Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

CD 2010 (reedice 2014), Cecek Records /punk rock / Česko

Když mi před nedávnem Johan nabídl k zaslání CD severomoravské kapely STARÉ PUŠKY, tak jsem docela rád souhlasil, ovšem nebyl jsem si tak úplně jistý, jakou nahrávku mám vlastně očekávat, jelikož na předloni vydanou druhou placku „Stálo to za to“ už jsem recenzi dělal a o tom, že by snad od této party měla vyjít nějaká novinka, jsem žádné informace neměl. Po rozbalení obálky a vzetí digipacku do rukou jsem se v první chvíli celkem zarazil, jelikož jsem měl pocit, že mi znovu dorazila zmíněná albová dvojka, ovšem při bližším prozkoumání jsem vzápětí zjistil, že prvotní dojem byl opravdu mylný a já mám tentokráte před sebou debutovou desku PUŠEK, pouze vyvedenou v prakticky totožném retro designu, jako je tomu u jeho následovníka. Materiál nazvaný „Sladkých 11“ byl původně nahraný a vydaný v roce 2010, a to, co dorazilo ke mně domů, je jeho o dva bonusy rozšířená reedice, kterou vydal Cecek v roce 2014. Proč CD doputovalo do naší redakce až letos, to opravdu netuším, každopádně je teď na mně, abych o této desce napsal alespoň pár vět.

Je docela netradiční a nestandardní recenzovat debut až potom, co už jsem zhodnotil jeho následovníka, ale budu se s touhle situací snažit nějak popasovat. (úsměv) Možná bych nejprve mohl v krátkosti zopakovat, že skupinu STARÉ PUŠKY tvoří ostřílení muzikanti z kapel DEGRADACE, PROTI SMĚRU a NAARDEN, kteří začali společně tvořit na přelomu let 2009/2010 a v jejichž rozmanité hudbě můžeme zaznamenat prvky punku, rocku, rock'n'rollu, ale například třeba i folku. Vítaným zpestřením je pak zařazení různých doplňujících instrumentů, jako jsou kupříkladu housle, trombón nebo hamondky, navíc musím ještě připočítat i saxofon, který patří do základního nástrojového obsazení PUŠEK. Pochopitelně, že nemůžou chybět ani výtečné texty zpěváka a kytaristy Sidneyho, který ve svých příbězích poutavým způsobem popisuje různé životní příběhy. Opravdu moc rád píšu, že mě tahle deska baví prakticky od začátku až do konce a těch cca 47 minut strávených při jejím poslechu je podle mě velice dobře investovaným časem.

Kdybych měl nějaké songy přece jenom vyzdvihnout, tak určitě zmíním úvodní trojici „Nikdo nepřišel“, „Pryncezna z plakátu“ (nejedná se o překlep, opravdu je to takhle uvedeno) a „Hallo“, šestku „Náš čas“ nebo předposlední baladu „Ty jediná“, což je duet Sida a hostující Zuzky Raušové. Potěší i oba zmiňované bonusy, jelikož je cédo pomyslně rozděleno na stranu A a B (po vzoru elpíček, tudíž nechybí ani tradiční vinylové praskání), tak se první z nich nachází už pod číslem sedm, kde se skrývá folková „Poslední lahev“, zahraná jen s akustickou kytarou a foukací harmonikou, ten druhý, v podobě písně „Zprávy“, kritizující současná mainstreamová média, pak celou třináctiskladbovou kolekci uzavírá.

CD vyšlo v graficky pěkně zpracovaném lakovaném digipacku, u něhož postrádám pouze booklet, který by nosič jistě zvednul o další level výše, naštěstí jsou zde (na rozdíl od alba „Stálo to za to“) alespoň uvedené takřka veškeré podstatné a potřebné informace, které je pro mě důležité vědět.

Pokud bych měl vynést závěrečné srovnání debut versus dvojka, tak jak jsem byl druhým CD potěšen, jednička u mě vzbuzuje ještě o něco větší nadšení, tudíž dávám 9 bodů.

Seznam skladeb:

  1. Nikdo nepřišel
  2. Pryncezna z plakátu
  3. Hallo
  4. Zapalme náš byt
  5. Sladkých 11
  6. Náš čas
  7. Poslední lahev (bonus)
  8. Opičí song
  9. Póza
  10. Nás se učit nebaví
  11. Měla mezi zuby škvíru
  12. Ty jediná
  13. Zprávy (bonus)

Čas: 46:56

Sestava:

  • Sidney - zpěv, kytara, piano, hudba, texty
  • Bart - baskytara, zpěv
  • Standa - bicí, zpěv
  • Zdeny - saxofon

+ spousta hostů

Web
Bandzone

 


Zveřejněno: 07. 04. 2016
Přečteno:
4498 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Mikael | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář