Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

Kytarista a zpěvák havířovské skupiny AWRIZIS Frodys se rozpovídal o chystaném splitku s kapelou DESIRE FOR SORROW, které vyjde 2. 5. 2016.

Ahoj Frodys, jsi zaneprázdněný člověk, nebudu Tě tedy zdržovat klasickými formálnostmi a začnu se hned ptát. Dalo by se říct, že máte s AWRIZIS těsně před vydáním nového alba, pověz nám o něm bližší informace, co to bude, kdy to bude?

Rád vždycky říkám, že člověk si najde čas na to, co dělat chce. Pusťme se tedy do toho.
Tvé informace jsou správné. Po více jak dvou letech od vydání alba „Final Hybridation“, koncertování a skoro kompletní změně sestavy nastal čas vyrazit do studia s novou energií a skladbami, natočit nový materiál. Opět se bude jednat o něco speciálního, protože posluchači dostanou rovnou porci od dvou kapel, takže celé album bude docela rozmanité, jelikož DESIRE FOR SORROW nahlíží na extrémní metal trochu jinak než my.
Takže 2. května u vašeho oblíbeného dodavatele MetalGate nebo u samotných kapel můžete poslechnout, jak vše dopadlo. Předprodej bude samozřejmě spuštěn dříve, tak sledujte všechny komunikační kanály.

Je zvykem, že v rámci propagace se snaží kapela jet turné, nebo alespoň obrazit co nejvíce klubů a festivalů, jaké máte plány vy? Ty máš také momentálně dost koncertů s vlastním projektem POSTCARDS FROM ARHAM, bude vůbec čas na plnohodnotné koncertování s AWRIZIS? A na jakých akcích se na vás můžou fanoušci těšit?

Mimo slavnostní křty, které budou rovnou dva a to na festivalu End of All Nights v Temelíně a Grabofestu v Karviné, budeme koncertovat co nejvíce, jak se sluší a patří a jak nás nesmírně baví. Ohledně Tour, něco se nám tam rýsuje, ale zatím je brzo odhalovat nějaké podrobnosti, jsem rád, že je o nás zájem, a že úroveň koncertů neustále roste.
Snažím se, aby na sebe POSTCARDS FROM ARKHAM a AWRIZIS neměli koncertně moc vliv, zatím mi to docela vychází, takže žádné rušení koncertů kvůli druhé kapele nepřipadá v úvahu.

Všiml jsem si, že poměrně často na stránky chrlíte live záznamy z koncertů, popř. lyric videa, můžeme se těšit také na oficiální videoklip na podporu nové fošny?

Jako poslední klip máme k singlu „Dead For Sure“ z právě chystaného splitka studio záznam a přemýšlím nad dalším klipem. Live i studiový klip už máme, takže je řada asi na něco hraného.
Jako hlavní činnost kapely považuju živé hraní, proto téměř každý náš koncert nahráváme více jak jednou kamerou a záznam je pak druhý den na našem Facebooku, takže naši fans si na nedostatek vizuálních vjemů nemůžou stěžovat. (úsměv)

U projektu POSTCARDS FROM ARKHAM hodně čerpáš z témat a motivů H. P. Lovecrafta, máš i u AWRIZIS nějaké oblíbené téma kterého se držíš, popř. ke kterému se opakovaně vracíš? Nebo z čeho AWRIZIS čerpá inspiraci k textům a hudbě?

Když tvořím, je pro mne důležité, aby byl celý proces přirozený. U AWRIZIS a celkově u hudby se jedná téměř o terapii. Zkrátka si potřebuju vybít zlost.
Když to porovnám s PFA, kde se snažím vyjádřit své myšlenky, úvahy, vize, tak u AWRIZIS je to více o agresivitě a zlosti. To vše v sobě každý máme a každý se s tím vypořádáváme jinak, někdo chodí do posilovny, někdo hraje fotbal, já skládám a hraju metal. To je pro mne terapie a nedílná součást života, bez které bych se z okolního světa zbláznil.

Vím, že v AWRIZIS skládáš veškerou, nebo většinu hudby sám. Snažíš se hudebně držet nastolené cesty z minulého alba, nebo se na nové desce dočkáme nějakých zvratů a většího experimentování? Sám označuješ AWRIZIS za psychedelic metal, můžeš nám to trochu osvětlit? Přeci jen, né každý si pod tím něco představí. Nemyslíš, že označení death metal by bylo více na místě? Nebo neholduješ tradičnímu škatulkování? (úsměv)

Spíš se snažím vyhnout obyčejným věcem.
Jenže ono je to těžké, někdy je neobyčejné právě to, co je obyčejné.
Ale určitě nijak nekalkuluju a sám někdy nejsem schopen říct, jestli něco dělám stejně jako předtím, nebo jestli experimentuju. Výsledek musí posoudit posluchači, já si však za svými výtvory stojím, to je pro mne podstatné.
S tím škatulkováním. Ono to bylo takhle. Když jsme AWRIZIS zakládali, pro ortodoxní death metalisty jsme byli moc komerční a v té době pro deathcoristy zase moc obyčejní. (smích) Na Bandzone jsem nechtěl zvolit jako žánr jen death nebo black, tak jsem tam šoupnul psychedelic. To má význam v tom, že čerpám jak z deathu, blacku, coru a všeho, co se mi líbí. Nic hlubšího v tom není.

Vydavatelství MetalGate, které split album vydá, začalo po částech zveřejňovat booklet, který máš po grafické stránce z velké části na svědomí ty. Řekni nám, s kým jsi na bookletu spolupracoval, co má vyobrazovat a jak grafika vznikala? Myslím, že vytvořit booklet pro split album není jednoduché, když vezmu v potaz, že ho musí odsouhlasit deset lidí ze dvou kapel a ještě management labelu.

Produkty, pod které se musím podepsat, beru skutečně vážně a zodpovědně, proto je pro mne důležité, abych byl spokojen s každým aspektem, k tomu samozřejmě platí i vizuální pojetí.
Zvolil jsem podobný model jako pro práci na album „AE0N5“ od PFA, tedy mou spolupráci s Lenkou Machovou, která mi pomohla s ilustracemi.
Chtěl jsem něco více kontrastního, hru černé a bílé barvy, protiklady, který by vynikly pro obě kapely.
Prozrazovat co v bookletu a na celém digipacku najdete, by bylo ochuzení o zážitek. Respektuji lidi, kterým nestačí si stáhnout, nebo jen poslechnout skladbu na internetu, ale chtějí si album prohlédnout jako knihu.
S promo fotografiemi nám pomohl legendární, ale skromný Deather, se kterým jsme nafotili velkou sérii různorodých fotek, které budeme postupně zveřejňovat.
Věděl jsem, že spolupráce bude trochu složitější než v případě práce jen pro jednu kapelu, ale do toho jsem s tím šel a myslím, že nevznikaly žádné problémy. Všechno je o domluvě, a jelikož spolu musí spolupracovat jedna kapela, druhá kapela a vydavatel, také i kompromisech. Výsledek ale stojí za to!

Jak vůbec došlo k tomu, že to splitko MetalGate vydá? Podle jejich slov to bude první jimi vydaný split. Jak spolupráce začala a u koho vznikl nápad udělat album napůl s DESIRE FOR SORROW?

To je možná trochu zajímavý příběh. S DESIRE FOR SORROW jsem jel evropské tour a byl to jeden z nejlepších zážitků, co může muzikant mít. Cesta mezi koncerty bývá dlouhá, tak jsme se bavili o našich kapelách, co má kdo zrovna v plánu. Já jsem řekl, že mám nachystáno pár skladeb, ale že nechci dělat plnohodnotné CD a oni na tom byli podobně. Já osobně jsem trochu oldschool a nerad dávám skladby jen na Bandzone nebo Myspace, prostě mám rád fyzické nosiče a se čtyřmi skladbami se toho moc vydávat nedá. Tak mne napadlo to spojit a udělat společné splitko.
Na kluky z DFS se dá spolehnout, jsou snaživí a dobří, s jinou kapelou bych do toho asi nešel, takže i v tomto směru byla tato spolupráce důležitá.
V té době jsem už pracoval na albu pro PFA a zkusil jsem nahodit svůj nápad lidem z MetalGate, měl jsem obrovskou radost, že souhlasili.

Dočkáme se u AWRIZIS další plnohodnotné desky, nebo se hodláte nadále ubírat směrem dalších EP, splitů? Plánujete vydávat i nadále fyzické nosiče? A jaký máte názor na digitální distribuci?

To je až filosofická otázka… Kdyby záleželo na mně, dělal bych jen desky, problém je ale asi zřejmě u lidí. Spousta posluchačů si fyzickou desku nekoupí, a i když si ji stáhnou (což mi nevadí), tak ji kolikrát ani nedoposlouchají do konce.
Doba se zrychluje a populární jsou krátké formáty.
V digitální distribuci je určitě budoucnost, navíc všechny tyto podmínky nutí muzikanty dělat hudbu čím dál kvalitnější.
Je jen na muzikantech a kapelách, jestli se přizpůsobí, taková je evoluce.

Na závěr otázka na odlehčenou. Tvé kapely a projekty se setkávají s velmi pozitivní kritikou, máš nějaký recept na úspěch? (smích)

A co je úspěch? Pro někoho je úspěch, když složí písničku, vydá album, prodá 10 000 000 desek. Pro mě je úspěch to, že mne to pořád ještě baví a že to baví i lidi v kapele a na koncertě. To totiž není samozřejmé…
Pozitivní kritika je samozřejmě fajn, jsem za ni rád, ale to dřív, nebo později skončí. Navíc té pozitivní kritiky není tak moc, pár lidem ležím v žaludku a ne každému se to, co dělám, líbí, což je samozřejmě v pořádku. Snažím se brát jakoukoli kritiku jako návod jak se zlepšit, to je asi jediná užitečná věc, co se dá s kritikou dělat, hledat recept na úspěch je velká chyba.

http://bandzone.cz/awrizis
http://www.awrizis.xf.cz/
https://www.youtube.com/watch?v=qBJcgZ4S6lo&feature=youtu.be


Zveřejněno: 17. 04. 2016
Přečteno:
3536 x
Autor: Honza | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář