Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
HUSMAN FEST

CD/LP 2015, 20 Buck Spin / death metal / USA

Death metal se oproti dřívějšku trochu dostal mimo můj hlavní zájem, zvláště pak proto, že řada kapel z tohoto ranku sahá buď k melodickým formám, nebo zase směřuje k brutálním formám výpovědi a ty mě svou jednotvárnější podobou taky moc neoslovují. Ale na druhou stranu mě hodně baví zajímavé symbiózy, třeba thrash-death nebo death-doom propojení, tam se poslechem bavím, špína a osudové ponížení spojené se smrtí mě trochu protismyslně uvádí v nadšení a probouzí životní energii. Ještě před nedávnem jsem neměl o existenci deathmetalového tělesa VASTUM ani ponětí. V neskutečné záplavě kapel tohoto ražení člověk nemůže poslechnout všechno, to zkrátka není možné, a orientace, co je dobré a co nestojí za nic, je dost obtížná. A tak také k těmto Kaliforňanům jsem se dostal naprostou náhodou. Zalíbil se mi obal, mrknul jsem na bandcamp, zaposlouchal se a tři hodiny se nehnul, zůstal zcela ochromen, přikován, zkroucen, no zkrátka, to bylo něco! Něco, o čem jsem psal  výše: silné, těžké, metalové, smrtící, hnilobné, drsně emocionální, zkrátka vynikající poslech. Poslechl jsem vše, co tam nabízeli, bylo to vražedně dobré.

VASTUM se dali v San Francisku dohromady v roce 2009, krátce pod názvem CORPUS, ale ještě v témže roce sáhli k názvu, který drží dodnes. Je pozoruhodné, že mozkem kapely jsou dva lidé odlišného pohlaví: zpěvák Daniel Batler a kytaristka a doprovodná vokalistka Leila Abdul-Rauf. Logo kapely i některé grafické výtvory na obalech jsou Danielovou prací. Obojí mě zaujalo, logo má šmrnc a sakramentský cejch staré školy, těžko čitelné, dostatečně rozpadlé a přesto založené na starobylém pevném kaligrafickém podkladu. A motivy na obalech: přesná geometrie a řád v kontrastu s figurální kresbou, jež nevyjadřuje přílišnou pozitivní náladu, naopak bolest, vnitřní boj a rozpolcenost. Jednoduchá barevná kombinace, opět záměrně založená na kontrastu. A jak to perfektně koresponduje s jejich muzikou, paráda! Ale to jsem si uvědomil až později a o to víc si takovéto práce cením. A Leila, naprosto fenomenální kytaristka, na riffu pevná a nekompromisní, při sólech téměř psychedelická a takřka se vymykající žánru, který hraje. To ovšem jen navyšuje kvalitu a snižuje práh stereotypu této muziky. VASTUM vždy fungovali v pěti lidech a určitý řád lze spatřit i v jejich dosavadní diskografii. Ta obsahuje tři alba, vydaná pěkně vždy po dvou letech, každý počin má šest skladeb a délka desky se vejde vždy do snesitelných čtyřiceti minut. Kde je ovšem vidět vývoj, tak v hudebně výrazové sféře. Pokud bychom debutové album „Carnal Law“ považovali za čistý death metal, pak druhé „Patricidal Lust“ je mírně temnější a jakoby zastaralejší. Ovšem poslední deska „Hole Below“ je podle mě jednoznačnou fúzí deathu a doom metalu v nejsyrovější verzi, v podobě bahnitých AUTOPSY, démonických Japonců COFFINS nebo třeba ASPHYX v té jejich řezavé, suché podobě. Nicméně VASTUM disponují dost unikátním zvukem a o nějaké nápodobě lze jen těžko hovořit, a to, proč zmiňuji jiné kapely, je tu jen pro motivaci k poslechu.

Nástup do alba „Hole Below“ se zařezává do mozku mrazivými ozvěnami a následným riffem nepříliš razantního tempa se silnou rytmikou. Od samého začátku je spojení basové kytary (Luca Indrio) a bicích (Adam Perry) bezchybné. Jenomže pak do pochmurné atmosféry skladby vstoupí Dan Batler zoufale utopeným hrdelním vokálem, který střídá beznadějně neosobní recitací vycházející z útrob zoufalství. To je projev zmučeného podvědomí tvora žijícího mimo dimenze běžného chápání. Hudebně plné, logicky se opakující motivy jsou narušené kvílivými zvuky Leiliny kytary. Hodně drsný a mnohé slibující počátek. Bez oddechu je servírována další porce. „Amniosis“ svojí zdánlivou jednoduchostí evokuje starobu death metalu, středně rychlé, téměř strojové tempo bez nějakých výkyvů je však v čase 3:52 přerváno výkřikem, zoufalým projevem utrpení a bolesti, ze kterého běhá mráz po zádech. Třetí věc „In Sickness and in Death“ nese atribut jedné z nejcennějších skladeb celého alba. Zašpiněné akordy a zakalené riffy se tu prolínají s hutnou melodickou složkou. Jako BOLT THROWER raných devadesátých let. Vše je podtrženo ohromující prací kytaristky Leily Abdul-Rauf a výtečnými, mnohdy až jemně znějícími bubny. Následuje valivý začátek songu „Intrusions“, v jehož charakteristice bych jen opakoval, jak emocionálně silně muzika VASTUM drtí posluchače. Za zmínku stojí ještě ponuřejší tempo a s přibývajícím časem tíživější atmosféra. Předposlední píseň nese stejné jméno jako celý titul. Zde se v drtivé pravidelnosti vrací bušení přerývané pouze zničujícím vokálem. Pro tohle se vyplatí u desky vydržet. Napoprvé brutálně monotónní, ovšem při pozorném poslechu neskutečně dynamická záležitost. Závěrečná „Empty Breast“, nejdelší píseň na albu, se rozjíždí kvílením sólové kytary, které pak, vystřídáno hutnými pasážemi, jen dotvrzuje, že si kapela zavede posluchače nakonec kam chce, do ztišeného bezbřehého zmaru. V podstatě cyklicky zavře kruh celé desky, výrazově i zvukově.

Deska „Hole Below“ a ostatně celá tvorba VASTUM se textově týká nehezkých témat souvisejících s erotikou, zejména ponižování a trápení se. Není to však pohled z pozice násilníka nebo úchylného maniaka, ale spíš naopak jsou zde předkládány porušené city strany druhé, ponižované, trpící.

A závěrem nezbývá než toto dílo a vlastně celou tvorbu VASTUM doporučit k poslechu, protože se jedná o neotřelou produkci. Jestli bych si představoval vývoj death metalu, tak tímto směrem a v takovéto podobě. „Hole Below“ – úžasná a nadčasová záležitost!

Seznam skladeb:
  1. Sodomistic Malevolence
  2. Amniosis 
  3. In Sickness and in Death
  4. Intrusions
  5. Hole Below (A Dream of Ritual Abuse)
  6. Empty Breast

Čas: 37:05   

Sestava:
  • Daniel Butler - vocals
  • Luca Indrio - bass
  • Leila Abdul-Rauf - guitars, vocals
  • Shelby Lermo - guitars
  • Adam Perry - drums

http://vastum.bandcamp.com/
https://www.facebook.com/pages/Vastum/440192535391

Zveřejněno: 08. 02. 2016
Přečteno:
3460 x
Hodnocení autora:
10 / 10

Autor: štěpán | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

08. 02. 2016 07:18 napsal/a Peťan
Vastum
Perfektní album a recenze. Díky za tip Štěpáne, Vastum už nějaký ten pátek točím a nemůžu se toho nabažit :-)