Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
TELEPATIE VI

CD 2016, Warner Music / gothic rock / Česko

Jihlavské XIII. STOLETÍ se na nové řadové studiové album zmohlo po celých sedmi letech, během nichž sice vyšlo hned několik výběrů či živáků, jimi byl však převážně jen připomínán starý a dobře osvědčený repertoár, zatímco nové skladby tvořily pouhé minimum.

Asi jen velmi obtížně lze od takto zkušené skupiny očekávat cokoli zřetelněji progresivního, kdo ale touží po tradiční náloži jemně potemnělých kompozic, měl by být spokojen. Titulní intro „Intacto“ zní dosti tuctově, ale pak se již rozjíždějí přímočaře svižné kytarovky „Hodina stínů“ a „Černá věž“, připomínající písně z debutu „Amulet“. Charakterizují je decentně tvrdé kytary a výrazně klávesový podkres, stejně jako jakžtakž chytlavé melodie, většinou ale ne až tolik pronikavé, aby z těchto písní činily prvotřídní hitovky. Později ale na ně v podobném duchu navazuje jedna z nejlepších skladeb „Nebe pod Berlínem“, kde skvěle funguje rytmus, sloky i refrén.

Jestliže takto prezentovaný gotický rock zní v podstatě jako mainstreamový bigbít, pouze s lehkým oparem temnoty, a zmíněnou zvukovou linii úvodních písní drží i „Phobia Nocturna“, byť tentokrát ve volnějším tempu, ke konci alba naštěstí dochází i na nepatrně odlišné kousky. Patří mezi ně lehce tvrdší a údernější „Horror Monsters“, evokující časy „Nosferatu“, a zejména spíše akusticky znějící a docela příjemná „Nocturama“. Polovina písně „Havran“ a celé „V slzách příštích dnů“ jsou jemné klavírní balady, připomínající své podobně laděné kolegyně z „Metropolis“, když obzvláště ta druhá prokazuje přetrvávající smysl pro melodicky působivou křehkost.

Přestože obal nenabízí texty, překvapivě to nijak moc nevadí, neboť Petr Štěpán zpívá tak, že je mu rozumět téměř každé slovo. Mimoto se jeho hlas zdá být lehce vytažený nad nástroje a výjimečně se dokonce obejde i bez nich. Zpívaná slova naznačují víceméně očekávanou směs temnoty i menších přesahů jinam, v tomto směru neurazí ani nenadchnou, ale slušně plní svou roli, přičemž lze dodat, že i anglicky pojmenované skladby jsou ve skutečnosti v češtině.

Album jako celek nenabízí nic nového či dosud neslyšeného, natožpak překvapivého, přesto velmi obstojně naplňuje odvěké předpoklady a standardy. Zřejmě se nezařadí k historicky nejzásadnějším nahrávkám souboru, v jejich silné konkurenci ale nečiní vůbec žádnou ostudu. Atmosféra sice není až tolik uhrančivě magická a tajemná jako u legendárních alb především z devadesátých let, hlavně druhá polovina kolekce však přesto disponuje zřetelnou silou.

Seznam skladeb:

  1. Intacto
  2. Hodina stínů
  3. Černá věž
  4. Phobia Nocturna
  5. Havran
  6. Nebe pod Berlínem
  7. Horror Monsters
  8. Nocturama
  9. V slzách příštích dnů

Čas: 39:31

Sestava:

  • Petr Štěpán – zpěv, sbory, kytary, akustická kytara, klavír
  • Jindřich „Henry“ Dostál – baskytara
  • Kateřina Kameníková – klávesy
  • Pavel Štěpán – bicí, perkuse

 

www.xiiistoleti.com

 


Zveřejněno: 13. 03. 2016
Přečteno:
3756 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Oliva | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

14. 03. 2016 16:31 napsal/a Johan
XIII
Taky jsem zatím novinku neslyšel, ale určitě si ji koupím, stejně jako všechna předchozí řadová alba. Mám to podobně, líbí se mi všechno, něco víc, něco méně, ale časem vždycky cestu k desce najdu, i když ze začátku třeba trochu prskám. A koncert nedávno v Písku byl výborný, pdoobný, jako píše pekop - hodně lidí, všichni nadšení, zpívalo se... Jdu si to cedlo objednat :-)
14. 03. 2016 14:48 napsal/a pekop
XIII. STOLETÍ
XIII. STOLETÍ mám strašně rád. Vlastním celou jejich diskografii (mimo nové desky, kterou si určitě koupím). Od roku 1992 stále hrát stejný styl, vydávat desky a udržet si tolik fanoušků, to moc kapel nedokáže. Na koncert v Pardubicích přišlo tolik lidí, že jsem fakt čuměl. A většinu refrénů odzpívali sami, že si i Petr sundal brýle a nevěřícně koukal. A prodejnost u Warnerů a umístěním v žebříčku IFPI, jim přeju ( Na koncertech toho stejně prodají i s trikama atd daleko víc ). Jen pro zajímavost - nejoblíbenější moje kapely - Immolation, Purtenance,Rotten Sound, Desecration, Marduk.... Z českých Heaving Earth To nejdůležitější - názor do diskuze na Intacto jsem vůbec nenapsal, snad to neva
14. 03. 2016 09:47 napsal/a Corvus
†
Novou desku jsem zatím neslyšel, obecně mě XIII. Století opravdu baví. Na Benátské mě potěšili a zaujali 1000x víc než kdejaká provařená parta nebo RooT za plné sluníčka.
13. 03. 2016 23:12 napsal/a noc
texty
Tak mě nejvíce vadí lehce náboženské odkazy v textech, hudebně je to takový konglomerát všech předchozích alb s trochu vyměklým zvukem.
13. 03. 2016 22:53 napsal/a Peklop
mainstream
Vymezovat se proti mainstreamu, ale vydávat alba u Warneru a chlubit se umístěním v žebříčku IFPI, to moc nejde dohromady.