Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
INSANIA

CD/LP 2016, Relapse Records / doom, drone, black metal, ambient, folk / USA

WOLVSERPENT jsou přesně tou kapelou, na jejíž konto by šlo fantazírovat ostošest. Ale tohle sousto přenechme jiným a zůstaňme u faktů. Použít na tohle uskupení slovo kapela je tak trochu troufalé, ale v podstatě je to tak. Dvojčlenné uskupení spolu už nějaký rok funguje, a to nejen hudebně, v dokonalé symbióze. Alespoň to tak působí. WOLVSERPENT pocházejí z amerického města Boise ze státu Idaho a tvoří je duo Brittany McConnell – obsluhující bicí a housle, zatímco druhá polovina slyšící na jméno Blake Green má na starost kytaru, zpěv a mnoho dalších krabiček odpovědných za všechny ty ambientní a noise zvuky, kterými nešetří.  

WOLVSERPENT si za pár let působnosti stačili udělat solidní jméno a i když se pohybují ve vodách, které jsou notně hluboké a spadají do extrémního pojetí nejen metalové odnože, je povědomí o nich zcela zasloužené. Na nahrávkách dokáží vyprodukovat velké množství atmosférických momentů a nelze jim upřít jistou auru magičnosti a tajemna. Jsem rád, že se mi naskytla možnost vidět jejich koncert, který se odehrál předloni v Praze tou dobou na podporu poslední velké desky. A musím říct, že zážitek z jejich setu se rovnal prožitku a ten ve mně silně zakořenil. Bylo potěšitelným zjištěním, že už tak silný pocit z nahrávek dokázali naživo zněkolikanásobit.

Ono není úplně snadné pojmenovat jedním slovem to, co vlastně WOLVSERPENT hrají. Základem je doom metal, který se dost „táhne“ a často přechází do drone poloh, nad kterými se vznášejí ambientní zvuky. Doposud nic extra výjimečného, ale WOLVSERPENT se nebojí i občas zrychlit a zařadit rychlejší blackmetalové pasáže. Což není nic zas tak divného, protože v minulosti už tento model úspěšně použili. Ostatně Blakeová záliba v „černém kovu“ je dostatečně známá už z jeho sólového projektu – IL'ITHIL; pod tímto názvem loni vydal zajímavou lo-fi desku. Společně s ambientními podkresy si častokrát prošlapávají cestu i folklórní vlivy, které díky zakomponovaným houslím dávají jejich tvorbě další rozměr.

„Aporia​:​Kāla​:​Ananta“ je zařazeno do kategorie EP a obsahuje pouze jednu skladbu. Tohle označení ale dostává jiný význam při délce samotné skladby, která je delší než 40 minut. Tenhle fakt ale posluchače, který se s tvorbou WOLVSERPENT setkal, nemůže nijak překvapit. Už v minulosti tvořili dvacetiminutové věci a třeba předchozí album „Perigea Antahkarana “ osobně vnímám jako jednu dlouhou, koncepční nahrávku, kde dělení na tracky není to, co by mě trápilo.

Podobné je to i tady. „Aporia​:​Kāla​:​Ananta“ má svůj vývoj. Od několika minutového intra přejde skladba v nejlepší pasáž, kdy Brittany rozehraje uhrančivé houslové party, do kterých se postupně přidává bicí kanonáda. V téhle chvíli zní „Aporia​:​Kāla​:​Ananta“  až nezvykle vlídně, ale postupem času dojde každému, že o nějaké podbízení se, nebo větší stravitelnost se nejedná ani omylem. Věrni své tradici postupně skladba přejde do pomalých pasáží, kdy má navrch Blakeova kytara, která čím víc se skladba chýlí ke konci, víc a víc „droní“. Samotná kompozice s postupem času přechází v čím dál tím méně stravitelnou dávku, která v úplném závěru přejde do noise ambientu.

„Aporia​:​Kāla​:​Ananta“ a všeobecně celá jejich diskografie není soustem pro každý den. Představa WOLVSERPENT o tvoření hudby je silně úzkoprofilová a těžce stravitelná. Ve své tvorbě dokáží vytvořit poměrně silné melodické pasáže a v podstatě servírují „normální“ hudbu na pomezí plus mínus doom metalu. Většinou ale takovéto stavy vynásobí dvakrát taková tíha v podobě ambientu, noisu a drone kytar. Dílo zajímavé a oproti jejich začátkům i mnohem sotisfikovanější, přesto stále stojící hrdě na okraji zájmu.

Seznam skladeb:

  1. Aporia​:​Kāla​:​Ananta

Čas: 40:30

Sestava:

  • Brittany McConnell – bicí a housle
  • Blake Green – kytara, vokály, samply

http://wolvserpent.bandcamp.com/album/aporia-k-la-ananta


Zveřejněno: 25. 04. 2016
Přečteno:
3382 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Coornelus | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář