Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

CD/LP/MC 2016, Season of Mist / black metal / Norsko

Recenzi na debutový počin ABBATH pojmu tentokrát trochu odlišně od předchozích. Nejprve půjdu po stopách zrodu sólového počinu této ikony black metalu, údajného rozpadu a následně ohlášeného pokračování okleštěných IMMORTAL, fakta budou občas proložena mým pohledem na věc a budu jedině rád, když se mi pod článek ozvete s jakoukoliv reakcí. Pokud jste kauzu podrobněji sledovali, příliš novinek se asi v první části textu nedozvíte a může vám sloužit spíše jako připomenutí a stručnější souhrn událostí. Až po tomto exkursu se zaměřím přímo na hudební náplň počinu „Abbath“, který spatřil světlo světa 22. ledna.


Jak sólový Abbath na svět přišel
Ten pocit, když se vaše srdcová kapela rozhodne skončit… Kapela, která vás provázela roky… Kapela, jejíž nahrávky máte tak naposlouchané, že kdyby vás někdo podrobil „testu oddanosti“ tím, že by vám pouštěl náhodně vybrané skladby, po dvou vteřinách byste ze sebe vyhrkli správný název… Kapela, kterou jste doufali, že ještě několikrát uvidíte naživo (v horším případě alespoň jednou v životě)…

Že je něco shnilého ve státě „Věčném“ ukázaly první zprávy o tahanicích o jméno i logo IMMORTAL z konce roku 2014. Na jednom břehu stál Abbath (vl. jménem Olve Eikemo - zpěv, kytara), který se údajně pokusil o výhradní vlastnictví v rámci jeho společnosti Eikemo Compositions. Zapomněl se o tom ovšem poradit s Demonazem (Harald Nævdal - dříve kytara, v současnosti texty a něco jako manažerství) a Horghem (Reidar Horghagen - bicí) a celou situací se tak začaly zabývat úřady.

Abbath se v dopise určeném Norskému patentovacímu úřadu obhajoval tím, že tito dva pánové si v létě 2014 chtěli dát od IMMORTAL delší pauzu a od té doby se mimo jiné přestali finančně podílet na pronájmu zkušebny, neboť „kapela dle jejich názoru nebyla nadále aktivní“. Eikemovi pauza nepřišla jakožto člověku, který se hudbou živí, jako dobré řešení. Ostatně asi ani fanouškům, kteří na nový počin čekali už několik let, vždyť „All Shall Fall“ už je záležitostí roku 2009. Abbath mezi létem a zimou 2014 za pomoci jiných muzikantů v podstatě připravil album nové, které mělo vyjít u německého labelu Nuclear Blast Records. V neposlední řadě Eikemo zmínil, že Demonaz, se kterým dali IMMORTAL v roce 1991 dohromady, od roku 1997 a alba „Blizzard Beasts“ působil pouze v roli textaře, neboť mu v dalším pokračování v roli kytaristy zabránil závažný zánět šlach. Horgh údajně prostě „pouze hrál na bicí“. Na tento dopis reagovali Nævdal s Horghagenem pouze tím, že obsahuje některé nepravdivé informace. Stále se však mohlo zdát, že IMMORTAL budou pokračovat v čele s Abbathem.

Po třech měsících ticha přišla na konci března 2015 zpráva, která mnou naprosto otřásla: IMMORTAL končí, Abbath bude pokračovat pod svým pseudonymem. Takhle definitivně skončila jakákoliv spolupráce a přátelství mezi zakladateli IMMORTAL: Demonazem, který mimochodem jeden čas žil v bytě Abbathových rodičů, a právě Abbathem, jehož manželkou po nějakou dobu byla Demonazova sestra, se kterou měl jednoho syna.

Frontman a zakládající člen IMMORTAL v posledních měsících horoucně skládal a zkoušel, výsledkem čehož je záplava nového materiálu, který je připraven k nahrání. Poté, co nebyl schopen dosáhnout dohody s ostatními členy kapely, dal dohromady novou sestavu,“ znělo oficiální prohlášení. Zároveň Abbath poděkoval Demonazovi, Horghovi i Apollyonovi za dosavadní spolupráci. Můj osobní dojem byl, že Abbath nechtěl dále přikládat pod kotel, chtěl předejít něčemu, co pár let zpět proběhlo u GORGOROTH, ustoupil a bude pokračovat pod svým pseudonymem a s novou sestavou. Pro mě, jakožto uctívače IMMORTAL, zpráva sice velice smutná, ale o nový materiál ochuzeni nebudeme a zdálo se, že se předešlo nadměrné šaškárně. Abbath oznámil spolupráci s basákem King ov Hell (GOD SEED, ex- GORGOROTH) a bubeníkem Baardem Kolstadem (BORKNAGAR, LEPROUS ad.), místo něhož se ale pod maskou jakožto Creature nakonec prezentoval (i na debutové desce) Kevin Foley (BENIGHTED).

V červnu se pro Metal Hammer Abbath o situaci znovu rozpovídal a snažil se celou záležitost ze svého pohledu objasnit. „Původně jsem se nechtěl vydat na sólovou dráhu. Chtěl jsem to nejlepší pro IMMORTAL. Chtěl jsem nahrát další album, neboť od „All Shall Fall“ uplynula dlouhá doba. Demonaz a Horgh mají nyní děti a rodiny a dostali jsme se tedy do té situace, že já nemůžu pracovat stylem, kterým by chtěli oni.

Chtěl jsem zkoušet minimálně třikrát týdně, avšak často jsme se sešli jen jednou a věci se vlekly. Seděl jsem se vším tím materiálem, držel zkušebnu, nahrával s metronomem a vše bylo protkáno napjatou atmosférou. Naposledy jsme společně pracovali někdy v červnu 2014.

Musel jsem tohle udělat. Chtěl jsem, aby IMMORTAL pokračovali, ale ne tímto způsobem. Nebyl mezi námi žádný dialog, což je i moje chyba. Měl jsem všechny ty sračky vytáhnout dávno, ale IMMORTAL po Demonazových problémech s rukou už nikdy nebyli tou pravou kapelou. Demonaz nebyl v kapele, ale chtěl jsem pro všechny to nejlepší, abychom zachovali ducha kapely. Proto, když se dali IMMORTAL znovu dohromady (rok 2006 – pozn. red.), snažili jsme se navázat na staré časy a vzali ho s sebou na turné, abychom vše sdíleli a byli jako kapela. Ale nikdy to nefungovalo. Ta chemie už tam nebyla.


Zajímavostí bylo, že po tak dlouhou dobu nepřišli Demonaz s Horghem v podstatě s žádnou reakcí a nevyjádřili svůj pohled na věc. Až nastal 13. srpen 2015. Šok! IMMORTAL pokračují bez Abbatha! Na Facebooku nejprve zmínili, že Eikemo spor o jméno prohrál v červenci 2015 a rozhodl se založit vlastní kapelu (což už oznámil mimochodem tři měsíce před tím).

IMMORTAL nikdy neskončili, museli jsme pouze podstoupit dlouhé právní procesy. IMMORTAL jsou více než kapela, více než jen forma hudby. Odchod jednoho člena na tom nemůže nic změnit. Budeme pokračovat v tom, čemu věříme, a síla „Blashyrkhu“ bude nadále žít. Zakládající člen Demonaz už složil nějaký materiál založený na jeho vizích Blashyrkhu z posledních téměř 25 let. Některé z nových skladeb už mají i jména: „Northern Chaos Gods“, „Called to Ice“ nebo „Blacker of Worlds“.

Odchod JEDNOHO ČLENA? To je alibismus nejhrubšího zrna. To nebyl JEDEN ČLEN, který by v IMMORTAL hrál dva roky na kytaru a na ničem se nepodílel. Chvíli mi po takovém vyjádření trvalo, než jsem vychladl.

V říjnu se dostal ke slovu znovu Abbath, který dle svého vyjádření neměl větší problém s tím, že bude duo pokračovat jakožto IMMORTAL. Stěžoval si ale, že nikdo nechtěl vyslechnout jeho část „příběhu“ (přestože právě jeho vyjádření plnila weby, zatímco Demonaz a Horgh mlčeli jako hroby). „Zbytek chtěl dělat věci výhradně podle jejich rozvrhu a zároveň prohlásil, že potřebuji podstoupit léčbu, což byl nesmysl. Vždy jsem se dostavil, ať na koncerty, nebo do studia – vždy. Měl jsem v plánu jít loni do studia a pokud by bylo po mém, IMMORTAL by právě teď byli na turné,“ uvedl Eikemo.

3. prosince se konečně „současní IMMORTAL“ rozhodli vydat své prohlášení. „Všechno bylo o Abbathových osobních problémech. Rušil zkoušky a už dlouho ruinoval kapelní progres. Skupina musela neustále odkládat zkoušky a ani poté se neukázal. Řekl kapele, přátelům a rodině, že potřebuje podstoupit znovu léčbu. Už předtím jednu podstoupil (o čemž se skutečně proslýchalo někdy v roce 2010 – pozn. red.). Nabídli jsme mu, že počkáme, než se dá dohromady. Bohužel se rozhodl změnit své rozhodnutí.

Namísto řešení svých problémů se za zády ostatních členů pokusil přepsat logo a jméno na sebe. Bylo těžké uvěřit, že ho jeho potíže dovedly až k takovému činu. Když byl tento jeho pokus odhalen kapelou, z ničeho nic se vydal na sólovou dráhu, jeho obviňování skupiny v médiích se ze dne na den změnilo. Jeho snahu o zisk vlastnictví jména i loga ukončil Norský patentovací úřad v listopadu (předtím IMMORTAL tvrdili, že už v červenci – pozn. red.). Jedním z důvodů bylo, že byl pouze spoluskladatelem hudby a nikdy se nepodílel na textech či názvech alb. Hudba byla vždy výsledkem snažení celé kapely.


Následovala informace, že nové album IMMORTAL bude nahráno v roce 2016 a vydáno u Nuclear Blast. „Jsme dobře připraveni a těšíme se na to, až fanouškům předložíme nový materiál. Nechtěli jsme věci uspěchat, chtěli jsme si vzít dostatek času a vytvořit další kvalitní album IMMORTAL.

Od té doby kauza utichla, utvoření názoru nechám na vás. Mně osobně leží v hlavě několik věcí. Pokud Abbath vše tak zanedbával a vše se kvůli němu odkládalo, proč už v lednu přišel s novou deskou a má dávno naplánované turné nejen po Evropě? Na druhou stranu to s ním asi jednoduché opravdu nebude, neb těsně před tour jej opustil jak bubeník Foley, tak live-kytarista Per Valla.

Dále by mě zajímalo, jakou pozici bude vlastně Demonaz v IMMORTAL nyní zastávat. Pokud jeho zranění bylo tak vážné, že 18 let nehrál, pochybuji, že by teď najednou dal takovou „Battles in the North“ naživo… Nebo bude na pódiu drnkat na tužku a papír? Že by nyní měli IMMORTAL naživo být dva noví členové + Horgh, to se mi snad ani nechce věřit… Možná se Demonaz postaví za mikrofon… já si ale nemohu pomoct: pokud se nedalo tomuto sporu vyvarovat, troufám si tvrdit, že když už Abbath přešel na sólový projekt, měl i Nævdal pokračovat pod hlavičkou DEMONAZ, pod níž vydal v roce 2011 celkem solidní album „March of the Norse“.

A ještě jedna věc mi vrtá hlavou… co Apollyon (do té doby baskytarista IMMORTAL)? Ani zmínka o jeho odchodu, ale v sestavě „nových IMMORTAL“ už nefiguruje.

Jak sólový Abbath zní

No, je čas od historie a všemožných hypotéz přejít k tomu, čím už se jedna strana stihla prezentovat. Přiznám se, byl jsem trochu skeptický, s čím ABBATH přijde, na druhou stranu jsem se ale nemohl dočkat, až si album poprvé pustím. Hned polovinu z celkových osmi skladeb label Season of Mist vypustil do lidí ještě před vydáním, s některými jsem byl spokojen více („Ashes of the Damned“, „Fenrir Hunts“), z některých jsem byl nadšen méně. Podobné ukázky vytržené z celkového kontextu alba ale beru vždy s rezervou, neb i ty méně „zakousávající se“ kusy mohou zapadnout do celkové atmosféry počinu naprosto bez problémů. Což je příklad i „Abbath“, neb taková „Count the Dead“ mě jednotlivě příliš nechytla a teď je z ní jeden z mých nejoblíbenějších kousků na albu, zejména pak její druhá část.

Album obsahuje osm skladeb o celkové stopáži čtyřiceti minut a každá z nich funguje skvěle. Ač některé z kompozic například ve své polovině vygradují (viz zmiňovaná „Count the Dead“ nebo následující „Fenrir Hunts“), v žádné z nich se nenachází nějaký krkolomný zvrat, který by dodával pocit jisté poslepovanosti. Vše je složené pečlivě, jednotlivé riffy na sebe logicky navazují, deska není spíchnutá horkou jehlou. „Abbath“ je také albem příjemně vyváženým, rychlejší fláky jako úvodní „To War!“, „Ashes of the Damned“, „Fenrir Hunts“ nebo závěrečná „Endless“ jsou proloženy táhlejšími a pomalejšími kusy jako „Ocean of Wounds“ nebo „Root of the Mountain“.

A zatímco ty zběsilejší pecky nechají občas vzpomenout i na IMMORTAL z období „At the Heart of Winter“ nebo okrajově i „Blizzard Beasts“ (o které mimochodem nedávno Abbath mluvil jako o své oblíbené), epičtější skladby se pohybují na pomezí počinů „Sons of Northern Darkness“, „All Shall Fall“ a bočního Abbathova i Kingova projektu I a desky „Between Two Worlds“. Právě v nich ABBATH nejvíce chladí, teplota riffů se pohybuje daleko pod bodem mrazu.

Asi jsem ani nečekal, že to budu moci napsat, ale po kompoziční stránce nemám „Abbath“ v podstatě co vytknout. Baví mě od začátku do konce, žádná ze skladeb neplní roli vycpávky (jíž jsem například trochu cítil u songu „Norden on Fire“ na desce „All Shall Fall“). Nějakou dobu jsem si ale musel zvykat na produkci, na které se podíleli hned tři maníci: Dag Erik Nygaard, Daniel Bergstrand a Giorgos Nerantzis. Kytara je v rychlejších pasážích až trochu zahuhlaná, hodně nabasovaná, Kingova basa tak trochu ztrácí na důrazu a na povrch se dostane v podstatě výhradně ve výjezdech, jako je tomu například ve „Winterbane“ nebo „Root of the Mountain“. Kytara navíc jako by byla po celou dobu prohnaná skrz nějaký flanger. Napadá mne, že se Abbath snažil trochu přiblížit atmosféře desky IMMORTAL „Blizzard Beasts“, a to i co se týče textové náplně, neboť texty k „Abbath“ napsal Simon Dancaster, který Norům asistoval právě u alba z roku 1997. Co naopak z produkce cením je přirozený zvuk bicích (jen virbl bych si dokázal představit lehce výš) a perfektně zapuštěný Abbathův vokál do instrumentální složky. Eikemo samozřejmě využívá svého charakteristického nakřáplého hlasu, například v závěrečné pasáži „Winterbane“ se ale dočkáme i lehce jiné podoby, než na kterou jsme za ta léta zvyklí.

Kdo čekal, že Abbath a jeho družina přijdou s něčím naprosto odlišným od předešlé tvorby tohoto maniaka, ten bude zklamán. Troufám si ale tvrdit, že snad nikdo takový neexistuje. Abbath vsadil na to, co ho za více než dvacet let dostalo do čelních pozic black metalové scény, přidal příměs klasické heavy metalové jízdy a naservíroval nám osm živočišných a nezkrocených kompozic zabalených do svého obličeje. V podstatě kterákoliv ze skladeb by měla fungovat i naživo a jsem zvědav, které z nich ABBATH pro vystoupení v Praze 4. února vybere.

Seznam skladeb:
  1. To War
  2. Winter Bane
  3. Ashes of the Damned
  4. Ocean of Wounds
  5. Count the Dead
  6. Fenrir Hunts
  7. Root of the Mountain
  8. Endless
Čas: 40:54

Sestava:
  • Abbath – zpěv, kytara
  • King – basa
  • Creature – bicí

http://www.abbath.net/
http://www.season-of-mist.com/

Zveřejněno: 01. 02. 2016
Přečteno:
4275 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Opat | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

07. 02. 2016 12:56 napsal/a Opat
...
Moc děkuji, vážím si toho. :-)
06. 02. 2016 08:50 napsal/a Corvus
♫
Budu stručný: Jedna z nejlepších recenzí, kterou jsem v poslední době četl. Obsáhlá, trefná, zajímavá. Díky!
02. 02. 2016 01:05 napsal/a lord Nazgul
Dekuju
Díky za super recenzi a zároveň náhlednutí pod pokličku. Vím, že se u Immortal něco dělo, ale co konkrétně jsem nikdy nesledoval. Byť nejsem až tak skalní příznivec jako ty, jejich starší tvorbu mám hodně rád a hlavně At the Heart... je pro mě jedno z nejlepších alb co vůbec znám. Upřímně pro mě už přestali existovat již s posledním řadovým počinem, All shall mi přišlo jako obří porce nudy, zato Demonazuv solový projekt je výborná záležitost. Stejně tak Abbathova stará bokovka \"I\" měla šťávu, zastávám tedy názor, že jim oddělení nakonec bude i slušet, a jméno Immortal se stane ještě větším kultem a nebu urážet samo sebe nějakou zpaskvilenou tvorbou...
01. 02. 2016 17:30 napsal/a Opat
...
Děkuji moc všem. ;-) Bohužel, když už to v březnu vypadalo, že se to všechno vyřeší Abbathovým přechodem na sólovku a koncem značky Immortal, najednou pak přišla druhá a pro mne naprosto dechberoucí fáze... No, jsem docela zvědav, s čím se zbytek vytasí...
01. 02. 2016 11:05 napsal/a Peťan
Kauza
Pěkně napsaná recenze i s něčím navíc. Tu kauzu jsem nesledoval, ale je to přinejmenším smutný. Že se to stalo v tak velké kapele jako jsou Immortal, to ještě celkem pochopím, ale tyhle soudní tahanice a spor o jméno či nárok na složený materiál se odehrávají i na nižších úrovních a někdy i v undergroundu. To je opravdu smutný...