Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

Řečtí SICKENING HORROR vydali vloni po dlouhých šesti letech své třetí album a jeho prostřednictvím možná otevřeli svou hudbu širšímu spektru posluchačů.

Věci znalí už tohle jméno dávno znají, zbytek by měl alespoň zkusit, současná tvář kapely přesahuje obvyklý rámec technického death metalu a ukazuje, že se to dá i jinak. Na otázky nejen k albu „Overflow“ na konci roku ochotně odpověděl pohodář Ilias Daras.

Zdravím. Hned na začátek musím gratulovat ke skvělému letošnímu albu „Overflow“, které vyšlo po šesti letech od posledního dlouhohrajícího počinu „The Dead End Experiment“. Pokud vím, materiál na „Overflow“ už byl připraven delší dobu, a zdržení bylo zapříčiněno hledáním vydavatele? Jsou mé informace správné?

Nazdar Prepile, díky za prostor na Fobia zine. Máš pravdu, trvalo nám nějakou dobu, než jsme album „Overflow“ dokončili, nicméně nebylo to zapříčiněno hledáním vydavatele. Podařilo se nám totiž poměrně rychle dohodnout na vydání s Deepsend Records. Důvodem zpoždění především bylo to, že jsme si tentokrát dělali všechno sami a vzali jsme si čas na to udělat vše přesně podle našich představ.

Novinku jste vydali u Deepsend Records. Každé album jste vlastně vydali u jiné nahrávací společnosti – jak došlo ke spolupráci s Deepsend Records, jaká je spokojenost s jeho prací? Jste ještě vůbec u nich – v aktuálním seznamu umělců tohoto labelu jsem vás nějak nenašel?

Deepsend Records nás oslovili poměrně rychle a s konkrétním plánem na vydání našeho alba, tak jsme s nimi udělali dohodu. S něčím jsme zatím spokojení, s něčím zas až tak ne, jako například s propagací alba. Měli jsme s Deepsend Records nahrávací smlouvu jen na vydání „Overflow“.

Každé vaše album má nejen jiného vydavatele, ale například také jiného bubeníka. Proč u vás nikdo nevydrží (vtip)? Litovali jste někdy odchodu George Kolliase do NILE, a kde skončil Jose Theodorakis?

Myslím, že to bude kvůli našim smradlavým nohám, hahaha… Založili jsme kapelu s Georgem Kolliasem, ale pak nás některé neshody vedly od sebe a myslím, že to bylo nejlepší pro obě strany. Jose odvedl skvělou práci na albu „The Dead End Experiment“ a odehráli jsme s ním výborné tour, ale nemohli jsme s ním vydržet. Nevím, kde se momentálně nachází.

Už nějakou dobu jsou v sestavě Andreas Karayiannis a Vasilis Antipatis. Jaká byla kritéria při jejich výběru a dá se říct, že je tato sestava stabilní a konečná? Porušíte vaši tradici a natočíte další album v totožné sestavě?


Vasilis nahradil Joseho, ale nebyla to nová osoba do naší rodiny. Já, Vasilis a jeho bratr George jsme byli členové rané verze SICKENING HORROR s názvem SERIAL KILLER. Proto jsme hudebně spjati a známe se vzájemně velmi dobře. Je to vynikající bubeník a skvěle se s ním spolupracuje. Andreas byl člověk, který doplnil naši skládačku, a hodně přispěl jak hudebně, tak produkčně. Byl zvukařem na „Overflow“ a odvedl fantastickou práci. Máš pravdu, máme aktuálně perfektní sestavu a nemáme v plánu ji měnit.

Zpět k hlavnímu tématu – album „Overflow“. Při jeho prvním poslechu jsem byl v lehkém šoku, protože znělo jinak, než bych očekával od následovníka vynikajících „When Landscapes Bled Backwards“ a „The Dead End Experiment“. Nakonec jsem si k němu cestu našel a smekám klobouk, ale zeptat se musím – evidentně jste svou hudbu zklidnili, vytvořili přehlednější, srozumitelnější a zdánlivě jednodušší materiál, který však dokáže navodit neopakovatelnou atmosféru, a to nejen díky originální práci s melodiemi a harmoniemi. Jak jsou songy na „Overflow“ staré, a hlavně: co bylo příčinou této lehké stylové proměny?

Díky za slova chvály. Tvoje postřehy jsou k věci. „Overflow“ nabízí mnohem zralejší kompozici, než naše předchozí dvě nahrávky. Je to výsledek promyšleného procesu. V průběhu těch let jsme nesmírně vyzráli a na této nahrávce jsme udělali s naší hudbou krok vpřed. Chtěli jsme udělat hudbu, která má citově větší hloubku a strukturálně a hudebně je komplexnější. To je důvod, proč jsme si dopřáli dostatek času na skládání, jakož i produkci. Experimentovali jsme s mnoha novými nápady, novými nástroji (např. klavír) a možnostmi nahrávání. Trvalo nám to tři roky, než byla nahrávka zveřejněna, ale myslím, že stálo za to si počkat.

Jste pořád na vysoké technické úrovni, ale už ji dáváte najevo jinak než styloví souputníci. Jdete jakoby proti současnému proudu kapel, které se do svých skladeb snaží nabušit co nejvíc rytmických změn, not, a pokud možno vše v závratném tempu. Vy naopak na mě působíte dojmem, že už nemáte zapotřebí nikoho přesvědčovat o svých schopnostech, a zaměřujete se více na kompozici, náladu, a snažíte se menším množstvím výrazových prostředků vyjádřit více. Je můj pocit správný? Jestli ne, uveďte mě na pravou míru.

Přesně tak!  Náš styl nikdy nebyl jen o brutalitě a technické náročnosti, natož teď, kdy jsme hudebně i osobnostně dospěli v kapelu, jakou jsme. Samozřejmě, že nevypustíme naši techniku hry, je to součást našeho zvuku. Nicméně nyní ji užíváme „s mírou“, a jen když si ji skladba žádá. Chceme tvořit silné skladby, které pronásledují tvou mysl a ne jen ždímou tvůj mozek. Opravdu věřím, že v „Overflow“ jsme našli zlatý kompromis mezi všemi aspekty hudby, které jsme chtěli předat, a znova jsme definovali náš zvuk.

Práce ústřední dvojice (George Antipatis a Ilias Daras) je pro SICKENING HORROR od samých počátků charakteristická a specifická, podle hry tohoto dua vaši kapelu lze lehce identifikovat. Máte nějaké hudební vzdělání, nebo jste samouci?

Všem z nás se v dětství dostalo hudebního vzdělání. Jako dítě jsem studoval klasickou hudbu – klavír, než jsem se dal na jazz. Ale jsem basista samouk. Když jsem jako teenager začal poslouchat rockovou a metalovou hudbu, zaujal mě Cliff Burton a jeho hra na basu (pořád jsem velkým fanouškem METALLIKY!). On byl ten důvod, proč jsem si koupil svou první basu.

Máte, co se týče hudebního vyjádření, nějakou metu, čeho dosáhnout? Můžeme očekávat ještě nějaký výrazový posun, nebo je vaše aktuální tvář zachycená na „Overflow“ přesně to, čeho jste vždy chtěli dosáhnout?

Jsme naprosto spokojeni s naším zvukem, tato nahrávka je přesně to, co v současné době jako kapela chceme. Nejsem si jistý, co se stane, až začneme pracovat na nové desce. Rádi experimentujeme a posunujeme naše tvůrčí hranice.

Myslím, že je bez diskuze, že letošní album disponuje nejlepším zvukem ve vaší historii. Šli jste do studia se záměrem vytvořit přesně takový sound pasující k vaší muzice, nebo jste k němu došli postupným hledáním až přímo ve studiu?

Obvykle na tom hodně pracujeme, ještě než jdeme nahrávat desku do studia. Tentokrát jsme udělali i nějakou práci navíc - předprodukci nahrávek, abychom lépe porozuměli zvuku, který je aplikován na hudbu. Nicméně zvuk se během tohoto procesu příliš nezměnil. Obohatili jsme ho o nějaké nápady, ale to hlavní bylo dáno ještě před vstupem do studia.

Zatímco zvuk a hudba zaslouží palec nahoru, obal a vůbec provedení CD na mě působí trochu odfláknutě, sorry. Je třeba cover art přesně takový, jaký jste ho chtěli mít, a odpovídá vašim potřebám, nebo je výsledné grafické provedení CD dáno finančními prostředky uvolněnými vydavájící společností?

Haha, nelíbí se ti to, to je v pohodě. Provedení je přesně takové, jaké jsme plánovali. Bludiště s opakujícími se fraktálními vzory, které vedou k přelití emocí. Našemu dobrému kamarádovi Dimitrisi Tsountarosovi se podařilo pochopit naši myšlenku a proměnit ji v úžasné umělecké dílo.

V jakém nákladu „Overflow“ vyšlo, a máte nějakou představu, na jakých prodejních číslech se zastavil prodej vašich předchozích titulů?

Deepsend vydali 2000 kopií, to samé SFC s naším předchozím albem „The Dead Experiment“. „When Landscapes Bled Backwards“ se prodalo 6000 kusů.

Novinka se zpravidla podporuje i živými prezentacemi. Jak jste na tom s koncerty vy? Napadá mě – hráli jste někdy v České republice? Znáte třeba nějaké české interprety?

Naše první vystoupení během našeho turné mimo Řecko bylo v Praze v Rock Cafe, pokud se nepletu. Živá vystoupení jsou nedílnou součástí kapely a my si hraní živě pekelně užíváme!

Nedá mi to, a musím se zeptat na propagaci všeho, co se týče jména SICKENINKG HORROR. CD „Overflow“ sice není větší problém sehnat, přesto mám pocit, že je vás nějak málo vidět, jestli mi rozumíte. Jak je to například s vašimi internetovými stránkami? Ty oficiální (www.sickeninghorror.net), uváděné i ve vašem bookletu, jaksi nefungují, a ty zbývající mi přijdou tak nějak „neošetřované“. Jakou přikládáte důležitost takovým věcem?

Ve skutečnosti máš pravdu. Propagace „Overflow“ je poměrně malá, ale my na tom máme nejmenší podíl odpovědnosti. Za nás jsme udělali maximum a navíc máme také svá zaměstnání, která nám berou hodně energie. Pokud jde o kapelu, vždy bylo naší prioritou propagovat jedinečnou hudbu a ne prodávat značku kapely. Jako kapela vždy stojíme nohama na zemi a držíme se věcí, na kterých nám záleží.

Můj názor je, že vaše kapela patří už dlouhodobě k tomu nejlepšímu, co lze v ranku, kde se pohybujete, najít. A s tím souvisí i v podvědomí zasunutý fakt o nedoceněnosti SICKENING HORROR. Tak se zeptám: s jakými ambicemi jste kapelu zakládali, dokázali jste je naplnit, a jaké jsou ty současné?


Vždy jsme chtěli tvořit něco unikátního. Neznít jako někdo jiný. Zkoumat sami sebe prostřednictvím objevování hudby, to by mohlo být naše motto. Taky jsme chtěli vyrážet na turné a šířit naši hudbu mezi ostatní lidi venku.  A podařilo se nám to. V současné době chceme vytvořit nové album, které bude krokem do neznáma – do propasti mysli.

Poměrně specifické jsou i vaše texty. Proč zrovna tato témata?


Texty se zabývají opakujícími se vzorci, smyčkami a snahou najít skulinu a uniknout z toho všeho. Vypnout systém. Má to co do činění s poznáváním sama sebe, jak už jsem zmínil dříve.

Nebudu se ptát, jak se v současnosti žije v Řecku, na to se ptá každý druhý. Zeptám se jinak: myslíte, že by vývoj a osud SICKENING HORROR byl jiný, kdybyste žili v jiné zemi?

Jediná věc, která by mohla být odlišná, jsou možnosti cestovat. Jinak musíme vkládat stejné úsilí a odhodlání do kapely jako hudebníci v jiných zemích.

Předposlední otázka: máte už nějaké nové skladby? Budeme na další album čekat opět 6 let?

No doufejme, že to nebude šest let, ale nějaký čas to zabere. Jsou tady nějaké nápady, ale ne hotové skladby. Stále čekáme na pocit, který nás nasměruje ke kompozici nového alba.

Moc děkuji za čas věnovaný odpovědím, jestli jsem na něco zapomněl a máte chuť ještě něco dodat, máte prostor..


Od nás je to vše, díky za zajímavé otázky, Cheers!

Velký dík Duzl za překlad!

RECENZE


Facebook
http://sickeninghorror.bigcartel.com/


Zveřejněno: 24. 01. 2016
Přečteno:
3449 x
Autor: Prepil | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář