Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
F.O.B. - Outside The Palace Walls

CD 2016, vlastní náklad / doom, sludge / Česko

Jméno THE CORONA LANTERN šlo poprvé zaregistrovat zhruba před rokem touhle dobou. Tenkrát zveřejnili dvě skladby a dali na srozuměnou, že se u nás objevilo nové jméno, které se pustilo do tvorby hudby, na kterou sedí přirovnání „pomalý a dlouhý“. Jejich odvaha, píle a nadšení pro věc nabralo neuvěřitelně rychlého tempa a v listopadu už měli venku debutovou desku. Ta naštěstí žádnými dětskými neduhy netrpí, což je příjemné zjištění. A i když se vnucuje pocit rychlokvašky, výsledné dílo mluví sebevědomou řečí.

Je pochopitelné, že se v kapele sešli lidé, kteří už mají něco odehráno. Za „koronou“ stojí muzikanti, kteří se pohybují v kapelách, jejichž jména jste určitě zaregistrovali – DILIGENCE, KEEP ON ROTTING, DEMIMONDE, SINUHET, RISE OF SURYA… Po pravdě řečeno bych od těchto muzikantů čekal něco jiného, než že se budou profilovat jako sludge doom kapela. To bylo pro mě docela překvapením. Obzvlášť, když hlavním skladatelem hudby je Igor, který společně s všestrannou umělkyní Danhiel tvoří jádro moderních death metalistů DILIGENCE.

THE CORONA LANTERN hrají sludge, ale jestli si tuhle odnož automaticky spojujete s fousatými špinavci, kteří mají blíž k HC scéně, tak na tyhle domněnky můžete zapomenout. Jestli něco tuhle novou partu právě od těchto kapel odlišuje, je to přístup k věci. THE CORONA LANTERN se rochní v pomalém tempu a ve své podstatě hodně atmosférickém oparu, ale ze samotné kompoziční složky a práce s nástroji lze vycítit, že za nitky tahají mladší ročníky se současným pohledem na věc. THE CORONA LANTERN jsou v podstatě moderní sludge doomovou kapelou. V první řadě za to může zvuk, který je současný. Vyhlazený, křišťálově čistý, nadupaný. Je vytvořen druhým kytaristou Tondou Smrčkou na míru. Je to prostě pravý opak týden nemytých týpků s nášivkami na džísce. Což není bráno jako výtka. Naopak to kapelu šlechtí. Je mi sympatické, že se v kapele nic nepodceňuje a poměrně silně to mluví jasnou řečí. Žádná polovičatá práce, žádný pokus, ale rovnou deska, za kterou se nemusejí stydět. V tomto směru není zvuk a samotná hudební složka osamocena. Se stejnou pečlivostí je přistoupeno k grafickým pracím. Šestipanelové digipackové zpracování CD je na světové úrovni a samotná grafika snese nejpřísnější měřítka. Ta jdou na vrub zpěvačce Daniele.

Samozřejmě nejdůležitější je samotná hudba, která má v daném žánru svá specifika. Ta zvuková už jsme nakousli, na ně navazuje stavba samotných kompozic. Na desce jsou převážně delší skladby, z kterých cítím, co jimi chtěl skladatel „říct“. Jednotlivé tracky mají celkem jasnou srozumitelnou kompoziční stavbu a jsem rád, že se najdou i pasáže, které to dominantní pomalé atmosférické dusno dokáží provětrat. V tomto smyslu vyniká má nejoblíbenější třetí „Apathy That Resonates“, v které dojde na bicí sypačku, která do skladby naprosto trefně pasuje, stejně tak stojí za pochvalu kytarový efekt a použití samplů. Podobné je to i v šesté „Beneath the Leaves Of Solitary“, která začíná death metalovým náklepem. Byť velmi krátkým. Je dobře, že podobné vsuvky bokem se nebojí kapela použít, protože jinak by se jednalo o dusnou a těžkou věc až za roh. Osobně bych těchto prokysličujících momentů snesl na desce víc. Říkám to na rovinu, být na „Consuming the Tempest“ víc pestřejších skladeb jako je „Apathy That Resonates“, album bych hodnotil mnohem výš.

Tím se dostávám k lehčím výtkám. Často se mi během poslechu stává, a obzvlášť ze začátku to bylo hodně markantní, že mi dost nápadů – postupů splývá. V určité fázi lze mluvit o jisté monotónnosti (což uznávám, že je v sludge doomu dost troufalá teorie) a větší absenci těch vyložených top momentů, které se zažerou a těšíte se na ně opakovaně. Naproti tomu těch povedených a chytrých postupů registruju celkově dost. Byť mi přijdou mezi sebou hodně podobné.

Jestli jsem to dobře pochopil, kapela vznikla na popud kytaristy Igora, který si chtěl vyzkoušet nové hudební postupy, které se do jeho domovské DILIGENCE ne úplně hodily. A na první pokus s přispěním svých šikovných spoluhráčů nahrál slušnou desku, na které se dá do budoucna stavět. Věřím, že se tahle kapela má šanci ještě posunovat dál. Hlavně co se týče pestrosti.

Technická poznámka na závěr. Deska vyšla v digitální formě už koncem loňského roku, nicméně tento pěkný digipack byl realizován až letos. Samotná stopa kromě „Consuming the Tempest“ obsahuje jako bonus ještě EP „MMXV“.

Seznam skladeb:

  1. Vertical Whispers /intro/
  2. Sleeping on Warm Ashes
  3. Apathy That Resonates     
  4. Incompatible Structures     
  5. A Ray of Black Light Lantern     
  6. Beneath the Leaves Of Solitary     
  7. Consuming the Tempest
  8. Thick Lava in My Mouth (EP MMXV)
  9. An Embrace Discolored (EP MMXV)

Čas: 52:28

Sestava:

  • Igor Krakhmalev - kytara
  • Daniela "Dahlien" Neumanová - vokály
  • Dima Borovkov - basa
  • Šimon Hajdovský - bicí
  • Tonda Smrčka - kytara

http://thecoronalantern.bandcamp.com

 


Zveřejněno: 03. 05. 2016
Přečteno:
3556 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Coornelus | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

16. 05. 2016 14:10 napsal/a Luvák
Pro mě
absolutní špička, na koncert se rovněž těším.
04. 05. 2016 12:11 napsal/a kubánec
...
Super nahrávka, zní to opravdu dost moderně a je z toho cítit, že to drží pevně ve svých rukou. Koncert bych taky dal...
03. 05. 2016 20:15 napsal/a Coornelus
živ(je)
Viděli jsme je s Johanem na jejich vůbec prvnim koncertě a jelikož jsem to neměl naučené, pozornost postupně klesala. Každopádně kdybych desku poslouchal loni a nedostal jí až teď ve fyzickém formátu, do top 2015 by patřila na 100%. Zaslechl jsem, že zajímavej koncert by měli odehrát koncem června s jednou super kapelou, a Opate, zase v Crossu :-) Snad jsem to nepopletl :-)
03. 05. 2016 19:27 napsal/a Opat
...
Pro mě jedna z TOP tuzemských desek minulého roku, kvalitka! Taky už bych si je dal rád naživo, pořád mi to nějak uniká.
03. 05. 2016 14:08 napsal/a Peťan
Hmmm
S Tondou Smrčkou jsme se před pár lety často potkávali na koncertech a tohle můžu :-) A zatímco Keep on Rotting mě příliš neberou a to ani vokálově, tady se mi Dahlien líbí... Poslechnuto zatím jen jednou z Bandcampu a při práci, ale určitě se k tomu vrátím. Doufám, že nezůstane jen u studia a brzy bude možnost vidět TCL i live :-)