Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

Rozhovor s německou kapelou FINSTERFORST, která zahraje na HellHammer Festivalu 2016.

Ahoj! Jaké je počasí v temném lese Schwarzwald? Vlastně, teď mě napadlo, že stejně jako Schwarzwald, tak i Finsterforst znamenají to samé. Z jakého důvodu jste vybrali právě ten druhý název pro jméno vaší kapely? Co to pro vás znamená?

Wombo: Ano, přesně tak. Finsterforst je synonymum pro Černý Les, oblast v Německu, odkud pocházíme. Se svými krásnými údolími a mystickými lesy pro nás była vždy velkou inspirací. Je tady mnoho míst, která můžete prozkoumat. Bohužel tu teď není žádný sníh.

Jaká hudba vás inspiruje? Již od prvních krůčků jste byli srovnáváni s takovými legendami  pagan folk metalu, jakými jsou Moonsorrow, Equilibrium, Finntroll a Ensiferum. Ovlivnily tyto kapely něčím vaši hudbu? Jakou hudbu vlastně posloucháte?

Wombo: Simon, který skládá hudbu, je inspirován mnoha styly hudby. Již od dětství poslouchal hodně různorodou hudbu, protože jeho otec vlastnil velkou kolekci vinylů. Takže mimo rocku ze 70. let, house z 90. let a podobné hudby poslouchá také Moonsorrow and Finntroll. Když jsou Finsterforst na cestách, posloucháme hodně “nemetalovou” hudbu, protože je to mnohem příjemnější hudba pro řízení. Takže uvedu pro příklad třeba Knorkator nebo Rummerlsnuff.

S Napalm Records jste podepsali smlouvu v roce 2012 – jak to ovlivnilo kapelní život a hudbu? Kontroluje label přísně to, co skládáte, nebo vám nechává dostatek prostoru?

Wombo: Napalm Records nám vytváří skvělé zázemí vždy, když se věci týkají propagace. Jinak se nic nezměnilo. Pořád můžeme skládat hudbu, jakou chceme. Vůbec nám nezasahují do umělecké činnosti.

“Size does matter after all” Rammstein – jak kontroluje délku vašich skladeb? Plánujete určitou skladbu, že bude mít přesně 15 minut, nebo nejdříve skládáte a pak přemýšlíte “well ok, erkonnteetwasgrößer sein”?

Wombo: Simon nejdříve složí “kostru” - jak má celé album znít, než složí první notu na desku. Již dopředu má rozepsanou délku skladeb. Takže když začíná skládat, tak ví, jak má skladba znít a zná přibližně její délku. Nepřidáváme nic extra jen pro to, abychom vytvořili dlouhou skladbu.

Již jsem dříve zmínil německý jazyk – jsou texty ve vašem mateřském jazyce součastí celého konceptu. Chystáte se v budoucnu složit nějaké texty v angličtině? Co doporučíte vašim fanouškům, kteří nehovoří německým jazykem, aby dokázali pochopit podstatu vašich textů?

Wombo: Doposud jsme zpívali v němčině, protože je to náš mateřský jazyk, a stále si myslíme, že nejlépe svůj názor se všemi jeho nuancemi vyjádříme právě v jazyce mateřském. Ale věřím, že budeme v budoucnu mít pár “lehčích” písní, kde se pokusíme experimentovat právě s angličtinou. Pro všechny “nehovořící německy” fanoušky:  Poslouchejte pouze hudbu, ona vám sama prozradí emotivní část textů. Vždy, když dochází ke skládání textů, tak se nejdříve zaposloucháme do celé skladby a poté se pokoušíme najít téma, které skvěle zapadne po emoční stránce.

Máte asi 8 lidí v kapele – není to trochu složité jezdit takhle s celou kapelou na turné? Myslím tím, že si určitě musíte najít čas na koncerty tak, aby to vyhovovalo celé kapele, musíte sledovat zdraví, výbavu, jiné věci. Po tom všem, musíte všechny vždy spočítat, protože někoho třeba můžou odcizit nebo ho zapomenete třeba na čerpací stanici! (úsměv)

Wombo: Vždy jsme byli sedmičlenná skupina – do minulého roku, kdy Hannes opustil kapelu. Takže teď fungujeme pouze jako sextet – stále hodně lidí na podiu, pokud se zeptáš mě. (úsměv) Hodně lidí v kapele může ukázat svoji špatnou stránku vždy, když se věci týkají zkoušení nebo natáčení klipu. Pro koncerty máme případné záskoky, abychom mohli být více flexibilní. Musím to “zaťukat”, zatím jsme nikoho na čerpací stanici nezapomněli, ale ztratili jsme již hodně vybavení.

Jak žije Finsterforst v “normálním životě”?  Aplikujete váš kapelní pohled na svět v nehudebních oblastech? Meditujete v temných lesích nebo dodržujete nějaké antické nebo zapomenuté pohanské rituály? Trávíte s kapelou hodně času i v normálním životě, pokud právě nekoncertuje, nezkoušíte nebo nejste ve studiu?

Wombo: Všichni jsme rádi, když máme od sebe na chvíli klid, hahaha. Nejsme pohani, ale jednou za čas rádi chodíme na procházky do krásných lesů a k jezerům Černého lesa.

Co plánujete v budoucnu?

Wombo: Chystáme se letos vydat nové EP přes Napalm Records. Bude to něco úplně odlišného od dlouhých epických skladeb, na které jsou naši fanoušci zvyklí z posledních dvou desek. Chtěli jsme se trochu uvolnit z toho korzetu očekávání a prostě natočit najaké zabavné CD předtím, než příjdou opět vážné věci, tak za 2-3 roky, kdy vydáme další plnohodnotnou desku. V tuhle chvíli také pracujeme na novém side-projektu. Ale to je prozatím přísné tajemství! (smích)

Zůčastníte se českého nového hudebního festivalu HellHammer Festival 2016, který proběhne ve 3 městech: Praze, Brně a Ostravě. Česká republika je známá svým skvělým pivem – máte připravený nějaký “pitný” plán, nebo budete improvizovat?

Wombo: Hahaha, ano! Strasně se těšíme na tyto koncerty! Jako vždy budeme improvizovat a vypijeme vše, co nám bude poskytnuto!

A poslední otázka: co vzkážete svým českým fanouškům?

Wombo: Doražte na HellHammer Festival 2016 a doporučte vaše oblíbené pivo!

Rozhovor připravil Alexej.

 


Zveřejněno: 27. 03. 2016
Přečteno:
3300 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář