Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

CD 2016, Xtreem Records / death metal / Švédsko

Je jaro a čas rozkvetlých zahrádek. Daleko na chladném severu se však věci mají jinak a místní zahrady zarůstají a tlí. A přeci v nich najdeme zahradu, kde stojí strom, jenž se zdál již dávno mrtvý. Nyní na jaře obrazil a vydal již svůj třetí plod. Řeknete si: „V tom musí být nějaké čáry!“. A máte naprostou pravdu. Švédští veteráni SORCERY vydali svoji třetí dlouhohrající desku a přímo ze své „zahrádky kostí“ nám přináší úrodu deseti nových skladeb. Paradoxně, ač nové, tak páchnou pořádnou zatuchlinou, jakoby ležely pod zemí již nejmíň od devadesátého druhého.

SORCERY přes svoji skromnou diskografii nejsou pro fanoušky death metalu jistě žádnou neznámou a jejich historie sáhá až do roku 1986. V kontextu toho se jejich diskografie zdá chudá, ale zase zatím obě jejich předchozí alba se těšila dobrým hodnocením a vřelému přijetí u fanoušků. Novinka pak stejně jako předchozí počin, první po obnovení činnosti kapely z mrtvolném spánku kdesi v kryptách městského hřbitova v Gävle, Arival at six, vyšla u španělského labelu Xtreem Music. A rovnou snad můžu napsat: je to zase pecka! Už dlouho mě žádné death metalové album tak neposadilo na prdel, jako se to s touto novinkou povedlo těmto Švédům. Výborná jízda od začátku až do konce bez jediného slabého místa. Na nějaký krystalicky čistý zvuk se tu nehraje, nabroušené kytary si nezadají s motorovou pilou a jsou lehce líznuté thrashovými postupy a brutální chraplák zpěváka Oly Malmströma - to je jejich recept na cca 50 minut trvající ušní orgie. Nečekejte však žádnou progresi. SORCERY během své pauzy rozhodně nesledovali aktuální trendy a tak při svém návratu v roce 2009 navázali v podstatě tam, kde předtím skončili. Tyhle kosti chrastí pěkně postaru. Už podle letmého pohledu na přebal desky musí být každému jasné, že tady má co do činění se starou školou: čerstvě vykopané kosti za půlnočního reje duší dávno zemřelých s tajemným panstvím v pozadí. Možná trochu klišé, ale duši nahrávky to prostě vystihuje trefně.

Důležitější než obal je však hudba a tam si „Garden of Bones“ stojí neochvějně za svým. Úvodní „Holy Ground“ nás uvítá hezky bez intra, v pěkně rychlém tempu a ústředním riffem jak od SLAYER. To následující „The New Armageddon“ zpomalí, oproti otvíráku pravda jen o trochu, zato přidá na hutnosti a atmosféře tísně, naléhavosti a naprosté zkázy. „Insanity Arise“ to vezme zase pěkně od podlahy a servíruje nám rychlý death’n’roll. V obdobném duchu se pak nese i zbytek desky, kdy rychlejší pasáže se střídají s hutnějšími, ale přesto level brutality zůstává pořád na maximu. Výborný záhrobní zpěv posluchače doslova hypnotizuje, připoutá k nahrávce a nenechá ho vydechnout až do temných, děsuplných, závěrečných tónů sedmiminutového titulního opusu „Garden of Bones“. Po textové stránce je také všechno při starém a člověk dostane přesně ten styl lyriky, jaký by očekával od skladeb s názvem „Hellstorm“ nebo „Mass Murder“. Texty jsou pak tedy jen dalším dílkem skládačky celkového staroškolského obrazu a jejich neoriginalitu jim tedy jsem ochoten odpustit.

„Garden of Bones“ reprezentuje to nejlepší z death metalu, co tento žánr na začátku devadesátých let tolik zpopularizovalo. Jen těžko by se mi vybírala jedna či dvě skladby, které bych doporučil. Tohle album patří totiž k těm, kde nenarazíte na hluchá místa či vatu a je skvělé od začátku až do konce, kde mě baví každá skladba. Jeden poslech vám vážně nebude stačit a „Garden of Bones“ prostě musí člověk točit stále dokola.

Chce se mi napsat, že to je výborná volba pro fanoušky DISMEMBER, ENTOMBED nebo GRAVE, ale nebylo by to zcela fér. SORCERY jsou sví, rozpoznatelní, originální a přesto tak typičtí pro to, co si představuju pod pojmem old school swedish death metal. Největším nedostatkem „Garden of Bones“ je totiž to, že nevyšla už před dvaceti lety, protože dnes by se již tato deska honosila, byť pravda v současnosti značně nadužívaným, přízviskem „kultovní“. Takže: „Wellcome to my garden of bones!“

Seznam skladeb:

  1. Holy Ground
  2. The New Armageddon
  3. Insanity Arise
  4. Dark Waves
  5. Hellstorm
  6. Cleansed by Fire
  7. Mass Murder
  8. The Creator
  9. Black Wings
  10. Garden of Bones

Čas: 51:09

Sestava:

  • Paul Johansson - kytara
  • Ola Malmström - zpěv
  • Jacob Wiberg - baskytara
  • Emil Berglin - bicí
  • Johan Wickholm - kytara


http://sorcery.se/
https://www.facebook.com/sorcerydeathmetal
https://twitter.com/SorceryMetal
https://www.youtube.com/user/Sorcery1986

 


Zveřejněno: 23. 05. 2016
Přečteno:
3540 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Fredy | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

24. 05. 2016 14:03 napsal/a pekop
sorcery
Výborná deska, skvělá kapela, perfektní recenze. 9 bodů
23. 05. 2016 14:46 napsal/a Peťan
Sorcery
Tak slyšel jsem zatím jen dvakrát, ale jedná se o opravdu kvalitní desku. S hodnocením bych tak vysoko asi nešel, ale Sorcery ukázali, že umí nahrávat kvalitní alba :)