Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
TELEPATIE VI

Dva křížky na zádech, čerstvou a nadupanou novinku venku – ideální příležitost položit pár otázek tuzemským death metalistům FEEBLE MINDED, za něž odpovídal kytarista Pavel.

Zdar chlapi! Hned ze startu musím upřímně pogratulovat k vaší aktuální placce „The Perfect Suicidal Act“, která vyšla na konci loňského roku. Je zatím ještě asi brzo se ptát, přesto – jaké jsou první ohlasy?

Ahoj, díky, ohlasy jsou zatím perfektní, pěkně nás to pozitivně nabudilo. Vážíme si toho - je to super!

Asi se shodneme, že to je zatím to nejlepší, co pod jménem FEEBLE MINDED vyšlo. Oproti minulému albu jste dle mého udělali velký posun vpřed. Jak z dnešního pohledu hodnotíte 6 let starý materiál na „Pernicious Intergrowth“?

Každá deska vydaná kapelou vypovídá o její momentální formě, TPSA vyšlo se super sestavou a byla tvořená v kreativní atmosféře. „Pernicious Intergrowth“ se natáčela v době, kdy nás opouštěl Jaromír a někteří nebyli úplně v ideální formě Moje skladatelské a hráčské zkušenosti nebyly na dnešní úrovni, co se týče zvuku, tak v mixu se udělalo několik chyb, a vše se řešilo za běhu, šilo se horkou jehlou. Na tehdejší podmínky to jde.

Songy na novince jsou řádně agresivní, rychlé, údernější, méně komplikované, přesto je stále slyšet velký důraz na technickou stránku hry. V čem se změnil přístup ke skládání hudby, a co bylo toho impulsem?

Je to tak, dřív jsem vše asi zbytečně komplikoval.
Teď se snažím daný motiv rozvíjet, impulsem bylo možná moje angažmá v IMPERIAL FOETICIDE, to byl opravdu extrém, pak už jsem asi neměl potřebu dělat „komplikovanou“ hudbu, vliv na mě měl i Tomáš a HEAVING EARTH, kde pár skvělých riffů udělá dobrou deathmetalovou skladbu.

Kdo v kapele je vůbec hlavním tvůrcem muziky, textů, jakým stylem skládáte, jak často zkoušíte? Co se změnilo oproti minulosti příchodem dvou nových hráčů? A co bylo důvodem odchodu basáka Jardy?

Doteď jsem byl hlavním tvůrcem já, na TPSA jsem napsal většinu riffů, ale nebýt Adama, nemělo by CD atmosféru, co má. Adam si tvoří svoje party, má rozdílné vnímaní, a to obohacuje nové FEEBLE MINDED.
Nyní připravujeme další desku a je to hezky fifty/fifty s Adamem. Vše spolu řešíme, navzájem si radíme, popřípadě obohatíme si navzájem skladbu riffem. Tomáš muziku neřeší, jen si užívá hraní na koncertech, nahrávaní ve studiu a zkouší doma, jinak se naplno věnuje HEAVING EARTH.
S Jaromírem to bylo tak, že už ho nebavil death metal. Poslední roky už jsme cítili, že to není ono, a jeho odchod byl jak pro něj, tak pro nás úleva. Rozešli jsme se v dobrém. Pořád jsme kamarádi.

Moc se mi líbí zvuk CD. V bookletu je uvedeno, že něco jste nahrávali v domácím studiu a něco v Davosu, spolupracovali jste s Otynem. Můžete být konkrétnější – co jste nahrávali doma, co a jak dlouho v Davosu atd.? Myslím, že z hlediska vašich potřeb se po stránce zvuku už dál dostat nemůžete – jak to vidíte vy, zlepšovali byste ještě něco?

S Otynem se znám dlouho. Ale až co jsem u HEAVING EARTH jsme se poznali blíž, při nahrávání EP „Redemption Ablaze“.  Viděl jsem,  jak pracuje, a nebylo co řešit.
Bicí se nahrály v jednom dni v Davosu, kytary se nahrály u Adama doma ve volném čase po večerech a o víkendech po dobu asi dvou měsíců, zpěvy si nahrál Honza doma. S nahraným materiálem jsme vyrazili na víkend do Davosu, kde Tom nahrál basu, a provedli jsme reamp kytar přes naše aparáty, aby zvuk byl opravdu náš. Následný mix se řešil na dálku přes telefon, mail. Co se týče zvuku u TPSA, dostali jsme se asi na pomyslný vrchol, ale s příští deskou bychom rádi zase pokročili dál.

Nemůžu se nezeptat na obal. Proč zrovna tento? Líbí se mi, že působí dobře nejen „zdálky“, ale i při podrobnějším zkoumání nabízí více interpretací. Co tedy na něm je a co tím chtěl „básník“ říct?

Obal vznikl za jeden den, protože původní se nestihl v termínu, tak ho udělal zpěvák Honza. Jde o koláž fotografií umělců, jejichž jména jsou uvedena v obalu. Nakonec je to dobře, že ho udělal autor textů. Takhle je to komplet FEEBLE MINDED. Důležité je, že se ti líbí. Každý ať si v něm najde to svoje.

Cover artwork na „Pernicious Intergrowth“ dělal Pär Olofsson. Jak tehdy došlo ke spolupráci s tímto dnes velice uznávaným a oblíbeným umělcem? V roce 2009 asi ještě neměl ceny jako dnes, přesto už měl dost povedených děl za sebou – prozradíte, kolik vás obal stál? Ruku na srdce, ten cover art se mi už tehdy moc nelíbil, a i dnes se mi zdá, že tato práce patří k jeho nejméně povedeným, řečeno diplomaticky...

Na Pära jsme dostali kontakt přes Pigiho od kluků z TYPHOID, Pär se s tím moc nepáral. Poslal svoji jinou vizi zadané zakázky, než jsme měli my. Aby toho nebylo málo, najednou žádal víc peněz, než bylo domluveno. Nevím, proč ta změna, co ho k tomu vedlo. Já s ním osobně v kontaktu nebyl, vše zařizoval Pigi. Asi určitě jsme si měli víc dupnout, stát si za svým. V té době nám chyběly zkušenosti,  jak to chodí. Možná nám scházelo trochu zdravého sebevědomí. Dnes by to bylo jinak. Cena nakonec zůstala, jak bylo domluveno, a šlo asi o 400 euro.

Minulé album jste vydali u Grodhaisn Productions, novinku u Nice to Eat You Records / Amputated Vein Records. Proč a jak k této změně došlo? Očekáváte, že vás Vláďa a jeho NTEY ve spolupráci s japonskými AVR více protlačí do zahraničí? V jakém nákladu „The Perfect Suicidal Act“ vůbec vyšlo?

Grodhaisn skončil, Pigi zmizel ze scény, neviděl jsem ho několik let. My po delší hibernaci FEEBLE MINDED ani moc nečekali nějaký zájem ze strany labelu, a jsme rádi, že nám Vláďa pomohl s vydáním. NTEY a Amputated jsou cíleni na deathmetalové fanoušky, nějaké jméno už taky mají, ale pořád jsou to undergroundové labely. Jako kapela musíme být také aktivní a propagovat naši desku, která vyšla tuším v 500 kopiích.

Už delší dobu zažívají své retro také vinyly. Uvažujete i o tomto formátu? Chystáte k nové desce nějaký merch?

Když se najde firma, která udělá vinyl, budeme jen rádi. Já osobně gramofon mám a jsem fanda vinylů. Merch k aktuální desce samozřejmě bude, bude na našich koncertech.

Otázka spíše na Pavla: společně s Tomem hrajete ještě mimo jiné v HEAVING EARTH, jen jste si vyměnili nástroje. S albem „Denouncing the Holy Throne“ zaslouženě sklízíte pochvalné ohlasy v zahraničí a konečně je o někom od nás zase pořádně vědět. Myslíš, že by aktuální počin FEEBLE MINDED mohl mít podobné ambice?

Aktuální počin ambice určitě má, ale o tom rozhodnou fanoušci a kritici My se budeme snažit v rámci našich možností album propagovat a dostat ho k co nejvíce posluchačům.

Jak vůbec vnímáte konkurence schopnost domácí scény s tou „venku“? Osobně mám pocit, že tu máme pár kapel, které se dají směle porovnávat s těmi „za drátem“. Konkrétně vaše novinka podle mě nakopává zadnice velké části zahraničních stylových souputníků, co je tedy potřeba k tomu, aby našinec konečně prorazil? Vím, je to 1000x omílaná otázka, ale váš názor?

Naše scéna má vzestupnou tendenci, což je super, ale jsme malá země s omezeným počtem fanoušků. Pokud chceš prorazit venku, potřebuješ peníze na tour, na klipy, na promo agentury atd., a my peníze nemáme.

Když už jsem u té úspěšnosti – vaše jméno se mi zdá tak trochu upozaděné v rámci scény a myslím, že by o vás mělo být více slyšet, zvláště teď, s takovým albem v zádech. Jak často hrajete s FEEBLE MINDED, když máte ještě další kapely? Kolik chodí v průměru na vás lidí, a co akce venku? Chystáte koncertně nějak výrazněji podpořit novinku?

Tak my teď dva roky téměř nehráli. Dali jsme si stopku, a odehráli jsme jen pár akcí, o nichž jsme si mysleli, že mají smysl. Teď s novým albem má naopak objíždění většiny akcí smysl. Máme co propagovat, co nabídnout. Snad se to zase rozjede, i když jsme omezili výměnné akce. Uvidíme, v Čechách jsou výměnné koncerty nutnost, pokud chceš hrát pravidelně. Zahraničí bylo to samé, jen výměny, anebo akce klubu s malou propagací. Lidí chodí málo, jako na každou death metalovou kapelu.

Bylo už zmíněno, že dva členové kapely hrají i v HEAVING EARTH. Obě kapely hrají docela odlišný styl death metalu – zkuste prozradit oblíbené inspirační vzory jednotlivých členů FEEBLE MINDED?

Tak já ty SUFFOCATION asi nezapřu a teď momentálně poslouchám HATE ETERNAL, BENEATH, VENGEFUL, PROSTITUTE DISFIGUREMENT, VISCERAL BLEEDING, je toho hodně. Adam má rád VALLENFYRE, MESHUGGAH, BLOODBATH, SOILWORK, IN FLAMES, ULCERATE, Véna SLIPKNOT, SUFFOCATION, DYING FETUS, Honza CRYPTOPSY,NAPALM DEATH, SINISTER... Tom ani nevím, ale na přelomových kapelách a albech se shodneme, tak to bude asi podobné…

Končíte druhou dekádu svého působení na domácích pódiích, které znamenají underground. Kdy bylo kapele nejlíp a kdy nejhůř? Dosáhli jste všeho, co jste si plánovali, nebo máte ještě nějaké ambice, neřku-li skryté sny?

Nejlíp je teď, dobrá sestava, dobrá deska, děláme nové věci a nemusíme řešit sestavu. Nejhůř? To už je za námi. Ambice by byly, chceme vydat další ještě lepší desku, hrát víc koncertů, a skrytým snem je odjet si turné jako support větší kapely, a dostat naši hudbu do povědomí za hranicemi.

Musím se zeptat – dost často je, co se týče hudebního stylu, ve spojitosti s vámi spojován termín grind, respektive death/grind. Nic proti grindu, možná, že se v dávné minulosti o vás otřel, ale už hodně dlouho mám dojem, že tento přívlastek do vaší hudební koncepce dávno nepatří. Jak to vnímáte vy?

Já to taky nechápu - proč grind? Tuto otázku si také často klademe  Spíš agresivní death metal. No, necháme to na jiných.

Teď taková odlehčenější otázka: hrajete death metal, je cítit, že tento styl milujete v různých formách. Jak dlouho si myslíte, že je možno tento žánr hrát naplno (to znamená nejen nahrávat ve studiu), hlavně jeho brutálnější verze? Otázka možná ne úplně od věci, už teď se na světové scéně pohybuje hodně „starších pánů“, a to nejen v heavy metalu, ale i v thrashi, a dali by se jmenovat i někteří nestoři death metalového teritoria.

Dokud tě to baví hrát, neexistuje věková hranice. Problém může nastat, když absolvuješ hodně tour. To musí být vyčerpávající jak fyzicky, tak psychicky, ale to zatím není náš problém.

Na závěr obligátní otázka: je něco, co byste ještě chtěli říct/vzkázat, a zapomněl jsem se zeptat? Děkuji za odpovědi a přeji hodně úspěchů s „The Perfect Suicidal Act“. Zůstaňte sví!

Díky za rozhovor.
Poslouchejte a kupujte kvalitní muziku, bavte se jí jako my.

RECENZE

http://bandzone.cz/feebleminded
Facebook
https://www.reverbnation.com/feebleminded

 


Zveřejněno: 06. 03. 2016
Přečteno:
3569 x
Autor: Prepil | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

06. 03. 2016 14:17 napsal/a Krhy
PIGI
věří v boha a pořádá festy křesťanských kapel :D