zkouškách, cvičení doma, koordinace akcí, stěhování aparatury atd, je pro mě koncert zaslouženým vrcholem toho všeho, co za tím stojí. Mým snem je zahrát si na OEF. (úsměv)

Ben: Sice nemám odkoncertováno to co hoši, ale můj pocit z koncertování je takový, že by měla kapela něco předat svým fanouškům, ať už je odvést od problému stereotypního života či „pouze“ uspořádat událost, kde mohou fanoušci vybouřit své emoce a zažít legraci. Můj sen je v budoucnu si zahrát s kapelou Catastrofy nebo Carcass.

Petr: Koncertování je zdaleka ta nejlepší činnost, kterou jsem měl možnost v životě dělat. Nejlepší pocit na světě je to, když vidím, že můj výkon na podiu mé fanoušky na koncertě baví stejně tak jako mě. Mým snem je zahrát si s Doom.

Lukáš: Se Sodom a Iron Maiden. Ale zpět na zem (úsměv).

Lukáši, ty pořádáš ve vaší domovině akci nazvanou Hell on Lhotka. Mohl by jsi trochu přiblížit o jakou akci se jedná?

Lukáš: To je pravda. Tato akce původně vznikla jako truc podnik MURDER INC. + několika přátel na akci, která na Lhotce postupně upadá. Proto jsme založili svůj fest, kde se prezentují autorské undergroundové kapely tvrdšího ražení. Akce je speciální v tom, že se pořádá jako oslava narozenin jednoho člena souboru, neplatí se vstup, pivo si každý točí sám. Více info třeba po chatu, nechci aby se na nás sesypala OSA a finančák (úsměv). Každopádně akce je open air v krásném lesním prostření, letos vychází na 3.9. a všichni jste srdečně zváni. Podrobnosti máme na FB.

Patříte k mladé vlně. Jak se díváte na současnou situaci na scéně u nás i v zahraničí? Myslíte si, že ten "boom" bude i nadále pokračovat (mnoho koncertů, stále nové kapely) nebo dojde k útlumu, tak jako několikrát v minulosti? Pokud nastane útlum, co je podle vás důležité, aby zůstala scéna fungující alespoň v undergroundu?

Petr: Thrashový boom je dle mého názoru přínosná věc, díky které jsme se mohli prosadit a je to pouze na nás, na fanoušcích thrashe, abychom tuto vlnu udržovali.

Lukáš: Vše má svůj začátek a tedy i konec. Když tedy budeme mluvit konkrétně o nové mladé thrash vlně v ČR, po ukončení rozkvětu bude dle mě důležité, aby kapely makaly stejně tvrdě a neúnavně, jako když tento styl byl (je) v kurzu. A ti, co se na vlně vezou, o to víc.

Bez ohledu na žánry - preferujete raději staré klasické kapely nebo jste odkojeni již tou nastupující vlnou metalových kapel? Jaká alba vás v poslední době zaujala a které naopak zklamala?

Fanda: Nastupující vlna mě upřímně moc nebere. Raději si poslechnu starou klasiku, ale možná je to i tím, že jsem líný a mladý blbeček (úsměv) na to hledat nové kapely. Ale myslím si, že se snad brzy polepším.

Petr: Skoro na všem se dá najít něco dobrého i špatného – jsou staré kapely, které mám i nemám rád a stejně tak i nové, ale klasika je klasika (úsměv). Poslední 3 měsíce se mi nejvíc zažralo pod kůži album "Unrest" od Disrupt.

Ben: Nejrychleji moji pozornost zaujali Lost Society s jejich prvním albem "Fast Loud Death". Víceméně je mi jedno, co za tvrdou hudbu poslouchám, kromě heavy a power metalu.

Vinyl je v posledních letech znovu fenomén. Takže se nemohu nezeptat: už jste mu také propadli? (smích) A co MURDER INC. a vinyl budoucnu?

Lukáš: Bohužel (smích). I když mám gramofon krátce, už mám doma nějakých 20 desek, které točím stále dokola a určitě plánuji nákup dalších. Doporučuji každému, kdo si chce užít skvělý požitek z hudby svých oblíbenců. MURDER INC. na vinylu? Jeden z našich dalších vysněných cílů...

Petře, jedna otázka pouze na tebe. Zaznamenal jsem, že máš poměrně dost hudebních aktivit (Fatal, MMC, ...). Bereš je spíše jako experimenty nebo je chceš přetavit v regulérní kapely? A co má být P.V.I.B.A.C. (Penis Vacuated In Bloody Anal Creek)? (smích)

Petr: To je pravda, ale rozhodně nic z toho neberu nijak vážně. Dělám to stoprocentně pro zábavu, i když s P.V.I.B.A.C. mi teď vyšlo „album“ (split kazeta s kapelou Den Lumíků). Z toho, ani ničeho jiného, nikdy žádná opravdová kapela nebude, snad (smích). Dělám to proto, že můžu.

MURDER INC. mají venku nové a povedené EP "Povolení zabíjet". Můžete prozradit nějaké další plány a kroky, kterými chcete kapelu posouvat dopředu?

Petr: (smích)

Lukáš: Určitě nechceme usnout na vavřínech a žít z euforie, že se nám to poslední EP snad povedlo. Momentálně zaškolujeme nového člena souboru, dolazujeme s Petrem kytary u starších písní a máme rozpracované nové písně na split s našimi bratry Acid Force, který by mohl vyjít na podzim, když tedy vše půjde podle plánu. Spíš ale později (smích). V červnu nás čeká poměrně dost koncertů a v létě nějaké menší festíky, takže práce je dost. Ale tak nám to vyhovuje, nechceme hnít ve zkušebně.

Kluci, díky moc za rozhovor pro Fobiazine. Přeji ať se MURDER INC. daří ve všech směrech. Uvidíme se na koncertě!

Fanda: Já moc děkuji svojí rodině za neúnavnou podporu, i tu finanční, protože i téměř po sto koncertech jsem dvacet tisíc mínusu (úsměv). Díky za rozhovor Péťo.

Petr: Rád bych poděkoval všem, kteří během 3 let naší koncertní aktivity přišli na nějaký náš koncert nebo si nás přidali/pustili na Bandzone, samozřejmě rodině, kamarádům, všem kapelám, se kterými jsme hráli, až na UHR. Holky v backstagi samozřejmě vítáme.

Ben: Já děkuji klukům z „Mádrů“ a těším se na všechny ty pekla, co nás v budoucnu čekají.

Lukáš: Těm, co si zaslouží dík je moc! Nikdy jsme na nikoho nezapoměli na zadní straně našich alb, takže to vezmu stručně. Já děkuji mojí přítelkyni Markétě za neúnavnou podporu, děkuji všem fanouškům, co se o nás zajímají, a také klukům z kapely za jejich odvedenou práci! Jak to bylo v tom filmu Ro(c)k Podvraťáků? „Já jsem Luky, kluci mi sice říkají mozek kapely, ale co já bych bez nich byl? Úplný hovno.“ (úsměv)

RECENZE

Bandzone a Facebook

www.supug.cz


Zveřejněno: 05. 06. 2016
Přečteno:
3981 x
Autor: Peťan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

11. 06. 2016 11:12 napsal/a lamech
koncert
Včera v Hodoníně to byla jízda jen škoda že na jihu Moravy ti metálisti nějak vychcípali nebo co...
07. 06. 2016 09:15 napsal/a Avram
Debut
Pokud jde o debut, kluci jsou na sebe zbytečně přísní. Je to hodně dobrá deska a perfektně se to z ní valí do uší.
05. 06. 2016 12:27 napsal/a Richard Abraham
Murder Inc.
Murder Inc řadím do TOP kategorie tuzemske sceny. Povedlo se jim za par let to, co mnohym po celou existenci ne. Predevsim tady u nas na berounsku neni prakticky jedina aktivni kapela ktera by hrala poradnou metalovou muziku a jeste takhle expandovala nemluve o zasluhach s poradanim zajimavych akci a dokonce jedne open airovky na konci leta. Preji kapele maximalni uspech!!!!