Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
F.O.B. - Outside The Palace Walls

CD 2015, vlastní náklad / black metal / Česko

NOCTURNAL PESTILENCE je jméno, které minimálně letmo postřehl snad každý, kdo alespoň trochu sleduje dění na české undergroundové scéně. Kapela má za sebou nespočet koncertů (přičemž zejména nástup v letech 2011–2012 byl skutečně masivní). Další výraznou skutečností je přítomnost dvou sličných dam v kapele, přičemž zejména pěvkyně Dark Zero je nepřehlédnutelná a nepřeslechnutelná.

Recenzované album „I, Eternity“ je terpve druhý titul v diskografii souboru. Zatímco píšu tyto seznamovací řádky, deska už rotuje v mechanice a zní z repra. Jako obvykle si v prvních vteřinách primárně všímám zvukového obalu. Zde musím s potěšením konstatovat, že ten je velmi kvalitní. Výroba probíhala v pražském Riversound studiu. Pro mě osobně nové jméno na mapě, o to víc jsem překvapený. Zvuk je silný, čitelný, moderní. Když bych chtěl bejt hodně velkej rejpal (úsměv), možná bych si uměl kytary představit drobátko víc nagainované... po většinu plochy CD mi to nevadí, ale v některých pasážích mi trošku „masa“ přeci jen chybí. Ale chápu producentův záměr – čitelnost na prvním místě (což se bezesporu povedlo). Osobně mi ještě vrtá hlavou, zda bicí skutečně nahrával člověk (tj. na obalu zmíněný host Franz_001), nebo je naklikala myš computeru. Ať tak či onak, smekám před promyšleností aranží, přesností a zvukem. Výsledek je víc než příjemný.

Další fakt, kterého jsem si všiml ihned, je už méně potěšující. Zpěvaččin vokál mě irituje, barvu screamu fakt nedávám. Sto lidí, sto chutí, umím si představit, že někdo jiný si třeba pošmákne (z hlediska frázování, rytmu je vše v pořádku)... ale pro mě taková barva křiku fakt není. Melodické vokály jsou o něco přijatelnější. Záznam je z formálního hlediska bez chyby. Zpěvy v drtivé většině ladí, a pokud to sem tam přeci jen zatahá za ouško, jedná se o malinké odchylky v rámci přítomnosti člověčiny. To je v pohodě. Ale nemohu si pomoci, přijde mi to nějaké studené, bez emocí, občas mi výraz přijde skoro odfláknutý. Zřejmě jsem naladěn na jiných vlnách. Je mi líto.

Hudba samotná se jednou větou dá popsat jako black metal s klávesami. Mám-li zmínit jednu kapelu, ke které bych tvorbu přirovnal, vybral bych DIMMU BORGIR. Ale tak jednoduché to s NOCTURNAL PESTILENCE zase není, skladby jsou pestré a absorbují mnoho jiných, chvílemi dokonce až nemetalových vlivů (viz skoro grunge/reagge vsuvka v druhé skladbě „Alive in the World of Idols“ nebo crustový riffík v třetí „Return of the Ancient Ancestors“). Ani v rámci metalu nestojí hudba na jednom místě, mnohdy překvapí kytarový riff a rytmus, odkazující na opačný konec blackové scény, kamsi k DARKTHRONE či CARPATHIAN FOREST. Jsou zde i takřka doomové plochy, nebo symfonické kusy.

Za zmínku určitě stojí i provedení obalu. Malby a vůbec design se mi nelíbí. Ale nemohu kapele upřít snahu i tuto stránku dotáhnout do dokonalosti. Jedná se o profi navrhnutý a vyrobený digipack se vším, jak se sluší a patří. Pominu-li svůj osobní (ne)vkus, nelze nic vytknout.

Tak já nevim. Bych asi normálně měl bejt spokojenej. Skladatel či skladatelé přemýšleli o rytmu, harmonii, o barvách, hudba je vypiplaná, vymazlená. Nepodcenil se žádný detail, věřím, že kapela je na desku pyšná. Sám dobře vím, co to dá práce a tak se skoro cítim provinile, ale mám-li vyřknout verdikt... hele na mě to působí jako když pejsek a kočička pečou dort. Mnoho kvalitních ingrediencí, výsledek podivný. Z objektivního hlediska se jedná asi o zdařilý počin... jen já to jaksi nejsem schopen docenit. Snažil jsem se naposlouchat, pochopit... ale nebaví, nebaví. Sorry.

Seznam skladeb (dle obalu, na CD jsou přeházené):

  1. Alive in the World of Idols
  2. The Ascension
  3. Return of the Ancient Ancestors
  4. Revelation of the Divine Entity
  5. Sleepless Ordeal of the Humankind
  6. The Dialogue

Čas: 42:08

Sestava:

  • Alena Dark Zero - all vocals
  • Lord Remdih - guitars
  • Theo - bass
  • Link - keys

www.bandzone.cz/nocturnalpestilence


Zveřejněno: 31. 03. 2016
Přečteno:
3506 x
Hodnocení autora:
5 / 10

Autor: Hellsound | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

31. 03. 2016 10:09 napsal/a Corvus
Špatné
Nedal jsem to... prubnul jsem bandzone a ten zpěv je naprosto šílenej. Barva hlasu je naprosto strašná a nedokážu si absolutně představit, že bych něco podobného poslouchal celou stopáž. Jinak bicí... další katastrofa. Totálně odpudivý zvuk + 100% automat. To nemá s živým hraním vůbec nic společného. Usuzuji z prvního songu na bandzone... Sorry za možná tvrdá slova, ale s tímhle se díra neudělá ani do české kotliny.