Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
HEIDEN – Andzjel

CD 2016, vlastní náklad / noise / Česko

Kubáncovo entrée:

Tohle bude těžké...

Se stylovým zaměřením si nevíme rady, píše se v bookletu CD s pozoruhodným obsahem. Ani nevím jak se s tímto vyrovnat. Ne ani tak při poslechu, jako při psaní této recenze. S tvorbou NAPALMED to pro mě bylo v mnoha směrech jednodušší. Tady se totiž nehraje vůbec na tak zběsilou notu. Byť tedy nevím, jestli v tomhle směru vzpomínat noty je na místě. Tohle je srážka hudby a trochu jiné ne-hudby. Evokuje to ve mně rozpolcenost, která drží velice dobře v hromadě. Improvizace na vysoké úrovni.

O tomhle se velice tězce píše něco na způsob recenze. Nijak jinak, než že si to pustíš, lehneš na postel a počkáš na to, co to s Tebou udělá... nijak jinak s tím asi nezabojuješ. Pokud se Ti tyhle odstavečky zdají mírně chaotické a maximálně nedotažené, tak proti tomu nelze co namítat. Vypisovat tady, že na téhle nahrávce uslyšíš to a to dle mého neskromného názoru nemá smysl. O téhle nahrávce se dozvíš nejvíc, když si ji pustíš. Kolega na to bude mít zřejmě trochu jiný názor...

 

Johanova moudra:

Protože apríl je správný čas na taškařice, právě 1. dubna 2016 vydala mostecká skupina ExSxMx již své čtvrté album, nazvané velmi neočekávatelně E.S.M.

To je úvod z tiskové zprávy k vydání dalšího počinu nejznámějšího českého hlukologa Radka Kopela a jeho kumpánů z ExSxMx (EINE STUNDE MERZBAUTEN). Tahle parta nelení a vytváří spoustu materiálu, letošní placička, podobně jako debut „7305“, trvá skoro 80 minut. Pohled na displej přehrávače před prvním stisknutím tlačítka ► tedy člověka znalého Radkových spádů lehce vyděsí, pokud tedy nejde o fanouška všech jeho projektů, ale nebohého recenzenta, který se při poslechu neidentifikovatelných zvuků a jejich recenzování nedostává do radostného rozpoložení, ale spíše se trápí. (úsměv) Ale Radek se mými bláboly netrápí, jinak by asi znovu a znovu neměl o recenze zájem...

Už minule jsem psal, že proti NAPALMED jsou ExSxMx o něco stravitelnější a tohle tvrzení sedí i na E.S.M. Nejde jen a pouze o hluk, ale o docela poslouchatelné zvuky, které se v první E.S.M. položce (všechny mají stejný monogram...) „Evu svrbí míca“ snad i vyvíjejí od těch jednodušších po složitější (= hůře snesitelné), navíc dojde i na hudební nástroj (!!!), kterým jsou nejspíš housle, jež vyluzují melodii!!! Jev na poměry ExSxMx nezvyklý, ale ono to pokračuje i v ústřední 43minutové kompozici „Elementary School Mumlases“, kde se role ústředního zvukostrůjce ujal saxofon, který pochopitelně nezůstává osamocen, ale je hojně doprovázen zvuky i pazvuky. Vydržet skoro tři čtvrtě hodiny vnímat chaos není záležitostí pro slabé nervy, na druhou stranu se nedá mluvit o monotónnosti, byť saxofon přílišnou kreativitou nevládne - zato to zvládají oba efektologové, z jejichž kuchyně pochází spousta všemožných lomozů, úderů, skřípotů, rachotů, šelestů a... jiné slovo mě nenapadá... pazvuků. Chvílemi „to“ nervy drásá více, chvílemi méně, večer aby se při poslechu jeden pomalu bál - takže mě napadá, že by se předkládaná nehudba dala použít třeba v nějakém psycho hororu, kde by děj dokázala vygradovat tím správným směrem.

Ke cti Elektrakaře a spol. budiž i skutečnost, že každá z předkládaných pěti skladeb je jiná, ve třetí se opět objevují housle, vcelku pochopitelně pokroucené a znásilňované. A když začne „Echte Schlechte Madhausen“ skoro vážnohudební předehrou, skoro by se jeden lekl. (úsměv) „Naštěstí“ jen na chviličku, pak pokračuje tradiční ušní teror, takže všechno je v pořádku a slabší povahy definitivně sahají po ovladači a hledají na něm tlačítko označené ■. Hrdinové těch deset minut vydrží, aby se „dožili“ outra (na CD je slepené s předposlední skladbou, v seznamu je uvedeno extra), v němž to hlavně skřípe.

NAPALMED i ExSxMx vždycky nahrávky vydávali ve svébytných obalech, tentokrát se ale drží dost při zemi, CD je vloženo do jednoduché pošetky, jejíž zadní strana je jen a pouze bílá, na přední už Radek trochu zapracoval, nejspíš vlastnoručně stříkl název kapely, název nahrávky pak vyrobil na prehistorickém popisovači, který se používal třeba k psaní jmen na zvonky nebo poštovní schránky. Seznam skladeb ani sestavu obal neobsahuje, ale info je přiloženo na obyčejném papíru vyjetém z tiskárny, a že se na něm autor vyřádil (doklad lidové tvořivosti níže).

Asi by se slušelo na závěr přinést nějaký vtipný verdikt, ale proč vymýšlet vymyšlené, takže opakování, taťka hlouposti, aneb závěr předchozí recenze, platný i tentokrát: Když tak nad touhle podivnou nahrávkou přemítám, musím vlastně autory pochválit, protože neustále vymýšlet další a další divnosti tak, aby to nepůsobilo křečovitě a uměle slepeně, není zrovna jednoduché. Na první poslech neposlouchatelný randál nějaká pravidla ctí a nahrát 80 minut lomozu tak, aby se pořád něco nového dělo, to už potřebuje fištrón. Mě to samozřejmě nebaví, nedokážu se s tímto žánrem ztotožnit a jeden poslech za účelem recenze považuji za dostatečný pro nejbližší roky, ale dokážu pochopit i jedince, kteří si v tomto prostředí libují.

Seznam skladeb a sestavy:

1. Evu svrbí míca

  • PaStr - violince
  • Uspa Watch - zoomije

2. Elementary School Mumlases

  • ZdeS - metalix perx
  • JanaP - saxxx
  • RaK - efex manix

3. Emen Stahl Moon

  • PaStr - číže ste husličky chčijé
  • ElektRachot - rachotele

4. Echte Schlechte Madhausen

  • ElektRandal - d.i.y. synthex
  • Pojďdoměhop Kirk - sagi
  • Herr Pan Tau - postprodíry

5. Electro Save Mode

  • ElektRek - syntic raw ford

Pro-dukce, in-dukce, de-dukce, re-dukce by Duke C.
R. kybic - turbo as sistance
Exkluzivní spolek mistrů - ryky a covery

Čas: 79:22

http://bandzone.cz/merzbauten

 

 


Zveřejněno: 28. 05. 2016
Přečteno:
4053 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

28. 05. 2016 19:46 napsal/a Elektrakař
Obal
Ano Corvusi, promo verze je krapet strohá, a co oficiální verze? Který se Ti líbí? Pokud vůbec... https://www.discogs.com/release/8131967-ESM/images
28. 05. 2016 14:29 napsal/a Corvus
.
Tomu říkám obal!
28. 05. 2016 11:37 napsal/a Elektrakař
Styl
\"Improvizace na vysoké úrovni,\" přesně tak jsme to mysleli, opravdu!