Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

Výsledky za rok 2015...

Loni se předávání žánrových Andělů těšilo neobyčejné pozornosti, a mohl za to hlavně protagonista jednoho ze dvou žánrů, který zajímá nás a snad i naše čtenáře. Řeč je o Banánovi resp. skupině HANBA, která napřed ústy Vincy projevila z nominace radost (čtěte zde), aby následně ústy Banána odmítla cenu převzít (čtěte zde). Druhou hojně diskutovanou záležitostí pak byl samotný průběh večera, který pořádající agentura pojala jako ideální možnost k představení svých stájových koní nevalné úrovně, navíc evidentně mimo žánrovou mísu (čtěte zde). Většina těch, kteří žánrovky sledují, na formát pořadu láteřila a volala po změně, která letos podle proklamací pořadatele opravdu měla přijít. Hlavně měli konečně vystoupit umělci opravdu žánroví - Bratři Ebenové, BRAAGAS, PRAGO UNION a hlavně INSANIA!!! A když se Česká televize uvolila odvysílat z předávání „malých“ Andělů přímý přenos na adekvátním kanále ČT Art, měl jsem o programu na středeční večer jasno.

Jasno bylo i ohledně nominací, tak asi neškodí je tady připomenout, samozřejmě v kategoriích Punk & hardcore resp. Hard & heavy...

Hard & heavy

  • HEAVING EARTH - Denouncing the Holy Throne
  • MORTAL CABINET - Necrotica
  • PERFECITIZEN - Corten

 

Punk & hardcore

  • DEZINFEKCE - Interval jistot
  • FEAR OF EXTINCTION - ...And They Still Suffer
  • PRŮMYSLOVÁ SMRT - Invaze změn
  • VISACÍ ZÁMEK - Punkový království

A jak to tedy všechno proběhlo a dopadlo?

Čtyři minuty po avizovaném začátku začal přenos a bez jediného slova nějakého spíkra (konferenciéra, moderátora, uvaděče...) rovnou spustila rapující okšiltovkovaná skupina PRAGO UNION. A po ní... umělý hlas uvedl moderátora večírku - Libora Boučka. Pro mě překvapení, protože tenhle frajer se pohybuje v úplně jiném světě než je ten undergroundový, odkud většina nominovaných vylezla.

Po trochu nepatřičném poděkování sponzorům začalo udílení cen.

Hip-hop: Smack - civilní ceremoniál, krátké poděkování, hlavně rodině + těm, kteří ho podporují.

PRAGO UNION živě podruhé... žánr mimo můj záběr, ale kvituju, že se taková parta na předávání objevila, pro rapery a hiphopery asi událost. Ani se žel nedokážu soustředit na text, prostě mě to nezajímá a nebaví.

Elektronická hudba: HRTL - civilní převzetí ceny podruhé, krátká děkovačka evidentně potěšeného debutanta.

Bla bla bla... sponzoři...

Alternativní hudba: Poněkud nedůstojná kulisa hlučícího publika, které místo aby poslouchalo, co se říká na pódiu, baví se... dost hlasitě. Nezáviděníhodná situace pro moderátora i garanta ceny... cenu berou KVĚTY. Prý potřetí. Opět prakticky totožná krátká děkovačka s drobným vtípkem.

INSANIA!!! Konečně. (úsměv) Krátké představení kapely a už jede „Nebe a Nietzsche“. Zvuk aspoň z mojí pravěké telky není úplně ideální, ale co, INSANIA ve tři čtvrtě na devět živě v televizi s provokativní skladbou, to mi ke štěstí stačí.

Hard & heavy: Garantem je Michal Husák, který se nám nějak zakulatil. (úsměv) Sošku berou HEAVING EARTH!!! K mé naprosté spokojenosti, už nemusím tajit, pro koho jsem hlasoval, byli to tihle divočáci. Když kráčeli z hlediště na jeviště, objevil se v záběru kamery Řezník ve své tradiční masce, takže i MORTAL CABINET zřejmě dorazili, těžko říci, jakou provokaci zase měli připravenou, takže trochu škoda, že cenu nedostali... (smích) Ale cena je ve správných rukou, HEAVING EARTH pro ni dorazili komplet a z „předáviště“ se jim evidentně nechtělo, tak je musel Libor Bouček vyexpedovat. (úsměv)

Punk & hardcore: Petr Korál coby garant vysvětlil, proč byly nominovány čtyři kapely (rovnost hlasů na třetím místě). Sošku bere vcelku překvapivě DEZINFEKCE, která se na předávání cen nedostavila, ale poslala dopis. Krátce a jednoduše v něm vysvětlila, proč cenu odmítá převzít. Což je pořád dokola, pankáčové mají své zásady a ty se s prostředím cen Anděl neslučují. Nabízí se otázka, zda má smysl se v anketě punku věnovat... Já na jednu stranu postoj punkerů chápu, na druhou mi přijde trochu nepatřičné se takhle distancovat od lidí jako je Petr Korál, který se babrá s oslovováním hlasujících, ti mu dvoukolově posílají v dobré víře hlasy pro nahrávky, které jim přišly v daném roce nejlepší a že to jsou fanoušci punku, hardcoru a samozřejmě DEZINFEKCE je nabíledni. Psal jsem to už loni, kapela v podstatě odmítá ocenění od lidí, kteří jejich muziku poslouchají, propagují... Já dal hlas PRŮMYSLOVÉ SMRTI, ale vítězství bych přál i FEAR OF EXTINCTION a přeju ho i DEZINFEKCI, i když ho nechce. Jen nominace VISACÍHO ZÁMKU mi mezi opravdovými pankáči neštymuje.

BRAAGAS živě – opět žánr, který se běžně v TV neobjevuje, že to není nic pro mě, je můj problém, protože parta evidentně kvalitu má...

World music: PONK, aneb „my nejsme pankáči, takže nepíšeme dopisy...“ + poděkování kritikům, rodinám, přítelkyním, nahrávacím studiím...

Ska & reggae: URBAN ROBOT, 2x dredy do půl zad, krátké díky všem.

Folk & country: EPYDEMYE, trio, za něž mluví dáma, krátce a s úsměvem.

Jazz & blues: CONCEPT ART ORCHESTRA, opět mluví slečna, a neskrývá radost z ceny a děkuje kdekomu...

Už se dlouho nehrálo živě, nejvyšší čas, aby někdo hrábl do strun, a jsou to Bratři Ebenové. Zase mě to nebere, narozdíl od publika, které reaguje hodně vstřícně.

Videoklip roku: Co to tady sakra dělá? Samá mediální hvězda, KRYŠTOF, Ema Smetana, Aneta Langerová... neviděl jsem ani jeden klípek, takže nemohu soudit, ale Anděla dostala Aneta, což v kontextu nominací beru jako potěšující fakt.

Rock & pop: Nechápu, co tady tenhle žánr dělá, když existují ještě „velcí“ Andělé. Nominovaní jsou taky samí mediálně profláklí interpreti - KABÁT, SUPPORT LESBIENS, David Koller - kteří mezi ostatními žánrovými exoty nepůsobí zrovna patřičně. Anděla mají SUPPORT LESBIENS a klasicky děkují... do toho dvakrát vypadává obraz.

Ceny jsou rozdány, Libor Bouček se loučí a hrají Bratři Ebenové

Co dodat na závěr? Jako první mě napadá, že ač jako celek působil večírek lehce rozpačitě, proti loňské mizérii šlo o pokrok ne o krok, ale o skok. Libor Bouček může někomu z principu vadit, ale mně jeho civilní uvádění a sem tam pokus o vtípek přišlo odpovídající prostředí i akci. Mnohem důležitější ale byly hudební vložky. Zatímco loni se producírovaly samé kreatury, letos dostali prostor hudebníci mající k žánrovým cenám hodně blízko, hudebníci, kteří vesměs v minulosti nějaké ty Anděly posbírali, takže za tuhle volbu rozhodně palec nahoru, protože přesně po takové formě jsem loni volal. Takže bych měl být spokojený a vlastně i jsem, protože teď už opravdu nevím, jak jinak předávání těchhle chtěných i nechtěných cen udělat.

 


Zveřejněno: 24. 03. 2016
Přečteno:
3691 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

07. 04. 2016 09:41 napsal/a tom.ajara
sorry
omlouvám se, to jsem nezaznamenal. ikdyž osobně v tom nevidím moc rozdíl - celou tu akci prostě zastřešujou, s prominutím, zbytečný lidi...radši dezinfekci ohodnotím koupením piva na baru...
01. 04. 2016 14:55 napsal/a Oliva
Jablka a hrušky
Tom.Ajara si žel plete jablka a hrušky. Celý tento článek i diskuze je o ŽÁNROVÝCH (nikoli hlavních) cenách Anděl. V žánrových cenách Anděl, tedy alespoň v kategoriích Hard & heavy a Punk & hardcore, žádní lidi z Bontonlandů, Impulsů či Sázava Festů NEHLASUJÍ. Seznam akademiků napsaný někde na webu nemá se žánrovkami téměř nic společného. V kategoriích Hard & heavy a Punk & hardcore hlasují převážně opravdoví fanoušci těchto žánrů, konkrétně lidi z webzinů a fanzinů, mj. i několik lidí z Fobie.
31. 03. 2016 21:39 napsal/a tom.ajara
anděl
jen namátkou z výběru hlasujících akademiků: lidi, co jsou namočený do naprosto podřadnejch festivalů, jako sázava fest, votvírák a podobně, persony spojený s totálně nevkusným rozhlasem, jako třeba impuls, evropa 2, chlap z bontonlandu, kde maj všechno šíleně předražený, lidi z babišova óčka...a takhle bych mohl pokračovat dál. kde jsou ti fanoušci, o kterejch se tu mluví? honza děděk nebo jaroslav špulák? lidi, který o undergroundu nemaj ani páru, protože na koncert, kde není aspoň 150 lidí a nedostanou na něj lístky zdarma, prostě nepůjdou. nový kapely neznaj, protože jim za to prostě nestojí se po nich pídit a co si budem povídat, demo s prosíkem o recenzi dneska do pochybnejch rockovejch časopisů posílaj jen totální zoufalci - schválně si otevřete někdy spark...díky za pozornost, tohle mě stálo přesně tu sumu energie, kterou jsem ochotnej na ceny anděl vyplítvat...
25. 03. 2016 10:10 napsal/a Peťan
Ceny Anděl
Ankety mám celkem rád, ale Anděl mi k srdci nikdy nepřirostl. Asi proto, že se tam kromě dvou kategorií objevuje obsah, který jde mimo mě, proto pro mě osobně mají větší váhu např. výsledky Břitvy. Po nominaci HEAVING EARTH jsem si ale přenos pustil. Jsem rád, že tihle borci vyhráli a porazili \"nehudbu\" Mortal Cabinet... velká gratulace! Po předání ceny pro HE jsem to ale vypnul. Jednak mě nebavil obsah a pak - proboha proč - to uváděl někdo tak neznalý jako je Bouček? Nechci nijak snižovat jeho moderátorské schopnosti, ale tento člověk patří do bulvárů typu Vyvolení, Superstar nebo VIP zprávy. Potvrzuje se mi to při jeho moderování fotbalového studia a teď i Andělů...
25. 03. 2016 08:52 napsal/a Coornelus
něco k tomu
Dovolím si taky pár postřehů. V první řadě jsem rád, že jsem mohl jak v hard tak i v punk hlasovat. Že se to u punkáčů bere tak, jak se to bere, s tim holt nikdo nic nenadělá a v podstatě je i chápu. Možná bych se přikláněl k tomu, tuhle kategorii zrušit, ale zase jak by k tomu přišel Vinca, že jo :-) Vyhlášení mi přišlo celkem v pohodě, ale osobu Boučka jsem fakt těžce nepochopil. Dosadit tam personu, kterou si troufám tvrdit většina přítomných pohrdá, je fakt těžkej omyl. Jeho osobní ambice jsou přece jen taky jiné. Dost se divim, že ten kšeft vzal, ale zase ty modelky něco stojeje, to je taky pravda. Hudební doprovod ok, nic mě nedráždilo. Insania nepotřebuje komentář, kšilťáci Prago Union byli fajn, tak a teď mě ukamenujte :-))) Největší dojem večera na mě udělala vysmahlá dvojka Urban Robot, ty dredy a pohledy mluvily jasnou řečí :-)))) Možná si to pustim. Kategorie pop/rock a klip je z mého pohledu nesmyslná v žánrových cenách nesmyslná. Gratulace Heaving Earth.