Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
HEIDEN – Andzjel

CD/LP 2015, Rise Above Records/ occult rock/doom metal / Německo & Velká Británie

Myslím, že to všichni znáte, objeví se nová nadějná kapela, která má dobře našlápnuto a pak stejně rychle jako se zjevila, tak zase zmizí. V tom lepším případě po sobě zanechá album nebo dvě, v tom horším pouze demo nebo dokonce vůbec nic. LUCIFER jsou pohrobkem jedné takovéto kapely. Psal se rok 2012 a německá zpěvačka Johanna Sadonis dává spolu se švédskou kytariskou Linnéou Olsson dohromady kapelu THE OATH. V roce 2013 vydávají svůj první singl a o rok později své první eponymně pojmenované album. To bylo pro mě jedním z nejpříjemnějších hudebních překvapení roku 2014 a vřele ho doporučuji, i když se už pravda dneska špatně shání. Původního basáka a bubeníka nahradily dvě známější jména jako Leo Smee z CATHEDRAL a Andy Prestridge z ANGEL WITCH. Zdálo se, že THE OATH to mají se svým retro doomem říznutým rock’n’rollem našlápnuto a nic je nezastaví. Jenže místo toho přišel konec. Nevím proč, ale každopádně Linnéa se poroučela do rockových GRAVE PLEASURES a Johanna se spolu s Andym pokusila navázat na to, s čím v THE OATH začali. Tak vznikl LUCIFER. K sobě přibrali pár dalších schopných muzikantů a to včetně dalšího ex-CATHEDRAL člena Gaze Jenningse. Hned z kraje roku 2015 na sebe LUCIFER upozornili skvělým singlem „Anubis“ a zdálo se, že dědictví THE OATH nebude ztraceno a že Johanna dál ponese pochodeň, byť pod jiným jménem. O tom, jak jim to jde, se mohli mnozí přesvědčit na zastávkách podzimního turné PARADISE LOST, kterým LUCIFER dělali předskokana.

Tolik by mohlo sloužit jako úvod na přiblížení podhoubí kapely. Musím říct, že jsem vyhlížel album „Lucifer I“ s velikým očekáváním, neboť předem vypuštěné singly mnohé slibovaly. Ne, nepřijde teď žádné „ale je to katastrofa“. Předem říkám, že „Lucifer I“ je dobré album, ale asi jsem čekal něco kapku jiného. Jako by LUCIFER vystříleli to nejlepší na singlech a samotnému albu potom docházel dech, neb ač je stopáž necelých 44 minut, což se v rámci žánru nemusí zdát nijak závratně mnoho, tak až příliš často jsem během některých skladeb pociťoval nudu. Ne že by album obsahovalo vyloženě vatu a vycpávky, snad v každém songu se dá najít nějaký ten zajímavý moment, pasáž nebo sólo, jen prostě jeden poslech mi u některých z nich bohatě stačil. Navíc LUCIFER se bere víc vážně a spolu Linnéou zmizela i jistá rocková hravost, kdy kvalitní kytarové linky hrály vyváženou roli spolu s Johanniným hlasem. Hudba LUCIFER i nadále oplývá kvalitní kytarovou prací a některé riffy jsou vskutku famózní a v dnešní záplavě jiné hudby dokonce i zapamatovatelné, jako kupříkladu ve skladbě „Total Eclipse“, nicméně hlavní roli zde má zpěv a v tom dle mého spočívá kámen úrazu. Johannin hlasový projev je sice velmi kvalitní, ale bohužel až příliš jednotvárný, chybí mu gradace a tak často svou jednotnou hladinou utne to, co se kytary snaží vybudovat nad ní. Taktéž až příliš často pracuje s citoslovcem „ááá“ a tak je „Lucifer I“ chvílemi až nepříjemně melancholicky uvzdychaný.

Přitom rozhodně nezačíná špatně, hned úvodní vypalovačka „Abracadabra“ zanechá velmi dobrý dojem a správně navodí atmosféru. Silný riff, zapamatovatelný refrén i Johannin zpěv je průbojnější než na zbytku alba, příjemná vsuvka vprostřed skladby. Prostě správný otvírák jak má být. Pak už je to ovšem s kvalitou jako na houpačce, kdy chvíli jste v posluchačské blaženosti skrze zajímavé momenty skladeb, jež jsem zmiňoval výše, aby jste vzápětí byli z nirvány vytrženi další otravnou „ááá“ pasáží. Naštěstí pak závěrečné „Total Eclipse“ a „A Grave for Each One of Us“ patří opět k tomu nejlepšímu, co na desce uslyšíte, takže po poslechu vám i přes jistou pachuť nevyužitého potenciálu zůstane z alba dobrý dojem.

Moc rád bych prvotinu LUCIFER vychválil, ale fakt, že jsem se při soustředěném poslechu neměl nijak závratnou chuť si album, až na dvě výjimky, pustit znovu, nesvědčí o tom, že by to byl materiál na album roku. Stále je to však materiál, který stojí za vaši pozornost a může leckoho zaujmout.

Seznam skladeb:

  1. Abracadabra
  2. Purple Pyramid
  3. Izrael
  4. Sabbath
  5. White Mountain
  6. Morning Star
  7. Total Eclipse
  8. Grave for Each One of Us

Čas: 43:50

Sestava:

  • Johanna Sadonis - zpěv, klávesy
  • Dino Gollnick – baskytara
  • Gary Jennings – kytara
  • Andrew Prestridge – bicí

 

https://www.facebook.com/luciferofficial
https://twitter.com/LuciferBand


Zveřejněno: 14. 03. 2016
Přečteno:
3635 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Fredy | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

14. 03. 2016 10:13 napsal/a Coornelus
...
Je to solidní... nuda. Souhlas s Fredym.
14. 03. 2016 09:32 napsal/a Peťan
-> Fredy
Naprostý souhlas. Sice to nemám nijak extra naposlouchané, ale moc mě to nenadchlo. A ta chuť si to pustit znovu prostě není...
14. 03. 2016 09:25 napsal/a Venca
Lucifer
The Oath se mi asi líbili krapet víc, ale i tak jsou Lucifer parádní záležitost. Pro \"sabbath\" maniaky povinnost :-)