Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

CD 2015, Cecek records / punk-rock / Česko

Druhá punkovka, kterou jsem obdržel, je punk-rock z Lánova – DRIÁK. Na ploše téměř 40 minut je celkem 12 skladeb punk-rockového ražení. V klasickém složení s harmonikou. Na rozdíl od kolegů BLANKOUT je DRIÁK (paradoxně k názvu) uhlazenější a krapet propracovanější a také přímočařejší. Skladby mají výraznější melodie a harmonika není pouze jako podbarvení, ale jako plnohodnotný nástroj.

Texty jsou punkrocková klasika a opět se u nich náramně bavím. Zase jsou to popisy situací a problémů ve společnosti nebo se přímo týkají kapely samotné. Hned první skladba „Nekonečný seriál“ pojednávající právě o kapele, má krásný refrén: „My jsme banda mladých a trochu drzých zmetků…“ (úsměv) …druhá „Do jednoho pytle“ pojednává o našich milých spoluobčanech tmavší pleti a zneužívání našeho výdobytku – sociálního státu. Musím napsat, že texty jsou opravdu silnou stránkou DRIÁKU. Hned další „Pátek třináctýho“ je opět vtipně popisovanou situací ohledně pověr, smůly atd. Skladba má i povedený vtipný klip. Hudebně se dostáváme výše i v další skladbě – „Všeobecný strach“. Velmi dobrá zapamatovatelná melodie a silný refrén. Nemůžu jinak, ale musím popsat úryvek textu:

Ve 21. století vracíme se zpět.
Zase je tu období, kdy víra mění svět.
Středověký myšlení, svatý války, mučení
Teror a nenávist ke kultuře morální.

Text se, jak lze poznat, věnuje problematice islámu a bordelu, který je kolem toho všeho. „Veselé Vánoce“ – to je kritika amerikanizace Evropy a typicky českého odezdi-kezdismu. Musím uznat, že názorově mi texty DRIÁKU sedí. V další řadě je potřeba zmínit, že booklet obsahuje klasickou knížečku a v ní texty, za které se, jak jsem již popsal, nemusí DRIÁK vůbec stydět. Je to prostě tvrdá realita tohoto světa. Booklet je graficky doplněný vtipnými grafikami ke každé skladbě. Jsme v půlce a šestá pomalejší „Noční můra“ pojednává o procesu s Miladou Horákovou. Pro DRIÁK ode mne opět body plus. Jsem zastáncem názoru, že je dobré připomínat tahle svinstva, kterých se dopouštěli komunisté v minulém režimu. Song opět tvoří silná melodie a zpěvný refrén. 

„Orbis pictus“ pojednává o lásce k tetování a „Děti a hrdinové“, jejichž až skoro metalový začátek je bomba, jsou zase hudebně výše, perfektní melodie skladby, zpěv a nálada. Naživo tohle musí být masakr. „Holky český“ – humorný text o tom co a která holka má, nebo nemá a se kterou bych chtěl být. V tomto songu v refrénu zase geniální melodie na harmoniku. Deska jakoby gradovala. Stejně tak podobně i u následujícího „Geniálního vynálezce“. A gradujeme dál – poslední dvě skladby „Zakázaný ovoce“ a „Poslední vlak“ – zase vede harmonika svou melodií v refrénu, sloka je sice trochu do, pro mne neoblíbeného, reggae, ale jen trošičku. Silný refrén to jednoznačně přebije. 

Většina skladeb je v rychlejším upalovacím, punkovým tempu, jak jsem napsal, mají vždy silnou melodii, kterou tvoří jak harmonika, tak třeba jen kytary a perfektní zpěv s texty, které vás donutí zpívat s nahrávkou. DRIÁK udělal hodně dobrou punkrockovou desku. Zajímá mne, s čím přijdou příště, protože laťka je tady hodně vysoko. 

Seznam skladeb:

  1. Nekonečný seriál
  2. Do jednoho pytle
  3. Pátek třináctýho
  4. Všeobecnej strach
  5. Veselé Vánoce
  6. Noční můra
  7. Orbis pictus
  8. Děti a hrdinové
  9. Holky český
  10. Geniální vynálezce
  11. Zakázaný ovoce
  12. Poslední vlak

Čas: 37:43

Sestava:

  • Průža – Harmonika
  • Lukašenko – Basa
  • Tůča – Kytara
  • Milda – Kytara
  • Ježíšek - Bicí

http://bandzone.cz/driak

Klip: https://youtu.be/0yEUbiiS6bA


Zveřejněno: 04. 05. 2016
Přečteno:
5761 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Márty | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář