Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
HEIDEN – Andzjel

V zálší u Soběslavi jsme na akci vyzpovídali kapelku, která toho má už dost za sebou, a to COLPinu z Českých Budějovic. Na otázky odpovídali téměř všichni členové, převážně ale nejvíc kytarista a zpěvák B.C. Rajče ?

F: Takže první otázka. Když by jste měli zhodnotit posledních 5 let kapely. K jakým důležitým mezníkům došlo?

Hlavně vznikl COLP. Ale k historii se nemíníme vracet.

F: Počkej já to myslel dobře.

Já to chápu. Takže jako COLP působíme už asi čtyři roky nebo pět? To je jedno. Předtím jsem hráli pod jménem COLPORRHAPHIA. Začali hrát trochu jiný styl, který je trochu víc vyhraněnej a vlastně do dneška ho pořád pilujeme.

F: Proč ten přechod?

Hlavně kvůli tomu, že se změnili lidi v kapele. Přišli trochu jiný nápady. Taky to byl jeden z důvodů proč změnit název. Dalším byl, že ten název byl moc dlouhý a nikdo ho nepřečet ani nevyslovil. Proto jsme to usekli na ty čtyři písmena COLP. Jinak to nic neznamená. Pod tímhle názvem jsme natočili naši první desku, kterou jsme si vydali sami vlastním nákladem. Bylo toho 500 kusů CD a nějaký kazety. Všechno to šlo doprdele. Takže celkem v pohodě. Docela i dobrý recenze. To si myslim stačí. Jsme pořád ve stejný sestavě a teď jsme natočili naší novou desku, která vyšla u CBR records. Je to vlastně firma Miloše Doležala. Za deskou si stojíme, vypadá už skoro podle našich představ. Jde to i do světa je to fakt dobrý. Nejni to jenom u nás. Další dobrá věc je, že jelikož jsme natáčeli u Doda, tak jsme dostali možnost natočit nějaký cover verze pro jednu americkou firmu. Nahráli jsme jednu píseň od Testamentu a jednu od AC/DC (TNT). Což je myslim úžasný. Všechno to vyjde v americe a půjde to do celýho světa a přijde to i k nám. Součástí toho kolotoče bylo i turné, které jsme teď jeli s LOCOMOTIVE a s poláky SWEET NOISE. Bylo v Čechách i na slovensku. Prodávali jsme spoustu desek a začíná to být tak nějak o něčem, trošku. Než to bylo.

F: Takže jsme se dostali k popsání aktuální desky. Nuže je to na vás.

Deska má jedenáct věcí, z toho dvě jsou instrumentální. Vlastně kromě jedný hrajeme všechny i v koncertní podobě. Ta věc je o něco pomalejší, proto ji nezařazujeme do programu. Trošku jsme se posunuli zase dopředu vývojově. Je to víc modernější. Použili jsme i nějaký ty samply. Snažíme se to dělat víc přímočařejší, i když se nám to pořád nedaří a nějak si to stále komplikujeme. Vychází z toho ten moderní power thrash, samozřejmě obohacený i jinými vlivy.

F: Co turné, které jste před nedávnem jeli?

Bylo prostě super. Hlavně koncerty na Slovensku. Jeden byl přímo v Bratislavě a jeden Bánské Bystrici. Na obouch kšeftech byl ohlas výborný. Ty lidi jsou tam úplně šílený. V Bratislavě to bylo v přímo v kině. Nesmělo se tam kouřit, ale i tak to bylo super. V Bánský Bystrici to pak bylo v kolejním klubu. Byla to prostě pohoda. Kouřit se tam mohli akorát tak čuráky. Hlavně když se mohlo mluvit. Jinak jsou tam ještě pomocníci VB a maj svazácký košile (smích).

Na Slovensku to začalo i skončilo. První kšeft byl ten v Bratislavě a poslední osmej v Banský Bystrici. Mezitím byl Slavičín - v hospodě, Uherský Hradiště, Větřní, Plzeň, Praha - Rock café, Olomouc. Všude lidi byli, na to že to bylo skoro vždycky v tejdnu dost v pohodě. Co můžu říct tak jediný, že se nám vůbec nechtělo domů. Ještě by jsme táhli další tejden. Už jsme nemohli ani chlastat, ale stálo to za to.

F: Skupina SWEETNOISE - hlavní leader turné hraje čistý HC?

No to bych přímo neřekl. Je to spíš všeho chuť. Směsice těch tvrdších stylů a místy tam maj takový gradující pasáže, pak je to zase hodně zpomalený, že skoro nehraje žádný nástroj. Prostě se to nedá. V zásadě se to ale dá označit za HC.

F: Mluvil jsem s někým ze skupiny PESTICIDE, říkal že by snad měly být další koncerty. Co je na tom pravdy?

Tak nějak jsme se rozloučili domluvou na další koncerty a vypadá to, že by to snad mělo i klapnout. Label, pod kterým jsou SWEETNOISE, by je snad měl vzít taky a spolu s námi a SWEETNOISE, by se měli přidat asi LOCOMOTIVE. Takže ještě stále nejsme v píči.

F: Teď mě napadá píše od vás z kapely vůbec někdo texty?

No my na to moc nejsme. Necháváme to teda našim známejm. Oni to napíšou v češtině no a my to přeložíme. Různě se to poopraví. Na tý desce to ještě bylo konzultovaný s Doležalem, aby to vypadalo a hlavně vyznělo dobře dle jeho zkušeností.

F: Nabízí se tedy otázka jestli si za těmi texty pevně stojíte?

Samozřejmě (sborově). Vybíráme si témata, které se nám líbí. No a oni už ty texty tak píšou.

F: Dochází tedy k selekci?

Vybíráme si to co se nám nejvíc blíží. Nevim k našim názorům. Je to hodně pesimistický. My jsme takový vždycky chtěli bejt. Je to o bordelu na světě, drogách a válce.

F: To zpívá skoro každý. Nemyslíš, že by bylo zajímavý tam dát nějakou veselou?

Ale jo když to někdo napíše a nám se to bude líbit, tak to tam dáme. Zatím ale nic. Já vím, že to zpívá každý, ale od té doby co jsme začali to je pořád stejné.

F: c: To jsem se chtěl zeptat. Jak vy jako pamětníci hodnotíte vývoj v undergroundu?

Furt to stagnuje. Jedna dvě kapely vyrazí, i když poslední dobou se mi zdá, že chodí víc lidí. Ty kapelky za sebou něco nechaj, jenže pak to jde do kytek. Je to opravdu to podzemí - tj. bez podpory médií atd.

F: Co děti?

Mají si kde hrát.

F: Tak jsem to nemyslel.

Tak si nemají kde hrát.

F: Spíš jsem myslel jak rodinka funguje?

To si musí každej zařídit, aby to fungovalo.

F: Nezačínají děti na něco hrát?

Tomu nerozumim a radši bych to sem netahal. To je osobní život, věc do budoucna, až se o tom bude moct mluvit. Jsme rádi, že ty děti chodí, že maj co do držky a taky že mám co huby já. Ty nám dáváš ty vole. A co vaše děti? Když jsme na to narazili.

F: To doufám, že nic jsou snad ještě na houbách. Co vaše basebalová image?

Jsme prostě strašný fandové. V obchodech maj akorát s kšiltem dopředu takže si to musím otáčet. Jsem chtěl originál ale nikde v obchodech kšilt dozadu nemaj, tak jsme si otočil na hlavě. Ta image se k tý muzice asi hodí nejvíc. Ještě že se už nenosí dlouhý vlasy, protože máme na hlavě hovno.

Jo co vlastně má můj šátek společnýho s baseballem, můžeš mi to říct?

F: To jsem se chtěl právě zeptat.

Nic.

F: Díky.

Každá kapela by měla mít nějakou image. Pomalu se k ní dopracovat.

F: Aby pak lidi neříkali "to jsou pózaři".

Na to my chčijem. Já myslím, že postupný propracování k tý image je v pohodě horší je to, když je to ze dne na den. Pro nás je důležitý, když po pár koncertech přijdou lidi a řeknou, že na tom pódiu to bylo v pohodě. Bylo to v pohybu, že tam prostě nebyly stojící zdechliny ze sedmdesátejch let. To je pro mě důležitý.

Voni tam jsou stejně (smích).

F: Tak co dál. Jak jste vlastně přišli k těm přezdívkám?

Hele ani nevim.

Já taky.

Ale to Srajče se mi vod vás líbí. Tak už na to někdo něco řekněte - to je pořád nevim, neznám, nepamatuju se.

Rajče: Dobře takže Srajče se mi líbí je to úžasný, KM 3000 je taky super, protože náš bubeník neumí číst. On to někde čet na samolepce jako Kombóóóó - ty nuly jako óčka. On to není stroj, jak si lidi myslí. Pasta je pasta jenom na desce je to anglicky Paste a Jářek je z Moravy a tam se pořád říká jářku místo vole. U nás na jihu z toho byli všichni hotový takže Jářek na desce Jare a já jsem jenom BC. Prostě, když to jde do světa, tak s pořádnou výslovností. Když na mě, ale zavoláš debile, tak se taky otočim.

...po té se debata stočila na něžné pohlaví a nakonec jsme stejně skončili u výčepu - za neregulérní ukončení rozhovoru se redakce omlouvá ???

Manafob & Corbow


Zveřejněno: 17. 12. 2000
Přečteno:
3360 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář