Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

LP 2016, PHR Records / hardcore / Česko

Ve spojení s titulním coverem dává název alba dvou tuzemských hardcore part jasně na srozuměnou, že hudba tady funguje jako prostředník pro sdílení myšlenek. Proto jsem ještě před vložením desky na gramofon věnoval čas přečtení vnitřního obalu, který obsahuje nejen texty, ale ne neméně, ale více důležité komentáře. Proč důležité více? Protože jsou v češtině a té rozumím lépe než angličtině, v níž je většina textů napsaná. Což mi přijde trochu škoda, protože kapely hlasitě vyjadřují své názory na současnou společnost a v angličtině se připravují o sdělení na první dobrou. Samozřejmě hledači pokladů si texty na vnitřňáku přečtou, na koncertech stejně není všemu, co zpěváci vykřikují, rozumět, a fanoušci stejně tuší, o čem to je a taky muzikanti své názory říkají i na pódiích, alespoň THALIDOMIDE jsem takhle viděl. Ony názory jsou podle očekávání radikální, obě kapely se nezdráhají pojmenovávat celou řadu jevů, které jim leží v žaludku, zároveň nabádají k zamyšlení i k aktivismu ve spoustě pro HC scénu typických záležitostí, jak politických, tak společenských.

Strana A patří THALIDOMIDE, kteří na ni umístili pět různě dlouhých skladeb, celkově zhruba dvanáct minut typické hardcorové muziky, v jednom případě tedy spíše netypické. Čtyřminutová kompozice se v těchto kruzích tolik nenosí, piano zrovna tak, ale THALIDOMIDE se se zdánlivě nadměrnou stopáží vypořádali fikaně, když na úvod zařadili nějaký dialog (v angličtině, takže se nechytám...) a na závěr krátkou pasáž zahranou na piano. Tím se hudební produkce, nemající až tak daleko k pochmurnému rocku, v němž si pánové neodpustili sborové halekání óó óó o (které mi jako vždycky nesedí), zkrátila na optimální tři minutky. Podobně dlouho trvá úvodní „That Will Do!“, chytlavá svižná skladba, v níž nechybí melodie ani kytarové kvílení. Zpěv je na HC poměry poněkud uhlazený, žádný špinavý řev, ale relativně čistý, srozumitelný. V podobném duchu se odvíjí i další dva songy, přičemž „Pete´s Lament“ je nazpívaný česky a možná proto je pro mě snáze zapamatovatelný, i když „The Planet“ je rychlejší a přímočařejší jízda. Závěr patří coveru DESCENDENTS, přetextovanému do češtiny. Další atakující skladbička, na punk/HC rozhraní, a než se člověk naděje, je konec. Když nad tím dumám, tak mi přijde, že THALIDOMIDE nemají až tak daleko ke KRITICKÉ SITUACI, muzika obou kapel je košatá, promyšlená, není vyloženě raw a true, ale celkem melodická, snad se nebudu rouhat, když napíšu stravitelná i pro širší než vyloženě podzemní publikum (samozřejmě, že ono širší publikum se o nějaké THALIDOMIDE nezajímá, ale to je vedlejší). Texty a názory prezentované v obalu komentovat nebudu, protože bych byl okamžitě jedním z těch, o kterých se zpívá v „Pete´s Lament“: „V recenzi na desku mě tepeš, že prej tohle slyšíš stále. V recenzi na život mě spíš mrzí, že se tak málo známe.“ Neznáme se vůbec, tudíž mlčím... (úsměv)

Zatímco s THALIDOMIDE jsem zatím měl tu čest pouze na koncertu, od EMPTY HALL OF FAME znám předchozí malou desku „The Road“, od jejíhož vydání už utekly čtyři roky... Kapela i na novince sází na hardcore oscilující mezi pomalými, středními a jen občasnými rychlými tempy, přičemž slovo, které charakterizuje v podstatě celý materiál, je naléhavý. Naléhavý zpěv, naléhavá hudba, nic pro milovníky jednoduchých řešení. I na ploše dvou minut toho EHOF dokáží rozehrát poměrně hodně, lehce nervní muziku ještě podtrhávají nenadálé zvraty, kdy z ničeho nic na pár vteřin kapela ztratí zábrany a rozjede to, aby se stejně náhle vrátila do pomalé emotivní pasáže – a to stihne během dvou skladeb na začátku několikrát. A ač by se mohlo zdát, že je to krkolomné a nesourodé, opak je pravdou, funguje to. Mně jsou po chuti obě polohy, jen sborový řev v závěru „Flags Down, Hearts Up“ mi nějak do uší neleze. Ono s tím lezením do uší je to celkově složitější, skladby nedisponují snadno zapamatovatelnými motivy a když to malinko přeženu, celá strana E (to není překlep, opravdu je takhle označená) plyne jako jedna dlouhá skladba. Vymyká se až závěrečná „God“, která mi přijde nejchytlavější, ústřední melodie se do paměti dostane hned při prvním poslechu, stejně jako ústřední slogan: „No gods, no kings, no masters, no fear.“ Nejsilnější je ale kytarová práce, která tady rozkvétá do do té doby nečekané přístupnosti. Celkově jsou sice EHOF proti kolegům uzavřenější, zachmuřenější, ale mně se jejich materiál líbí prakticky stejně a mám i problém si vybrat, kterou stranu si po sepsání recenze pustit jako kulisu k jazykovým úpravám. (úsměv) Prostě remíza se vším všudy, remíza sportovní terminologií po nadprůměrném utkání, kde není vítězů ani poražených. Což platí i pro zvuk, který je v obou případech kvalitní a pěkně čitelný.

Přední stranu obalu už jsem zmínil, k vidění je výše i níže, vzadu je pouze oprátka, seznam skladeb  a loga vydavatele, antirasistických a pro-uprchlických aktivit. Ve stejné (červené) barvě je vyvedena i textová a názorová příloha, na níž jsou písmenka napsaná jakoby na psacím stroji. Grafika je úplně obyčejná, až nevzhledná, zato vlastní vinyl dojem pro fetišisty zachraňuje – transparent (v rudé) splatter (v černé) kotouč splňuje nároky i nejnáročnějšího gramofila.

Seznam skladeb:

  • THALIDOMIDE
  1. That Will Do!
  2. Pete´s Lament
  3. The Planet
  4. Knowledge Is a Perfect Crime (Think)
  5. Tak co seš, když nejseš?
  • EMPTY HALL OF FAME
  1. Flags Down, Hearts Up
  2. Vultures
  3. Damage Done
  4. Circles
  5. Ten Years
  6. God

Čas: cca 26 min.

Sestavy:

THALIDOMIDE

  • Kzl - zpěv, basa
  • Hefr - bicí
  • Jean K - kytary
  • Scott - kytary, basa (5), vokály

EMPTY HALL OF FAME

  • Karel - vocals
  • Filip - guitars, backvocals
  • Luke - bass
  • Tomáš - drums

bandzone.cz/thalidomide
facebook.com/emptyhalloffame
bandzone.cz/emptyhalloffame
www.phr.cz

 


Zveřejněno: 27. 04. 2016
Přečteno:
3437 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář