Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

3.3.2016, Praha - Sběrné suroviny

Na čtvrtek 3.3. se nám sešlo hned několik akcí, a tak jistě nejednoho fanouška čekala nelehká volba v tom, kterou z nich poctí svojí přítomností. Do Futura měli namířeno zájemci o kvalitní americký death metal v podání SUFFOCATION a CATTLE DECAPITATION spolu s dalšími třemi zajímavými smečkami. Na thrash se mohlo jít do Crossu, kde pro změnu vyhrávali moji oblíbenci CATASTROFY a KAAR. Opravdoví staromilci si pak mohli přijít na své v sedmičce s VITACITEM a EXORCIZPHOBIÍ. Ve Sběrných Surovinách se pak přijeli představit dvě italské stoner kapely: THREE EYES LEFT a VOID OF SLEEP. Opravte mě, jestli se pletu, ale už snad chyběl jen nějaký ten black, aby nabídka byla kompletní. Po dlouhém váhání jsem se nakonec rozhodl pro krok do neznáma a vydal se právě na spaghetti stoner večer s dosud neviděnými a popravdě i do ohlášení koncertu neznámými Italy VOID OF SLEEP z Raveny a THREE EYES LEFT z Boloně, doplněné taktéž pro mě dosud neznámou českou kapelou HANGMAN JURY z Děčína.

První setkání, mimo kapel, mě čekalo i s klubem Sběrné suroviny v Praze na Krymské. Prostor to byl vskutku komorní, pěkně ve sklepě jak se na správný undergroundový koncert sluší. Dle rozvěšených plakátů je však dějištěm spíše punkových akcí než metalu. Na minipódium se vejde akorát bicí souprava a aparáty, zbytek členů účinkujících kapel, včetně jejich masivních pedalbordů, se musel rozložit před ním. Podobně prostorově vybavených sklepních barů či klubů je, jak tuším, na Žižkově hned celá řada, i když teda jako čerstvá naplavenina do našeho hlavního města nejsem schopen identifikovat, zda je Krymská ještě Žižkov nebo snad Vinohrady či Vršovice.

Dorážíme chvíli před plánovaným začátkem v 19 hodin a klub v tu dobu, dle očekávání, obývají zatím především členové kapel a jejich doprovod. Postupem večera si však několik málo fanoušků našlo do Sběrných surovin cestu. Ani bych snad nepřičítal skromnou návštěvu koncertní vytíženosti čtvrtečního večera, neb ani za příznivějších okolností bych nečekal, že přijde více jak těch 15-20 lidí, co tam bylo, ale kdo ví. Vzhledem k malým prostorám klubu to však nikterak nevadilo a přítomné množství lidí bylo dostatečné, aby si kapely mohly zahrát před sálem, který nepůsobil poloprázdně. Vstupné na tuhle legraci se pak pohybovalo v rozmezí od 150-250 podle toho, kolik jste chtěli dát. Pořadatelé z Hard Bones dopředu avizovali, že všechno, co se vybere, jde kapelám, tak snad jim to aspoň na ten cesťák vyšlo.

Zpočátku jsem měl mírně strach z prostoru klubu, a to kvůli kvalitě zvuku, ale musím tady pochválit zvukaře, neboť zvuk byl po celý večer nad očekávání dobrý. Neslil se do jedné velké hlukové koule, ze které jsou slyšet jenom bicí, jenž všechno přehluší, ale vše bylo čitelné, a já si tak mohl vychutnat každé sólo s kvákadlem. Jen zpěvy byly o něco méně čitelné, nebylo to však nijak zásadně rušivé a můžu říct, že se zvukem jsem tedy byl spokojen.

A od zvuku se už dostávám ke kapelám. Krátce po sedmé odstartovala nová mladá kapela HANGMAN JURY z Děčína. Informací o kapele mnoho není, na kontě mají zatím snad jenom jedno demo, a tak jsem moc nevěděl co čekat, nicméně sympatický mix stoneru a garage rocku v podání trojice talentovaných muzikantů sklidil zasloužený potlesk a mě si od začátku získal. Hutný, řádně nakřáplý zvuk, se kterým HANGMAN JURY začali, už byl pak poznávacím znamením celého večera. Jejich půlhodinka pak příjemně utekla a rozhodně jsem se při ní nenudil. Rychlejší rockovější pasáže se střídaly a doplňovaly s pomalejšími sludgovými. Byl jsem příjemně překvapen.

Po krátké přestavbě bicích a aparátů se dostala ke slovu první z italského dua a třičtvrtě hodinka s VOID OF SLEEP mohla začít. Dav pod podiem notně zhoustnul, pokud se tak dá nazvat příchod pěti dalších lidí do sálu. Úvod obstaral otvírák z nové desky „New World Order“, ale o ostatních skladbách nemohu říct, že bych je poznal, neb jsem provedl před koncertem jen letmý náslech. Stoner v podání těchto čtyř Italů se nesl ve středním až pomalém tempu za hřmění těžkotonážních kytar. Jen po stránce vokální to ztrácelo sílu. Snaha o pomalejší hypnoticky recitační zpěv jako na desce se příliš nepovedla. Celkové vyznění bylo spíše rušivé a k síle hutných kytarovích riffů nepasující. Pokud se však zpěvák do toho obul a vrhl se do agresivnějších partů, tak již bylo vše v pořádku.

Musím přiznat, že jak už jsem byl po VOID OF SLEEP trochu ospalý, tak poslední THREE EYES LEFT mě se svým doomem řádně probrali, takovýto hutný doom je pro mě jak živá voda. Krom země původu měly obě kapely společného i basáka, který tak zastal dvě šichty. Pekelně energetická hodinová jízda silných riffů, přesně tak, jak to mám rád. Občasně iritující mi přišlo používání agresivních zvukových efektů, nebo co to kytarista používal, tu krabičku jsem totiž nepoznával. Naštěstí ji nevyužíval příliš často. Ale to byla tak asi jediná skvrnka na jinak perfektním výkonu. Kolem desáté byl však bohužel konec a kvůli hlukovým omezením musela akce skončit.

Kdo tedy o čtvrtečním večeru zabloudil do Sběrných surovin, tak rozhodně neprohloupil. Za málo peněz byla k mání kupa kvalitní hudby od zajímavých kapel. Díky také pořadatelům z Hard Bones za to, že si ke koncertu SUFFOCATION našli čas zajistit ještě tuto akci.

Fotky: Karel Vyskočil, děkujeme

Celý fotoreport

 


Zveřejněno: 08. 03. 2016
Přečteno:
3365 x
Autor: Fredy | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář