Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
F.O.B. - Outside The Palace Walls

Prostřednictvím našeho dotazníku se představuje novojičínská kapela EMERALD SHINE.

Kdy byla vaše skupina založena, proč zrovna tenhle název, co znamená a co bylo prvotním impulsem pro její vznik?

Skupina byla založena v roce 2013, ale její původ leží hlouběji v minulosti. Dvojice muzikantů Leena & Radomír společně působila již předtím v jiné kapele, pro kterou vymyslela několik písní a název EMERALD SHINE – ani jedno však v oné předchozí kapele nebylo přijato, protože ostatní členové se chtěli ubírat jiným směrem. Bylo tedy otázkou, jak využít napsané songy. Založit novou kapelu? Nahrát písně jako projekt dvou lidí? Založit místo kapely Youtube projekt? (úsměv) Začátkem roku 2013 se k naší dvojici přidal basák Radek a bylo rozhodnuto: založíme novou skupinu. Hledání spoluhráčů a zkušebny trvalo dlouho, ale vše má svůj čas. V září 2013 začala kapela zkoušet, nejprve ve čtyřech lidech a během následujících dvou let se počet členů postupně rozrostl na osm. Název EMERALD SHINE vymyslel Radomír, aniž by mu přikládal speciální význam. Motiv zářícího smaragdu se nám ale podařilo zakomponovat do příběhu, který bude velmi pravděpodobně provázet další (tentokrát již dlouhohrající) album.
   
Představte jednotlivé členy - věk, zda již někde hráli a jak dlouho hrají na svůj nástroj?

Naše kapela je osmičlenná, tudíž jen velmi stručně. (úsměv) Věkové rozmezí se pohybuje mezi 19 a 24 lety. Mnozí z nás s hudbou začali již v dětství. S konkrétními nástroji, které používáme v kapele, se to má následovně: Leena (zpěv, flétna), Bivoj (housle, vokály) a Štěpán (zpěv, growl, druhé housle) se těmto aktivitám věnují již přes deset let. Jen se zpěvem začal Štěpán o něco později, cca před sedmi lety. Podobně dlouho se hře na své nástroje věnují Kamil (bicí) a Marek (kytara). Další tři členové, Radek (baskytara), Radomír (harfa) a Ondra (kytara), zatím hrají kratší dobu – méně než pět let, muzice (jiným nástrojům) se však převážně věnují déle. Naprostá většina našich členů měla již před ES zkušenost s hraním v kapele, ať už autorské či coverové. Tyto skupiny jsou dnes již převážně neaktivní. Výjimkou jsou SECRETS OF SEPARATION, kam náš zpěvák Štěpán nastoupil před ES a působí zde stále.

Za jakých podmínek jste nahrávku pořídili, jak jste s ní spokojeni a jakým způsobem jí šíříte?

EP „Beneath the Stars“ jsme nahrávali ve studiu Mirka Andrássyho a Lukáše Kroutila v Novém Jičíně. Pro mnohé z nás to byla první podobná zkušenost. S výsledkem jsme spokojeni, vždycky se samozřejmě najdou věci, které se mohly podařit nahrát lépe, ale věříme, že na debut to dopadlo dobře. Přirozeně doufáme, že u dalšího alba bude znatelný posun, neboť při tomto nahrávání jsme se naučili spoustu věcí, které se příště budeme snažit zúročit. EP jsme vydali na CD a snažíme se ho propagovat především na internetu, neb to je přece jen médium naší generaci nejbližší. Nevylučujeme do budoucna snahu objevit se v rádiu nebo tištěném časopise.

Kdo je autorem loga, obalu, webu – jakou důležitost těmto grafickým věcem přisuzujete?

Grafickou stránku věci nepodceňujeme, měla by být provázána s hudbou a vyjadřovat ji zase jiným způsobem. Kapela může nové posluchače zaujmout svou hudbou, ale třeba i zajímavou fotografií nebo jinou grafickou záležitostí, je tedy dobré pracovat i na vizuální složce tvorby. Autorem loga naší kapely je harfenista Radomír. Grafiku k albu, stejně jako promo fotografie, nám vytvořila Kristýna Hoďáková, jejíž fotostránku lze najít mj. na Facebooku.

Texty – proč jste rozhodli pro angličtinu, kdo je autorem slov, jaká témata volíte?


Autorkou všech textů je prozatím zpěvačka, dost možná se ale do textování v budoucnu pustí další členové. Důvod pro volbu jazyka je jednoduchý – doposud všechny nápady, které přišly, byly (již ve své prapůvodní podobě) v angličtině. České písni bychom se nebránili, zatím ovšem čekáme na ten správný nápad. Tématem textů je u většiny písní imaginární svět elfů a dalších fantasy bytostí, najít lze rovněž přírodní motivy a v jedné písni („Neverending Fantasy“) vzdáváme hold Tolkienově Středozemi.

Posílali jste nahrávku někam na vydavatelské firmy, případně kam, jaká byla/nebyla odezva?

Nikoli, toto jsme zatím nezkoušeli.

Které kapely patří mezi vaše vzory/zdroje inspirace?

Ideální by bylo, kdybychom mohli prohlásit, že nikoho nenapodobujeme a jsme 100% originál. (úsměv) Vlivu již existující hudby se ale samozřejmě ubránit nedá. Jedním ze vzorů naší hlavní skladatelky jsou BLIND GUARDIAN, protože jejich práce s atmosférou, gradace písní a celkově propracovanost a pestrost jejich hudby je obdivuhodná. Blízcí jsou nám i fantasy tematikou. Dále je potřeba zmínit rozsáhlé kapely s mnoha nástroji jako je ELUVEITIE, které jsou nám inspirací při práci se zvukem. A konečně i mnoho zkušenějších neprofesionálních českých kapel, které na sobě pracují a stále se zlepšují, nám ukazuje, že když se chce, tak to jde. Sledovat jejich vývoj je velmi motivující.

Kolik máte za sebou koncertů a který považujete za nejpovedenější?

Koncertů za sebou máme prozatím jen pár, dá se říct, že více jich máme v tomto roce před sebou, než kolik jich máme za celou dobu existence kapely za sebou. (úsměv) Nejpovedenější atmosférou byl jednoznačně křest našeho EP na konci ledna, který proběhl v našem domácím prostředí s naprosto skvělým publikem. Je ale nutno sebekriticky uznat, že jsme se občas nechali atmosférou strhnout natolik, že tím utrpěly hráčské výkony. (úsměv) Z hlediska výkonu kapely bylo nejpodařenější asi vystoupení na Dobývání Moravské brány v srpnu 2015, které bylo i skvěle nazvučené.

Máte ambice ukázat se v zahraničí?

V letošním roce nejspíš ne, ale časem bychom se rozhodně rádi někam podívali. Věříme, že navázat spolupráci s kapelami z některé ze sousedních zemí nemusí být nereálné.

Plány do budoucna...

Pokud jde o blízkou budoucnost, jsou před námi koncerty, které chystáme společně s WOLFARIAN a dalšími českými kapelami. Kromě toho se letos hlásíme do hudebních soutěží. Momentálně se připravujeme na vystoupení v rámci Radegast Líhně a bojujeme o hlasy v Metalparádě. Další soutěže nás čekají během roku. Výzvou do dalších let bude již zmiňované dlouhohrající album, které bude pravděpodobně koncepční. Ještě předtím bychom rádi natočili videoklip na některou píseň z EP.

RECENZE

Bandzone
Facebook

Zveřejněno: 27. 02. 2016
Přečteno:
4128 x
Autor: Mikael | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář