Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
INSANIA

13. 5. 2016, Praha - Rock Café

Peťan:

V pražském klubu Rock Café na Národní třídě už jsem na koncertě nebyl pěkně dlouhou dobu, na metalovém pak ještě delší. Tentokrát svedly cesty k sobě mé dvě oblíbené party - MALIGNANT TUMOUR a CATASTROFY. Nebylo co řešit, protože každý koncert obou kapel si vždycky užiju na max. Navíc bylo jasné, že se do Rock Café chystá řada kamarádů. Pátek třináctého tak dal zapomenout na pověry a do Rock Café přicházím již s předstihem. Tento čas využiju především na pokec se známými tvářemi. Start celé akce byl totiž naplánován na osmou hodinu. V Rock Café se točí Budvar, což mě osobně tentokrát nijak nevadilo a především dvanáctka z horního baru mi chutnala. Podle očekávání mě ale druhý den ráno zastihl mírný bolehlav (úsměv). Díky zakecání se jsem prošvihl první kapelu večera, kterou byli pražští CROSSFIREFUCKINHURRICANE. Do sálu jsem chtěl jít právě ve chvíli, když dohráli poslední skladbu. Tímto se kapele s dlouhým názvem omlouvám, snad příště.

Slovenští kamarádi CATASTROFY z Bratislavy zrají jako víno a já ten jejich zbojnický thrashing prostě žeru. Také tentokrát do toho dala pětice naprosto všechno. S takovým nasazením a energií u nás mnoho kapel nehraje. Navíc slovensky zpívané texty, které se velice snadno pamatují, dodávají CATASTROFY jedinečný ksicht. V dnešní době je poměrně složité znít originálně, ale zbojnickému komandu se to podařilo. Tím CATASTROFY zasluhují obrovský respekt. V Praze se hrály osvědčené hity z loni vydaného asfaltu "Zbojnicky tanec". Zazněly tak vypalovačky "Zbojnici apokalypsy", "Žabomyšie vojny", "Sedlák", "Kazimír", "Na detskej oslave", "Ančine cecky" a "Bastardi spoločnosti". Došlo také na "sabbaťárnu" "Zapadám prachom" a z chystaného splitka s EXORCIZPHOBIÍ a KAAR "Zbojnicky tanec". Trochu jsem doufal, že podobně jako naposledy uslyším i novou a skvělou "stoner-doomovku" - "Sekera je zákon" (pamatuji si název dobře?), ale asi si budu muset počkat do příště. Závěr obstarala "grindová" šílenost "Krik a beznadej" a po půlhodince je konec. CATASTROFY odehráli perfektní set, tak jako vždycky. Horší to bylo se zvukařem, který způsobil doslova tragédii. To, co se hrnulo z pódia, byl jedním slovem hluk. Slyšet byl akorát Borisův zpěv a bicí. Zhruba v půlce setu jsem to nevydržel a šel se "mistra zvuku" zeptat, jestli není hluchej. Posvítil si lampičkou na pár tlačítek, pak rozhodil ruce a pokud jsem mu dobře rozumněl, v křiku a beznaději prohlásil "já zvučím swing"... co k tomu říct? Kdybych CATASTROFY neznal nazpaměť, tak mám z jejich koncertu úplný hovno...

Před koncertem jsme se s Bilosem bavili o tom, kdy že jsem MALIGNANT TUMOUR viděl naposledy. Světe div se, je to už dva roky. Naposledy jejich set s ASPHYX na Chmelnici. OK, díky tomu je natěšenost ještě větší. Tuhle ostravskou partu mám hodně rád a snad žádný jejich koncert mě nezklamal. A to ani tento v Rock Café, i když zvuk byl opět mizerný, přehulený a nečitelný. Co naplat. Díky tomu, že mám jejich desky najeté, mi nic nebránilo si koncert užít v první linii. MALIGNANT TUMOUR jsou klasika, zašpiněný rock´n´roll, mix metalu a punku. Dávno je pryč grindové období, ale to mně vůbec nevadí, naopak. Syrovost a špinavost kapele nechyběla nikdy a že se jedná o perfektní koncertní kapelu, na to můžete vzít jed. Bilos a spol. se s ničím nepárali a nasekali tam řadu svých hitů. Začínalo se s trojicí "Overdose and Overdive", "The Biggest Band" a mojí nejoblíbenější "Clearance of Century". Pak přišly na řadu dva nové vály z připravované desky "The Metallist", která by měla být venku na podzim, tedy ještě před oslavou 25. výročí kapely. Kotel se pořádně chytil se skladbami "We are the Metal" a "Earthshaker", při které mi běžel před očima známý videoklip a to včetně Bilosova výkonu na stadionu Letná (smích). Nechyběly ani skladby "Infernor", "Satan Rise" nebo stálice setlistu "Saddam Hussein is Rock´n roll". 100% výkon kapely pak podpořilo i publikum, které si vyžádalo další přídavek. Tím byl válec "Metal Artillery" a MALIGNANT TUMOUR se již definitivně odebrali z pódia. Koncert ze strany kapely perfektní, ze strany zvukaře propadák. Nicméně v mém případě platí to, co u CATASTROFY - znalost skladeb je víc, než špatnej zvuk (úsměv). Baník Ostrava sice padá o patro níž, ale MALIGNANT TUMOUR stále kopou první ligu. Díky!

Celá akce končí kolem jedenácté hodiny, což je fajn. To ještě netuším, že domů přijdu až ve čtyři ráno (smích). Návštěvnost byla více než slušná, nějakých 120-130 hlav. Těžko odhadovat. Jedinou, i když dost podstatnou výhradou, tak zůstal několikrát zmiňovaný zvuk. Jinak jsem od MALIGNANT TUMOUR a CATASTROFY dostal přesně to, co jsem očekával. Porci poctivé muziky, která je ve svých žánrech špička.


Fredy:

Když sem v březnu vynechal zastávku Slováků CATASTROFY v Praze, bylo to pouze za vědomí, že si je doženu při jejich předskakování MALIGNANT TUMOUR o pár měsíců později. MALIGNANT TUMOUR letos slaví pětadvacet let a tak při této příležitosti přijeli poctít naši matičku stověžatou svojí přítomností. Celá akce se odehrála pěkně v centru v Rock Caféčku. Celý večer odstartovali punkáči CROSSFIREFUCKINGHURRICANE, kteří vnášeli trochu žánrové pestrosti do jinak metalové akce. CFFH hráli řádně našlápnutý hard core garage punk a za mikrofonem měli rodilého mluvčího z nějaké anglicky hovořící končiny. Kapela do toho řezala jako o život, ale jejich výkon však srážel značně nařvaný zvuk.

Psát na své oblíbence je vždycky náročné a o CATASTROFY to platí dvojnásob. Nevím, jak to dělají, ale tomuhle slovenskému zbojnickému komandu se daří na svých koncertech šířit parádní přátelskou atmosféru a naprostou pohodu, tak že si je vždy spolehlivě užiji. Zvuk nebyl ideální ani tentokrát, ale téměř jsem to neregistroval, neboť musím pařit co to jde. Skladby beztak znám nazpaměť a tam můj mozek drobné nedostatky vyhladil sám. Aspoň že zpěv byl velmi dobře ozvučen a to i v prvních řadách, takže si můžeme zvesela zahalekat spolu se zpěvákem Borisem všechny jejich veselé texty o zbojnících a rabování na dětských oslavách.

Headlineři MALIGNAT TUMOUR se svými koncerty v tuzemsku šetří a díky této strategii mají celkem jisté, že jejich fanoušci přijdou... a také sál Rock Café se slušně zaplnil už během jejich zvukovky. Žehrání nad tím, že MT již nehrají grind, je mi cizí, a jejich typický crust'n'roll z poslední dekády existence mi naprosto vyhovuje. Nejsem rozhodně sám a lidi již od začátku setu paří a najde se dokonce i pár skokanů včetně basáka Šimka. Nezbývá než konstatovat, že MALIGNAT TUMOUR předvedli poctivou údernou show. Že u nás hrají MT málo bylo poznat i z toho, jak se publikum nemohlo nabažit a tak si vyřvalo hned dva přídavky.

Tohle byl velmi povedený páteční večer, bohužel jsem musel načatou zábavu ukončit a místo dalšího piva s kamarády či s některými z vystupujících jsem z důvodu nadměrné únavy a nevyspání zamířil k domovu.

Fotky: Karel Vyskočil, více zde


Zveřejněno: 17. 05. 2016
Přečteno:
3517 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář