Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
TELEPATIE VI

CD 2016, No Remorse Records / heavy metal / Španělsko

Po thrash a death metalu zažívá boom také retro heavy metal. A musím říct, že se najde opravdu dost kapel, které mě v posledních letech oslovily. Z těch známějších jmenuji samozřejmě ENFORCER, CAULDRON, RANGER, EVIL INVADERS či HOLY GRAIL. Z těch zatím méně známých se jedná o celou řadu jmen, COBROU nebo STALLION začínaje a IRON CURTAIN konče. Zatím posledním objevem jsou španělští HITTEN. Kapela pochází z jihošpanělského města Murcia a na tamní scéně se pohybuje pátým rokem. Za poměrně krátkou existenci toho HITTEN stihli celkem dost. Na kontě mají EP "Shake the World" a debutní desku "First Strike with the Devil" z roku 2014. Ani s novým materiálem pětice dlouho neotálela a bezmála po dvou letech vydala letos v březnu své druhé album u řeckého labelu No Remorse Records. Album nese název "State of Shock".

Album "State of Shock" fanouškům klasického heavy metalu nabízí deset skladeb. Vyniká dostatečně výrazným obalem, který je tolik typický pro heavy party. Žádné složité vymýšlení, ale klasické metalové klišé. Proč ne, vždyť v podobném duchu se nese celé album. A u těchto kapel to mám rád. HITTEN v úvodní skladbě "Wrong Side of Heaven" vsadili na kratší a hrané intro a pak už servírují naprosto poctivý heavy metal ve stylu NWOBHM. Tihle kluci přesně vědí jak na to. Bez zbytečných kudrlinek a pěkně postupně předkládají posluchači muziku, která byla na vrcholu v době, kdy nikdo ze členů kapely nebyl na světě. Klasické heavy metalové postupy, výborné kytarové riffy a heavík balancující na hraně speed metalu. Samozřejmostí jsou u HITTEN četná kytarová sóla, která samozřejmě čerpají inspiraci u kapel jako ANGEL WITCH nebo IRON MAIDEN, ale pořád mají co nabídnout. Důležité je, že jsou pasáže, kdy sóla vynikají a pak jen dokreslují v pozadí refrény či výrazné pasáže. To je mi na hudbě HITTEN opravdu sympatické a díky tomu se kluci dokáží vyhnout určitému stereotypu.

Samostatnou a důležitou kapitolou jsou u heavy metalových kapel zpěváci. V HITTEN mikrofon obsluhuje Aitor Navarro a jeho vokál mi do uší leze perfektně. Aitor zpívá melodicky, vysoko, ale při tom vám to neurve uši. Navíc zbytek kapely mu pomáhá ve zdvojených vokálech a výborně tím doplňuje už tak výrazný zpěv. Jednotlivé skladby se drží v podstatě podobného mustru. Některé jsou trochu víc speedové. Mými favority jsou určitě "Don't Be Late", "Victim of the Night", "State of Shock" nebo "Liar". Oblíbil jsem si ale také jedinou pomalejší věc na desce - "Chained to Insanity". Tato šestiminutová skladba se velice příjemně poslouchá a nedočkáte se zde vysokého zpěvu, ale pravého zastřeného chrapláku. Hostem na desce je Todd Michael Hall. Tato skladba navíc od pomalého začátku stále přídává na obrátkách a postupně graduje. Po zvukové stránce je album "State of Shock" na vysoké úrovní. Všechny nástroje jsou perfektně čitelné, stejně tak hlavní i doprovodné vokály.

Druhé album Španělů HITTEN se podařilo. "State of Shock" je zdatným sekundantem dnes již profláknutým deskám od ENFORCER či CAULDRON. Jedná se o výbornou volbu pro fanoušky klasického osmdesátkového heavy metalu, který se příjemně poslouchá, pumpuje ze sebe pozitivní energii a zakládá si na starých tradicích a postupech. Kvalitní materiál po všech stránkách mě baví a k HITTEN se budu rád vracet. Ostatně si stejně myslím, že tahle kapela je určitě ještě lepší naživo. Album "State of Shock" nabízí deset kvalitních skladeb a slušnou porci poctivého heavíku. Fans výše zmíněných kapel zcela jistě nebudou zklamáni a kvality HITTEN ocení. LP verze vychází 20. května u High Roller Records jako limitovaný gatefold.

Seznam skladeb:

  1. Wrong Side of Heaven    
  2. Don't Be Late
  3. Can't Bring Me Down
  4. Victim of the Night
  5. Rites of the Priest
  6. State of Shock
  7. Liar
  8. Endless Race
  9. Chained to Insanity
  10. Eternal Force

Čas: 47:30

Sestava:

  • Mr. C - baskytara
  • Rhyno - bicí
  • Dani - kytara
  • Johnny Lorca - kytara
  • Aitor Navarro - zpěv

Bandcamp

Facebook


Zveřejněno: 18. 04. 2016
Přečteno:
3578 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Peťan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

18. 04. 2016 09:54 napsal/a skipi
retro vlna
tohle si poslechnu, ted už jenom zbývá, aby se vynořila kapela, která bude zdatně kopírovat Cowboys From Hell :-). To by se mi líbilo hodně :-)