Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

16.1.2016, Strakonice - Restaurace Jiskra

Lukáš:

Môj prvý koncert v roku 2016 som síce plánoval až na nasledujúci víkend, ale na poslednú chvíľu som sa spontánne rozhodol, že si sobotnú strakonickú akciu nenechám újsť. A akcia to teda bola rozmanitá. Z pôvodne avízovaných piatich kapiel, ktoré reprezentujú špičku domáceho HC/punku, thrash metalu a death/blacku, sa nakoniec stali len štyri. COMMODORE-64 z určitých dôvodov napokon nevystúpili, ale aj tak sme nemuseli zúfať. IMPURITUM, LAHAR, SVINĚ! a CONOPED takisto sľubovali viac než príjemný zážitok.

Do Strakonic sa vydávam v sobotu popoludní a po príchode k autobusu zažívam mierne zdesenie. Všade totálne plno a bus absolútne narvaný, prevažne posádkou, ktorá už prekročila dôchodcovský vek. Našťastie mám miestenku, tak vyhadzujem nejakého pána - jeho vek prezmenu neprekročil 30 rokov, tak som nemal výčitky, že musí stáť - sadám si k oknu, strkám sluchátka do uší a už si to rajdíme na jih Čech. Cesta za sprievodu nového albumu CAULDRON ubieha celkom rýchlo, akurát to topenie mohlo byť nastavené na nižšiu teplotu. Okolo pol šiestej vystupujem zo sauny na mojej cieľovej destinácii a presúvam sa na benzínku, kde mám o pol hodinky neskôr zraz s Peťanom a RKP. Chlapci dorazili načas, vyzdvihli ma a vydali sme sa za naším redakčným šéfom Johanom na menšiu Fobiazine  poradu (úsmev). Pri pivku ten čas plynie nesmierne rýchlo a do začiatku koncertu ho už moc nezostávalo, tak sme sa okolo siedmej hodiny presunuli do Jiskry. Po príchode hneď registrujem známe tváre, po zvítaní si to namierim k baru a dostávam výbornú čapovanú Plzničku. Predom upozorňujem, že som celú akciu pojal tentokrát viac spoločensky a muzike som svoju pozornosť nevenoval tak, ako to je u mňa obvyklé, čiže sa za prípadné nezmysly v reportoch ospravedlňujem (smiech).

Role zahajujúcich sa namiesto COMMODORE-64 zhostili domáci CONOPED. A na začiatok to bol rozbeh viac než solídny. Ich zmes hardcore s príchuťou pravoverného old school thrash metalu to v predných radách dokázal okamžite rozhýbať. Z dôvodu absencie zvukára to bol trošku zvukový bordel, ale keď som si stúpol o pár metrov bližsie, výrazne sa to zlepšilo a ja som si ich set vzápätí začal užívať. Chlapci hrali nekompromisne a bez okolkov a domáce publikum im zobalo z ruky. Veľmi výživný úvodný set!

Druhí sa na značky postavili SVINĚ! z Vodňan. Človek by skôr čakal, že to budú kuratá, ale budiž (smiech). S pribúdajúcou hladinou alkoholu v krvi mi nie príliš dobrý zvuk postupne prestával vadiť a očividne nevadil ani nikomu z prítomných. Aj títo páni, podobne ako predchádzajúca svorka, to dokázali vpredu pekne rozparádiť. Ich kombinácia HC a punku s výstižnými českými textami zahratého pekne od podlahy nenechala na nikom vpredu nitku suchú.

Na LAHAR som sa samozrejme tešil najviac ako vždy. Pätica z Písku a okolia v čele s Inym zapríčínila presun jihočeských ultras do predných radov a hneď sa sputilo to pravé nefalšované thrashové peklo. Nepoznám moc kapiel, ktoré dokážu hrať s takou intenzitou ako LAHAR. Nechávajú na pódiu všetko a publikum im to patrične vracia. Akurát v Jiskre to s tým pódiom bol trošku problém. Nie je tam totiž žiadne, tak som mal problém vysporiadať sa so skutočnosťou, že si v sobotu večer nezaskáčem. Nakoniec som volaniu stagedivingu neodolal a poprosil som kamarátov, aby mi nad svoje hlavy pomohli, čo možno v tom alkoholovom opojení nebol najšťastnejší nápad a takmer hneď si to moja hlava namierila smerom k podlahe. Po celkom slušnej pecke som mal chviľku čo robiť, aby som sa dostal z dezorientácie, ale akonáhle mi došlo, na akom koncerte som, bolesť som prestal vnímať a možno ma aj úplne prešla. Skvelé zistenie, že hudba LAHAR funguje aj ako výborné analgetikum! Za zhruba polhodinu zaznel tradičný set, kde nesmeli chýbať hity ako „Řecko“, „Neviditelná fronta“, „Oheň“, či „Mráz“, kde nám Iny v refrénoch požičal mikrofón, aby sme si mohli okrem našich tiel potrápiť aj hlasivky. Díky za ďalší parádny koncert!

Po takomto výkone si musím dopriať pivnú pomoc a sadám si do backstagu, kde už zotrvám až do konca. Snáď sa nikto neurazí, ale poslednú bandu IMPURITUM už z nedostatku síl vynechávam a venujem sa pokecu s kamarátmi a brnkaniu do strún Korkovho SG-čka. No sľubujem, že sa pri najbližšej možnosti vidieť túto bandu polepším (úsmev). Máme teda za sebou skvelú akciu, kde si každý návštevník určite prišiel na svoje a neverím, že by z Jiskry odchádzal niekto, kto by bol s priebehom koncertov nespokojný. Skvelá atmosféra vládla po celý čas a aj vysoká návšteva ma prekvapila (takýto počet divákov sa v pražských kluboch moc často nevidí). Díky organizátorom za skvelý večer a zase niekedy v Strakonicích naviděnou!


Peťan:

Mým prvním koncertem v roce bývá už pár let tradičně akce ve strakonické hospodě Jiskra. Letos Zbyňa a jeho crew pozvali nejlepší a nejlákavější line-up za dobu existence této lednové akce. Alespoň tedy pro mě. Soudě dle návštěvy, když dorazila naprosto plná Jiskra, jsem určitě nebyl sám. Na poslední chvíli odpadnuvší COMMODORE 64 žádná kapela nenahradila a tak se začínalo někdy kolem deváté.

V roli startérů večera se objevili CONOPED. Kluky jsem nějakou dobu neviděl a musím říct, že tahle parta roste a roste. Když porovnám jejich koncerty před dvěma roky a teď, je to úplně jiná kapela. Parádní a nasraný mix hardcore/thrash/punku musel bavit. Venca tradičně řádil za mikrofonem, a i když jsem v malých prostorách zezadu téměř nic neviděl, byl to kvalitní set!

Vodňanští SVINĚ! jsou stálicí jihočeské scény. I tentokrát předvedli svůj hardcore-punk nálet s nejvyšším nasazením. Punx chrochtali blahem, metalheads se přesouvali k baru a já si poslechl zhruba patnáct minut. SVINĚ!  hráli rychle, hráli dobře, ale hráli neskutečně dlouho. Nevím, ale podobné kapely by měly dostat maximálně nějakých pětadvacet minut, nasekat to tam a vypadnout. Jinak klasika fajn koncert.

Co říci o hlavním taháku večera? LAHAR přišli, naladili, sundali čepice, zmasakrovali to, sbalili cajky, nasadili čepice a odešli (smích). Kluci okořenili setlist několika starými vykopávkami. Po dlouhé době jsme mohli slyšet „Dva hroby“, „Oběti doby“ nebo „Atomovou hrozbu“. Zejména posledně jmenovaný kousek mě potěšil asi nejvíc, protože naživo jsem ho slyšel snad naposledy na výročáku 10 let LAHAR, kde ho řval Iny ještě v roli hosta. Těším se na novou desku víc, než na SLAYER!!!

Závěr obstaralo pětičlenné komando smrti IMPURITUM. Posledně v Tejně jsem si je moc neužil, tentokrát to bylo jiné. Valivý death metal se vší parádou, hutné riffy, sóla… Rozjetý kolos, který nejde zastavit. Sice už jsem měl nějaký to promile v krvi, ale IMPURITUM mě opět semleli. Cover „The IV Crusade“ na závěr jen podtrhl vysokou kvalitu této bandy.

Jiskra se vydařila po všech směrech. Je to totální underground, kde jsou kapely s fans v jedné rovině. Zvuk tu nikdy nebyl excelentní, což se při daných prostorech jednoduše očekává. Poslouchatelné však byly všechny čtyři kapely. Vstup 100 Kč, parádní atmosféra, super návštěvnost, mraky kamarádů a známých, pivo a rum, čtyři lokální kapely držící si vysoký standard... co víc si přát? Výborným gestem pořadatelů pak je vybrání částky 5500 Kč, která bude odeslána rodině Filipa Fuchse...


Johan:

Bez dvou dní po roce opět v Jiskře, opět v režii Thrashers Crew a opět v duchu old school paleb. Jako obvykle CONOPED + další tři jihočeské úderky, každá trochu jiná. Původně měli zahrát ještě COMMODORE 64, leč podle zákulisních informací se nějak poškorpili a tak se v Jiskře neobjevili...

Takže vzal za své i plánovaný začátek ve 20 hodin, CONOPED zahájili o hodinu později a roztočili svůj klasický kolotoč, na němž se střídají punkové, hardcorové a thrashmetalové rytmy a melodie. Krátké a svižné songy bavily, kapele to šlapalo, žel zvuk tentokrát příliš nepřál... Minule mi to ve stejném prostoru přišlo mnohem lepší, tentokrát byly problémy hlavně se zpěvem, který se nedařilo optimálně nazvučit, takže kdybych některé texty neznal, těžko bych něco pochytil. Ale o zábavu se první kapela postarala, hrála tak akorát dlouho a dočkala se vstřícných reakcí publika.

Co se týká počtu lidí, tak bych tipoval dobrou stovku příchozích, prostor byl úplně plný, místo mezi muzikanty a přihlížejícími nebylo prakticky žádné... SVINĚ! to taky rozjeli ve velkém stylu, hardcore v jejich podání mě nějakých dvacet minut bavil hodně, i když opět se nedařilo udělat zvuk tak, aby bylo rozumět zpěvákovi... Ten se na neviditelném pódiu (žádné v Jiskře není) nemohl udržet a vydal se i mezi lidi, až se někteří divili, kdo že to kolem nich řve do mikrofonu... Po oněch dvaceti minutách mě ale skladby začaly splývat a hrací čas, možná třičtvrtěhodinový, mi přišel příliš dlouhý.

LAHAR vidím asi nejčastěji ze všech kapel, a pokaždé mě baví, pořád se mi neoposlouchali... Intenzivní thrashmetalová smršť zase ničila a jako obvykle se rozjel divoký moshtanec, v němž zase nechyběli kolegové z redakce. (úsměv) Tentokrát žel s nepříjemným kotrmelcem, po kterém si Lukáš zvětšil hlavu zhruba o deset procent... když jsem na bouli jako zeměkouli sáhnul, dost mě to vyděsilo, naštěstí byl kamarád v pořádku. Iny zase naplnil své rčení používané při koncertech RADIOLOKÁTORU, takže z placu odcházel promočený od hlavy až k patě. LAHAR jako vždy super, ale opět nebylo zpěvu rozumět tak, jak by bylo třeba. Mně to až tak nevadilo, většinu textů znám a tak jsem si mohl s Inym prozpěvovat.

Poslední slovo měli IMPURITUM. U nich se konečně zpěv srovnal, takže Honzovi bylo v momentech, kdy zrovna neničil mikrofony, rozumět. Nebo rozumět... zpěv byl lépe slyšet. IMPURITUM měli zvuk ve finále nejlepší, takže jejich old school dirty death metal vyzněl tak, jak bylo třeba. Devastace začínala od bicích, ale pěkně zněly i všechny tři kytary, takže výsledkem bylo hodně povedené vystoupení, žel narušované zmíněnými technickými nehodami. Napřed nějaký divoch pochroumal bicí sestavu, takže se muselo opravovat, posléze zpěvák „zrušil“ dva mikrofony, takže se muselo měnit...

Celkově povedená a pěkně navštívená akce navíc přispěla dobré věci, kapely odehrály své sety za minimální možné náklady a výtěžek byl věnován rodině Filipa Fuchse...


Fotky: Skalík


Zveřejněno: 19. 01. 2016
Přečteno:
3958 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

31. 01. 2016 13:30 napsal/a immortal
Paráda
Parádní akce, takhle zní UG. Zvuk resp. vokály všech smeček stály za pěkný kulový. Vloni byl zvuk daleko lepší co mi paměť sahá. Jinak nechápu exoty co jdou do moshe s natočeným pivem v ruce, které nakonec stejně přinejlepším vylejou, v horším případě polejou vše kolem sebe včetně kapel.