Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

CD 2016, vlastní náklad / celtic rock / Česko

HAKKA MUGGIES je pražská kapela, založená v roce 2002. Ve své tvorbě kombinuje lidové melodie Irska, Skotska a Bretaně s rockem a občasnými odbočkami k metalu a punku (žánr lze tedy vymezit jako „celtic rock“, „world music-rock“, v některých polohách „folk metal“), využívá mužský i ženský vokál včetně growlingu a texty jak vlastní v češtině, tak i původní folklorní zejména v angličtině. V současné šestičlenné sestavě HAKKA MUGGIES uslyšíte kromě elektrické kytary, baskytary a bicích také elektrické housle, irské flétny tin a low whistles, bodhrán, garrahand, bombard, irské dudy a bozouki.  

K uvození recenze a přiblížení kapely jsem (stejně jako před takřka šesti lety) použil části textu z průvodního dopisu, v němž navíc kapela, resp. její mluvčí Markéta vysvětluje, že nahrávka vznikala v letech 2014-2016 a že je komplet autorská (dříve kapela na nahrávky umisťovala i převzaté skladby) a nazpívaná v češtině, protože dřívější střídání češtiny a angličtiny se nesetkávalo s příznivými ohlasy. Což je docela pozoruhodné, že se muzikanti nad názory někoho jiného zamyslí... Ale ono je to oboje ku prospěchu věci, vznikl pozoruhodný materiál, který je navíc koncepční.

Název alba datuje příběh do roku 1764, do války ve Skotsku, v níž se protínají osudy několika postav, které se potkávají jak na válečném poli, tak v soukromí. Jde o drama, ve kterém hlavní role obstarávají partneři Maggie a Hamish, které válka rozdělí, na scénu tedy přichází proradný Angus a také ve finále obětavý Malcolm... Nechybí ani potměšilý tvor Troll a další epizodní figury. Celá story je psána jako dialogy postav, vcelku obratně, takže s hudebním doprovodem nepůsobí slova nikterak rušivě; na papíře to sem tam trochu zaskřípe, ale ono není vůbec snadné libreto k muzikálu vymyslet a sepsat.

Výše naznačený hudební rozměr od folku po rock s lehkými náznaky metalu obstarává vedle kytary, baskytary a bicích dlouhá řada tu více, tu méně tradičních nástrojů – i když v Irsku by o těch u nás netradičních řekli, že jsou tradiční, což platí hlavně pro bodhrán (irský rámový buben) a low whistle (irská píšťala). Výsledkem míchání instrumentů je pestrý hudební koktejl, o němž v první řadě platí, že je chytlavý a poslouchá se, jak se říká, sám. Ideálně nejspíš na středověkých slavnostech, které se v letních měsících odehrávají na kdejakém hradě, ale ani doma se album neztratí, ať jako příjemná kulisa, nebo když je třeba si oddychnout od všech těch metalových nářezů. Řada melodií je silně návyková, ve skladbách se díky zapojení spousty nástrojů pořád něco děje, melodie střídá melodii, ty „nejvíce irské“ obstarávají píšťala a housle, a nejspíš jde o motivy tradicionálů, k jejichž použití se HAKKA MUGGIES v bookletu hlásí.

Muzika na „MDCCXLVI“ by měla potěšit jak ctitele středověké hudby, tak folk metalu, a ač jde o dost chytlavé záležitosti, rozhodně nejde o hopsa hejsa hurá folk (rock/metal), ale řekněme střídmé kompozice, místy i lehce ponuré, to když děj není zrovna veselý. Potud by tedy bylo vše v naprostém pořádku, zbývají vokály. A tady padá kosa na kámen. Neškolené zpěvy takřka stoprocentně naplňují klasickou Cimrmanovu tezi „aby to bylo jako ze života“, takže všichni protagonisté zpívají tak, jak jim zobáček a zobáky narostly. Mně to v téhle napůl hospodské muzice až tak nevadí, ale věřím, že někoho jiného budou zpěvy tahat za uši, protože zní, jako když se do zpěvohry pustí parta kámošů od ohně na hradním nádvoří. Takřka zbytečné mi pak přijde občasné využití growlingu, který mi k hudebnímu obsahu neštymuje, i když logiku má, protože jím hudruje skřet Troll.

CD a booklet jsou vloženy do lakovaného gatefoldu s jasným grafickým názorem a zajímavými ilustracemi, kterých je mnohem více v bookletu. Ten kromě kreseb hlavních postav obsahuje texty i poznámky k ději, a taky pěkné poděkování všem, kteří to celé dočetli. Ještě zajímavější je copyright, © Klidně si to kopírujte, půjčujte a šiřte, budeme rádi! Myslím, že by byla škoda tuhle výzvu naplňovat, protože výtvarná stránka je nedílnou součástí díla a hlavně je opravdu nadstandardní.

A to ještě není všechno, album vyšlo ještě na druhém fyzickém nosiči, hezky řešeném flash disku, který obsahuje kompletní diskografii kapely čítající demo a tři řadová alba a další dva zajímavé projekty, které jsou popsány kapelou takto:
1/ Hudební příloha k audioknize Stín černého hvozdu (DVD, 2011, Straky na vrbě) s písněmi: „V hospodě (In taberna)“, „Balada o jaru (Totusfloreo)“, „Pivo (Son ar chistr)“, „Bij a zabij“. Texty písní napsal a vložil do úst románové postavě bardu Žibřidovi autor knihy Míla Roggy Linc. DVD je již vyprodáno, ale audiokniha, načtená Jiřím Pobudou, je dostupná na internetu v délce přes 14 hodin napínavé četby.
2/ Sbírka povídek a minialbum Svatba v městě Glasgow (kniha+CD, 2012, vlastním nákladem) je projekt, který jsme plánovali téměř 10 let. Jde o průřezové minialbum pěti dříve vydaných skladeb (výjimkou je „Pán much“, pro tento počin natočen v nové verzi), které dohromady tvoří jeden tématický celek. Ten je dále rozveden v bohatě ilustrované sbírce povídek, na které se autorsky podíleli spisovatelé z řad přátel kapely i někteří z jejích členů. Kromě šesti zvukových stop zde najdete 7 povídek, 2 básně, 26 barevných ilustrací a videoklip.

Já k tomu dodám, že třeba knihu Svatba v městě Glasgow si může každý vytisknout, protože je v plné parádě na přenosném nosiči dat k dispozici rovněž, stejně tak videoklip ke skladbě „Odpočiň“ a navrch ještě grafika určená pro potisk trik.

HAKKA MUGGIES svůj projekt pojali velkoryse, takže zasluhují pochvalu, protože za „MDCCXLVI“ je vidět spousta promyšlené práce. Na druhou stranu vokály jsou takové, jaké jsou, a tak nějaký ten bodík musím strhnout...

Seznam skladeb:

  1. Ro-ràdh
  2. Hamish
  3. Maggie
  4. Troll
  5. Malcolm
  6. British Army
  7. Angus
  8. Bitva
  9. Vězení
  10. Bheir mí ó

Sestava:

  • Maggie (a housle, low whistle, sbory): Markéta Janatová
  • Hamish (a bodhrán, tamburína, dešťová hůl, sbory): Martin Pobuda
  • Troll, Malcolm (a sbory): Albrecht K. Smuten
  • Angus (a kytary, sbory): Erik Onoda
  • Seržant (a basová kytara): Petr Jejkal
  • Harmonikář v rohu (a bicí, akordeon, sbory): Jirka Skála
  • Druhý vlk zleva (a sbory): Martin Vítězník

 

Čas: 45:03

www.muggies.cz

http://bandzone.cz/hakkamuggies

 

 


Zveřejněno: 15. 04. 2016
Přečteno:
3717 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář