Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
Heathen Convention 2024

Black metalisté SATOR MARTE z Nového Města na Moravě se po pěti letech vytasili s novou deskou \"Engulfed by Firestorm\". Nejen o ní se rozpovídal zpěvák Nav, trochou do mlýna přispěl i baskytarista Horn.

Okolo SATOR MARTE bylo několik let téměř naprosté ticho a v závěru loňského roku jste se zčistajasna vytasili s novým počinem. Co se u SM dělo během těch pěti let od vydání předešlé desky „Za zdmi“, kromě splitka s VINDORN a TRIUMPH, GENUS z roku 2012, na které jste přispěli třemi skladbami, jež se objevily už na dávném splitu s kapelou KRVAVÁ PRÁCE? Probíhala po celou dobu průběžně práce na nových kompozicích, nebo jste si dali pauzu?

Nav: Split s KRVAVOU PRACÍ nikdy nevyšel, ale byl v plánu, to máš pravdu.
Období nečinnosti jsme zatím měli mezi všemi deskami. Důvod několikaletých  rozestupů mezi alby SM je vždy stejný. Mě a kytaristu Ravena prostě baví cestovatelský život. Naposledy jsme několik let trávili putováním po krajích na druhé straně zeměkoule. „Engulfed by Firestorm“ je právě upečené, ale na dotazy Ti už odpovídám ze vzdálené Atlanty.  Další velkolepé dílo tedy nelze očekávat dříve, než za dva roky, řekl bych.

Album „Engulfed by Firestorm“ jste vydali pouze digitálně skrze Bandcamp. Plánujete v budoucnu i fyzický nosič? Pokud ano, máte představu o vydavateli? Případně pokud ne, proč jste se tak rozhodli?

Nav: Dohodli jsme se, že fyzicky desku vydáme pouze na vinylu. Může ale trvat dost dlouho, než najdeme blázna, který do toho zainvestuje, proto jsme využili Bandcamp, aby se novinka dostala mezi lidi ještě čerstvá.
Ne že bychom se CD vydání vyloženě bránili, jen to pro nás není tolik důležité. Kolik jich dnes prodáš... ? Ani my sami si je už nekupujeme. To už raději necháme udělat pár set gramodesek, který nějak vypadaj a lidi si jich víc váží.
Label stále hledáme, snad se brzy zadaří.

Instrumentální složku alba jste nahrávali ve známém studiu Shaark v Bzenci, vokály Nav zaznamenal ve studiu AB Records ve Škrdlovicích. Proč jste se rozhodli zpěv nahrávat jinde než zbytek desky?

Nav: No my jsme to celý nahrávali na etapy, ale kvůli zpěvu nemá cenu putovat od nás z Vysočiny až do Bzence. AB Records mám pár minut cesty a u toho zpěvu na studiu zase tak moc nezáleží, pokud to teda neděláš vyloženě u nějakých garážníků, a to v AB rozhodně nejsou. Naopak jsem byl dost překvapen, jaký  profi studio u nás máme, předtím jsem neměl tušení.
Taky jsem nebyl schopen nařvat celou desku za jeden den, chtěl jsem si to rozložit a to by v případě Shaarku bylo dost nepraktický a neekonomický. Takhle jsem si dojížděl, jak mi to časově a fyzicky vyhovovalo. Příště to udělám stejně.

Oproti desce „Za zdmi“ mi přijde zvuk takový uhlazenější, méně syrový. Byl to záměr? Kde jste nahrávali předešlé album?

Nav: Nám zase přijde hrubší a brutálnější. To byl záměr.  Novinka není pro lidi, co poslouchají TAAKE, nebo NARGAROTH. Ani pro fanoušky tradičního pojetí blacku, ani soudobého duchaření. Udělali jsme drsnou a brutální desku, v tom se s minulým albem trochu liší. METAL. Chtělo to hrubý a těžký sound.
„Za zdmi“ jsme dělali v Hellsoundu u našeho kámoše Honzy Kapáka z AVENGER. Ten se za posledních pár let dost vyšvihl a s ním i jeho ceny. Pro chudou kapelu jako SM to už nejni, a tak jsme šli do Shaarku, kterej už bubeník Svar před tím odzkoušel se svými projekty.

O grafickou podobu „Engulfed by Firestorm“ se postaral bubeník Svar. Obal alba výborně koresponduje s názvem desky i se samotnou hudební náplní. Značí pro vás i něco navíc, má nějaký skrytý význam? Má Svar na svém kontě grafiku i k jiným deskám, třeba i jiných kapel?
 
Nav: Ne, prostě jen výborně koresponduje s názvem desky a se samotnou hudební náplní :) Žádná poselství a skryté významy, nejsme okultisti. Metalový obal  metalové desky.
Pokud vím, Svar dělal obaly pro svůj vedlejšák TRIUMPH, GENUS a pro KULT OFENZIVY, kde bubnuje.
Obaly předchozích desek SM dělali jiní borci, ale nikdy to nedopadlo podle našich představ, a tak jsme to tentokrát nechali na Svarovi, když mu to tak dobře jde.

Novým počinem jste opustili v textech češtinu, je nazpíván výhradně v jazyce anglickém. Proč jste se pro tuto poměrně radikální změnu rozhodli?

Nav: Chtěl jsem to, angličtina mě baví víc. V čestině nemáme slovíčko fuck a bez toho je potěšení z textu poloviční :)
Angličtina má taky velkou výhodu v tom, že té poezii pak rozumí celý svět, a když už se s těma textama jednou tak morduju, ať z nich má pak alespoň užitek co nejvíc lidí. Jsem prostě dobrák... Ano vím, že mám třeba dejme tomu nedostatky ve výslovnosti, ale ono když si uvědomíš kolik akcentů existuje...
Taky musím říct, že se zatím spoustu fandů shoduje, že to zní líp.

V čem vidíte největší pokrok od debutu „Termonukleární evoluce“ k novince „Engulfed by Firestorm“? Změnil se od té doby nějak váš přístup ke skládání, ke kapele jako celku?

Nav: Přinejmenším jsme se naučili hrát. „Termonukleární evoluce“ je ještě trochu prasečina.
Přístup ke skládání se vlastně změnil jen na „Za zdmi“, kde jsem se Svarem dělal skladby společně. Na Evoluci a na novince máme každý rovný počet svých songů.
Při skládání „Termonukleární evoluce“ jsme byli jasně strašně ovlivnění MARDUK, WAR (Total War) a INFERNAL WAR.
Na „Za zdmi“ jsme se jako správní trenďáci povozili na tehdejší vlně experimentálnějšího, chladnějšího black metalu. Myslím, že jsme už měli vlastní ksicht, ale určitě to tam je alespoň trochu slyšet.
S „Engulfed by Firestorm“ se jednoznačně představujeme v zatím nejlepší formě. Není koho napodobovat, protože se nám vlastně už skoro nic nelíbí, takže jsme nuceni hrát jen podle sebe a to je ve výsledku znát. Jasně, pořád tam jsou slyšet naše dávné vzory, ale ukaž mi na kapelu, která hraje podobně.

SATOR MARTE nebyli v poslední době ani koncertně příliš aktivní. Plánujete v tomto ohledu více podpořit novou desku? Máte představu, které skladby z novinky byste rádi zařadili do setlistu?

Nav: Všechny fanynky teď budu muset zklamat, ale s koncertováním to v nejbližší době moc nevidím. Jak jsem už jednou zmínil, nacházím se dlouhodobě mimo vlast. Budete si muset počkat, až ukojím své cestovatelské choutky, muzika holt není všechno.
Jinak podle mě  má skoro celá deska docela slušnej potenciál pro živý hraní.

Podle nastoleného trendu posledních let byste teď měli přijít s nějakým splitkem (úsměv). Máte něco takového v plánu? Případně jste s nějakou kapelou už domluveni na spolupráci?

Nav: Mimo fyzické realizace „Engulfed by Firestorm“ plánujeme v minimálním nákladu na CD vydat nějaké staré, těžko dostupné věci plus k tomu asi přidáme dávnej, jen pro naši potřebu zaznamenanej koncert a asi dva nikdy nezveřejněné songy ze zkušebny. Vše na jednom nosiči. Momentálně na tom společně makají Svar a Jaroslav z KULTU OFENZIVY.

Konceptem mi evokujete „Panzer Division Marduk“ od švédských MARDUK: půlhodinová nezastavitelná řezačka, z většiny válečné texty, u nového alba i stejný počet skladeb... Jsou MARDUK jedním z vašich hlavních hudebních vzorů? Které další interprety za takové vzory považujete?

Nav: Bývávalo... kdysi. Na „Za zdmi“ byli dva válečné texty, na novém albu jsou  tři, tak nevím, nevím...
Novinka jede minimálně z padesáti procent ve středních tempech, tak s tou nezastavitelnou řezačkou bych to taky nepřeháněl. Jasně, nářez to je, ale v tom smyslu, že to má koule, ne ve smyslu rychlosti.
Pancéřová divize jistě bývávala naším hudebním vzorem a ono album patří k našim vůbec nejoblíbenějším, ale když si poslechneš poslední dvě desky, uvidíš, že je tam toho mnohem víc.
Celkově vzato jsme už někde jinde a v současnosti žádné vzory nemáme.

Docela netypické je, že jako skladatelé hudby jsou uvedeni bubeník Svar a vokalista Nav. Jak postupujete při samotném komponování? Zejména, co se týče kytarových partů?

Nav: U mě riffy vznikají během náhodného brnkáni si na kytaru, někdy i jen akusticky. Pokud mne něco zaujme, zůstanu u toho a metodou pokus-omyl  motiv postupně zdokonaluju, rozvíjím, až je z toho hotový riff. Na ten pak navážu další a další, tak vznikne skladba. Tu pak nahraju do počítače, kde jsem si k ní už vytvořil bicí. Smíchám to a pošlu ostatním na kontrolu kvality. Riffy, co se nelíbí, vyměníme, ale může se stát, a stává se, že borci celou věc zavrhnou. Skladba se musí líbit většině kapely, pak ji ve zkušebně dopilujeme, doděláme basu a nakonec si do věci vymyslím zpěvové linky a texty. Svar kytaru dělá stejným způsobem.
Máš pravdu, asi jsem ještě neslyšel o kapele, kde hudbu dělají bubeník a zpěvák.

Vyšlo některé z předchozích alb na vinylu? Jaký máte na tento formát názor, také vás zasáhla současná vinylová mánie, nebo to jde spíše mimo vás?

Nav: Na vinylu nám nikdy nic nevyšlo, ale to bychom s „Engulfed by Firestorm“ rádi změnili. My je sice nesbíráme, fyzické formáty jsou nepraktické a v dnešní době zbytečné, ale pokud to někoho baví, jedině dobře. Když už má hudba dostat tělo, ať je z asfaltu! Vypadá to moc hezky. Vlastně jsem se k tomu už vyjádřil výše.

Pokud se nepletu, celých patnáct let už fungujete v totožné sestavě (první tři roky ještě pod názvem FORGOTTEN ART). Tak stabilní line-up je dost netypickou záležitostí. Jak SATOR MARTE fungují při rozhodování o určitých záležitostech? Má jeden ze členů hlavní slovo, nebo jde vždy o demokratické hlasování?

Nav: Je to tak. Ze začátku jsme sice měli jiného basáka, ale to je tak dávno, že už to ani není pravda. Jsme především kámoši, proto nám grupa už tak dlouho funguje bez personálních změn. Každý z nás je hovado jiným způsobem, takže jasně, že se názory občas mohou rozcházet. V tom případě hledáme východisko, které se bude zamlouvat většině. Je to jen kapela, nejde o kejhák, takže nikoho nezabije alespoň částečně ustoupit.

Horn a Svar působí také v kapele AVERZE, žánrově dosti odlišné od domovské skupiny. AVERZE vznikla v době, kdy SATOR MARTE nebyli moc aktivní. Bylo důvodem i to, že jste si od black metalu potřebovali trochu odpočinout a věnovat se jinému projektu? Můžete jej v krátkosti představit?

Horn: Nedá se říct, že bychom potřebovali odpočinek od black metalu, spíš jsme se chtěli zabavit i jinak. Všichni máme rádi thrash metal, proto Svar společně s Loqem začali páchat věci ohledně AVERZE. Následně jsem sestavu doplnil já, Torham ze ŽREC a bubeník Heloth. AVERZE se popisuje dost těžko, protože z prvotního záměru hrát old school thrash se hudba transformovala do značně komplikovanější podoby. Takže nejlepší je poslechnout.

Je za námi rok 2015. Které desky loni vydané vás nejvíce zaujaly a čím? Zajímáte se o současné dění na (nejen) BM scéně, nebo spíše obdivujete staré kulty?

Nav: Zajímám se o hudbu celkově, pořád mě to baví, takže sleduju své oblíbené kapely, čtu e-ziny, zkouším nové věci. Akorát mám problém, že se mi skoro nic nelíbí, takže z minulého roku stojí za zmínku snad jen poslední IRON MAIDEN, MOTÖRHEAD, INFERNAL WAR, SOULFLY, možná MARDUK a ze slušnosti SLAYER.

Děkuji moc za odpovědi, závěrečná slova jsou vaše…

Nav: My děkujeme za rozhovor.

RECENZE

https://satormarte.bandcamp.com/

Zveřejněno: 07. 02. 2016
Přečteno:
4181 x
Autor: Opat | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář