Nejbližší koncerty
  • 23. 03. 2024Jarní akce Necro metal Pilgrims přiveze do ostravského kl...
  • 23. 03. 202423.3.2024-Plzeň-klub Parlament. FUNERAL PILE Blackened ...
  • 23. 03. 2024Alternativní metal v Ponorce. Mayon (Opava) chystají des...
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

2CD 2016, vlastní náklad / power metal / Česko

Moravská powermetalová kapela POWER 5 se ve valašském Brumově dala dohromady už více než před 20 lety, konkrétně na podzim 1995, a u jejího zrodu stáli bratři Škrabalové, zpěvák Olin a bubeník Milan, kteří jsou hlavními pilíři této party až do dnešních dnů. Za dobu své dosavadní existence má skupina na kontě nejen spoustu úspěšných koncertů, ale též sedm studiových alb (a jedno DVD), která jsou pochopitelně nedílnou součástí jejího dlouhého hudebního života. Zatím posledním článkem v diskografii POWER 5 je letos v únoru vydaná nahrávka s názvem „Talisman“, jenž vychází dokonce ve formátu 2CD a vyjma deseti nových skladeb na prvním disku přináší i výběr z předchozích řadovek jednoduše nazvaný „Best of POWER 5“, který je náplní druhého stříbrného kotoučku.

Nejprve tedy několik postřehů k aktuálním písním. Již úvodní věc „Triumf“, jejíž součástí je i krátké intro s hostující zpěvačkou Martinou Macharovou, naznačuje, že nás čeká bezpochyby zajímavý materiál, což také prakticky hned vzápětí potvrzují skladby s pořadovým číslem dvě (titulní „Talisman“) a tři („Destruktor“), v nichž kapela naplno rozvíjí svůj hudební potenciál. Výrazné, i když finskými vzory docela silně načichlé melodie (inspirace legendárními seveřany STRATOVARIUS je v muzice POWER 5 pořád dosti znatelná), jsou při tomhle stylu muziky v podstatě povinné, tudíž je jasné, že se jich dočkáme v opravdu velkém množství, což je nepochybně i jednou z hlavních deviz celé této nahrávky. Dalšími hodně výraznými kousky na tomto CD jsou z mého pohledu songy „Do vrchu táhnem“ a výborná, akustickým úvodem opatřená věc „Bouře“, která se po chvilce rozběhne v rychlém tempu a dalo by se říct, že celkovou atmosférou je poplatná svému jménu. Jak bývá u většiny metalových kapel zvykem, mezi prezentovanou desítkou skladeb nesmí chybět alespoň jedna pomalá věc, jíž je v tomhle případě předposlední „Už je podzim“, kterou hodnotím, jako velmi povedenou.  Závěrečnou skladbou desky jsou pak v poměrně klasickém power rytmu jedoucí „Planety“, na něž skupina pořídila svůj aktuální videoklip. Dovolím si tvrdit, že k výsledné kvalitě desky výraznou měrou přispěl stále ještě nováček v sestavě, klávesista Martin Valčík, který do skupiny přibyl na podzim loňského roku. Jeho klapky se nejen příjemně poslouchají, ale zároveň jsou i tím správným kořením muziky a umocňují výslednou atmosféru jednotlivých písní. Když to shrnu, tak celkově na CD nenajdeme žádnou vyloženě slabou věc, která by snižovala dojem z kompletní nahrávky. Sice nejsem majitelem všech řadovek kapely, ale z toho, co jsem měl možnost vyslechnout, si myslím, že POWER 5 s aktuálním albem představili dosud to nejkvalitnější, co za svou existenci dokázali vytvořit.

Jak už jsem uvedl, druhý disk, pojmenovaný příznačně „Best Of POWER 5“, je průřezem dosavadního repertoáru skupiny a přináší celkem 15 skladeb z prvních 6 studiových CD. Tím pádem je nejen zajímavou sondou do hudební historie těchto Moraváků, ale zároveň i bezvadným studijním materiálem pro fanoušky, kteří třeba kapelu nesledují od jejích úplně prvních kroků, případně přicházejí s tvorbou POWER 5 do kontaktu naprosto poprvé. Přesto, že vybrané písně nejsou řazené dle data svého vzniku, ale spíše tak nějak nahodile, myslím si, že pozorný posluchač docela snadno dokáže rozpoznat jednotlivá období jejich zrodu a zachytit tak postupný hudební vývoj této party.

Obě cédéčka jsou vložená do krásně zpracovaného třípanelového lakovaného digipacku, jež je dílem zpěváka a textaře Olina Škrabala. Pakliže jste fanoušky této moravské kapely, pak určitě stojí za to si tenhle graficky velice povedený kousek do své sbírky pořídit. Nechybí samozřejmě ani booklet, obsahující kompletní texty a též informace týkající se nahrávání desky. To proběhlo v listopadu a prosinci loňského roku ve studiu MetalGate ve Vsetíně, zvukovou stránku a produkci měl na starosti Libor Kukula z regionálně i žánrově spřízněných ASCENDANCY. Já bych řekl, že finální sound předvedené muzice naprosto sedí, ostatně nic jiného bych od Libora snad ani nečekal. (úsměv)

Pokud jste příznivci melodického metalu s českými texty, potom tímhle materiálem určitě nebudete zklamaní.

Seznam skladeb:

CD I

  1. Triumf
  2. Talisman
  3. Destruktor
  4. Legie
  5. Obzory
  6. Do vrchu táhnem
  7. Rebel
  8. Bouře
  9. Už je podzim
  10. Planety

Čas: 55:04

CD II

  1. Chci žít live
  2. Faust
  3. Minuty věčnosti
  4. Vstávej sílu máš
  5. Myšlenky
  6. Už jdou
  7. Zachovat styl
  8. Všechno chce svůj čas
  9. Tisíc let
  10. Půjdem do pekel
  11. Nechám tě spát
  12. Hvězdná brána
  13. Upíří noc
  14. Zrada
  15. Symbol

Čas: 74:04

Sestava:

  • Olin Škrabal - zpěv
  • Milan Škrabal - bicí
  • Lukáš Langer - kytary
  • Jirka Jagoš - baskytara
  • Martin Valčík - klávesy


Web

 


Zveřejněno: 13. 05. 2016
Přečteno:
3830 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Mikael | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář