TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

4​-​way split LP 2015, vlastní náklad / doom, sludge / Česko, Polsko

Na konci roku vyšla vinylová deska, na které se spojily čtyři kapely, holdující žánrům, jakými jsou doom a sludge. Navázaná spolupráce je doslova mezinárodní. Dva z účastněných spolků jsou tuzemští zástupci, zatímco ti druzí jsou naši severní sousedé z Polska. Nejznámější kapelou, budou pro našince V RUKOU OSUDU, kterým jsme se už na našich stránkách několikrát věnovali. V RUKOU OSUDU na straně A doplňují moravští MUSHROOMS OF YUGGOTH. Strana B logicky patří polské straně, kterou zastupují 71TONMAN a O.D.R.A.

V RUKOU OSUDU se prezentují jednou skladbou, dlouhou na doom tak akorát. Téměř sedmiminutová kompozice „Samota“ oproti tomu, co je od kluků známo z minulých nahrávek, opět působí vyspělejším dojmem. Jakoby se tohle severočeské trio s každou skladbou posouvalo dál a dál. „Samota“ už není tak jako v minulosti zatěžkaná po celou dobu ultra pomalými tempy, i když na hodně táhlou pasáž uprostřed dojde, a je to víc sludge doom, vůbec to není na škodu. Tahle věc je podaná na konkurenci schopném podnose. Úvodní kytarový riff se po několika protočení stává lehce návykovým. Pozitivně působí i zapojení češtiny, kdy je slovům až překvapivě dobře rozumět, a nezbývá než konstatovat, že je tady k poslechu skladba, která se povedla. A to jak po zvukové stránce, to už je tradice, tak hlavně po té kompoziční.
 
MUSHROOMS OF YUGGOTH loni debutovali demo kazetou „Kraken“ a teď si odbývají premiéru na černé desce. Kapela kolem kytaristy a zpěváka Johnixe se prezentuje věcí „In Solitude“. Tím pádem je text tentokrát anglicky a v podstatě se stejným názvem jako u kolegů o odstavec výš. MUSHROOMS OF YUGGOTH zvolili pro svojí skladbu docela jednoduší kompoziční záměr, který ale když se provede dobře, nemůže nepotěšit. Polovinu skladby se hudba jen tak líně převaluje a nenabízí nic úchvatného, ale v té druhé nastoupí silný kytarový motiv a skladba graduje až do závěrečného fade outu, který nijak extra nemám v lásce, ale tady mi to kupodivu nevadí.

Po hodně solidní české stopě, otáčím desku a vstupuju do úplného neznáma. O obou polských kapelách jsem v životě neslyšel. První z nich jsou 71TONMAN z Wroclawi. Ti zatím mají na svém kontě pouze jednu desku z roku 2013. V „Heyday“ se představují jako kapela, která se nejvíc velebí ve středním sludge tempu, kdy na sebe největší pozornost strhává frenetický řev zpěvačky s minimalistickým pojmenováním J. Nemůžu tvrdit, že by se mi její vyšponovaný hlas líbil, ale ta naléhavost k hudbě, jakou 71TONMAN produkují, docela sedí. Celkově se jedná o v dnešní době už bohužel průměrnou skladbu. Něco co neurazí, ale už jste to slyšeli v lepší podobě mnohokrát.

Navazující O.D.R.A., pocházející ze stejného města jako jejich kolegové, vložila na desku dvě věci, které mají dohromady sedm minut. O.D.R.A. patří ke zkušenějším kapelám. Jejich diskografie čítá čtyři velké desky a co mě praštilo do očí je, že za mikrofónem najdeme zpěváka, působícího  pod nickem Chudy Byk. (úsměv) První song „Moloch“ začíná stoner riffem, za který těžko obdrží body za originalitu, ale na to se tady až tak nehraje. Obě skladby znějí jako těžkotonážní stoner/sludge hoblující jeden motiv dokola, proložený kytarovými sólíčky, které jsou milým zpestřením. Bohužel ani jedna ze skladeb, není nějakým skrytým pokladem, který by kapelu posunul někam výš.

Na světě je deska, představující sondu do hlubokého underground na pomezí sludge a doomu. Já jsem si rozšířil obzory o polské kapely, které mě ale svými skladbami nepotěšily tolik, jako ty tuzemské. Těm se jejich vklad opravdu povedl, u Poláků jsem žádnou větší nadstavbu nenašel.

Bez bodového hodnocení.

Seznam skladeb:

  • Strana A:
1. V RUKOU OSUDU - Samota (6:31)
2. MUSHROOMS OF YUGGOTH - In Solitude (7:12)
  • Strana B:

Zveřejněno: 09. 02. 2016
Přečteno:
3671 x
Autor: Coornelus | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář