Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

CD 2016, Epidemie Records / doom metal / Česko

Další štika českého doom metalu slyšící na striktně temné jméno plně poplatné žánru – SOMNUS AETERNUS  – přichází se svou druhou deskou. Ta vychází tentokrát pod hlavičkou Epidemie Records a slibuje komplexnější pojetí doom metalových vlivů. Což je určitě věc vítaná, protože debutová nahrávka disponovala poměrně obyčejným doom death metalovým nábojem staršího data, který na nějaké velké poplácávání po zádech jednoduše nebyl. Standardně a konzervativně pojatá klasika, nic víc, nic míň.

To novinka „Exulansis“ je o něčem jiném. Je slyšet, že kapela skladatelsky pokročila o pořádný krok a hlavně se snaží, aby její hudba byla pestrá. Slovo pestrost považuju za zásadní, protože v jejich případě se toho ve skladbách děje opravdu hodně moc. Jednotlivé kompozice jsou v průměru dlouhé kolem deseti minut, ale místem v nich se nijak neplýtvá. Ba naopak. Brněnští jsou na hony vzdálení minimalistickému pojetí, takže jeden dokola opakující motiv u nich nenajdete. Zato nabízejí velké množství nápadů, které plně vstřebávat není úplně nejsnadnější a tudíž deska i po x vyslechnutích působí poněkud překombinovaně. A to je v podstatě má jediná, ale o to zásadnější výtka k ní. Jakoby si SOMNUS AETERNUS řekli, že na „Exulansis“ implantují co největší množství pocitů a nálad a tak trochu se rozhodli posunout do pozadí samotnou strukturu jednotlivých kompozic, kde by někdy méně bylo více. Samotné vrcholy skladeb pak přijdou dřív, než by člověk očekával a celkově se zorientovat v blízkosti „Exulansis“ je prostě trochu problém, a to i při maximálním soustředění. Přitom ale chci zdůraznit, že většinou jednotlivé střípky znějí zajímavě, ale dohromady netvoří tak úplně kompaktní masu.

Naštěstí sem tam SOMNUS AETERNUS nastavují i trochu přístupnější tvář. K relativně odlehčenějším skladbám patří „Insecure Pawn“. Ta nabízí velké množství chytlavých linek připomínajících severské melodické doom metalové kapely. Následující „Frostbound“ zase charakterizují výrazné klávesy a jedna z nejlepších pasáží celé desky v čase cca 2:30, která se potom ještě kolem sedmé minuty připomene. Celkově se SOMNUS AETERNUS drží pochopitelně pomalého tempa, v kterém se cítí evidentně dobře a tak je překvapení zařazení black metalové sypačky v „Path Through Oblivion“. Což nezní vůbec špatně. Zaujme i začátek předposlední „Reaching the Anattá“, jejíž kytarový motiv na mě působí jako věci od YEAR OF NO LIGHT, což jenom dokazuje, že SOMNUS AETERNUS se nedrží jen jedné šablonky a vystoupili ze svého stínu.

Stejně jako se hudba snaží nestát na místě, podobně se k vokálům postavil i zpěvák Insomnic. Nejde říct, že by se prezentoval jednou polohou. Vokálně se nešetří a ke klasickému death chropotu přidává široké spektrum křiků, čistého zpěvu (s tím je nakládáno s rozumem), nebo šepotu. V jeho případě je jeho snaha o variabilitu velmi vítaným prvkem.

Z „Exulansis“ je cítit velký kus odvedené práce. Je evidentní, že se SOMNUS AETERNUS snažili složit perfektní desku plnou kvalitního materiálu. To je nezpochybnitelné. Za sebe ale dodávám, že mi album dává poměrně dost zabrat a tu jeho pravou podstatu jsem nebyl schopen odhalit a plnohodnotně si tak poslech „Exulansis“ opakovaně vychutnávat.

Seznam skladeb:

  1. Zen and the Demise
  2. Insecure Pawn
  3. Frostbound
  4. Path Through Oblivion
  5. Reaching the Anattá
  6. VI

Čas: 52:36

Sestava:

  • Wohma - kytary
  • Insomnic - zpěvy
  • Čed - baskytara, klávesy, vokály
  • Tomáš Vaverka - bicí
  • Kubýk - kytary

http://somnusaeternus.cz


Zveřejněno: 25. 05. 2016
Přečteno:
3492 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Coornelus | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář