Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

Vítězné skupiny HEAVING EARTH a DEZINFEKCE + hudební host INSANIA komentují večer, který každý vnímal jinak...

HEAVING EARTH - 1. místo v kategorii Hard & heavy /odpovědi: Jirka Zajíc/

To, že se vám deska povedla, určitě víte, třeba u nás na Fobii jste výroční anketu o nahrávku roku vyhráli s velkým náskokem, ale Anděl je asi trochu jiný svět. Když jste se viděli v nominaci, potěšilo vás to? Čekali jste, že cenu skutečně získáte, nebo jste favorizovali někoho jiného?

Každá anketa, která vzniká, dává někomu smysl, někomu pomáhá, jiným dělá radost, další motivuje. Myslím, že nás těší každý úspěch z dobře odvedené práce. Pravda, hudební cena Anděl jako nejsledovanější z anket české hudební scény, i pro svou televizní „vyvoněnost“, pro nás byla příjemným zpestřením jinak běžného kapelního koloběhu. Už nominace pro nás byla překvapující, výsledky jsme netroufali hodnotit. Já osobně jsem měl radost z nominace PERFECITIZEN. No, když už se zúčastníš, přeješ si i vyhrát. Za nás tedy spokojenost. (úsměv)

Jaký to byl pocit, když Michal Husák přečetl vaše jméno? Je mi jasné, že až tak velkou vědu z toho neděláte, ale přece jen, koho by nepotěšilo, když se jeho práci dostane takové odezvy...

Za sebe mohu vyjádřit lehkou nervozitu, určitě způsobenou typem akce, přímým přenosem v TV. V momentě vyhlášení se radost samozřejmě dostavila, ale takové to uvolněné nadšení z výsledku přišlo až po absolvování ceremoniálu, kdy jsme se sešli na baru a mohli začít slavit.

Na některé záležitosti spojené s žánrovými Anděly jsme se ptali i garantů Petra Korála a Michala Husáka, ale třeba to muzikanti viděli jinak... Co jste říkali na organizací Andělů? Dostali jste dopředu nějaké pokyny ohledně vaší účasti, jako že máte přijít ve společenských šatech a střízliví? (úsměv)

(smích) V hadrech a míře promile v krvi jsme měli volnou ruku. Během večera na tom každý zapracoval po svém a během udílení jsme měli každý po svém „nakoupíno“. (úsměv) Co do organizace akce nemohu nikomu nic vytýkat, vše proběhlo v poho, s jasně danými pravidly, po dohodě s šéfem žánrových cen Jardou Špulákem. Na samotné akci pak proběhly pokyny od režiséra přenosu - kdy, co a jak… kamera, klapka, jedem. (úsměv)

Kolik vlastně bylo na „večírku“ lidí, kolik z nich by se dalo označit za fanoušky metalu a kolik těch metalistů za fanoušky HEAVING EARTH? Chvílemi to v televizi vypadalo, že vyhlašování výsledků věnuje pozornost jen část lidí a ostatní se dost hlasitě baví...

Přesný počet lidí si netroufám tvrdit. Klub byl upraven pro televizní přenos, volného místa ubylo oproti klasickým koncertům v Lucerně Music Baru. Naprosto chápu nezúčastněnost některých lidí při vyhlašování, byla to žánrová směsice a nevidím důvod, proč by se měl např. folkař zajímat o vyhlášení hard and heavy a naopak. Každý trávil svůj čas po svém a každému nadešel jeho čas zpozornět. Vyjma kluků z PERFECITIZEN, kde jsme si vzájemnými  fanoušky, jsem další fandy či metalisty nezaregistroval. Na druhou stranu se celý večer nesl v duchu tolerance všech, sám jsem měl možnost prohodit pár slov s lidmi mimo metalovou scénu a cítil respekt a uznání z naší tvorby.

Vám se povedlo takové malé faux pas, zůstali jste na pódiu a koukali a koukali, až vás musel Libor Bouček vyexpedovat. Dělají si z vás kvůli tomu kamarádi legraci? (úsměv) Podívali jste se potom na netu na záznam? Co jste na to říkali?

Nám se tam tak líbilo, že jsme si přes pana Boučka vynutili z publika druhý potlesk. (smích) Pravda je taková, že jsem si ještě druhý den do zhlédnutí záznamu tento faux paux neuvědomoval. Asi jsme byli nepozorní při výkladu režiséra přenosu, nicméně po tom, co jsem domluvil, jsem díky špatnému zvuku v sále, způsobeném nejspíš zvučením pro televizní přenos, nerozuměl moderátorovi ani slovo a měl pocit, že se mě pan Bouček chce ještě na něco zeptat. Nicméně jako profík nás odpochodoval velmi slušně se salvou potlesku navíc. (úsměv) A samozřejmě, nebylo by to ono, aby se pár lidí ohledně tohoto faux neozvalo a nepřipomnělo. Takže vše jak má bejt. (úsměv)

A co jste obecně říkali na celý večer, hudební hosty a třeba osobu moderátora?

Jak jsem již psal. Pro kapelu to byl výjimečný večer, který proběhl v klidu, na profi úrovni, bez nějakých křečí a trapností. Hudební hosté vhodně splnili efekt atmosféry pro vyhlašování v daných žánrech. Přiznám se, že jsem se nejvíce těšil na bratry Ebeny. Ale s narůstající oslavou jsem je nakonec propásl. K osobě moderátora bych dodal… všiml jsem si, že dost lidí na něm nenechalo „nit suchou“. Chápu názory, že takové programy by měl moderovat člověk fundovaný a znalý hudební scény. Ale ukažte mi člověka, který se pohybuje s přehledem v hudbě jak Bacha, tak Vlacha, a navíc, a to hlavně, je profesionální moderátor. Panu Boučkovi určitě víc sedí soutěže Miss, protože ho v nich vídáme, ale i tento večer za mě dal na úrovni.

V televizi běžel časově ohraničený přenos, zhruba 70 minut, pokračovala pak párty ještě dál, nebo se zavřel krám? Co vy, šli jste ocenění nějak oslavit?

My jsme ani celý přenos nevydrželi, sebrali jsme se z klukama z PERFECITIZEN a pár kámošema a utíkali k Vejškovi (ex-vox EPICARDIECTOMY) do jeho Wombat cafe na Vinohradech, kde jsme společně popili a oslavili výhru.

Je vás v kapele pět, ale Anděla jste asi vyfasovali jen jednoho. (úsměv) Kde je mu konec? Zahráli jste si o něj kámen nůžky papír, nebo máte něco jako síň slávy, kde bude trůnit?

Právě teď zažívá anděl tour mezi členy. Je potřeba ho nechat osahat všem maminkám, manželkám, babičkám, přítelkyním, synům a dcerám, když už hrdě sledovali své manžely, syny či vnuky na televizní obrazovce. Jeho místo nakonec bude ve zkušebně a možná nám poslouží i prakticky, jako kdysi ocenění Břitvy, kterou jsme podkládali reprobednu s utrženým kolečkem. (smích)

Často se říká, že Andělé nemají pro kapely až takový význam, ale na druhou stranu vím, že leckomu podobná cena pomohla třeba na nějaký festival - pořadatelé by na kapelu, která má Anděla, mohli slyšet. V zahraničí je celkem běžné, že metalové kapely se s oceněním v obdobných anketách chlubí, kudy chodí... Pokusíte se využít situace a „nalepíte“ si na logo „vítěz žánrového Anděla“?

Ta cena má za následek momentální se zviditelnění na hudební scéně, ale zpátky na zem. Naše trumfy jsou naše hudba a její přednes. Do společnosti, která se pyšní medailemi nepatříme. Netvrdím, že nemáme radost, máme, ale je potřeba si uvědomit za co jsme ji dostali a toho se nadále držet a jít dál.

Když už Tě mám „na drátě“, můžeš se podělit s nejbližšími plány HEAVING EARTH? Chystáte se na nějaké větší turné do zahraničí? Co letní festivaly - máte už něco jistého? A když se ještě vrátíme k „andělskému“ albu, určitě by mu slušel vinylový formát. V tomto směru se snažíte, nebo gramodesku neřešíte?

Všechny naše letní koncertní aktivity sledujte na kapelních portálech, ale přiznám se, že přílišnou koncertní aktivitou hýřit nebudeme. Máme momentálně rozpracované dvě nové skladby pro následovníka „Denouncing…“ a v nejbližší budoucnosti bude  pro nás prioritou dokončit novou desku. Časově si netroufám tvrdit, nicméně koncertní aktivity nebudou úplně zastaveny a sem tam se i naživo někde ukážeme a snad i novinky v setu představíme.
Ano, s vinylem máš pravdu. Určitě by tento formát měl smysl a udělal hodně fanouškům radost. Jen je háček ve výsledné stopáži desky, která se bohužel na asfalt nevejde. Muselo by jít o double vinyl a ten je samozřejmě nákladnější. Uvidíme, je to stále otevřené a já bych si vinylovou verzi moc přál…


DEZINFEKCE - 1. místo v kategorii Punk & hardcore

Když jste se dozvěděli, že jsme nominováni na žánrovou Cenu Anděl v kategorii Punk & hardcore, byli jste překvapení? Jak jste tuhle informaci obdrželi?

Pufffy: Sám za sebe můžu říct, že překvapenej jsem byl velice. Vůbec jsem nepředpokládal a ani netušil, že nás někdo nominoval, dozvěděl jsem se to, když mi to brácha napsal ve zprávě. Našel to asi náhodou někde na netu nebo ho na to někdo upozornil.

Maxeek: ... no, překvapení to bylo, to musím uznat. Kámoš mi to posílal ve zprávě na mobil, říkal jsem si, že si dělá srandu, ale prošel jsem internet a byla to pravda, tak jsem napsal klukům... myslím, že to bylo něco ve smyslu, že máme průser. (úsměv)

Vedli jste diskuzi, zda případně Anděla převzít, nebo jste byli okamžitě zajedno, že rozhodně ne? Nebo se v kapele našel někdo, kdo by do Prahy pro případné ocenění vyrazil?

Pufffy: Tak v tomhle jsme byli všichni za jedno. Na ceremoniál jsme nechtěli jet.

Maxeek: Ano, a bylo to celkem bezproblémové kolektivní NE.

Konzultovali jste postoj i s vydavatelem? Nepředpokládám, že by vás Papagáj do něčeho tlačil, ale co říkal na nominaci a na to, že jste se rozhodli Cenu Anděl nepřevzít?

Pufffy: S Pavlem jsem si volal a mluvil jsem s ním o tom. Známe se nějakých dvacet let a v hodně názorech se shodujeme. Do ničeho nás samo sebou netlačil, z nominace byl myslím celkem překvapenej, stejně tak jako my, a to, že nepřevezmeme cenu, ho asi moc neudivilo. I kdybychom ji převzali, tak by nám do toho určitě nekecal, je to naše věc a on k tomu tak přistupuje.

Maxeek: Před předáváním ne, ale zrovna včera jsem se s ním na tohle téma bavil. Některý reakce na naše nepřevzetí byly pro nás oba řekněme překvapivý. Pro dost lidi je prostě to, že (některej) punk a hardcore „není jen hudba“, pořád nepochopitelný. Pro nás je Anděl dvojsečná záležitost, jsme rádi, že se naše LP líbí kritikům, to nepopírám, ale to, co je za ním - sponzoři, TV, reklama, právníci... hudební byznys, je pro nás dostatečně odrazující faktor.

Dívali jste se na TV přenos? Jaké jste z něj případně měli pocity?

Pufffy: Jo, já se na přenos díval, byl jsem zvědavej, jak to celé bude vypadat. Pocity... no nic extra, moderátor Libor Bouček byl tragickej a jeho rádoby vtípky byly dost hrůza. Moc jsem nepochopil, proč to vůbec člověk, kterej má s alternativní a UG scénou společnýho leda kulový, moderuje a taky proč nenechal to prohlášení od nás ani přečíst Petra Korála, kterej se toho měl zhostit.

Maxeek: No, bylo to takový rozpačitý, v podstatě mi to potvrdilo, že jsme tam neměli co dělat. Nejspíš to bylo z  důvodu, že nebylo jasný, jestli je to přenos, kterej představuje okrajový žánry mainstreamovýmu publiku, nebo přenos pro fanoušky. Chyběly miniprofily kapel, štvala nevyrovnanost zvukový hladiny klipů nominovaných kapel, ty naleštěný „drsný“ barely... (úsměv) K osobě moderátora asi tolik – mluviti stříbro, mlčeti zlato...

Všichni váš postoj chápou i respektují, ale na druhou stranu... co konkrétně vám na Andělech vadí?

Pufffy: Všichni náš postoj respektují, ale poměrně dost osob se v tom babrá, proč? Začínám mít pocit, že už ty lidi tolik ani nezajímá to, že jsme nahráli nějakou desku a jaká je, myslím, že ani neví, jak se ta deska jmenuje, ale pořád se řeší to, že jsme něco odmítli převzít. Vadí mi medializace, reklamy, sponzoři, o kterých nikdo z nás neví, co jsou zač, lidi kolem autorských svazů, a podobně. Prostě celá ta mediální masírka. Kdysi celkem trefně napsal při nominaci GRIDE na žánrového Anděla Iny takovou větu, kterou s jeho dovolením budu citovat, protože mám v podstatě stejnej názor: „Myslím si, že hudba není olympiáda a dělat jakési stupně vítězů k ní moc nejde.“ A v žánru punk and hardcore by to myslím mělo platit stoprocentně. Jako kapela fungujeme skoro 25 let a nikdy jsme neměli tendence se někam tlačit a popularizovat se, tak proč bychom to po těch letech měli měnit. To, že nás lidi, kteří recenzují nahrávky, jezdí na koncerty, píšou články o muzice, kterou hrajeme, nominovali, a tím pádem ocenili naší nahrávku, mě opravdu potěšilo, to nepopírám.

Maxeek: Nikde nehlásáme, že jsme víc underground než někdo jinej, my si jen v tomhle případě nemůžeme pomoct a lidi, který to respektujou, se tě dokola nebudou ptát na jednu jedinou věc a hledat důvody, proč bychom to měli udělat jinak. Chápou to kamarádi, co nás znají dost dlouho na to, aby věděli, že to z naší strany není póza. Ty ostatní mají tendenci soudit a dávat „dobrý“ rady, o který nestojíme. Trochu zklamáním byla reakce médií, včetně těch, o kterých jsem si myslel, že náš postoj opravdu pochopí – zatím z toho mám takovej „lacině bulvární pocit“. Nějaká naše nahrávka je teď už asi druhořadá záležitost, až do dalšího mediálního faux pas budeme „kapela, co si nepřišla pro Anděla“. To, že to nejspíš přemázne i spoustu jinejch, pro nás a snad i pro někoho dalšího, dost důležitejch, záležitostí, nikdo celkem neřeší. Takže nebudeme pasivní, pokud chtějí média nějakej další průšvih, tak vězte, že jsme se dohodli (DEZINFEKCE ve spolupráci s Papagájem), že pokud nám Anděla skutečně pošlou, jak někde psali, tak ho vydražíme na Aukru a peníze věnujeme na dobročinný účely...  

Ať už si o žánrových Andělech člověk myslí co chce, jednu věc nominacím upřít nelze - pojmenují nejzajímavější nahrávky daného roku v řadě žánrů, které jsou kdesi na okraji. Další anketa, která se orientuje ryze na hard music a reflektuje metal, hardcore i punk, je Břitva. Čistě hypoteticky - Břitvu, dělanou nadšencem Láďou Olivou na koleně undergroundovým způsobem, byste převzali, nebo vám obecně jakékoliv ankety přijdou zbytečné?

Pufffy: Teď budu mluvit pouze sám za sebe, protože nevím, jak jsou na tom s touhle cenou ostatní. Cena Břitva je pro mě přijatelnější záležitost, nemám s ní problém, ale taky netvrdím, že bych si ji šel převzít. S GRIDE jsme jich pár dostali a nikdy jsme na předávání nebyli, Láďa nám to dodatečně poslal a máme je ve zkušebně na poličce. Já ankety obecně extra nemusím, buď se mi muzika líbí, nebo ne. Už mi tolik nezáleží na tom, která deska je podle těch a oněch lidí ta nej.

Maxeek: Čistě hypoteticky, kdyby Anděl byl anketa bez všech těch sponzorů, právníků, ochranných svazů a TV přenosů, tak to bez problémů kousnu... S Břitvou nemám problém. Pokud se v nějaký anketě umístíme, většinou z toho mám radost...

Hardcore/punk scéna je kritická k řadě věcí, situací... ale lze vůbec v dnešní době rozlišit, co je ještě OK a což už je za čárou? Kdyby to měl člověk vzít do důsledků, musel by se vrátit na stromy, protože ať chce, nebo ne, ve finále nějaké ty „závadné“ záležitosti ignorovat nemůže.

Pufffy: Rozlišit si to musí každej podle sebe a srovnat si to tak, aby byl spokojenej sám se sebou a svým názorem. Nikdy nebudu ten, kterej bude ostatní horečnatě přesvědčovat a svých pravdách, stejně to většinou nemá cenu, ale diskuze je užitečná. A jen tak mimochodem, kritika společnosti a pravidel chování k téhle scéně patří přece od začátku.

Maxeek: Hardcore punk není manuál, je to inspirace, jak se dají věci dělat jinak (po svým) a mít je pod vlastní kontrolou. Ta hranice je v tobě, buď tam je, nebo ne. Nejsme banda skautů, nějaký nepsaný zásady asi existujou, ale rozhodnutí je vždycky na tobě... Takže můžu hájit jenom svůj postoj nebo možná postoj kapely a můžu se hádat s lidma, který to nechápou nebo nechtějí pochopit, pokud budu chtít a bude mi to stát za to. K těm důsledkům - jsem si celkem jistej, že civilizace se nezhroutí na základě toho, že si DEZINFEKCE nedošla pro Anděla. (úměv) Z toho dalšího mi vyznívá, že je lepší bejt pasívní, protože „stejně nic nezměním“, ale s tím se já osobně nemůžu a odmítám smířit.

Je zhruba týden po přenosu, takže se k vám určitě dostaly nějaké ohlasy, reakce... V jakém poměru se pohybují?

Pufffy: Tak samozřejmě. Nepíšu si tedy nikde na kus papíru čárky ve sloupcích pro a proti, ale můžu s klidem říct, že rozhodně převažuje názor, že jsme se zachovali správně. Lidi, kteří nás trochu lépe znají, asi s ničím jiným ani nepočítali.

Maxeek: Obecně mají asi všichni radost, že máme dobrý album a některý si ho snad i poslechnou... Lidi, co nás znají jako kapelu, tomu, co jsme udělali  a proč jsme to udělali, rozumí. Ty ostatní - známí z práce, školy... prostě ti, co jen ví, že hrajeme „v nějaký kapele“, se většinou diví, že jsme odmítli ukázat se na „akci v televizi“.

Loni sošku odmítla HANBA, letos vy - nebylo by lepší kategorii Punk & hardcore zrušit?

Pufffy: Já si myslím, že asi bylo. Podle mě tam ta kategorie nepatří.

Maxeek: Možná jo, ale aby si pak někdo nestěžoval, že jsme rozhodli za něj... třeba to napotřetí vyjde...


INSANIA /odpovědi: Poly/

Ahoj Poly, dostalo se vám cti reprezentovat tvrdou muziku na slavnostním večeru, na kterém byly předávány žánrové Ceny Anděl. Jak k tomu došlo? Oslovila vás přímo pořádající agentura Lewron, nebo Jarda Špulák, který za žánrovými cenami především stojí?

Jarda Špulák oslovil naši manažerku a údajně o to velmi stál, abychom tam zahráli. To pro nás bylo rozhodující, protože Jardu respektujeme a bereme jako maximálně důvěryhodnou osobu. A víme, že pro „žánrové“ kapely toho dělá hodně.

Přemýšleli jste dlouho, jestli nabídku přijmout a vyrazit do Prahy kvůli jedné/dvěma skladbám, které zahrajete? Brali jste to jako dobrou příležitost ukázat se i jinému publiku, protože se dalo předpokládat, že obecenstvo bude hodně pestré... Jaká byla odezva na vaši provokativní skladbu o tom, jak „chcíplo nebe...“?

Probírali jsme to hodně. Samozřejmě, je to příležitost oslovit jiné publikum, ale zároveň už jsme měli vyzkoušené, že naživo tvrdé kytary nikdy v TV nezněly dobře. Nebyli jsme si jistí, jestli zrovna špatnej zvuk je reklama, o kterou stojíme. Nakonec jsme to řešili tím, že jsme vybrali nevergreen, kterej je postavenej víc na rappovaném zpěvu než na kytarách. Provokativnost textu tam nikdo naštěstí neřešil.

Na webu jste inzerovali dva nevergreeny, ale během TV přenosu zazněl jen jeden... Na ten druhý došlo, když televizní přenos skončil, nebo jste kvůli nedostatku času zahráli jen tu jednu skladbu?

Původně po nás chtěli 2 písničky. Měli jsme připravenou ještě „Božskou komedii“ (taky je postavená spíš na rapu). Na místě jsme se dozvěděli, že budeme hrát jen jednu. Nevím, kde to rozhodnutí vzniklo, nejspíš někdo zjistil, že tolik času nebude, ale nijak zvlášť nám to nevadilo, protože v lednici na nás čekala láhev Johnnyho Walkera.

Zvuk v televizi nebyl úplně ideální, ale nemám zrovna poslední výkřik techniky, co se TV přijímače týká. (úsměv) Jak tomu bylo na místě? Hrálo se vám dobře?

Zvuk jsme předem hodně řešili a vezli jsme s sebou vlastního zvukaře, kterej zvuk kontroloval v přenosovém voze – to byla naše podmínka. Bylo nám jasný, že dokonalý to z TV nebude (signál z přenosovýho vozu jde ještě přes nějaký zvukový procesory na vysílači, který s tím udělají zase další vylomeniny), ale chtěli jsme předejít vyloženýmu průšvihu, což se povedlo. Někdo mi hned po přenosu psal, že zvuk byl ok, někdo psal, že zvuk nebyl nic moc… to už je na individuálním vnímání. Jinak na místě se hrálo výborně. Jistej stres jsme pociťovali jen před samotným hraním, protože na přestavbu a chystání jsme měli pár minut a netušili jsme, jestli to stihneme a nevznikne nějakej technickej problém.

V podstatě pořád se hledá ten nejvhodnější model předávání těchto cen. V minulosti to probíhalo různě, jako chudý příbuzný v rámci hlavního večera, kde se rozdávali „velcí“ Andělé, loni na extra večeru, který to schytal za strašidelné hudební hosty, letos ale pořadatel vyslyšel volání po hudebních číslech, která souvisí s okrajovými žánry. Co jste na formát večera říkali? Líbil se vám víc, než když jste Anděly přebírali vy? Fotky z vašeho vystoupení jste na FB uvedli titulkem „Padlí Andělé“, což je předpokládám jen slovní hříčka a vaše klasická lehká provokace, která s hodnocením večera až tak nesouvisí...

„Padlí Andělé“ byl nevinnej vtípek. Minulé Anděly jsem neviděl a na předminulých mi nic nevadilo – většinu večírku jsem strávil popíjením a klábosením v předsálí s lidmi, které jsem dlouho neviděl, a ani si nepamatuju, co tam na pódiu hrálo. Takže moc nemám srovnání. Ale řekl bych, že na tomhle ročníku mi nic nepřipadalo nevkusné a pořadatelé byli maximálně vstřícní.

Vy máte na kontě Andělů víc, takže máte zkušenosti, jestli tahle cena kapele z podsvětí k něčemu je, nebo není. Pomohlo vám někdy, že jste řekli „máme žánrového Anděla“ k tomu, abyste se dostali na nějaký festival, nebo nějak jinak?

My především nikde sami od sebe Andělem nešermujeme a nebereme ho jako nástroj, který by nám měl válcovat cestu. A řekl bych, že ani pořadatele příliš nezajímá – ti se rozhodují spíš na základě toho, kolik lidí na kapelu chodí. Ale kdyby měla ta cena jen udělat kapele radost, to není málo, ne? (úsměv)

www.cenyandel.cz
TV přenos

 


Zveřejněno: 03. 04. 2016
Přečteno:
4225 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář