Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
INSANIA

CD 2016, vlastní náklad / industrial black metal + divná hudba / Švédsko

Švédský one man projekt PLUTONIUM se na stránkách Fobie neobjevuje poprvé, před časem se mu kolega Coornelus věnoval a byl s prací J. Carlssona spokojený. Já se přiznám k poněkud chladnější reakci, první poslech mě skoro otrávil, několik následujících sice mé zprvu odmítavé stanovisko lehce zkorigovalo, ale na nadšené ovace to nebude.

Industriální black metal si lze představit různě, buď jako vyložený nářez plný strojových temp, divných zvuků a zpěvu prohnaného mašinkami, nebo jako black metal řekněme tradičnějšího ražení podbarvený sem tam nějakým tím cizorodým vstupem. MR J. (jak si teď J. Carlsson říká) je kdesi uprostřed, ale ne že by pokaždé nakládal s oběma žánry tak nějak napůl, on třeba udělá jeden song jako téměř čirý black metal, jiný jako ryzí industriální lomoz, k protnutí obou žánrů dochází v některých skladbách tak, že jedna pasáž kvapí v blackovém duchu a další v tom průmyslovém. Industriální jsou pak bicí, které jsou programované a programované s nepříliš velkou invencí; ono s bicími je to vůbec takové nijaké, i po zvukové stránce mi moc nesedí, zní tak, jak zněly automatické bubny před dvaceti lety.

Z nahrávky mám poněkud rozporuplné pocity. Najdu řadu povedených věcí, některé úseky skladeb mě baví, pohříchu hlavně ty skoroblackové, ve kterých hraje prim zajímavě pojatá kytara, industriální vklady, většinou v pomalejších tempech, mi příliš kreativní nepřijdou, ale na druhou stranu se v tomto ranku příliš neorientuju, takže někdo věci znalejší na to bude nahlížet jinak. Nejzajímavěji se mi jeví třetí „The Inverted Panopticon Experience“, v pomalém tempu vedená podivnost, která potmě působí strašidelně, klidně by mohla posloužit jako hudební doprovod k nějakému vypjatému momentu post apokalyptického filmu... úplně vidím lidské trosky bojující v kulisách zdevastovaného města  o poslední zbytky potravy. Je to sice docela dlouhé až ubíjející, ale má to zvláštní atmosféru; MR J. tu prokazuje, že umí složit neotřelé až trýznivé plochy, ale taky to, že nemá kousku citu v těle, protože způsob, jakým song ukončil, zasluhuje pravítkem přes prsty, to je prostě nehodné demáče... Navíc následující píseň začíná hodně divně, a v podstatě i divně nebo spíše bezzubě pokračuje. Těžko se v materiálu vyznat, protože právě „Casque Strength“ vedle unylých pasáží disponuje i několika světlými okamžiky, které mě baví... je to prostě nevyrovnané a rozhárané, což lze napsat na adresu celého „Born Again Misanthrope“. Myslím, že je to i škoda, a že by výsledku pomohl někdo zvenčí, kdo by některé nápady hlavního protagonisty korigoval a kdo by třeba navrhl zkrácení alba, protože třiapadesát minut takhle zvláštní muziky je docela dost... tvrdý oříšek. „Maska zeleného démona“ místy nahlíží i do ambientních hájemství, a když už jsem u těch žánrů, tak s black metalem má společný akorát zastřený chrchlot, jinak jde o pomalou skladbu, která se vleče, a jak známo, co se vleče neuteče, tudíž „The Masque of the Green Demon“ ne a ne skončit... S divnou hudbou ne a ne skončit MR J., v další nekonečně skladbě do minimalistické muziky a ruchů pouze šeptá, a kde nic, tu nic. Blackové tempo se vrací v „Alice in Plutoniumland“, jejíž podtitul napovídá, že by neměla být zrovna dlouhá, ale chyba lávky, trvá šest a půl minuty... a v samotném závěru překvapí zařazením čistého zpěvu. Dojem z alba zlepšuje závěrečná divočina, pěkně od podlahy zahraný melodický black/thrash se spoustou chytlavých pasáží a zajímavých nápadů. Jak se říká konec dobrý, všechno dobré, leč dobré je za tři, a tudíž celkové hodnocení dosahuje akorát na průměr.

Předpokládám, že na fotkách v bookletu je hlavní protagonista, který ze všeho nejvíc připomíná křížence Fantomase a Johana Edlunda z TIAMAT. (úsměv) CD je sice vloženo do třípanelového digipacku, ten ale kromě fotek obsahuje pouze jediný text, zbytek je podle instrukcí v obalu umístěn na internetu. Nechybí info o nahrávání (průběžně v letech 2014-2015 ve studiu Helvete), všechno až po mix spáchal MR J., mastering pak obstaral Peter Bjärgö, jehož příbuzní se postarali o vše spojené s výtvarnou stránkou (grafika, fotky i make up Fantomaso-Edlunda).

Seznam skladeb:

  1. Born Again Misanthrope
  2. Cortex Vortex
  3. The Inverted Panopticon Experience
  4. Casque Strength
  5. The Masque of the Green Demon
  6. Renuntiationem
  7. Electric Barbwire Crown of Thorns
  8. Alice in Plutoniumland (Two minute hate part III)
  9. Confessions of a Suicidal Cryptologist


Čas: 53:03

Sestava:

  • MR J. - všechno


http://thetrueplutonium.bandcamp.com
www.facebook.com/thetrueplutonium


Zveřejněno: 26. 03. 2016
Přečteno:
3456 x
Hodnocení autora:
5 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář