Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

Souhrn zajímavých alb, které vychází v květnu 2016 + tipy na koncerty.

V květnu letošního roku vyjde několik zajímavých desek. Proto bychom vám v tomto článku rádi uvedli některé z nich. Jedná se o novinky, na které se osobně těšíme, nebo nás z různých důvodů zajímají. Každý přidáváme i tipy na zajímavé květnové koncerty, které nás zaujaly nejvíce. Pokud i vy máte zajímavé tipy na nová alba a koncerty v daném měsíci, neváhejte je napsat níže do diskuze.

Květnové tipy: Peťan

VEKTOR (USA)   "Terminal Redux"
Technický thrash metal, Earache Records
Mnou nejočekávanější deska v květnu. VEKTOR vydají 6. května u Earache Records svoji třetí řadovku. Předchozí dvě fošny patří do zlatého fondu nové thrashové vlny a ukázky z novinky "Terminal Redux" nasvědčují, že ani tentokrát tomu nebude jinak. VEKTOR hrají technický "kosmický" thrash metal. Inspiraci čerpali u VOIVOD, ale zároveň dali své hudbě vlastní tvář, což je mezi novými kapelami rarita. Nová deska bude obsahovat deset skladeb rozložených do 73 minut. Dá se očekávat dlouhé a pestré thrashové album. Technicky na vysoké úrovni. VEKTOR bych nazval takovými DEATH v thrash metalu. "Terminal Redux" si určitě nenechte ujít!!!

ASSASSIN (Německo) "Combat Cathedral"
Thrash metal, SPV
Jedna velká neznámá. Legendární ASSASSIN znovu přicházejí s novým albem. Největší změnou je post zpěváka. Roberta Gonnellu nahradil Ingo Bajonczak, který mi naživo úplně neseděl. Uvidíme, co předvede na nové desce "Combat Cathedral", která vyjde 20. května u SPV. Novinka bude mít celkem dvanáct skladeb. Je jasné, že druhé "The Upcoming Terror" ASSASSIN nevydají, ale i tak určitě nové album vzbudí u fans této formace zájem. U mě spíše převládá zvědavost nad zájmem.

BLIZZEN (Německo) "Genesis Reversed"
Heavy/speed metal, High Roller Records
High Roller Records zase jednou vytáhli kvalitku! Němečtí BLIZZEN vydají právě u tohoto labelu svůj debutní vinyl s názvem "Genesis Reversed". Loňské EP "Time Machine" nabídlo prvotřídní heavy/speed metal ve stylu kapel ENFORCER nebo IRON CURTAIN. Old school metal po všech stránkách, od kytar, přes vokál až po image jednotlivých členů. Deska "Genesis Reversed" nabídne po intru deset skladeb. Tady mám uši připravené, protože jsem přesvědčen, že mě budou BLIZZEN bavit. 27. května, High Roller Records, Stay Heavy!

DEATHSTORM (Rakousko) "Blood Beneath the Crypts"
Thrash metal, High Roller Records
Label High Roller Records podruhé. Na vinylu i CD vydají svoji novinku i rakouští thrasheři DEATHSTORM. Jejich syrový thrashing ve stylu raných německých nebo brazilských kapel mě na dosavadních nahrávkách bavil, zejména pak poslední jejich poslední EP. Novinka nese název "Blood Beneath the Crypts" a vyjde 27. května. Osm naostřených válů, půlhodinka. Tohle bude jízda. Určitě poslechněte!

REZET (Německo) "Reality Is a Lie"
Thrash metal, Mighty Music
V květnu budou thrash metalové žně. Další výborná kapela ze sousední Německa přichází s novou deskou. Řeč je o REZET, kteří vydají novinku "Reality Is a Lie" jako třetí velkou desku své diskografie. Album vyjde u vydavatelství Mighty Music a bude obsahovat dvanáct skladeb. Popravdě mě trochu děsí téměř hodinová stopáž, ale uvidíme s čím REZET přijdou. Jejich dosavadní tvorba nikdy nezklamala pravověrné thrashery. A něvěřím, že by tak kvalitní kapela jako REZET nahrála desku, která nebude vonět old school maniakům. "Reality Is a Lie" bude venku také 27. května.

TIP na koncert:
7.5. TRENDKILLER FEST (MASTER, WARHAMMER, ...) - Praha, Modrá Vopice
25.5. ULTRA-VIOLENCE - Praha, Modrá Vopice
30.5. AMULET, ANTICHRIST, NATUR - Praha, Modrá Vopice

 

Květnové tipy: Coornelus

GRAVE MIASMA (Anglie) – "Endless Pilgrimage"
Death metal, Sepulchral Voice Records / Profound Lore Records
Angličtí GRAVE MIASMA se po třech letech od velmi úspěšného alba „Odori Sepulcrorum“ připomínají novým materiálem. Nebude se jednat o řadovou desku ale o EP, které na ploše něco přes třicet minut představí pět skladeb. Ty by měly navazovat na to, co je kapele vlastní. Tím je death metal prošpikovaný doomovými party zahalený v zlověstné a okultní atmosféře, která má být navíc podpořena zvukem, jenž byl nahráván analogově.

GORGUTS (Kanada) – "Pleiades’ Dust"
experimentální death metal, Seasons of Mist
Když GORGUTS něco vydají je to vždy událost. Pro letošní rok si připravili EP, na kterém bude jenom jedna skladba, ale za to pořádně dlouhá. Od těchto experimentálních a technicky velmi zdatných muzikantů nelze čekat nic jiného než extrémní záležitost plnou zvratů, nápadů a hlavolamů. Podle zveřejněných ukázek to tak bude zcela určitě. Nezbývá než doufat, že kapela dokáže navázat na svou poslední velkou desku, s kterou slavila úspěch.

TIP na koncert:
2.5. EGYPT, SAIGA – Praha, Strahov 007
4.5. USNEA, DRESDEN / LENINGRAD – Praha, Hospůdka Nad Viktorkou
8.5. MONOLORD, WE HUNT BUFFALO – Praha, Strahov 007
24.5. Prague Psychfest – Praha, Futurum

 

Květnové tipy: Opat

GLORIOR BELLI (Francie) – „Sundown (The Flock That Welcomes)“
Black metal, Agonia Records
Pro mě jednoznačnější nejočekávanější deska měsíce května. GLORIOR BELLI se na posledních albech prezentovali směsicí stoner, southern rocku a black metalu, přičemž poslední jmenovaný žánr se postupně z tvorby Francouzů spíše vytrácel. GLORIOR BELLI ale prošli velkým personálním zemětřesením, v kapele zůstal jen Julien, v současnosti si říkající Billy Bayou, a novinka „Sundown (The Flock That Welcomes)“ je výhradně jeho dílem. Předem vypustil už tři skladby z chystaného alba, z čehož zejména titulní „Sundown“ je naprosto perfektní. Black metal hraje znovu prim. Deska vyjde 6. května u polských Agonia Records.

BEHEXEN (Finsko) – „The Poisonous Path“
Black metal, Debemur Morti Productions
Po čtyřech letech představí nový materiál finští satanáši BEHEXEN. Podle již zveřejněné skladby „Chalice of the Abyssal Water“ se nemusíme bát žádných žánrových ústupků – sedmiminutová kompozice dští síru skrze syrový black metal. O zvuk se postaral velmistr v daném žánru Tore Stjerna ve svém studiu Necromorbus ve švédském Stockholmu. „The Poisonous Path“ vyjde jako digipak, 2LP i digitálně pod záštitou francouzského labelu Debemur Morti Productions 27. května.

ULCER (Polsko) – „Heading Below“
Death metal, Arachnophobia Records
Deset let existence oslaví polští ULCER třetí řadovou deskou „Heading Below“. Ač kapela není v našich končinách příliš známá, spojili na ní síly členové například black metalového skvostu BLAZE OF PERDITION, technických death metalistů DEIVOS nebo pagan/blackerů ABUSIVENESS. A jak taková kolaborace zní? Výrazně švédsky. Posuďte sami, kapela vypustila skladbu „Down Below“, jež zároveň otevírá chystané album. To vyjde 25. května u Arachnophobia Records.

KATATONIA (Švédsko) – „The Fall of Hearts“
Depressive rock/metal, Peaceville Records
Na posledním Brutal Assaultu mě KATATONIA velice zklamala. To ale neznamená, že nejsem zvědav na chystaný počin, první plnohodnotný od čtyři roky staré desky „Dead End Kings“. Várkou švédského melancholického rocku a metalu nepohrdnu, ač by se více hodilo její vydání do deštivých podzimních dnů než do slunného jara. Na novince se premiérově představí bubeník Daniel Moilanen (HEAVYDEATH, ex- RUNEMAGICK) a kytarista Roger Öjersson, působící také v TIAMAT. Dvanáct teskných kompozic vydá 20. května label Peaceville Records (v Japonsku Ward Records), jednu z nich – „Old Heart Falls“ – můžete poslouchat už teď.

KATALEPSY (Rusko) – „Gravenous Hour“
Brutal death/groove metal, Unique Leader Records
Rodáci z hlavního ruského města Moskvy dali dohromady KATALEPSY už v roce 2003, na debutové řadové album jsme si ale museli počkat dlouhých deset let. „Autopsychosis“ bylo velmi zdařilým počinem na bázi brutálního death metalu, sem tam okořeněného o technické finesy. Tři roky po něm se KATALEPSY vytasí s druhou deskou „Gravenous Hour“ a také oni už předvedli ukázku z novinky v podobě songu „Critical Black Mass“. Album vyjde 27. května u amerických Unique Leader Records na CD i vinylu.

TIP na koncert:
7.5. OBSCURE SPHINX, KING KEPORKAK, LE BAIN DE MAID – Plzeň, Divadlo Pod Lampou
22.5. SÓLSTAFIR – Praha, Palác Akropolis
25.5. VULCANO, TYRANIZER, KRYPTOR – Praha, Nová Chmelnice

 

Květnové tipy: Johan

DESTRUCTION (Německo) – „Under Attack“
Thrash metal, Nuclear Blast
I když mám z německého velkého thrashového tria nejraději KREATOR, jsem na novinku DESTRUCTION celkem zvědavý. Tahle trojka už asi nikdy své legendární desky nepřekoná, ale na druhou stranu ani v posledních letech nenatáčela vyloženě nepovedená alba a stále si drží status nesmlouvavé kapely, která neuhýbá... O tom, zda je tomu tak i v roce 2016, se budeme moci přesvědčit 13. května, kdy novinka vyjde u kolosu Nuclear Blast. A uvidíme, jak se na novince podepíše změna v sestavě. (smích)

IN MOURNING (Švédsko) – „Afterglow“
Death/doom metal, Agonia Records
Melancholie, melodie, kombinace death a doom metalu, cit pro stavbu rozsáhlých kompozic, to jsou Švédové IN MOURNING. Ti jsou zatím trochu ve stínu slavnějších kolegů OPETH, OMNIUM GATHERUM či INSOMNIUM, ale pomalu a jistě jim začínají šlapat na paty. Ke cti kapele budiž používání hlubokého vokálu i deathmetalové pasáže, takže komerční spády bych kapele nepředkládal, o čemž svědčí i relativně dlouhé songy atakující sedm minut. 20. května se o tom budete moci přesvědčit.

KATATONIA (Švédsko) – „The Fall of Hearts“
Doom metal / depressive rock, Peaceville Records
Synonymum pro procítěnou muziku, plnou krásných melodií a vokálů, to je (dnes už jednoznačně legenda) KATATONIA. Ta se sice postupem času ušla kus cesty od doom metalu k přístupnější muzice, ale pořád si drží vysoký standard. Od poslední řadovky už utekly skoro tři roky, takže je nejvyšší čas se připomenout... Stane se tak 20. května a uvidíme, jak dopadne souboj dvou švédských kapel na obou pólech nejpomalejšího metalového subžánru.

PANYCHIDA (Česko) – „Haereticalia - The Night Battles“
Pagan metal, Cursed Records
Nejvýraznější představitel pagan metalu v našich krajích se hlásí se čtvrtým řadovým albem, na němž opět míchá silné epické melodie s black i heavymetalovými nájezdy, nechybí ale ani tradiční akustická kytara a malým překvapením pak nejspíš budou orchestrální pasáže... Nahrávku už jsem měl možnost slyšet, vyznívá opravdu mocně, bojovně, zároveň jí nechybí středověký nádech a oddychové úseky. Možná adept na tuzemské album roku? Uvidíme, s čím přijdou kolegové... Koncepční album vyjde 30. května pod Cursed Rcs., ochutnávka zde.

TIP na koncert:
26.-28.5. HELLHAMMER FESTIVAL – Praha, Brno, Ostrava
28.5. PEKLO NAD OTAVOU 12 (AVENGER, MÖRKHIMMEL, KAAR, DARK ANGELS) – Strakonice - Křemelka


Zveřejněno: 01. 05. 2016
Přečteno:
4146 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

03. 05. 2016 10:38 napsal/a Corbow
je to tak, hosi...
plne s vami souhlasim..posledni desky jsou uz dost slabsi...slysel jsem je parkrat a tim to hasne....ale ten koncert...ten KONCERT!!! :)))
02. 05. 2016 19:13 napsal/a Opat
...
Od něj jsou super desky pod názvem BLAZE + první dvě pod BLAZE BAYLEY, \"The King of Metal\" už ale byla slabší a novinka mě vůbec nechytla, zejména kvůli příšernýmu zvuku... Ale naživo byl před pár lety hodně fajn, to jo.
02. 05. 2016 15:54 napsal/a Peťan
Blaze
No to já netvrdím, naživo byl Blaze fajn :-) Ale nahrávky mě právě moc, tedy vlastně vůbec, neberou :-)
02. 05. 2016 14:49 napsal/a Corbow
dej mu sanci :)))
aspon lidi muzou videt, jak ma vypadat pravej heavy metalovej koncert :)
02. 05. 2016 13:30 napsal/a Peťan
-> Corbow
Od toho je tu ta diskuse ;-) Mě osobně Blaze nezajímá :-)