Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
INSANIA

LP/CD 2016, Century Media Records / old school death metal / Švédsko

Na scéně nejsou ještě ani deset let, ale už se výrazně zapsali do pamětí death metalových fanoušků. Řeč je o švédských rozsévačích smrti MIASMAL. Tato kapela vznikla v Gothenburgu před devíti lety a vydala se trnitou cestou na zteč. Začátky nijak výrazně nenasvědčovaly tomu, že by měli MIASMAL výrazněji promlouvat do dění na evropské death metalové scéně. Ale tak tomu v minulosti bývalo u mnoha kapel. Jenže když jsem v roce 2011 slyšet debut a následně viděl MIASMAL na pražské Sedmičce, bylo jasné, že tahle kapela může z oné záplavy výrazněji vyčnívat. Druhá deska bývá klíčová a MIASMAL vydali album "Cursed Redeemer" pod velkým labelem Century Media Records. Tím se kapele dostalo zasloužené pozornosti i v podobě turné po boku ABORTED. Byl jsem moc zvědavý, s čím švédská čtyřka vyrukuje příště. To příště právě nastalo, když třetí album "Tides of Omniscience" vyšlo v březnu opět pod hlavičkou Century Media Records jako digipack a samozřejmě také na vinylu.

MIASMAL se s námi ani napotřetí nepářou a bez jakéhokoliv varování rozhýbají svůj válec smrti. Od prvního songu "Axiom" je servírován vysokoúrovňový death metal klasické švédské školy. Je jasné, že si tak smlsnou milovníci desek "Left Hand Path", "Into the Grave" nebo "Like an Everflowing Stream", které jsou navždy vryty do paměti každého death metalisty. MIASMAL však podle mého názoru nejsou pouhou vykrádačkou toho, co psalo dějiny. Jasně, slyšitelný odkaz na prapůvodní švédský death metal tu bude vždy a sama kapela se k němu s hrdostí hlásí. Důležité je, že MIASMAL to vzali za správný konec a do svého death metalu napumpovali novou energii i určité prvky, které je staví mimo zaběhnutý stereotyp. V prvé řadě oceňuji, že kapela upustila od úplně prastarého a chrastivého zvuku, který měla na debutu. Mám to sice rád, ale v případě alba "Tides of Omniscience" by s tímto zvukem nevynikaly instrumentální výkony. MIASMAL jsou temnější než kdy jindy. Dokazuje to častější zařazení pomalých a hrůzu nahánějících pasáží. Osobně si nejvíce cením zařazení skladby "Perseverance" do poloviny desky. Jedná se o death metalovou "baladu", která jen dodává celému albu na temnosti, ale i vážnosti. Zároveň ho spolehlivě zbavuje případného stereotypu. Dalším plusem jsou výrazná kytarová sóla, která jsou někdy až heavy metalová a příjemně melodická, tak jako například dlouhé sólo ve skladbě "Earthbound". Na albu "Tides of Omniscience" samozřejmě nechybí skladby klasického střihu, tomu prostě velí tradice. Dočkáme se tak masakrujících vypalovaček, mezi ně se řadí "Deception", "Venomous Harvest" nebo "Fear the New Flesh". Za perlu pak lze považovat závěrečnou pětiminutovou (a nejdelší) kompozici "The Shifting of Stars", která v sobě kloubí tísnivé pasáže, kytarová sóla, skvělé vyhrávky i nekompromisní nálety. Album se výborně poslouchá jako celek. Žádné skladby výrazněji nevyčnívají ani nezaostávají. Nahrávka má stále klasický švédský sound, ale je dotažený k dokonalosti a pozorný posluchač uslyší spolehlivě vše, co slyšet má.

Třetí album MIASMAL považuji za jejich nejlepší. Oproti prvním dvěma deskám je "Tides of Omniscience" dotažené do posledního detailu. A to i včetně velmi působivého obalu desky. Perfektní zvuk, vyváženost alba i jeho atmosféra mě baví i po mnoha posleších. MIASMAL nabízejí death metal, který je sice klasický old school, ale je pestrý a možná i trochu stravitelnější pro ty, kteří z death metalu nehltají úplně každou kapelu. V nastupující švédské death metalové vlně podle mého názoru patří MIASMAL k absoultní špičce a jejich třetí deska "Tides of Omniscience" to jen potvrzuje. Uvidíme jaké budou další kroky této čtveřice, ale myslím si, že fans kapel ENTOMBED nebo GRAVE vezmou brzy MIASMAL za své. Pokud už to tedy neudělali jako já.

Seznam skladeb:

  1. Axiom
  2. Deception
  3. The Pilgrimage
  4. Venomous Harvest
  5. Perseverance
  6. Key to Eternity
  7. Earthbound
  8. Dark Waters
  9. Fear the New Flesh
  10. The Shifting of Stars

Čas: 40:53

Sestava:

  • Magnus - kytara
  • Pontus - kytara, vokály
  • Ruben - baskytara
  • Björn - bicí

Facebook


Zveřejněno: 28. 04. 2016
Přečteno:
3331 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Peťan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

10. 05. 2016 18:49 napsal/a Peťan
-> Pekop
Díky. Zrovna dnes jsem si Tides of Omniscience po pauze pustil a utvrdil jsem se, že hodnocení 8/10 je oprávněný. Velmi povedená deska.
03. 05. 2016 18:51 napsal/a Pekop
MIASMAL
Recenze se ti moc povedla,naprosto vše vystihla. Hodně dobrá deska. Pro tebe za 10, honocení cd 8, jako ty.