Nejbližší koncerty
  • 16. 04. 2024Extrémní death-thrashová kapela SPIDER KICKER'S z Řecka h...
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
HEIDEN – Andzjel

Souhrn zajímavých alb, které vychází v dubnu 2016 + tipy na koncerty.

V dubnu letošního roku vyjde několik zajímavých desek. Proto bychom vám v tomto článku rádi uvedli některé z nich. Jedná se o novinky, na které se osobně těšíme, nebo nás z různých důvodů zajímají. Každý přidáváme i tipy na zajímavé dubnové koncerty, které nás zaujaly nejvíce. Pokud i vy máte zajímavé tipy na nová alba a koncerty v daném měsíci, neváhejte je napsat níže do diskuze.

Dubnové tipy: Peťan

INTERMENT (Švédsko) - "Scent of the Buried"
Old school death metal, Pulverised Records
Švédská death metalová úderka INTERMENT chystá na 1. duben vydání své druhé velké desky. Album vyjde u labelu Pulverised Records a ponese název "Scent of the Buried". Čtveřice připravila celkem deset skladeb a podle singlu je jasné, že svým fans dopřeje poctivou várku death metalu ve stylu severské školy ala ENTOMBED nebo DISMEMBER. Historie INTERMENT sahá až do roku 1990, ale aktivní je především až v posledních letech. Debut "Into the Crypts of Blasphemy" z roku 2010 sklidil úspěch v podobě výborných recenzí. Pro českého fanouška je nejzajímavějším počinem split LP s BRUTALLY DECEASED z roku 2013. Nová deska "Scent of the Buried" je perfektní volbou pro fanoušky old school death metalu švédské školy.

GAME OVER (Itálie) - "Crimes Against Reality"
Thrash metal, Scarlet Records
Mládí vpřed. V Itálii se v poslední době roztrhl pytel s novými thrashovými kapelami a k tamní elitě jednoznačně patří i GAME OVER z města Ferrara. Tito thrasheři to společně drtí od roku 2008 a v dubnu vydávají již své třetí dlouhohrající album. Vydavatelem desky "Crimes Against Reality" je label Scarlet Records, který se postará jak o vydání CD, tak i o vinylovou verzi. Devět pořádně naostřených skladeb je skvělou pozvánkou na tuzemské koncerty GAMER OVER, které proběhnou v létě a na podzim. Tihle Italové patří k tomu nejlepšímu, co nová vlna evropské thrash scény nabízí.

DESASTER (Německo) - "The Oath of an Iron Ritual"
Black/thrash metal, Metal Blade Records
Představovat německé DESASTER je jako nošení dříví do lesa. Tato evropská ikona black/thrash metalu nectí žádné nové postupy, ale má to ráda po staru. Nejinak tomu bude i na nové desce "The Oath of an Iron Ritual", která vyjde 8. dubna u Metal Blade Records jako LP a CD. Obsahuje celkem devět skladeb (+ intro), které se drží roky vyjetých kolejí. Syrový black/thrash metal od DESASTER může jen těžko zklamat. "The Oath of an Iron Ritual" bude již osmým řadovým albem v bohaté diskografii veteránů z Koblenzu.

BARBARIAN (Itálie) - "Cult of the Empty Grave"
Black/speed/thrash, Hells Headbangers Records
Italská trojice "špinavců" BARBARIAN vydává po dvou letech další desku, celkově již třetí. Historie těchto satanášů se začala psát ve Florencii v roce 2009, kapela vydala dvě nahrávky i pod jihočeským labelem Doomentia Records. Pro novinku "Cult of the Empty Grave" změnili BARBARIAN label a o vydání se postará známý Hells Headbangers Records. Album vyjde na LP i CD 15. dubna a obsahovat bude celkem sedm válů. Na své si přijdou fans black/speed/thrash/punku a kapel jako CELTIC FROST nebo BUNKER 66.

LIZZIES (Španělsko) - "Good Luck"
Heavy metal, The Sign Records
A jedna zajímavost na závěr. Španělská kapela LIZZIES vydá svůj debut "Good Luck" u The Sign Records. Jedná se o ryze dámskou sestavu z Madridu hrající klasický heavy metal ve stylu kapel ENFORCER nebo CAULDRON. Po shlédnutí videoklipu ke skladbě "Speed on the Road" je sice jasné, že se nejedná o žádný převrat, ale o příjemné zpestření "retro scény" určitě ano. Holky si alespoň trochu pozornosti zaslouží.

TIP na koncert:
7.4. DOOM, ABSTRACTER, ADACTA - Praha, 007 Strahov
16.4. LAHAR, ČAD, GRIDE, RABIES - Písek, Papírák
22.4. STOLEN LIVES, NEEDFUL THINGS, DEZINFEKCE, KRUGER - Písek, Papírák

Dubnové tipy: Coornelus

CULT OF LUNA and Julie Christmas (Švédsko) – „Mariner“    
Atmospheric sludge / Progressive metal / Post-hardcore, Indie Recordings
S klidem se dá říct, že na poli sludge metalu se jedná o nejočekávanější desku roku. Kapela ze švédského Umeå si vypracovala za ta léta doslova kultovní punc a ani na své dosud poslední velké desce „Vertikal“ neslevila z už tak vysoko nastavené laťky, naopak! Nové album slibuje mnohé, ale nejeden fanda podobných žánrů musí zbystřit ještě z jednoho důvodu. CULT OF LUNA se na novém albu spojili s fenomenální zpěvačkou Julií Christmas. Ta je známá díky působení v MADE OUT OF BABIES, ale pro mě osobně hlavně díky její účasti v BATTLE OF MICE, jejichž deset let stará deska nemá kazu. Jak vidno, očekávání jsou veliká a doufejme, že budou naplněna.

GERM (Austrálie) – „Escape“
Post-black metal / Shoegaze / Electronica, Prophecy Productions
GERM… když zazní název tohoto projektu, za nímž stojí pouze jeden člověk – Tim Yatras, vybaví se mi vydařené album „Grief“. To splňovalo všechna kritéria pro depresivní black metalový řád. Tenkrát se Tim nebál inovovat a rozšiřovat svou vlastní tvář a tak vytvořil opravdu neobvyklou a chytlavou mozaiku nálad a stavů, která fungovala. Pravda, léta běží a jestli novinka dokáže být stejně zajímavá nebo inovativní, je pro mě neznámá, ale žádný propadák neočekávám. Potom, co ukončili v mezičase činnost podobně znějící LIFELOVER, se pro mě stává v daném žánru deska GERM nejočekávanější věcí roku.

TIP na koncert:
1.4. DARK BUDDHA RISING, FORGOTTEN SILENCE, BLUES FOR THE REDSUN – Praha, Modrá Vopice
2.4. DOG EAT DOG, JET8 – Praha, Rock Café
11.4. DEAD TO A DYING WORLD, SAKAL – Brno, Bajkazyl

Dubnové tipy: Opat

DARKESTRAH (Kyrgyzstán/Německo) – „Turan“
Epic black metal, Osmose Productions
Je tomu pěkných pár let, co mi DARKESTRAH uhranuli jednoskladbovým albem „Epos“ (2007). Jejich epické pojetí black metalu s lehkými vlivy folku posluchače unáší na vlně melancholie, umí ale i přitlačit na pilu. Lehké obavy na mysl se vkrádají se skutečností, že se v případě „Turan“ bude jednat o první album v historii kapely bez vokalistky Kriegtalith. V rámci zachování genderové korektnosti se však k DARKESTRAH letos přidala kytaristka Scythe. (úsměv) „Turan“ vyjde 29. dubna u francouzských Osmose Productions na CD, o měsíc později bude k dostání LP.

SVARTTJERN (Norsko) – „Dødsskrik“
Black metal, Soulseller Records
SVARTTJERN patří k těm zástupcům norského black metalu, jejichž každé nové album si s chutí poslechnu, k vrcholům tamní scény ale mají daleko. Poté, co opustil RAGNAROK, jsou SVARTTJERN jedinou možností, kde slyšet vokál HansFyrsteho, na „Dødsskrik“ si také odbude debut baskytarista Malphas. Připravte se na vzývání Satana a blastbeatovou smršť. Album bude k dostání 29. dubna a vydá jej nizozemský label Soulseller Records.

ABORTED (Belgie) – „Retrogore“
Death metal, Century Media Records
Nevím, jestli se někdy stalo, že by ABORTED nahráli dva počiny za sebou ve stejné sestavě, a nepovede se jim to dokonce ani letos, kdy si připíšou dva během čtyř měsíců. Nováčkem v sestavě je americký kytarista Ian Jekelis, který dříve působil v ABIGAIL WILLIAMS a naživo si zahrál s GOD DETHRONED. ABORTED lednovým EPčkem „Termination Redux“ prokázali, že mají v současnosti velkou fazonu a každý, kdo se o tvorbu Belgičanů alespoň okrajově zajímá, asi ví, co očekávat od „Retrogore“. Podílelo se na něm i několik hostujících vokalistů: Travis Ryan (CATTLE DECAPITATION), David Davidson (REVOCATION), Julien Truchan (BENIGHTED) a Jason Keyser (ORIGIN). Deska vyjde 22. dubna jako CD i LP u Century Media Records.

MOONSORROW (Finsko) – „Jumalten aika“
Folk/Pagan/Black metal, Century Media Records
MOONSORROW jsou záruka kvality. Jakékoliv z dosavadních šesti řadových zářezů stojí za poslech, připočíst jistě mohu i EP „Tulimyrsky“. Hudba s epickým nádechem přímo určená do deštivých dnů, kterých je v poslední době nespočet. Deska sice obsahuje pouhých pět skladeb, celková stopáž ale čítá 67 minut. „Věk bohů“, jak zní překlad názvu alba, vydají už 1. dubna na CD i LP Century Media Records.

GRAVEYARD (Španělsko) – „...for Thine Is the Darkness“
Death metal, War Anthem Records
Švédský death metal ze Španělska. Tak by šla jednou větou popsat tvorba čtveřice z Pyrenejského poloostrova. GRAVEYARD mě oslovili předešlým albem „The Sea Grave“ (2013), které nabídlo 40minutovou dávku poctivého chrastivého nářezu. Po sérii splitek, které jsou očividně oblíbeným formátem kapely (za devět let existence jich má na kontě deset), přichází s třetí řadovkou „...for Thine Is the Darkness“, kterou 29. dubna na CD i vinylu vypustí německá firma War Anthem Records.

TIP na koncert:
12. 4. DESTRÖYER 666, BÖLZER, TREPANERINGSRITUALEN – Praha, Nová Chmelnice
15. 4. DECAPITATED, HATE, THY DISEASE atd. – Praha, Modrá Vopice
24. 4. PRIMORDIAL, SVARTIDAUDI, KETZER – Praha, Nová Chmelnice

Dubnové tipy: Johan

1000 BOMBS / BAJONET (Česko) – „Infected with Friendship“
Thrash metal, Support Underground
Narozdíl od hardcore se split alba v thrashových vodách příliš nenosí, ale doba se mění a dvě tuzemské thrashovky se po společných koncertech objeví i na společném nosiči. V obou případech jde o old school záležitosti, zatímco 1000 BOMBS se prezentují anglickými texty inspirovanými hlavně válečnými událostmi, BAJONET sázejí na všem srozumitelnou mateřštinu. Materiál vyjde jak na CD, tak na LP 8. dubna u agilní tuzemské firmičky s přiléhavým názvem.

OCTOBER TIDE (Švédsko) – „Winged Waltz“
Melodic doom death metal,  Agonia Records
Sice tahle muzika patří spíš k podzimnímu rozjímání, ale ony i jarní dny, zejména ty aprílové, mohou být pošmourné jako muzika švédských veteránů. Ti už se scénou protloukají víc jak dvacet let (pravda, s delším oddychovým časem), a pořád se rochní na pomezí ponurého doom metalu a vcelku přívětivého death metalu. Teprve pátý řadový zásek hudebníků majících za sebou štace jako CENTINEX, KATATONIA nebo INTERMENT vyjde 22. dubna u stále rostoucího labelu Agonia zároveň na vinylu a kompaktu. Přinese 50 minut na žánrové poměry nečekaně pestrých a propracovaných kompozic.

TIP na koncert:
2.4. ASMODEUS, MORTIFILIA, ZOEY, Mr. Cemetery – Klatovy, U Košile
15.4. GORGUTS, DYSRHYTHMIA, PSYCROPTIC, NERO DI MARTE - Praha, Nová Chmelnice
16.4. Vyhlášení Cen Břitva (PERFECITIZEN, ANTIGOD, MINORITY SOUND,  POSTCARDS FROM ARKHAM, FELISHA) – Brno, Melodka

 


Zveřejněno: 01. 04. 2016
Přečteno:
3430 x
Autor: Peťan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

05. 04. 2016 19:55 napsal/a Opat
+
Ještě doplním, že pod čarou u mě zůstaly desky Plebeian Grandstand, Ihsahn, October Tide, The Wretched End a Kawir.