Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

CD 2015, OZ Urpín/RC Tartaros / death metal / Slovensko

Zlo je všude. Nedá se jednoznačně říct, že dříve ho bylo méně či více, jen je nyní asi více vidět. Nachází se neustále kolem nás ve velkém i malém množství, všemožného charakteru a formátu. Působí na všech myslitelných i nemyslitelných úrovních, zakořeněno hluboce ve svém primárním původci – v člověku. Často vystrkuje růžky a dokáže věci zdánlivě nemožné. Má moc změnit gumáky v kanady a veselé chalany tancující na valníku proměnit v nasrané drsoně výhružně máchající kosou. A to se pak jeden nestačí divit, jako třeba v případě slovenského uměleckého souboru GAZDASGRIND.

Tuto partu jsem naposledy zaznamenal v roce 2010 díky albu „Gazdovská veselica“. Tato borovičkovým odérem ovoněná placka zachycovala spolek GAZDASGRIND v rádoby veselém rozpoložení, a materiál na pomezí jednoduchého death-grindu s přimhouřením všech čtyř očí snesl nálepku maximálně průměrné kvality. Stehy po slepém střevu od smíchu nepopraskaly, hudebně materiál také nevyzýval k opětovnému přehrávání, a tak jsem na skupinu z Bánské Bystrice pomalu zapomínal. A ejhle – sice se zpožděním, ale přece, ke mně dorazilo loňské album s názvem „Zlo“, a po chvíli bylo jasné, že u GAZDASGRIND se věci výrazně hnuly a je potřeba je začít brát vážněji.

Kapela samotná totiž upustila od poněkud lehce infantilního pokusu o lidovou metal/grind zábavu a na skromném, ale slušivém digipacku nabízí muziku, která je z kvalitativního hlediska o nějaký ten level výše než na předchozí albové taškařici, a také texty jsou vážnějšího charakteru. Jejich meritem, jak už bylo nastíněno a jak samotný název CD napovídá, je ZLO. Lyrika se hemží tématy jako vnitřní chaos, deziluze, zmar, beznaděj, zloba, hněv, frustrace ze života a z nicoty, a zpracováním mi svou lehkou naivitou připomíná devadesátá léta, kde se GAZDASGRIND momentálně zakotvili i hudebně. Inspirace hrubozrnnými metalovými spolky neopakovatelných devadesátek je značná, převážně se dá mluvit o death metalu, s jemným ocasem grindového pravěku. Bylo by nefér mluvit o GAZDASGRIND jako o nějaké kopírce, skupina má svůj celkem originální styl, ke kterému značně přispívá i využívání rodného jazyka. Tuto volbu beru jako velké plus a mimo jiné i jako důkaz, že nejen angličtina se dá do tvrdé muziky dobře nafrázovat. Jen se to musí umět a mít pro to cit.

Gazdovci pravděpodobně poslední období neměli nejjednodušší, došlo ke změnám v sestavě, a bez zajímavosti určitě není, že album z poloviny nazpíval ještě starý zpěvák Pajko a druhou půli materiálu opatřil vokál nový, patřící sympatickému Falusoidovi (známého především z PSEUDOSAPIENS). Nic proti Pajkovi, za svůj výkon se určitě nemusí stydět, ale troufnu si říct, že Falusoid je pro kapelu výhrou, jeho projev je vyzrálejší, přirozenější, pestřejší, a dokáže obohatit feeling skupiny zdravou nasraností. Také na kytarách se podílel tehdy už ex-člen Motaj (nakonec kapelu opustil i druhý kytarista Martinus, v té době však ještě platný člen kapely), a nabízí se logická otázka, jak budou v budoucnu GAZDASGRIND bez autorů těchto riffů znít.

Další vývoj banskobystrických bude totiž ještě určitě zajímavý a nemuselo by se vyplatit znovu je spustit z očí. „Zlo“ představuje slušný matroš bandy, která má našlápnuto, a to i přesto, že album stále ještě vykazuje jistou menší nekomplexnost, které napomáhá i zařazení posledního „umca“ songu „Zlatá unca“, odkazující na nedávnou minulost. Osobně si myslím, že v tomto případě až následující album ukáže pravou sílu GAZDASGRIND a zařadí se jím mezi ug metalovou elitu našich východních bratov. A jestli bude skok v kvalitě opět tak veliký, jak mezi posledními dvěma řadovkami, máme se na co těšit. NA GAZDA!

Seznam skladeb:

  1. Pred zlom
  2. Zlo
  3. Zem nikoho
  4. Bolesť
  5. Budúcnosť
  6. Karmotrasenie
  7. Kaleidoskop klamstiev
  8. Nenávisť
  9. Zlatá unca

Čas: 36:33

Sestava:

  • Falusoid – zpěv
  • Pajko – zpěv
  • Martinus – kytary
  • Motaj – kytary
  • Ďegvaj – basa
  • Jozef – bicí

http://www.gazdasgrind.eu/home.html
http://bandzone.cz/gazdasgrind
https://www.facebook.com/gazdasgrind/?fref=ts
http://www.tartaros.sk/home.html
https://www.facebook.com/ozURPIN
 

 


Zveřejněno: 14. 04. 2016
Přečteno:
3971 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Prepil | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

16. 04. 2016 10:16 napsal/a gazdajozef
Super :)
Vďaka šéfe. Toto človeka určite poteší :)