Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

CD 2015, vlastní náklad / pop rock, hard rock / Česko

Sabina se jmenuje Křováková a jak drtivá většina televizních diváků už asi zřejmě zapomněla, roku 2013 byla obsazena do role SuperStar. Její takto uměle vyvolaná krátkodobá popularita je již dávno minulostí, na čemž ale není vůbec nic divného, neboť jejím původcem bylo popové a tedy tradičně nejvíce nestálé, nevděčné a dobře manipulovatelné publikum, jež je schopno o měsíc později stejně intenzivním pištěním oslavovat kohokoli dalšího, kdo se zrovna postaví do záře kamer a reflektorů. To však nemění nic na tom, že těmito méně příjemnými faktory není dobré stigmatizovat právě tuto tehdejší vítězku, která umí zpívat jako málokterá jiná, spolu s Davidem Spilkou, Bárou Zemanovou nebo Gabrielou Gunčíkovou patří k těm nejrockovějším jménům, která tato pochybná soutěž vrhla ve známost, ale hlavně disponuje jistým tvůrčím potenciálem.

Bezprostředně po SuperStar jí vyšla povinná kolekce převzatých písní, s nimiž předtím soutěžila, už pár let předtím však zplodila debut nazvaný „Co řekl kocour Sabině“, kde se poprvé projevila nejen jako zpěvačka, ale také autorka. Takto se prezentuje i na svém třetím, ale prvním opravdovém albu, jež sice vyprodukovali Hynek Toman ze SUPPORT LESBIENS a zkušený Ecson Waldes, nicméně ona si kompletně napsala úplně všechny písně, a to hudbu i texty. Doprovází ji kapela, jejíž možnou slabinou se jeví bubeník, zatímco tou jednoznačně největší předností je pochopitelně právě ona. Její vynikající hlas skvěle zvládá odlehčenější a melodičtější pasáže, ale zároveň nepostrádá ani patřičné rockové ostří. Menší rozpor lze spatřit snad jen v tom, že skrze klipy i fotky se prezentuje s kytarou, jenže, alespoň dle bookletového tvrzení, na albu na ni nehraje.

Sabina, které není cizí ani osobní přítomnost na Brutal Assaultu, na albu vsadila na jistý kompromis mezi tím, co je jí patrně blízké, a tím, co od ní očekávají prořídlé zbytky mainstreamového publika. Výsledkem budiž písničkový pop rock, možná až příliš rozředěný zbytečně vysokým počtem balad, ale místy se vzpínající i k pořádné kytarové tvrdosti. Dobře o tom svědčí hned úvodní a titulní píseň „Sirkama“, stojící na dynamice mezi odlehčenými slokami a rockově ohlušujícím refrénem, v čemž se částečně přidává „Skládám si obrázky“, ale prvořadě pak výrazným refrénem tažený „Prstýnek“. Přes možné výhrady se příliš neztrácí poprocková hitovka „Louky, pole, lán“, zatímco pomalejším písním díky melodické uhrančivosti vévodí „Perníkový poupata“ a potěší také závěrečná akustická „Malá večerní“. Zřejmě naprostý vrchol představuje skladba „Donuť mě“, jejímuž hutně znějícímu podloží a mocnému volání „A já vím, co chceš – donuť mě!“ nelze odolat hlavně tehdy, kdy posléze krásně přechází ve vypjatý řev a kytarově mohutnou gradaci.

Menší slabinu představují texty, většinou o partnerských vztazích. Rozhodně třeba pochválit odvahu napsat si je sama, jenže zároveň možno připustit, že nejsou ničím zvláštním a některé pasáže trochu nepříjemně tahají za ucho. Posluchač proto učiní nejlépe, když se bude soustředit především na ten zpěv, kterým lze zachránit ledacos, byť určitě nikoli všechno.

Celkově vzato, příště by to chtělo ještě trochu více ostří a naopak méně unylých balad, jakož i lepší poskládání písní v rámci kolekce, když zejména její závěr nabízí většinou slabší písně a negraduje. Přesto nutno podotknout, že Sabina zjevně disponuje nejen hlasovým, ale také autorským talentem. Na minulém postsuperstarovském albu skvěle zpívala osvědčené zahraniční hity, jenže čišel z toho komerční kalkul vydavatele. Tentokrát stejně dobře zpívá občas méně výrazné, ale vlastní písně, což v součtu není o moc lepší, ale jistě mnohem sympatičtější.

Skladby:

  1. Sirkama
  2. Louky, pole, lán
  3. Skládám si obrázky
  4. Sen
  5. Perníkový poupata
  6. Prstýnek
  7. Donuť mě
  8. Poloviční touha
  9. Noc i den
  10. Malá večerní

Čas: 38:15

Sestava:

  • Sabina Křováková – zpěv
  • Andrej Karlík – kytara, sbor
  • David Herzig – baskytara
  • Jakub Šindler – bicí

www.sabinakrovakova.cz

 

 

 


Zveřejněno: 07. 05. 2016
Přečteno:
3581 x
Hodnocení autora:
5 / 10

Autor: Oliva | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

10. 05. 2016 13:19 napsal/a DW
Sabina
neumí klamat tělem, takže se stačí podívat na obaly jejích desek a je úplně jasný, z čí hlavy tahle rockerská póza vzešla :)