Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

7. 5. 2016, Plzeň - Divadlo Pod lampou

V sobotu sedmého května poctila město Plzeň svou návštěvou polská post-metalová hvězda OBSCURE SPHINX, která se těsně před vydáním třetího studiového alba vydala na krátkou tour. Co na tom, že se večer hrál jeden ze zápasů mistrovství světa v ledním hokeji. Tuhle parádu si nemohl žádný opravdový fanoušek nechat ujít. Nebo mohl po konci hokeje doběhnout a vychutnat si speciální prodloužený set...

Krátce před avizovaným začátkem ve čtvrt na devět večer zel prostor Divadla Pod lampou prázdnotou a na spočítání účastníků stačily prsty na dvou rukách. Proto se pořadatelé dohodli, že ho trochu posunou a dají tak příležitost rozšířit posluchačskou základnu.

Hudební jízdu započali LE BAIN DE MAID z Chebu, kteří hrají velice příjemný post rock. V jejich hudbě jsou slyšet jak klidné pasáže, tak výbuchy gradace s naléhavostí. Celá tvorba se nese v melancholickém hávu, který koření vokál, ležící někde v poloze mezi řevem a přirozeným zpěvem, chvílemi si můžeme vychutnat také mluvené slovo. Trefují se do vkusu lidem, kteří mají rádi propracované kytarovky a kapely, kde zpěv není hlavním poznávacím znamením, ale pouze doplňkem k emocím, které z melodií prýští. I přes to, že hráli pro menší hlouček lidí, dali do svého vystoupení maximum, což se pozitivně odrazilo na reakcích všech přítomných. Lepší začátek jsme si ani nemohli přát.

Koncert pokračoval směsicí sludge – stoner – hardcoru v podání pražských KING KEPORKAK, kteří se místnímu publiku představili vůbec poprvé. Jejich hudbu je velice těžké zařadit, o to je však širší pole možných posluchačů. Dostalo se nám tradičního metalového zvuku a zkreslení kytar, spolu s ním však šla ruku v ruce hardcorová hutnost a naštvanost na všechno a všechny, která dodává projevu eleganci parního válce. Celé to korunoval zajímavý vzhled všech členů, kde převládal oděv, jako by si odskočili jen tak z piva nebo procházky. Možná na pohled zvláštní, ale k surovému projevu se to skvěle hodí a dámy, které rády muže s plnovousy, si také přišly na své. Slyšet jsme mohli skladby z alba, které vyšlo loňského roku pod názvem „Detachment“, které je prvním vydaným po demu. Dokonce přibylo i několik dalších účastníků, kteří nelenili a došli podpořit vystupující.

Jisté však bylo, že většina dorazila právě na polské OBSCURE SPHINX. Na tomto minitour byla právě toto jediná zastávka v rámci celé republiky a to těsně před tím, než kapela představí následovníka excelentní desky „Void Mother“. Mix post metalu s vlivy doomu se mísí se sonickými plochami, které se snoubí se samply a vytváří neskutečnou atmosféru. Díky osmistrunným kytarám a heavy riffům se jedná o neskutečně intenzivní hudební zážitek, který nenechal nikoho z přítomných chladným. Málokdy se stane, že by nebyl v prostoru pod pódiem ani jediný člověk, který by nekýval minimálně hlavou do rytmu. Takové pocty se dostalo tento večer hlavní hvězdě. I když jsou všichni muzikanti precizní a vynikající, je to právě vokalistka Wielebna, která předvádí největší mistrovství ze všech. Její naprosto bezchybný vokál s neuvěřitelným rozsahem dotváří celou atmosféru a dodává skladbám na plnosti. Zároveň k tomu, díky své ohebnosti, předvádí zajímavou minimalistickou pohybovou show. Pokud se dá mluvit o dokonalých koncertech, zrovna tento byl jedním z nich. OBSCURE SPHINX vyhovují menší prostory a klubová atmosféra, díky které dokáží oslovit naprosto všechny přítomné a vtáhnout je do rytmů natolik, že je jednoduché zapomenout na realitu. Početnější pole fanoušků si vytleskalo i přídavek v podobě naprosté pecky pod názvem „Lunar Caustic“. Konec byl zoufale brzy po začátku, čas v tu chvíli ubíhal rychleji, než jsme normálně zvyklí. Skvělý pocit však zůstane ještě dlouho a bolavé krky a záda také.

I přes malou návštěvnost se tento večer nadmíru vydařil a nezbývá než poděkovat pořadatelům a nadšencům, kteří neváhali dotáhnout tuto nádheru na plzeňská prkna. Kdo nedošel, přišel tentokrát o jeden z nejúžasnějších zážitků.  


Zveřejněno: 13. 05. 2016
Přečteno:
3437 x
Autor: Niviat | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář