Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
F.O.B. - Outside The Palace Walls

CD 2015, Nightbreaker Productions / death metal / Írán

Současná metalově teritoriální mapa skýtá minimum bílých míst, přesto jsou z pochopitelných důvodů stále destinace, kde se kovové muzice (a zvláště té extrémněji laděné) daří méně a pořád ještě zavání jistou exotikou. Íránská podzemní scéna nepatří k těm nejznámějším, na druhé straně se nedá říct, že se zde nic neděje. Logicky se centrum tamního undergroundu nachází především v Teheránu a jeho blízkém okolí, a odsud pochází i spolek, který stojí za zapamatování a dokazuje, že není radno podceňovat kapely podle místa původu uvedeného v rodném listu. NEX CARNIS se zformovali v roce 2012, v témže roce vypustili do světa demo „Death of the Flesh“ a díky pozvolna se rozjíždějící italské značce Nightbreaker Productions mají od loňského roku na svém kontě i debut „Obscure Visions of Dark“, jenž má potenciál zaujmout, a pro našince je z jistých důvodů obzvláště zajímavý.

Když totiž nakouknete do nepočetného line-upu, najdete v něm jméno Jirky Zajíce (v současnosti známého především z HEAVING EARTH), a to už je jméno, které nejde přejít a přímo vybízí k zvědavosti, s kým se naše bubenická špička (v extrémně metalovém žánru) zase spolčila. Ale postupně. Dle dostupných skromných informací je mozkem kapely kytarista Incruent, kterýžto (jak snad správně předpokládám – jestli se pletu, zúčastnění prominou) složil kostry skladeb, na něž Jirka vymyslel své bicí party, a nahrávání pak proběhlo v opačném pořadí (bicí na jaře 2014 v Davosu – Otyn, kytary léto téhož roku v Archsound Studiu). Důležitější než způsob vzniku alba je ale jeho výsledné vyznění, a to je velmi dobré a duši death metalového fanouška oblažující.

NEX CARNIS na své prvotině předkládají materiál plný našlapaného, vzrušujícího a energického death metalu zahaleného lehkým závojem temnoty a duchem starých časů. Evokace raných devadesátek je hmatatelná, nemá však nic společného s mladými retro spolky bezmyšlenkovitě hoblujících okopírované riffy a postupy svých nedostižných idolů. Když už v první polovině úvodní šlehy „Darkened Rites of Existence“ zaregistruji, jak se ve skladbě pracuje se střídáním nálad, temp a hudebních motivů, uvědomuji si, že je zde něco setsakra dobře. Skladatelský rukopis páně Incruenta je sympaticky nápaditý, umně pracuje s atmosférou, a nedává posluchači šanci k nudě. Měrou nezměrnou k takto dosaženému pocitu z muziky přispívá i Jirka, který opět exceluje svým citem pro hru ve prospěch celku, přemýšlivostí, o řemeslné zručnosti nemluvě. Kdysi jsem někde četl, že death metal je hlavně o bicích – i když se neztotožňuji s tímto názorem bez výhrad, „Jurgen“ jasně dokazuje, jak může kvalita bicmena ovlivnit celkovou tvář kapely, a schválně si zkuste představit, jak by album asi vyznělo, kdyby se Incruent místo Jirky rozhodl pro bicí automat. Symbióza těchto dvou muzikantů funguje bezvadně a konečný výsledek má tendenci řádně nakopat koudele.

Songy na „Obscure Visions of Dark“ se pohybují v průměru kolem pěti minut hrací doby, a o síle alba vypovídá i to, že každý štych uteče jak krev z otevřené tepny a jejich délku si ani neuvědomíte. Samotné kostry skladeb nejsou nijak překombinované ani kostrbaté, kytarové motivy jsou většinou z kategorie přímočařejších a jednodušších, nikoliv však primitivních, a nešetří pestrostí ve výrazu i harmoniích. Tyto elementy na sebe navazují s logickou přirozeností a právě jejich kombinace vede k dosažení kýženého efektu promyšleného zabíjení. Death metal v podání NEX CARNIS je živočišný, primárně útočný i rafinovaný, a nacházím v něm to, co postrádám u některých stále ještě fungujících ikon „zlatého“ death metalového věku – agresivitu, nápaditost, feeling. Spokojenost lze vyjádřit i se zvukem, jenž je šťavnatý a plnokrevný, a za zmínku stojí též cover artwork, booklet a design CD celkově, tady se člověk prostě ve vzpomínkách chtě nechtě musí vrátit do dob xeroxovaných zinů, ilustrovaných amatérskými, leč nadanými nadšenci. Domácího fanouška může potěšit i fakt, že v bohaté „děkovačce“ jsou kromě více či méně známých jmen světové ug scény zmíněni i HEAVING EARTH či Honza z Lavadome Productions.

Nezbývá tedy než doporučit, abyste album „Obscure Visions of Dark“ neignorovali a zkusili jeho kvalitu osobně. Zejména ti, kteří upřednostňují nahrávky starší death metalové školy a neřídí se předsudky stran země původu. Osobně jsem velice spokojen, a jestliže v budoucnu někdy v mé přítomnosti padne slovo o íránské metalové scéně, NEX CARNIS budou první, kteří mě napadnou.

Seznam skladeb:
  1. Darkened Rites of Existence
  2. Cryptic Depths of Unlight
  3. Dissolution in Vortex of Sanity
  4. Descent into Ethereal Realms
  5. Abolishing Rancid Thrones of Deceit
  6. Murky Pits of Time

Čas: 34:02

Sestava:
  • Asto Vidatu – zpěv
  • Incruent – kytary
  • Jirka Zajíc – bicí
  • Sam – basa (host)

https://www.facebook.com/nexcarnis
http://www.nightbreakerprod.com/


Zveřejněno: 10. 03. 2016
Přečteno:
3652 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Prepil | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

11. 03. 2016 15:09 napsal/a pekop
NEX CARNIC
Opravdu výborná deska.Kapela z Iránu....., bicí Jirka Zajíc...... Jirka vymyslel své bicí party, a nahrávání pak proběhlo v opačném pořadí (bicí na jaře 2014 v Davosu – Otyn, kytary léto téhož roku v Archsound Studiu). Takže 2 kluci z Iránu, Čech a vydala italská firma. ,Jak je dneska ten svět malej. 8,5 bodů a za rozumou cenu originálka.