Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
HEIDEN – Andzjel

CD-R 2015, vlastní náklad / alternative modern rock / metal / Česko

Přerovští CRITICAL ACCLAIM se dali dohromady na jaře roku 2014. Kapela nazkoušela pár skladeb a záhy od kamaráda Ondřeje Kanovského (studio AGEUM) dostala nabídku k natočení alba „Taste of Ink". Bylo vylisováno 200 kusů alba a jak samotná kapela tvrdí, tak je z větší části pryč. A tak se na něj pojďme podívat.

Než spustíte CD, tak určitě na první pohled zaujme jednoduchý, vkusný, názvu odpovídající cover alba „Taste of Ink". Zkrvavená ruka s husím brkem. Konec konců i celkový dojem obalu - leporela je přehledný. Jedna stránka, dva čitelné texty. Foto kapely, sestava a poděkování. Pár informací navíc by se určitě ještě vešlo, například nějaké info ohledně nahrávání, rok vydání...

„Welcome" v „Taste of Ink". Zvuk píšícího brka s následným klavírním intrem. Ač je úvod k albu seriozní, pro další poslechy alba zbytečný, neboť jej následně už přeskakuji. Možná, kdyby intro nějak plynule navazovalo na první skladbu „Iron Lady" neřeknu nic. Úvodní věc rozjíždí hardcorová kytara, která přejde v metalovou skladbu s hutnými groovy, ke které se přidá příjemný melodický zpěv. Melodie s chytlavým refrénem, kde se opakují slova closer, over, lover, sober, se snadno dostane do hlavy. Následující „Wasting My Time" je klidnější rocková věc. Opět boduje solidní vystižný sborový refrén. Skladba s hitovými ambicemi, která je částečně oblečena do moderního punkového hávu. „My Sins" se nese opět v pomalejším tempu, ale je podpořena hutnějším spodkem. Možná základ skladby bych hledal někde u NY hardcorové scény.

Po třetí skladbě jsem se navrátil opět k první. Nakonec se písně líbí, tak proč ne (úsměv). Ale otázka byla, že hudbu znám. Nedávno jsem slyšel album „Lotus" od THE SNUFF, které má víceméně podobnou stavbu písní. Ale ještě něco mi vrtalo hlavou. Jak kdybych určité části, po nejvíce úvod skladeb někde už takto výrazně slyšel. Dalším poslechem alba se toto „podezření" ukázalo opodstatněné. U „Iron Lady" mě nejdříve napadl ARAKAIN a spíše z pozdního (současného) období a poté VITACIT a jejich tak trochu připomínající úvodní riff „Nebezpečné nálože". U „My Sins" je to podobnost s  ANTHRAX a „Indians" nebo "Only" s Johnem Bushem za mikrofonem? Možná by to do jejich tvorby sedělo (i s tím hlasem).

Silný punkový vliv má píseň „Where We Go", kde klidné pasáže střídají ty rychlejší. Moderní rytmická rocková skladba s ostře sólující kytarou. A o chytlavém refrénu už ani nemluvě. V rozhovoru se dozvíte, že „All What We Deserve", po textové stránce tak trochu vybočuje z řady. Všechny písně jsou vlastně o běžných problémech života a tato je právě o tom, že hrstka mecenášů ovládá tento svět... a nakonec tomu odpovídá v úvodu písně závěrečná Chaplinova řeč z filmu „Diktátor". Svižnou rockovou vypalovačku střídá klidná rocková melodie se zasněným hlasem, který je perfektně sladěný s výraznou basovou linkou. Když se přidá kytara, trochu to připomíná Ennia MORRICONEHO, a když se v rychlejší pasáži ozve sólující kytara, tak jsem objevil SLASHE. Klidná je také „Rotten Roses", i když ten klid u obou písní je matoucí, protože se časem rozjede v rockovou píseň ve středním proudu na způsob třeba právě GUNS N' ROSES.

A jsme zase u toho. Nástup kytar v úvodu písně „Heartless King" po punkovém rozjezdu mi připomíná KREYSON a jejich stejnojmennou skladbu. V každém případě po dvou plouživých písní jsme u rychlé skladby, která se žene v řízném tempu s úlety kamsi k metalcorovému výběhu, čemuž také napomáhá i druhý hostující vokál Adama Sychrowa z HAZYDECAY. V ostrém tempu se pokračuje i v „Protective Hands". Je to nejrychlejší píseň alba se silným punkovým vlivem, kde pěkně řežou kytary a bicí metalově sypou jedna báseň. Titulní „Taste of Ink" je velmi slušná tečka alba. Střídání temp osciluje mezi metalovou vypalovačkou a klidnější rockovou písní. Zajímavě sólující kytara, doplněna hutným zvukem a silnými groove spodky. Konec je zakončen dopsáním alba s brkem.

Kterou skladbu vypíchnout je těžké. Všechny písně mají vesměs hitový potenciál. Namátkou vyberu klipovou „Rotten Roses“ anebo svěží „Protective Hands“. CD se mi líbí komplexně, má moderní zvuk. Nachází se tu kombinace obyčejného rocku říznutého s neo punkem, metalem, sem tam prosáknou nějaké core příchutě. Skladby jsou umně poskládané. Rychlé pasáže střídají pomalejší a takto jsou i řazeny písně na albu. V pohodě se dá díky hitovým ambicím a chytlavým melodiím i víckrát album protočit a co je důležité, neoposlouchá se. Jen mám pocit, že vše v nějakých podobách, obměnách už zde bylo a nespočet melodií, riffů je oblečeno do nového kabátu. Ale přesto hodnotím album dost pozitivně.

Seznam skladeb:

  1. Welcome feat. Dano Špiner
  2. Iron Lady
  3. Wasting My Time
  4. My Sins
  5. Where We Go
  6. All What We Deserve
  7. What I´ve Become
  8. Rotten Roses
  9. Heartless King feat. Adam Sychrow
  10. Protective Hands
  11. Taste of Ink

Čas: 44:54

Sestava:

  • Petr Kadlec - zpěv
  • Jakub Skácelík - kytara
  • Stanislav Bárta - kytara
  • David Kutěj - basa
  • Ondřej Štěpánek - bicí

Hosté:

  • Dan Špiner - klavír
  • Adam Sychrov - zpěv

 

ROZHOVOR

Bandzone
Facebook
YouTube


Zveřejněno: 09. 04. 2016
Přečteno:
4291 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: 4horsemen | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář