Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

Rozhovor s dánskou death metalovou kapelou UNDERGANG. O její historii, novém albu \"Døden Læger Alle Sår\", zážitcích ze světových tour i o scéně v Kodani vyprávěl frontman David Torturdød.

Ahoj Davide! V České republice nejste příliš známá kapela, zkuste se prosím představit? Kdo jsou UNDERGANG a jak jste se dostali k old school death metalu?

Ahoj, díky moc za zájem ze strany Fobie! UNDERGANG byl založen na začátku léta 2008 stejnými členy, jež má doposud. Původně jsme chtěli dát dohromady pětičlennou sestavu, ale další dva členové se nikdy neukázali na naší první zkoušce, a tak jsme to prostě rozjeli ve třech a nikdy toho rozhodnutí nelitovali. Všichni jsme již měli předchozí zkušenosti z jiných kapel a věnovali se rozličným subžánrům extrémního metalu, ale plánovali jsme naplnit naši touhu hrát death metal a nakonec se vyklubal UNDERGANG. První koncert jsme odehráli v září 2008 a náš debut „Indhentet Af Døden“ jsme nahráli přes zimu 2008/2009. Ten však nakonec spatřil světlo světa až v lednu 2010 u londýnského death metalového labelu Me Saco Un Ojo Records (byla to vlastně jejich druhá deska, kterou vydali). Úzce s nimi pracujeme dodnes a to i poté, když jsme další album vydali u španělského labelu Xtreem Music. Při našich tour a koncertech jsme za osm let existence UNDERGANG pokryli pěknou porci světového území. Máme za sebou již tři desky a na čtvrté v současnosti pracujeme. Všichni jsme poslouchali všechny možné odnože extrémního metalu už od ranné puberty a death metal byl jeden z našich nejoblíbenějších žánrů a také důvod proč jsme dali dohromady tuto kapelu.

Proč padla volba právě na hnilobný old school death metal? Když jsem vás slyšel poprvé, okamžitě mi vyplynulo jedno jméno - AUTOPSY (úsměv).

Ranný zvuk a způsoby death metalu jsou ty, s nimiž jsme se setkali jako první a je to ten druh death metalu, který stále preferujeme. Myslím tedy, že bylo přirozené, že naše odnož toho nejvíc smrtícího metalu bude znít trochu konzervativně a staroškolsky. AUTOPSY byli pro nás velká inspirace a já osobně, kdybych měl poukázat na svoji nejoblíbenější death metalovou kapelu, tak by to bez pochyby byli právě AUTOPSY. Podle mého skromného názoru, oni jsou definicí toho, jak by měl death metal znít: heavy, pokřivený, ošklivý, zapamatovatelný a s nechutnými a zkaženými texty. Pro mě je celý death metal hlavně o síle riffů. Protože „schopnostmi“ a rychlostí mě neohromíš, pokud není vystavěná okolo silného kytarového riffu. A nezáleží na tom, na jaký nástroj hraješ.

Na scéně působíte 8 let. Hned rok po vašem vzniku jste vydali desku "Indhentet Af Døden", která je na vysoké úrovni. Byla to vaše první zkušenost s nahráváním, nebo jste již měli zkušenosti z jiných kapel?

Tak jako my bychom rádi nahráli i jiné nahrávky v našich předchozích kapelách, ale pro mě osobně to bylo poprvé, co jsem nahrával plnohodnotné album. Takže pro mě to bylo trochu speciální i proto, že nahrávání se konalo uprostřed zimy a ve vymrzlém prostoru, kde náš kamarád dal dohromady studio. V té době jsme hodně hulili a chlastali, takže moje vzpomínky na samotný proces jsou již zamlžené, ale dobře si vybavuju, že jsme si to užili. Sakra, pořád se musím usmívat, když si vzpomenu, jak Anders Dødshjælp vyseknul intro na piano, přičemž byl absolutně na plech (smích). Rád slyším, že se ti líbí jak „Indhentet Af Døden“ zní. Pro nás to byla prostě zkouška, co zvládneme dát dohromady s těmi možnostmi, které jsme měli. Bylo to také první death metalové album, na kterém náš kamarád a zvukař Morten pracoval.

V roce 2012 následovalo druhé album "Til Døden Os Skiller". Jak bys porovnal debut a druhou desku? Chorobný death metal vládne, ale jsou mezi alby nějaké zásadní rozdíly?

Na "Til Døden Os Skiller" jsme pořád spolupracovali s Mortenem, ale už jsme se přesunuli do skutečného studia v severozápadní části Kodaně, které se jmenovalo Subversive Studio. Takže nahrávání se odehrálo v přeci jen o trochu více profesionálnějších podmínkách. Přesto se neslo v duchu hustého marihuanového oparu a to i ze strany Mortena. Nejsem příliš spokojen, jak naše druhé album zní, protože Morten byl vyhozen ze studia před tím, než jsme se dostali k dokončení mixu a tak jsme mastering museli dokončit sami z hrubého mixu, který jsme stihli před tím, než byl vyhozen. To mě do dneška trochu štve, protože bych si přál, aby to znělo trochu víc heavy a s lepšími vokály. Ale co, kašlat na to. Pořád nás to reprezentuje, jak jsme zněli v té době a zároveň to dodává kousek extra historie ke vzniku alba.
Kromě toho si myslím, že na něm objevujeme stále stejné preference a vlivy jako na „Indhentet Af Døden“. „Til Døden Os Skiller“ je možná trochu rozmanitější.

Na kontě máte také sedmipalcové splitko "The Dead of Winter" s Američany FUNEBRARUM. Tato nahrávka vyšla u jihočeského labelu Doomentia Records. Jak došlo na spolupráci s FUNEBRARUM a proč padla volba právě na Doomentii?

Bylo nám doporučeno, abychom nahráli nějaké splitko, když jsme jeli na evropskou šňůru v únoru 2012. Takže jsme rychle nahráli něco nového a stejně tak FUNEBRARUM. Protože Morten od té doby, co byl vyhozen ze Subversive Studio, neměl žádné nové angažmá a ani žádné nemohl v té době najít, museli jsme se poohlédnout někde jinde. Získali jsme jiného chlapíka jménem Memo, který se nabídl s pomocí i přes to, že byl v death metalu nový a v jeho studiu většinou nahrávaly punkové a rockové kapely. Ten song, který z této spolupráce vyšel, není tak typický, ale pořád se mi celkem líbí. Myslím, že nabídka na vydání splitka přišla od labelu samotného spolu s tím, jak uzavřeli spolupráci s FUNEBRARUM a Danielem z Killtown Bookings, který zajišťoval naše turné. Také to fungovalo jako cesta finančně podporovat naše turné, protože všechny utržené peníze z prodeje šly na zaplacení letenek Amíkům. Vždycky se mi líbila práce, kterou Doomentia odvádí, takže jsem nad spoluprácí ohledně splitka nijak neváhal. Také nám tenkrát nabídli vydat další album, ale to už jsme byli rozhodnutí jít zpátky k Saco Un Ojo records a Dark Descent records. Hned jak nám po vydání „Til Døden Os Skiller“ vyprší kontrakt s Xtreem Music.

Konečně se dostávám k vašemu poslednímu zářezu: "Døden Læger Alle Sår" z loňského roku. Skvělé album, ze kterého cítím naprosto poctivou práci. Death metal v té nejryzejší podobě. Jaké máte na desku ohlasy? Osobně řadím "Doden lager alle sar" mezi TOP death metalové desky roku 2015...

Velmi děkuji za tvoje slova chvály! Je potěšující slyšet, že si ho takto ceníš a řadíš mezi tvá nejlepší death metalová alba za rok 2015. Osobně si myslím, že je to zatím nejlépe znějící album, které jsme kdy udělali. Vždycky je pár věcí, které by jsi chtěl dodatečně změnit, ale u "Døden Læger Alle Sår" jich je asi nejmíň v porovnání s předchozími nahrávkami. V Earhammer Studios se nám opravdu líbilo natolik, že jsme se tam rozhodli vrátit i příště. Když porovnám „Døden Læger Alle Sår“ s dvěma předchozími deskami, tak bych řekl, že jsme tentokrát přihodili víc doomových a grindových pasáží. Taky jsem trochu změnil způsob, jakým zpívám hluboké party a víceméně se vyhnul používání ječáku. A také jsme samozřejmě od posledně povyrostli jako muzikanti.

UNDERGANG mísí vlivy americké a severské death metalové školy. Souhlasíš? Vždy je tam něco od kapel typu AUTOPSY, ale také slyším staré švédské klasiky jako NIHILIST, ENTOMBED nebo DISMEMBER. UNDERGANG ale plují také trochu v doom metalu. Ty prvky jsou u vás hodně slyšitelné, např. ve skladbě "Døden Læger Alle Sår".

Po pravdě se inspirujeme u všech geograficky rozpoznatelných odnoží death metalu, ale samozřejmě s tebou souhlasím v tom, že u amerického a skandinávského asi nejvíc. Neplatí to tolik u švédského, alespoň ne záměrně. Vždycky jsem měl raději zvuk finského death metalu, je takový trochu temnější a brutálnější, což se mi líbí. Kapela, která na nás měla vždycky velký vliv, ačkoliv to ne každý rozpozná, jsou CARCASS. A v podstatě také celá britská death/doomová scéna jako staré MY DYING BRIDE, PARADISE LOST a DECOMPOSED.

Album "Døden Læger Alle Sår" má správně hutný, zašpiněný a težký zvuk. Chtěl jsi během nahrávání zachovat typický zvuk UNDERGANG a nebo ho posunout ještě dál? Jak jsi spokojen s výsledkem po zvukové stránce?

Celkem ano! Jsem víceméně spokojen s výsledkem, který vzešel z nahrávání v Earhammeru. My jsme opravdu nijak nepřemýšleli nad nějakou změnou nebo evolucí. Prostě z toho na konci vždycky vyleze něco, co zní jako UNDERGANG. Ať už zkoušíme cokoliv (smích). Je to náš dar i kletba. Ale my vždycky cílíme na ten nejtemnější a nejvíc heavy zvuk co to jen jde.

Hrajete ve třech. Jak u UNDERGANG probíhá proces skládání nového materiálu? Jedná se o společnou práci nebo je vše na tvých bedrech?

Já obvykle přijdu s většinou riffů, které hraji doma na moji akustickou kytaru. Pak se je snažím dát do nějakého formátu pro song, který následně vezmu na zkušebnu, kde to spolu s Andersem Dødshjælpem dotáhnem do konce. Poté to naučíme Ondsinda na basu. On většinou hraje to samé, co já na kytaru. Takhle my skládáme hudbu. Kromě občasných a náhodných věcí, které nás napadnou ve zkušebně. To se sice stalo jen párkrát, ale za to jsou to kusy, které je největší zábava hrát i tvořit. Jako třeba ty dvě rychlejší věci, které můžeš slyšet na A straně našeho sedmipalce "Søm till Din Ligkiste" z roku 2013.

Je fajn, že texty máte v rodné dánštině. Proč jste se rozhodli pro dánštinu a ne jako většina kapel pro angličtinu? Můžeš ve zkratce říci, jaká tématika se ve vašich textech objevuje?

Když jsme dali dohromady kapelu a zvolili dánské slovo jako její název, tak mi přišlo naprosto přirozené mít i texty v dánštině. V té době jsme neočekávali, že bychom s tím, co děláme, oslovili tolik lidí a rozhodně ne mimo Dánsko. Takže se to zdálo vyhovující a moc jsme nad tím nepřemýšleli. Také v kapelách, ve kterých jsem působil před UNDERGANG, jsem psal a zpíval v dánštině, takže to pro mě bylo i snadnější. I když napsat to dánsky tak, aby to nevyznělo trapně, je docela námaha. Ne, že bych se tomu pokaždé vyhýbal (smích). Občas mě baví napsat něco kýčovitějšího. Texty se většinou točí kolem smrti ve všech jejích brutálních a temných podobách a to od různých druhů smrti až po barvitý popis rozkladu lidských těl.

Vaše nahrávky jsou vydávány na vinylu, CD i kazetách. Jaký formát je vám nejbližší a proč? A jaký je tvůj názor na současný trend digitálního formátu a sdílení hudby na internetu?

Vinyly a kazety jsou moje  dva nejoblíbenější formáty. Pořád denně používám svého walkmana, když jezdím na kole do práce i z práce, na zkoušky a tak. Doma si víc užiju pouštění desek než CD. Má sbírka desek je také asi tak desetkrát větší, než počet CD. Když ale dělám ilustrace nebo odpovídám na rozhovory (jako nyní poslouchám ALICE IN CHAINS), jsem zvyklý pouštět si hudbu z počítače. Je to většinou pro to, abych se mohl lépe soustředit na práci a nemusel se každých 15-20 minut zvedat, abych otočil desku nebo kazetu. Nákup desek si hodně užívám. Člověk si krásně může vychutnat práci umělce na obalu, stejně tak jako si sednout nebo lehnout a řádně prostudovat booklet s informace, texty a poděkování. Internet spolu s degradací prodejů desek přinesl ale dle mého názoru i spoustu praktických aspektů na hudební scénu. Takže je to trochu podivné a nejsem si úplně jistý, co si o tom mám myslet, ale snažím se využít doby, ve které žijeme. Takže používám také i zdroje streamované hudby. Je to dobrá cesta, jak rychle a zadarmo objevit novou hudbu. Ale také stále dělám nákupy alb na slepo jen podle obalu. Obecně se snažím trávit na internetu co nejméně času a trendy nejsou něco, o co bych se zrovna zajímal. Ty přicházejí a odcházejí a já si o nich nezvládám udržovat přehled a ani mě nezajímají. Nikdy jsem nebyl cool (smíích).

UNDERGANG hráli po boku takových jmen jako jsou AUTOPSY, REPULSION nebo BRUTAL TRUTH. Jaké to je sdílet stejné podium s takovými legendami? Jedná se do jisté míry o splnění snu?

Hrát s AUTOPSY byl splněný sen! Jsou to vážně fajn lidi a jsme stále čas od času v kontaktu. REPULSION byli také skvělí. To je taktéž moje srdeční záležitost, neboť tu kapelu miluju už roky. Jsem také součástí rozrůstajícího se společenství fanoušků REPULSION s tetováním jejich rozkládající se hlavy, které mám na své levé paži. Je vždycky skvělé sdílet stage s kapelami, které máš rád, zvláště když se ukáže, že jsou skvělé i jako lidi. Ale obecně se vždycky zajdu kouknout i na kapely, se kterými hrajeme. Noví nebo staří, prostě alespoň pár songů. Rád slyším a objevuji nové kapely. Můj sen je mít možnost hrát hudbu, kterou mám rád. A to s lidmi, které mám rád a zahrát si a zkoušet nové věci po celém světě. Naštěstí s UNDERGANG se mi to daří, takže se vlastně považuju za šťastlivce.

Máte za sebou hraní v několika zemích. Čeká vás i účast na evropském Maryland Death Festu a nedávno jste hráli v Rusku. Jak vypadaly vaše koncerty tam? A na jaké akce vzpomínáš nejraději za ty roky s UNDERGANG?

Dřív jsem hodně pařil a udělal ve svém životě svoji dávku blbostí. Takže pěkná řádka skvělých věcí zůstane bohužel zapomenuta. Obvykle nevím, co na takovouto otázku odpovědět, ale já si v podstatě užil všechno, co jsme udělali a dobrých 95 % koncertů, které jsme odehráli. Těch zbylých pět procent jsou ty, kdy jsem byl příliš najebaný, zvuk stál za hovno nebo se mi nedařilo.
Rusko bylo skvělé! Oleg z Ritual Booking odvedl dobrý kus práce a dokonce našel klub pro naší zastávku v Moskvě! A to pouhých pár dní před koncertem poté, co pravděpodobně církev, hrozbami nebo něčím takovým, donutila předchozí klub aby nás odmítnul. Staral se o nás velmi dobře a jeho kámoši nás vzali vždycky po městě. Potkali jsme tam hodně fajn lidí a doufáme, že se tam někdy vrátíme, abychom je mohli všechny zase vidět. Koncerty samotné byly šílené! Pravděpodobně nejšílenější odezva od fanoušků na našich koncertech, co jsem kdy zažil! Kapely, se kterými jsme hráli, byly vážně třída. To bylo skvělé. Pokud můžeš tak mrkni na MORBITAL, PYRE, GROND a CHAOSBRINGER! Netherland Death Fest by taky měla být dobrá akce. Těším se až zase potkám kámoše z celého světa a samozřejmě na spoustu skvělých kapel po celý víkend.

A co scéna u vás v Kodani? Jak jste na tom s návštěvností koncertů a počtem akcí? Můžeš doporučit nějaké zajímavé kapely od vás?

Je to hodně rozdílné. Koncerty, na které chodím já nebo na nich hraju, na tom nejsou v Kodani moc dobře. Zájem o death metal není v současnosti v Dánsku na takové úrovni, jak by jeden mohl doufat. Alespoň tedy pokud jde o akce, na kterých nehraje MORBID ANGEL nebo jiná velká kapela. Zrovna včera jsme měli vyprodanou show o 110 lidech spolu s DEIQUISITOR. Jeden nikdy neví, co se stane, i když se snažíš. Rozdáváš letáčky a rozlepuješ plakáty po městě a tak... Naštěstí znám pár dobrých lidí, kteří jsou ochotní nám s tím občas pomoci, za což jsem jim velmi vděčný. V současnosti je v Kodani spousta akcí. Za posledních pět let nebo kolik tu byla doslova exploze v počtu koncertů. Teď se to trochu uklidňuje, protože spoustu koncertů doplatilo na nízkou návštěvnost, neboť lidé si nemohli tohle všechno dovolit. A nebo se zrovna necítili na to jít třikrát, pětkrát za týden na koncert (smích). Já to tak dělal, ale ani já už to nezvládám a určitě v současnosti zpomaluji. S doporučením bych zůstal u death metalu, protože je to můj obor a protože je to přesně to, co bude čtenáře nejspíše zajímat. Takže zkuste novější kapely jako DEIQUISITOR, WURM'S TONGUE, DWELL, THE VEIN, REVERIE a PHRENELITH (další lokální kapela ve které hraji).

V únoru přijedete k nám do Česka na dva koncerty - v Břeclavi a v Písku. Co o vás mají fanoušci old school death metalu očekávat?

Ano, už ae velmi těšíme, až budem pro vás moci zahrát. Mám dobré vzpomínky na náš poslední koncert v Čechách, který byl v Břeclavi v roce 2012. Také to bylo organizováno Jožkou. Je dobrej, že nás nyní zase pozval na tyto dva koncerty (děkuji všem, kdo nám s tím byli nápomocní!). Myslím, že nemáme připraveno nic speciálního, ale určitě dostanete dávku jednoho z nejošklivějších death metalových výbuchů na téhle straně měsíce (smích). Naprostý zvukový rozklad, jediný způsob který známe a jak hrajeme.

Koncerty u nás odehrajete společně se spřátelenou kapelou DEIQUISITOR. O této bandě není příliš mnoho informací. Mohl bys ji prosím stručně představit?

Mám tu kapelu hodně rád. Pravděpodobně moje nejoblíbenější mladá death metalová kapela, která v současnosti vzešla z Dánska. Povstali v roce 2013 z popela black metalových undergroundových kámošů BLODFEST. Od té doby vydali demo, EP a nyní speciálně pro tohle turné i svůj plnohodnotný debut. Všechno na dánském labelu Ancient Darkness Production. Dva z hlavních členů se věnují undergroundovému extrémnímu metalu již přes dvě dekády a za ty roky hráli hned v několika zabijáckých kapelách. Jejich hudba je jednoduchý, ale trestající death metal. Hodně blast beatů kolem zapamatovatelných riffů, zabalených do hlubokého growlingu s občasným ječákem. Sttejně jako my jsou tříčlenná kapela a jejich koncerty jsou vždy brutální a intenzivní. Věřím, že jsem viděl snad všechny jejich show nebo zatím aspoň většinu.

Loni vám vyšlo album a UNDERGANG hodně koncertují. Jaké jsou nejbližší plány kapely? Nějaké delší turné, další deska, atd.?

Nyní se snažíme propagovat "Døden Læger Alle Sår" skrze turné a festivalové zastávky. Teď v únoru máme naše turné o sedmi koncertech v Německu a u vás v Česku. Potom Netherland Dead Fest, následuje Doom over London a domácí koncert. Pak přijde v červnu na řadu 26zastávkové turné v USA spolu se SPECTRAL VOICE, následované týdením nahráváním našeho čtvrtého alba v Earhammer Studios v Oaklendu v Kalifornii. Takže hodně super věcí máme naplánováno na první polovinu roku 2016.

Davide, díky moc za rozhovor pro Fobiazine, uvidíme se v Písku! Old school death metal forever!!!

Díky, že jsi si našel čas na tento rozhovor a pomáháš šířit hudbu UNDERGANG ve tvé zemi. Přeju ti, aby se v budoucnu tobě i tvému zinu dobře dařilo. Uvidíme se brzy! Děkuji Vám všem za to, že jste si přečetli tento rozhovor a děkuji také každému, kdo nám jakkoliv pomohl za těch osm let naší existence. A díky samozřejmě každému, kdo si od nás koupil nějakou nahrávku nebo přišel podpořit na koncert. I v příštích letech budeme nadále zamořovat svět, rány udržíme otevřené a zanícené. Ať žije nové maso!

Překlad:
Fredy

RECENZE

Bandcamp
Facebook

Zveřejněno: 14. 02. 2016
Přečteno:
3666 x
Autor: Peťan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář