Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
LLYR

16. 4. 2016, Plzeň - Café Papírna

Opat: 

Téměř po čtvrt roce jsem se vydal do Plzně na koncert. Po lednovém zážitku v podobě italských atmosférických death metalistů AD NAUSEAM mě k té sáhodlouhé dvacetikilometrové cestě donutilo duo INVERLOCH a USNEA, prezentujících se rozdílným pojetím doom metalu. Jako support vystoupili domácí depressive black metalisté SÓL.

Vlastně ještě týden před koncertem jsem tvorbu ani jedné z vystupujících zahraničních kapel neznal. Až poté, co jsem doznal, že mám po dlouhé době volnou sobotu, jsem se o akci začal více zajímat a seznámil se s nahrávkami dotyčných. Jak letošní debutová nahrávka doom/deathových INVERLOCH „Distance | Collapsed“, tak zatím poslední počin amerických blackened funeral doom metalových USNEA „Random Cosmic Violence“ (2014) mě okamžitě dostaly a návštěva klubu Papírna byla povinností.

Co mě hned v počátku překvapilo, byla cena vstupného. Pouhých 150 korun českých, to je za dvě zahraniční kapely v podstatě gratis, čekal jsem tak dvojnásobek. Ve čtvrt na devět odstartovali pro zatím ne příliš početné publikum SÓL.

Stále poměrně novou akvizici plzeňské scény jsem poprvé viděl před rokem při předskakování SKYFORGER a tehdy na mě její vystoupení udělalo celkem příjemný dojem, přestože v té době kapela působila jako trio kytara / flétna + vokál / vokál a to vše poháněl programovaný bubeník. V Papírně tentokrát SÓL figurovali v pětičlenné sestavě, basáka i bicmana se už podařilo nalézt a byl jsem tedy zvědav, jakým způsobem se formace od tehdejšího příjemného, ač lehce nervózního koncertu vyvinula.

Bohužel nakonec musím uznat, že lepší dojem jsem měl z rok starého vystoupení. Basa rozhodně hudbu SÓL přitvrdila a dala jí i přes lehkou jednotvárnost další rozměr, ale velmi rozpačitě se jevil bubeník, který působil nejistě a chvílemi dokonce přestal hrát, aby se vzápětí chytil stébla. Nevím, zda to bylo nedostatečným nazkoušením skladeb nebo třeba tím, že neslyšel své kolegy vpředu, ale bubeník, motor kapely, který má vše pohánět, se prostě zastavit nesmí, ať se děje, co chce.

Ani zvuk příliš SÓL nepomohl, neboť hlavní vokál byl až příliš nahlas a přebíjel vše ostatní, ač se jinak kombinace hrdelního zpěvu s DSBM vokálem jevila velmi zajímavě. Některé riffy SÓL nepostrádají potřebnou atmosféru, v akustických vybrnkávkách ale trochu kazila dojem lehce rozladěná kytara. Pochmurnou náladu dobře doplňovala projekce založená zejména na přírodních obrazech. Za lepších zvukových podmínek by mě Plzeňané asi zaujali více, i přesto ale musím konstatovat, že kvůli výše zmíněným skutečnostem mě i přes neúplnou sestavu více bavil loňský koncert.

Je tomu 27 let, co v australském Melbourne vznikla doom/death metalová formace DISEMBOWELMENT, jež vydala jedinou řadovou desku „Transcendence into the Peripheral“ a téměř vzápětí skončila. Skoro dvacet let poté se, zdá se, dvojici Matthew Skarajew (dříve basa, u INVERLOCH kytara) a Paul Mazziotta (bicí) po metalu zastesklo a vznikli D.USK, kde si po boku dalších tří borců zahráli věci právě ze zmiňovaného počinu DISEMBOWELMENT. Krátce poté se z D.USK stala regulérní kapela INVERLOCH a pětice dala dohromady nový materiál.

Předzvěstí věcí příštích bylo EP „Dusk | Suicide“ z roku 2012 a před měsícem se INVERLOCH vytasili s vydařenou debutovkou „Distance | Collapsed“. Na těchto počinech postavili svůj set, který byl, řeknu to rovnou, naprosto skvělý. Hudba INVERLOCH je velmi záživná a obsahuje mnoho kontrastů a gradací. Z pohřebního tempa se najednou dostane do ryze death metalové sypačky a naopak, kytaristé syrový doom/death občas okoření zdařilým sólem a všemu vévodí vynikající growl Arneho Vandenhoecka, jinak zpěváka MARCHE FUNÈBRE. Ponurou atmosféru doplňovala statická světla a skladby jako „Lucid Delirium“ nebo „Within Frozen Beauty“ prostě zněly fantasticky, stejně jako všechny ostatní. Jedinou kaňkou byl fakt, že při blastbeatech byly slyšet z bicí soupravy v podstatě jen činely, v pomalých pasážích bylo ale naopak možno naplno obdivovat skvěle naladěné Mazziottovy bicí, zejména kopák zabíjel. K tomu všemu připočtěte velmi sympatické vystupování kapely, jež byla očividně z českého koncertu nadšena, a výsledkem je první dechberoucí show večera.

Po studiovém poslechu byli INVERLOCH mým favoritem v soupisce, ač USNEA nikterak závratně nezaostávala. Jak už jsem nastínil v prvních odstavcích, druzí jmenovaní se vyznačují spíše funeral doomem s vlivy black metalu a sludge. Hudba USNEA se prezentuje dlouhými repetitivními instrumentálními pasážemi, skladby (až na jedinou výjimku ze splitu s RUINS) stopáží nejdou pod deset minut. Američané kladou velký důraz na nihilistickou atmosféru, drtí každým úderem do kytar. Cítíte se sklíčeně, máte depku, jste nasraní… to vše je možné, jen se určitě z hudby USNEA necítíte dobře.

To vše lze říct o studiovce „Random Cosmic Violence“, a co teprve o živém provedení. Vlastně se těžko hledají slova. Stál jsem a čuměl jako smysluzbavený, nevnímal své okolí, pouze se nechal drtit hradbou, kterou USNEA před sebou ze strunných nástrojů vystavěla. Vzhledem k tomu, že v tvorbě Američanů absentují výrazně rychlejší pasáže, nebyl tentokrát se slyšitelností bicích jediný problém. Přesto si jednu výtku znovu nemohu odpustit, a tou je téměř neslyšitelnost hlubokého vokálu basáka Joela Banishinga. Kytarista Justin Cory se svým řevem prokrájel instrumentální clonou tak akorát, že jeho hlas nijak nepřečníval, ale byl dobře slyšitelný, Banishing ale bohužel splynul s okolím. Zato mě ale naprosto dostal jeho čtyřstrunný nástroj, neustálé výjezdy a sjezdy po téměř celé délce hmatníku tíži hudby USNEA ještě podpořily a já byl v naprostém transu. Čtveřice stihla tři, maximálně čtyři skladby a následné volání publika po přídavku zůstalo nevyslyšeno.

Ani s menším odstupem nejsem schopen říct, které vystoupení mě uhranulo více, zda INVERLOCH, nebo USNEA. Oba koncerty mě naprosto uchvátily, tímto ještě jednou děkuji Alešovi za uspořádání této seance. Návštěvnost odhaduji někde mezi 50 až 60 lidmi, Papírna byla příjemně obsazena a věřím, že v každém zanechaly vystupující kapely silný dojem.  

 

Niviat:

Sobota šestnáctého dubna se stala pro milovníky doom metalu svátkem. Do našich končin zavítala australská skupina INVERLOCH, která následuje odkaz legendárních DISEMBOWELMENT, se kterými sdílí dva členy. Jednalo se o jedinou zastávku v rámci České republiky, na které je doprovázela USNEA z Portlandu.

Večer odstartoval depressive black metal v podání plzeňských SÓL, který trochu narušil doomový koncept koncertu. Prvním velkým zádrhelem byl zvuk, chvílemi to až nepříjemně pískalo a očividně se zde pan zvukař řídil heslem: „Když to není nahlas, není to metal!“. Bohužel to nebyl jediný průšvih večera. Bubeník působil dojmem, jako by se tvorbu učil předešlý den a tím v místech různých rytmických přechodů rozhazoval celou kapelu, která se sypala jako domeček z karet. V jejich tvorbě nechybí spousta chytlavých pasáží, které působí správně náladově a jsou doplněny dvěma opravdu příjemnými a precizně prezentovanými vokály. Ty se ukázaly být nejsilnějšími tahouny tohoto vystoupení a zachraňovaly tak celkový dojem.

Po poměrně delší pauze kvůli zvukovce nastoupilo na scénu peklo a zároveň ráj. Australští INVERLOCH kombinují ve své tvorbě ryzí death metal s poctivými doomovými vpády. Delší zvučení se projevilo již při prvních tónech. Za pultík totiž naskočil osobní zvukař kapely a dokázal, že kvůli hlasitosti člověku nemusí vybuchnout hlava. Každý tón byl čitelný a vše do puntíku vyvážené, lepší zvuk jsem v Café Papírna dosud nezažila. Celý jejich setlist plul na vlnách kontrastů. Střídaly se nejen úderné a pomalé pasáže v rámci jedné skladby. Celý playlist byl jako na houpačce. Chvíli jsme byli ukolébáni tesknými melodiemi, které byly za okamžik nahrazeny brutálním nářezem. O mistrovství jednotlivých členů se není třeba rozepisovat, preciznost se v jejich projevu nezapřela. Na tomto turné doplnil sestavu vokalista MARCHE FUNÈBRE Arne Vandenhoeck. Po naposlouchání tvorby doma jsem byla z vokálu chvíli překvapená. Pak mě však natolik strhly jeho emoce, do hudby jsem se zcela vnořila a to mě neopustilo až do konce.

Tečku připravila USNEA z Portlandu se svým mixem sludge metalu a funeral doomu. V ten samý večer se na pódiu sešlo staré pojetí a jejich modernější a mladší verze v podání těchto mladíků. Jak vtipně napovídá název kapely v češtině, po tomto setu jsme se všichni chystali usnout. V jeho průběhu jsme k tomu ale rozhodně neměli chuť, ani příležitost. Atmosféra potemněla, zvážněla... Velký podíl na tom mělo také osvětlení, které na vyžádání kapely bylo po celé vystoupení červené nebo bílé. V husté mlze to pak působilo téměř nadpozemsky. Opět se na scénu vrátil velice hlasitý zvuk, ale ani přes tuto skutečnost jsem neodolala a musela se jít na víc jak podívat do první řady. K velké škodě se vokál basáka ztrácel v ostatním ruchu. Oproti předchozí nádheře jsme si tu vychutnávali zcela pomalý set bez jakýchkoliv rychlých pasáží. Člověk byl jako v transu a neschopen slova. Díky délce skladeb jsme se dočkali nějakých čtyř a ač se dostalo na volání o přídavek, tak neproběhl. Nejspíš by další produkce značně překonala domluvený hrací čas.

Ačkoliv část redakce slavila v Písku třetí místo Fobie na narozeninové pařbě spojené s koncertem LAHAR, já s Opatem jsme pluli na vlnách této jedinečnosti. Účast byla nečekaně poměrně vysoká, prostor zaplnilo okolo šedesáti fanoušků. Kdo nedorazil, přišel opravdu o hodně.


Zveřejněno: 20. 04. 2016
Přečteno:
3255 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

22. 04. 2016 23:17 napsal/a Opat
...
Přece nebudeme lhát, když to bylo tak VÝBORNÉ!! :P Mimochodem USNEA zahraje 4. května v Praze společně s DRESDEN/LENINGRAD.
21. 04. 2016 11:45 napsal/a Coornelus
...
I já se přidávám s díky. Akorát jste mě naštvali, to ste nemohli napsat, že to stálo za prd :-) Pěkně jsme si v Písku se Štěpánem pobrečeli na rameni, že došlo k tomuhle krytí termínů... :-(
21. 04. 2016 09:51 napsal/a Niviat
Inverloch
Moc se jim tu líbilo, tak snad bude příležitost i někdy příště. :)
21. 04. 2016 09:19 napsal/a Peťan
Inverloch
Díkes za report!!! :) Nebýt těch narozek, rád bych se na Australany podíval!!!!