Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

CD 2016, The End Records, CD/LP 2016, High Roller Records / heavy metal / Kanada

Kanadské trio CAULDRON sa za desať rokov svojej existencie už pomerne výrazne dostalo do povedomia fanúšikov retro metalu a spolu s ENFORCER pevne držia oťaže žánru vo svojích rukách. V záplave mladých kapiel, ktoré reprezentujú ten „tradičný osemdesiatkový“ hevík, sú však CAULDRON výnimoční. Ich muzika má tak typický rukopis, že ich to činí neprehliadnuteľnými a do značnej miery skutočne veľmi originálnymi. Ja osobne by som si ich nesplietol so žiadnou inou kapelou. Trio z Toronta rastie s každým vydaným albumom a presvedčiť nás o tom má ich štvrtý radový počin „In Ruin“, ktorý predstavuje CAULDRON v momentálne vrcholnej forme.

Novinka obsahuje celkom 9 skladieb v trvaní niečo málo cez 40 minút, čo je v danom prípade tak akurát. Album otvára titulná „No Return / In Ruin“, ktorá začína silným a hutným riffom, aby sa vzápätí vďaka Jasonovmu kľudnému vokálu uvoľnila a pomaly klusala až k finále. Niekto by si mohol povedať, že je to až príliš jednoduché, ale čo je na tom zlé? V dnešnej dobe, keď sa každý snaží hrať čo najkomplikovanejšie a najtechnickejšie, je práve jednoduchosť to, čo potrebujeme. Aj nasledujúca „Empress“ sa drží v podobnej atmosfére. Jasne definovaný  riff, ktorý v rôznych variáciách sprevádza celou skladbou, spolu s trošku doomovými tónmi a skvelými zbormi v refrénoch vás udrží v pozornosti až do konca. Ale „In Ruin“ je nahrávkou, ktorá každou skladbou graduje. „Burning at Both Ends“ miestami zapláva až do speed metalových vôd. Celá skladba spolu s refrénom je rýchlo zapamätateľná a po pár posluchoch si to spolu s Jasonom spievam tiež. (úsmev) Štvrtá v poradí „Hold your Fire“ spoločne s poslednou „Outrance“ sú pre mňa najlepšími piesňami albumu. Zase sa všetko drží v relatívne pomalom tempe, ale chytľavé riffy a skvelé gitarové sóla, ktorá celej nahrávke dominujú, vám zaručia, že sa počas nich určite nebudete nudiť . Najmä chorus v „Hold your Fire“ je veľmi silný. Jasonov vokál nahratý na viacerých stopách, ktoré tvoria dokonalé harmónie, posúva celú skladbu o krok vpred pred ostatnými. Najsilnejšou koncertnou hitovkou asi bude „Santa Mira“, ktorá sa trošku vymyká šablóne, podľa ktorej je celý album nahratý. Oproti ostatným skladbám je viac surová, viac heavy, proste jasná koncertná tutovka. Akurát si myslím, že to naživo nebude fungovať na 100 %. CAULDRON by rozhodne potrebovali ešte jedného gitaristu. „Delusive Serenade“ je inštrumentálka par excellence. Svojou stavbou vo mne trošku evokuje „The Call of Ktulu“, ale aj tu je jasné, že sa jedná o CAULDRON. S každou sekundou skladba naberá na obrátkach a počas sóla vygraduje do absolútne grandiózneho finále plného emócií.

„In Ruin“ je doskou, ktorá vám ponúkne výlet v čase. Počas štyridsiatich minút vás CAULDRON vezmú na exkurziu do 80. rokov a ukážu vám, že heslo „v jednoduchosti je krása“ naozaj platí. To, že je celý album nahratý podľa určitého mustru, kde sa v jednotlivých skladbách opakuje dokola jeden alebo dva hlavné riffy prerušené refrénom a gitarovým sólom, v tomto prípade vôbec nie je na škodu. Jednoduchý vzorec novinke dodáva priamočiarosť a obrovskú silu a práve preto si títo páni z Toronta zasluhujú obrovské uznanie. CAULDRON nasadili svojím kolegom z brandže latku veľmi vysoko a ja som zvedavý, či sa to niekomu v tomto roku podarí prekonať.

Zoznam skladieb:
  1. No Return / In Ruin
  2. Empress
  3. Burning at Both Ends
  4. Hold Your Fire
  5. Come Not Here
  6. Santa Mira
  7. Corridors of Dust
  8. Delusive Serenade (instrumental)
  9. Outrance

Čas: 42:33

Zostava:
  • Ian Chains - gitara
  • Jason Decay - spev, basgitara
  • Myles Deck - bicie

https://www.facebook.com/CAULDRONmetal

https://www.reverbnation.com/cauldronmetal
https://www.facebook.com/theendrecords


Zveřejněno: 13. 02. 2016
Přečteno:
3470 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Lukáš | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

13. 02. 2016 10:31 napsal/a Peťan
Cauldron
Souhlas. Já osobně bych možná přidal ještě bodík. Cauldron mě baví a bavit budou. Poslouchám \"In Ruin\" pořád a pořád... :-)